Γράφει ο Νίκος Ελευθερόγλου
Εκτιμώ ότι η κυβέρνηση ασχολήθηκε πάρα πολύ με τον απόστρατο ναύαρχο και πρέπει να γυρίσει σελίδα. Ό,τι έγινε, έγινε, με την υπόθεση του ανασχηματισμού. Έτσι κι αλλιώς, η υπόθεση των ανασχηματισμών –διαχρονικά– ελάχιστα απασχολεί την κοινωνία και πολύ περισσότερο τον μικρόκοσμο της πολιτικής.
Γι’ αυτό, όσο το γρηγορότερο αλλάξει ο κ. Μητσοτάκης την ατζέντα, τόσο πιο κοντά θα βρεθεί στα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας και στην επίλυσή τους.
Διότι μπορεί σε όλους να αρέσει η κλειδαρότρυπα της μικροπολιτικής, αλλά στο τέλος του μήνα η κάθε οικογένεια κοιτά τον προϋπολογισμό της και το κατά πόσο το «καλάθι της νοικοκυράς ή του νοικοκύρη» μπορεί να γεμίσει. Γι’ αυτό, ας βάλει στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας τον κ. Αποστολάκη και ας ασχοληθεί με τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών.
Διότι ακόμη και ο καλύτερος ανασχηματισμός δεν έχει αποτέλεσμα, εάν δεν δίνει λύσεις στην καθημερινότητα.
Η κυβέρνηση, λοιπόν, είναι ώρα να συνέλθει, να αφυπνιστεί και να ασχοληθεί με τα σοβαρά ζητήματα που έχει μπροστά της. Ήδη έχει παίξει το «πρώτο ημίχρονο» της τετραετίας της και μπαίνει στο δεύτερο, προηγούμενη στο αποτέλεσμα. Είναι στο δικό της χέρι να κρατήσει τη διαφορά και να ξεχάσει το κακό «30άλεπτο» αυτού του παιχνιδιού, που ήταν ο μήνας Αύγουστος.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μπροστά του τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, για να πετύχει ό,τι δεν κατάφερε με τον ανασχηματισμό: Να σημάνει την επανεκκίνηση της κυβέρνησής του, ανακοινώνοντας μια σειρά από μέτρα που θα ενισχύσουν το εισόδημα των πολιτών και θα βοηθήσουν την ανάπτυξη της οικονομίας.
Το ταμείο του Τουρισμού έχει πάει καλά, και αυτό πρέπει να κεφαλαιοποιηθεί προς τους πολίτες και, κυρίως, προς αυτούς που δοκιμάστηκαν από την πανδημία.
Παράλληλα, πρέπει να στηθεί ένα δίκτυ προστασίας υπέρ των αδυνάτων, οι οποίοι βλέπουν μπροστά τους την ακρίβεια και κυρίως τις αυξήσεις στο ρεύμα, που θα τινάξουν στον αέρα τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. ΕΝΦΙΑ, Εφορία, αυτά απασχολούν τους πολίτες – και όχι ο Αποστολάκης.
Γι’ αυτό και πιστεύουμε πως το πακέτο της ΔΕΘ πρέπει να έχει σαφή προσανατολισμό στήριξης της μεσαίας τάξης και κυρίως να σηματοδοτήσει την επιστροφή της κυβέρνησης στην άσκηση πολιτικής.
Ο πολιτικός χρόνος πλέον θα μετρά αντίστροφα και θα είναι καλό να περιοριστούν οι αρρυθμίες και η εσωστρέφεια, που μόνο κακό κάνουν. Ιδίως το τελευταίο, μαζί με τη μουρμούρα, αποτελεί «κουσούρι» χρόνων αυτής της παράταξης και είναι καιρός να θεραπευτεί.
Ας καταλάβουν κάποτε οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας πως ακόμη και μια κυβέρνηση που κάνει ανοίγματα και σε άλλους χώρους και πρόσωπα είναι προτιμότερη από το να βρίσκεται το κόμμα τους στην αντιπολίτευση. Ο μαζοχισμός έχει και ένα όριο, όπως και η κομματομουρμούρα!
Η Νέα Δημοκρατία –και γενικά η Κεντροδεξιά– άντεξε περισσότερο ως παράταξη στον χρόνο, γιατί έκανε ανοίγματα και διότι είχε τη δυνατότητα να ενσωματώνει πολιτικούς που δεν ανήκαν στα στενά όρια της «Δεξιάς». Αυτός ήταν και ο λόγος που ο Κωνσταντίνος Καραμανλής στην ιδρυτική διακήρυξη ανέφερε ότι η Νέα Δημοκρατία είναι η πολιτική παράταξις που αγνοεί τις διενέξεις και τους διχασμούς του παρελθόντος –που τόσα δεινά επεσώρρευσαν στον τόπο μας– και προσανατολίζεται στα ευρύτερα δυνατά σχήματα εθνικής ενότητος, προσθέτοντας ότι η ΝΔ: υπόσχεται: Ότι θα υπηρετεί πάντα και μόνο τα αληθινά συμφέροντα του έθνους, που βρίσκονται πέρα και πάνω από τις παραπλανητικές ετικέτες της Δεξιάς, του Κέντρου και της Αριστεράς.
Ας το διαβάσουν οι διάφοροι που γκρινιάζουν για να… γκρινιάζουν και στην ουσία ρίχνουν νερό στον μύλο του κόμματος του Πολάκη και του Καρανίκα. Με 10 μονάδες διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, στη ΝΔ πρέπει να κοιτάνε μπροστά και όχι πίσω τους. Στο κάτω-κάτω, γιατί δεν αντιγράφουν κάτι στο οποίο έχει κάνει πρακτική η Αριστερά; Ότι στα δύσκολα συσπειρώνονται και δεν πετροβολούν το κόμμα και τον αρχηγό τους; Νισάφι πια! Δεν διδάχτηκαν τίποτε από τα «πέτρινα χρόνια» της παράταξης;