Γράφει ο Νίκος Ελευθερόγλου
Πραγματικά, δεν γνωρίζουμε τι είναι καλύτερο με αυτόν τον γείτονα που μας έτυχε. Να συζητάμε ή να μη συζητάμε. Διότι, πώς μπορείς να συνομιλείς και να θεωρείς ότι είναι αξιόπιστος, όταν στο «παρά ένα» σε προκαλεί και στο «και ένα» πηγαίνει… βόλτες στα Κατεχόμενα. Πώς είναι δυνατόν να συζητάς, όταν ξέρεις ότι άλλα σου λέει, άλλα σκέπτεται και άλλα στο τέλος πράττει.
Η σχέση μας με την Τουρκία είναι ένα σταυρόλεξο που δεν λύνεται χρόνια. Όχι γιατί δεν θέλουμε, αλλά διότι η κάθε πλευρά πιστεύει ότι η άλλη περιμένει στη γωνία για να της «τη φέρει». Η ιστορική αλήθεια, βέβαια, είναι ότι από το 1974 και πέρα ο μόνος που «τη φέρνει» στον άλλον είναι η Τουρκία. Από την εισβολή στην Κύπρο μέχρι το γκριζάρισμα των Ιμίων και τα πρόσφατα παιχνίδια στη Μεσόγειο, η Τουρκία, εκμεταλλευόμενη την ανοχή των συμμάχων, συνεχώς κερδίζει και δημιουργεί τετελεσμένα στην περιοχή.
Ειλικρινά δεν μπορώ να δω πού θα οδηγήσουν οι συνομιλίες του κ. Νίκου Δένδια τόσο με τον Ταγίπ Ερντογάν όσο και με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ή τι θα βγάλει μια συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον «Σουλτάνο». Το θέμα είναι ότι καθίσαμε στο τραπέζι, ελπίζοντας να μην είμαστε εμείς το «κυρίως πιάτο» σε μια περίοδο που η ρευστότητα στην περιοχή είναι κάτι παραπάνω από ρευστή.
Μπορεί εμείς να χαιρόμαστε ότι οι ΗΠΑ και ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεν έχουν ακόμη μιλήσει με τον τούρκο Πρόεδρο, ενώ έχουν μιλήσει με τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά αυτό δεν νομίζω ότι πρέπει να μας κάνει να αισθανόμαστε σίγουροι.
Η κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας, με φόντο και τις εξελίξεις στην Ουκρανία, είτε θέλουμε είτε όχι, θα φέρει και πάλι την Τουρκία στο προσκήνιο. Θα αναδείξει τον ρόλο της στην περιοχή και θα της δώσει περισσότερες εναλλακτικές πίεσης στην Ουάσινγκτον. Αυτό ο κ. Ερντογάν το γνωρίζει καλά. Το ερώτημα είναι ότι ίσως αναγκαστεί να αλλάξει στρατόπεδο και, από το ταγκό με τον Πούτιν, να το γυρίσει σε… τσιφτετέλι με τον Μπάιντεν.
Το θέμα για εμάς είναι ότι, κάθε φορά που… φουντώνει το «φλερτ» ΗΠΑ – Τουρκίας, η Άγκυρα πάντα κάτι κερδίζει. Τα ανταλλάγματα που παίρνει είναι συνήθως σε βάρος της χώρας μας. Γι’ αυτό χρειάζεται να έχουμε τις κεραίες μας ανοικτές. Πολλές φορές, τα πράγματα στη διπλωματία δεν είναι όπως τα βλέπουμε. Το αντίθετο τις περισσότερες φορές, οι ειδήσεις είναι σε όσα δεν βλέπουμε ή, για την ακρίβεια, δεν θέλουμε να δούμε…