Για «Ελληνική τραγωδία» κάνει λόγο το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel , σχολιάζοντας την πύρινη λαίλαπα που σαρώνει την Αττική.

 

«Βιβλική καταστροφή» είναι ο τίτλος της γαλλικής Le Figaro ενώ η Le Monde διερωτάται : «Γιατί οι αρχές άφησαν να επαναληφθεί η τραγωδία;».

Δεν περιμέναμε φυσικά από τον διεθνή Τύπο να μας πει το τι συμβαίνει στην Αθήνα, όταν οι φλόγες έχουν ζώσει τον ίδιο τον αστικό ιστό.

Φυσικά την ώρα της μάχης ενάντια στις φλόγες δεν είναι ώρα για επιμερισμό ευθυνών. Αυτό θα γίνει από τους αρμόδιους στην ώρα του.

Θα θυμηθούμε όμως τη δήλωση που είχε κάνει τον Σεπτέμβριο του 2023 ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνοντας τον απολογισμό του επίσης καταστροφικού καλοκαιριού που μόλις ειχε τελειώσει : «Η Ελλάδα αντιμετωπίζει πόλεμο σε καιρό ειρήνης. Η κλιματική κρίση είναι εδώ και μας αναγκάζει να τα δούμε όλα διαφορετικά».

Ένα χρόνο μετά όμως, η κατάσταση φαίνεται να έχει χειροτερέψει ακόμη περισσότερο με τους κατοίκους της Αττικής να βιώνουν νέες εικόνες «Αποκάλυψης».

Με τις  υψηλές  θερμοκρασίες και τις ριπές των ανέμων να ενισχύουν την «καύσιμη ύλη», η μισή χώρα θεωρείται «υψηλού κινδύνου» σε ό,τι αφορά τις πυρκαγιές και τους σχετικούς κινδύνους.

Η Ελλάδα ζήτησε βέβαια την ενεργοποίηση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης: η Ιταλία θα στείλει ένα Canadair, η Γαλλία ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο Super Puma, η Τσεχία είκοσι πέντε οχήματα και εβδομήντα πέντε πυροσβέστες. Η Ρουμανία, η Ισπανία και η Τουρκία θα παράσχουν επίσης βοήθεια. Ακόμη και η τυραννισμένη Παλαιστίνη προσφέρθηκε να στείλει βοήθεια.

Σταγόνα στον ωκεανό βέβαια…

Αναμφίβολα είναι οι κλιματικές συνθήκες, ειδικά  πριν από την πυρκαγιά, που  καθορίζουν την κατάσταση του «φυσικού  καυσίμου. Οι ανθρώπινες δραστηριότητες πυροδοτούν επίσης κατά λάθος ή όχι – μια πυρκαγιά, μαζί με τις μετεωρολογικές συνθήκες. Αλλά είναι η αποτελεσματικότητα των μέτρων πρόληψης-ελέγχου που καθορίζουν την έκταση του φαινομένου. Γιατί αν υπήρχαν τέτοια μέτρα πρόληψης και προστασίας, οι φλόγες δεν θα εξαπλώνονταν τόσο γρήγορα και βίαια.

Ζούμε λοιπόν απλά ακόμη μία ελληνική τραγωδία και μάλιστα στη μητρόπολη της χώρας, που αποδεικνύεται ανοχύρωτη. Μόλις περάσει βέβαια το κακό θα ακουστούν και πάλι υποσχέσεις και  θα γίνουν «δεσμεύσεις».

Ως το επόμενο καλοκαίρι που «ο πόλεμος σε καιρό ειρήνης» θα συνεχιστεί με αμείωτη ένταση. Σε ό,τι έχει απομείνει. Όπως έλεγε και ο Μπρέχτ, «η μεγάλη Καρχηδόνα ξεκίνησε τρεις πολέμους. Μετά τον πρώτο, ήταν ακόμα ισχυρή. Μετά τον δεύτερο ήταν ακόμα κατοικήσιμη. Μετά τον τρίτο, ήταν αδύνατο να την εντοπίσεις».