Ο επικεφαλής της Κ.Ο. ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλης Κατρίνης, μίλησε στο 6th Sustainability Summit του Economist. Τα κυριότερα σημεία της ομιλίας του:
«Είναι πλέον ώρα για τη δημιουργία ενός νέου, διευρυμένου κοινωνικού συμβολαίου του 21ο αιώνα», δήλωσε ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης, τοποθετούμενος στη θεματική ενότητα για τις νέες μορφές ανισοτήτων στο συνέδριο του Economist.
Τονίζοντας την ανάγκη επαναπροσδιορισμού του κράτους πρόνοιας, ο κ. Κατρίνης σημείωσε πως απαιτούνται συγκεκριμένες πολιτικές που διασφαλίζουν ένα εγγυημένο επίπεδο αξιοπρεπούς ζωής στους πολίτες και αντιμετωπίζουν την εργασιακή ανασφάλεια, την ενδοοικογενειακή βία, την υγειονομική διακινδύνευση, την αναπηρία και τον κοινωνικό αποκλεισμό.
Υπενθύμισε ότι για τη σύγχρονη σοσιαλδημοκρατία η κοινωνική συνοχή βασίζεται και στην κοινωνική κινητικότητα, αλλά και στην αναδιανομή του διαθέσιμου πλούτου μέσα από δίκαιους τρόπους φορολόγησης. Και αυτό γιατί φαίνεται ότι το φορολογικό βάρος πέφτει στα μεσαία και χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα, την ίδια στιγμή που μειώνονται οι φορολογικοί συντελεστές στα ανώτερα εισοδήματα.
«Η θεραπεία για τη φτώχεια δεν μπορεί να είναι μόνο η επιδοματική πολιτική. Οφείλουμε να προετοιμαστούμε για τη δια βίου κατάρτιση του παραγωγικού δυναμικού, αν πραγματικά διακηρύττουμε ότι δεν αφήνουμε κανένα πίσω».
Παράλληλα, για την άρση των αποκλεισμών απαιτείται:
*Επέκταση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.
*Ενίσχυση των δομών και των υπηρεσιών για ευάλωτες ομάδες.
*Πολιτικές μακροχρόνιας φροντίδας ηλικιωμένων.
*Αποσύνδεση της αναπηρίας από την λειτουργικότητα και ένταξη των ΑμεΑ στην εκπαίδευση και την εργασία.
*Καθιέρωση ρήτρας κοινωνικού πρόσημου σε όλα τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης.
*Στήριξη κάθε τύπου οικογένειας και συμβίωσης.
*Αντιμετώπιση του δημογραφικού και στήριξη των νέων ζευγαριών.
*Ενίσχυση της αναδοχής και αποϊδρυματοποίησης των παιδιών και αξιολόγηση ιδρυμάτων ως προς τους στόχους αποκατάστασης.
Ο κ. Κατρίνης μίλησε για ένα κράτος με κεντρικό ρόλο σχεδιασμού, εποπτείας και αξιολόγησης, μαζί όμως με τη δημιουργία δικτύων σε κάθε δήμο, αναφέροντας ότι το κοινωνικό κράτος και η κοινωνική αλληλεγγύη, η διεύρυνση της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων του ανθρώπου αποτελούν βασικούς πυλώνες της πολιτικής και της δράσης της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας.