Γράφει ο Μιχάλης Ψύλος
Πηγή: εφημερίδα “Ναυτεμπορική”
«Λευκός καπνός» επιτέλους για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα; Μετά τις διήμερες διαπραγματεύσεις των «αρχικατασκόπων» στη Ντόχα, οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Κατάρ και η Αίγυπτος, με κοινή δήλωση υποστηρίζουν ότι υπάρχει πλέον μια «πρόταση γεφύρωσης» των διαφορών.
Μια πρόταση, που θα επέτρεπε την «ταχεία» εφαρμογή μιας συμφωνίας, η οποία θα τερμάτιζε τον πόλεμο στη Γάζα και θα απελευθέρωνε τους Ισραηλινούς ομήρους και Παλαιστίνιους κρατούμενους.
«Ο δρόμος έχει πλέον ανοίξει για αυτό το αποτέλεσμα, σώζοντας ζωές, φέρνοντας ανακούφιση στον λαό της Γάζας και αποκλιμάκωση των περιφερειακών εντάσεων», δήλωσαν οι τρεις μεσολαβήτριες χώρες .
Για τους διαπραγματευτές μιας εκεχειρίας έρχεται μια ώθηση από την πρόταση του ΟΗΕ: μια εβδομάδα κατάπαυσης του πυρός για μια εκστρατεία εμβολιασμού κατά της πολιομυελίτιδας, δεδομένου ότι η ασθένεια εξαπλώνεται μεταξύ των εκτοπισμένων Παλαιστινίων. Υπάρχει τουλάχιστον ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα πολιομυελίτιδας στον θύλακα, το οποίο επίσης θεωρείται ως «ωρολογιακή βόμβα».
Ηδη, ο Άντονι Μπλίνκεν, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, έφτασε στο Ισραήλ για να πείσει την κυβέρνηση Νετανιάχου να αποδεχθεί τη συμφωνία.
Σχεδόν δύο μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, η κυβέρνηση Μπάιντεν θέλει όσο τίποτα άλλο να πετύχει στο Παλαιστινιακό για πολλούς λόγους. Αλλά και για να ανακτήσει πολλές χαμένες ψήφους της νέας γενιάς των Αμερικανών ψηφοφόρων.
Μάλλον δυσαρεστημένες όμως ακούγονται οι δυο εμπόλεμες πλευρές στη Γάζα.
Οι Ισραηλινοί δεν θέλουν να υποχωρήσουν σε οτιδήποτε και η Χαμάς κάνει λόγο για «ψευδώς θετική ατμόσφαιρα».
Το καλό είναι όμως πώς κανείς δεν έχει φύγει ακόμα χτυπώντας την πόρτα. Και οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα στο Κάιρο.
Δίνοντας περισσότερο χρόνο στην ελπίδα για μια εκεχειρία που μπορεί να φέρει τους Ισραηλινούς ομήρους στα σπίτια τους, να αποτρέψει πιθανές νέες επιθέσεις αντιποίνων από το Ιράν και τους συμμάχους του στην περιοχή, αλλά πάνω απ’ όλα, να σταματήσει τη σφαγή στη Γάζα.
Απουσία εμπιστοσύνης
Η Χαμάς λέει πάντως ότι το Ισραήλ «δεν σεβάστηκε τα όσα είχαν συμφωνηθεί» σε προηγούμενες συνομιλίες. Το Ισραήλ διατυπώνει τις ίδιες κατηγορίες γιατί Χαμάς. Μεταξύ των κρίσιμων σημείων είναι η επιμονή του Ισραήλ στην ανάγκη για πλήρη καταστροφή της Χαμάς , ως προϋπόθεση για την επίτευξη διαρκούς ειρήνης. Η Χαμάς αξιώνει μια μόνιμη εκεχειρία, όχι μια προσωρινή
Αναμφίβολα, δεν υπάρχει αμοιβαία εμπιστοσύνη. Ούτε θα υπάρξει ποτέ ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς.Αλλά η παλαιστινιακή οργάνωση είναι πιο στριμωγμένη από ποτέ. Και η κυβέρνηση Νετανιάχου βρίσκεται όμως υπό ισχυρή πίεση από την Ουάσιγκτον να σταματήσει τον πόλεμο. Ακόμη και ο Τραμπ φέρεται να κάλεσε τον «Μπίμπι» να κάνει κράτει .
Τις τελευταίες ημέρες βέβαια κάποιοι ακροδεξιοί εταίροι του Νετανιάχου πιέζουν για μια προληπτική επίθεση στο Ιράν, χωρίς να περιμένουν την απάντηση της Τεχεράνης στη δολοφονία του Χανίγιε.
Ουδείς σώφρων άνθρωπος θα ήθελε να σκεφτεί τι θα μπορούσε να συμβεί σε μια τέτοια περίπτωση…