Γράφει ο Νίκος Ελευθερόγλου
Δεν θα ασχοληθώ με τον περιβόητο νόμο Παρασκευόπουλου. Θεωρώ ότι είχε και σωστά και λάθη, όπως εξάλλου κάθε νόμος που ψηφίζεται. Εκτιμώ ότι, παρασυρμένος από τη δική του φιλοσοφία και κουλτούρα, έγινε αιτία πολλοί άνθρωποι, που θα έπρεπε να παραμείνουν στη φυλακή, να βρουν την ευκαιρία να βγουν έξω και να συνεχίσουν το εγκληματικό τους έργο. Διότι οι ελληνικές φυλακές, δυστυχώς, δεν λειτουργούν ως σωφρονιστικά ιδρύματα, αλλά, όπως έχει αποδειχθεί, ως έδρες που η ανομία συνεχίζει το έργο της. Αυτό όμως είναι άλλη συζήτηση και δεν θα το αναλύσουμε σε αυτό το σημείωμα.
Να μου επιτρέψετε όμως να αναφερθώ, με αφορμή την αποτρόπαια δολοφονία της 20χρονης κοπέλας –μάνας και συζύγου– στην ανάγκη που υπάρχει για αλλαγή του Ποινικού Κώδικα. Τέτοιου είδους εγκλήματα, αλλά και σεξουαλικά εγκλήματα, πρέπει να τιμωρούνται αυστηρά. Και, το κυριότερο, οι ποινές που επιβάλλονται να μην αφήνουν… παραθυράκια σε διάφορους να τα εκμεταλλεύονται και σε λίγα χρόνια να κυκλοφορούν και πάλι ελεύθεροι και… ωραίοι, προκαλώντας τις οικογένειες των θυμάτων. Η Δικαιοσύνη μπορεί να είναι… τυφλή, αλλά η κοινωνία δεν είναι ούτε τυφλή ούτε κουφή. Βλέπει, παρατηρεί και κρίνει. Δυστυχώς, σε αυτό το κομμάτι δεν τα πάμε καλά. Οι εγκληματίες, ακόμη και όταν συλλαμβάνονται από την Ελληνική Αστυνομία, δεν αντιμετωπίζονται με την αυστηρότητα που τους πρέπει από την ελληνική Δικαιοσύνη. Βλέπουμε αποφάσεις… χαλαρές, που αντί να λύνουν το πρόβλημα το διαιωνίζουν.
Αυτές οι λογικές, δυστυχώς, αποτελούν… βόμβες για τη λειτουργία της κοινωνίας. Η λύση δεν είναι ούτε η αυτοδικία ούτε, φυσικά, προτάσεις να μπορούν οι Έλληνες να πάρουν όπλα για αυτοάμυνα. Αυτές οι απόψεις οδηγούν στη διάλυση του κοινωνικού ιστού και μετατρέπουν τη δημοκρατία σε… Φαρ Γουέστ.
Πιστεύουμε ότι είναι ώρα η Πολιτεία να αλλάξει τον Ποινικό Κώδικα, κάνοντας τις τροποποιήσεις που απαιτούνται, και η Δικαιοσύνη, όταν αποφασίζει για κάποιους αυστηρές ποινές, να τις τηρεί. Και κυρίως, όπως είχε πει κάποτε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, όταν λέμε ισόβια, να εννοούμε ισόβια. Τα άλλα είναι λόγια της στιγμής και πιστολιές στον αέρα. Το έγκλημα στην πατρίδα μας έχει αλλάξει, το ίδιο πρέπει να κάνει και η Πολιτεία, για να προστατέψει το κοινωνικό σύνολο.
Εάν δεν καταλάβουν κάποιοι ότι δεν θα ξαναδούν το φως του ήλιου, ίσως να ξανασκεφθούν τη δράση τους. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κώστας Τσιάρας θα αναλάβει πρωτοβουλία και, σε συνεννόηση με τα κόμματα και με τους ανθρώπους της Δικαιοσύνης, θα προχωρήσει σε αλλαγές. Το ζητά η κοινωνία, το έχουν ανάγκη οι πολίτες. Και πολύ ορθά ανακοίνωσε από το βήμα του Συνεδρίου των Δελφών ότι μελετά την αύξηση της εκτιτέας ποινής, από τα 2/5 στα 4/5 σε πρώτη φάση, για να ακολουθήσει συζήτηση για το θέμα των ισοβίων.