Μητσοτάκης: Σταθήκαμε απέναντι στους πολίτες με ειλικρίνεια, οικοδομώντας σχέσεις εμπιστοσύνης

Ο Προέδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε σε συγκέντρωση πολιτών στα Ιωάννινα. Η ομιλία του:

“Σας ευχαριστώ. Άργησα λίγο να έρθω αλλά σας έφερα τη λιακάδα. Όπως ηλιόλουστη θα είναι και η 25η Ιουνίου, ημέρα της μεγάλης νέας νίκης της Νέας Δημοκρατίας μας.

Φίλες και φίλοι, Νεοδημοκράτισσες και Νεοδημοκράτες, ΟΝΝΕΔίτισσες και ΟΝΝΕΔίτες, δεν υπήρχε περίπτωση να ολοκληρωθεί η προεκλογική περίοδος χωρίς να ξανάρθω στα αγαπημένα μου Γιάννενα.

Είμαι εδώ, κ. Πρόεδρε, κ. Περιφερειάρχα, αγαπητοί συνυποψήφιοι στη Βουλή, κύριοι Δήμαρχοι, πρώτα και πάνω από όλα γιατί θέλω να πω στην καθεμία και στον καθένα σας ξεχωριστά ένα μεγάλο ευχαριστώ για το ποσοστό που πετύχαμε στα Γιάννενα και στην Ήπειρο συνολικά. Είχαμε βάλει στόχο να βάψουμε γαλάζια όλη την Ήπειρο και κάναμε γαλάζια όλη την Ελλάδα.

Όμως είμαι εδώ και για να σας υπενθυμίσω ότι η δουλειά δεν έχει τελειώσει ακόμα. Στις 25 Ιουνίου έχουμε ξανά εκλογές. Οι κάλπες είναι άδειες και ο στόχος τον οποίο πρέπει να θέσουμε είναι να πετύχουμε ακόμα υψηλότερο ποσοστό στις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Εδώ στα Γιάννενα να βγάλουμε τρεις βουλευτές. Και το ποσοστό μας, εδώ στα Γιάννενα, πρέπει να γράφει «4» μπροστά. Είμαι σίγουρος ότι όλες και όλοι μαζί θα τον πετύχουμε αυτόν τον στόχο.

Αναρωτιέμαι πόσοι στις 20 Μαΐου θα ήταν διατεθειμένοι να στοιχηματίσουν ότι όλη η Ελλάδα θα ήταν γαλάζια. Αλλά αυτή η μεγάλη μας εκλογική νίκη, φίλες και φίλοι, ήταν, ναι, μια επιβράβευση της μεγάλης δουλειάς την οποία κάναμε τέσσερα χρόνια τώρα, κρατώντας την πατρίδα όρθια εν μέσω μεγάλων κρίσεων, δρομολογώντας μια πορεία ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία, στηρίζοντας την κοινωνία εν μέσω μεγάλων δυσκολιών -κορονοϊός, ενεργειακή κρίση- αλλά λέγοντας και στους πολίτες καθ’ όλη την διάρκεια αυτής της τετραετίας την αλήθεια.

Ποτέ δεν κρυφτήκαμε. Όταν κάναμε λάθη τα αναγνωρίσαμε και σταθήκαμε απέναντι στους πολίτες με ειλικρίνεια, οικοδομώντας σχέσεις εμπιστοσύνης. Και οι πολίτες στην κάλπη της 21ης Μαΐου μας αντάμειψαν δίνοντάς μας μεγαλύτερο ποσοστό από αυτό το οποίο είχαμε πετύχει τον Ιούλιο του 2019. Πρώτη φορά.

Ο κ. Πρόεδρος, ο οποίος είναι βαθύς γνώστης της ιστορίας, γνωρίζει καλά ότι ουδέποτε η μεγάλη μας παράταξη, η Νέα Δημοκρατία, είχε καταφέρει να πετύχει να αυξήσει τα ποσοστά της όντας κυβέρνηση. Το πετύχαμε μια φορά, θα το ξαναπετύχουμε στην κάλπη της 25ης Ιουνίου.

Μας επιβράβευσαν, λοιπόν, οι πολίτες. Είπαν «ναι» στην αλήθεια, «ναι» στην προκοπή, «ναι» στην ενότητα, «ναι» στη σεμνότητα, «ναι» στην ευπρέπεια του πολιτικού λόγου, «ναι» στον προγραμματικό λόγο. Τιμώρησαν, όμως, και κάποιους οι οποίοι επένδυσαν στον διχασμό, στο ψέμα, στο «μαύρο» και στην τοξικότητα.

Εμείς, φίλες και φίλοι, δεν χρειαζόμαστε να γεμίσουμε όλα τα Γιάννενα με χάρτινες αφίσες για να μαζέψουμε κόσμο. Και σε λίγο, έχει ενδιαφέρον, θα βρεθεί σε έναν άλλο χώρο εδώ, στα Γιάννενα, ο κ. Τσίπρας, να μας μιλήσει. Δεν χρειάζεται καμία αποδοκιμασία, διότι η μεγαλύτερη αποδοκιμασία που επιφυλάσσει ο λαός στους εκλεγμένους ηγέτες του είναι η ετυμηγορία της κάλπης. Τα είπαν όλα οι Έλληνες πολίτες δίνοντας μας υπερδιπλάσιο «σκορ» από αυτό του ΣΥΡΙΖΑ.

Ουσιαστικά, αυτό το οποίο μας λένε οι πολίτες είναι «μην ασχολείστε καθόλου, μην ασχολείστε με την αντιπολίτευση. Μην ασχολείστε με το τι θα κάνουν οι άλλοι. Είναι κάτι το οποίο δεν μας ενδιαφέρει». Διότι, όπως σας είπα, το μήνυμα της κάλπης ήταν να κοιτάμε μπροστά. Να μην ασχολούμαστε με τους αντιπάλους μας. Να μην αναλώνουμε ενέργεια στο να εμπλεκόμαστε σε τοξικές αντιπαραθέσεις. Να μιλάμε για το μέλλον και κυρίως να εξηγούμε στους πολίτες τι είναι αυτό το οποίο θέλουμε να κάνουμε την επόμενη τετραετία.

Διότι όσο ισχυρή και αν ήταν η επιβράβευση των πολιτών στην κάλπη της 21ης Μαΐου, άλλο τόσο ήταν και ισχυρό το αίτημα να προχωρήσουμε πιο γρήγορα, πιο τολμηρά στο δρόμο των μεγάλων αλλαγών.

Και ο λόγος για τον οποίον, φίλες και φίλοι, ζητούμε σταθερή αυτοδυναμία μετά την κάλπη της 25ης Ιουνίου, είναι ακριβώς για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε τις μεγάλες αλλαγές τις οποίες έχει τόσο ανάγκη ο τόπος. Και είμαι σίγουρος ότι αυτή τη σταθερή, ισχυρή αυτοδυναμία θα μας τη δώσει ο ελληνικός λαός. Θα μας τη δώσει απλόχερα.

Όλοι μαζί αυτή την Κυριακή, γιατί καμία ψήφος δεν πρέπει να πάει χαμένη και γιατί κανένα εκλογικό αποτέλεσμα δεν προεξοφλείται προεκλογικά. Δεν θα κουραστώ να το λέω: οι κάλπες είναι άδειες, πρέπει να γεμίσουν με εκατομμύρια ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας. Το βράδυ της 25ης Ιουνίου θα κάνουμε το «ταμείο», όλοι μαζί θα πάμε στην κάλπη και όλοι μαζί θα επαναβεβαιώσουμε την ισχυρή εντολή που δίνουμε στη Νέα Δημοκρατία να πάει τη χώρα σταθερά, τολμηρά, ψηλά.

Φίλες και φίλοι, αυτή η δεύτερη προεκλογική περίοδος ήταν μία ευκαιρία να επαναλάβουμε τον προγραμματικό μας λόγο, όμως ήταν και μία ευκαιρία να αναδείξουμε το παράλογο της κάλπης της απλής αναλογικής. Θυμάστε ότι όταν είχα έρθει και σας είχα μιλήσει εδώ, στα Γιάννενα, πριν τις εκλογές, είχα προεξοφλήσει περίπου το αποτέλεσμα, λέγοντάς σας ότι είναι αδύνατον να σχηματιστεί κυβέρνηση με την κάλπη της απλής αναλογικής.

Καλούμαστε τώρα να περάσουμε μέσα από μία δεύτερη εκλογική διαδικασία, ακριβή για το ελληνικό Δημόσιο, να πρέπει εμείς σήμερα να είμαστε πάλι εδώ να σας μιλούμε για αυτά τα οποία θέλουμε να κάνουμε, ενώ εάν στις προηγούμενες κάλπες ίσχυε το σύστημα με το οποίο θα πάμε τώρα σε εκλογές, η χώρα θα είχε ήδη σταθερή κυβέρνηση, εγώ θα ήμουν Πρωθυπουργός και θα ασχολούμασταν ήδη να επιλύσουμε τα μεγάλα προβλήματα της χώρας.

Όμως έστω και σε αυτή την εκλογή των δύο «γύρων» ας αξιοποιήσουμε αυτόν τον χρόνο που έχουμε στη διάθεσή μας, από τώρα μέχρι τις εκλογές, για να μιλήσουμε για το μέλλον. Να μιλήσουμε για το πώς το μέλλον μπορεί να γίνει καλύτερο για την καθεμία και τον καθένα από εσάς, να μιλήσουμε για το σχέδιό μας, για μία παραγωγική Ελλάδα η οποία θα αναπτύσσεται με ρυθμούς πολύ πιο γρήγορους από αυτούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα δημιουργεί πολλές καλοπληρωμένες δουλειές, που θα προσελκύει επενδύσεις σε πολλούς κλάδους.

Και να μιλήσουμε, ναι, κ. Πρόεδρε, κ. Περιφερειάρχα, για το πώς θα κάνουμε τα Γιάννενα και την Ήπειρο το μοντέλο ανάπτυξης σε ολόκληρη την επικράτεια. Τα πρώτα βήματα έχουν ήδη γίνει, πρέπει να ολοκληρώσουμε τώρα τη δουλειά.

Είναι πράγματι πολύ εντυπωσιακό το γεγονός ότι εδώ παραδείγματος χάρη, στα Γιάννενα, αναπτύσσεται ένας δυναμικός κλάδος υψηλής τεχνολογίας και συναντώ νέα παιδιά τα οποία γυρίζουν από το εξωτερικό, όχι στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, έρχονται στα Γιάννενα να δουλέψουν σε εταιρείες υψηλής τεχνολογίας. Αυτό είναι κάτι το οποίο είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικό.

Βάλτε και σε αυτήν την εξίσωση τα σημαντικά έργα τα οποία γίνονται συνολικά στην Περιφέρεια, τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα, τη δυνατότητα να μετατρέψουμε τα Γιάννενα σε ένα μοναδικό τουριστικό προορισμό 12 μήνες το χρόνο, με αξιοθέατα τα οποία θα συνδυάζουν από τη μία την πλούσια πολιτιστική παράδοση της πόλης με νέες πρωτοβουλίες, οι οποίες πραγματικά μας ανοίγουν ένα παράθυρο στον κόσμο.

Είχα την ευκαιρία πριν να έρθω να σας μιλήσω να πάω να επισκεφτώ μία νέα πολύ εντυπωσιακή έκθεση σύγχρονης τέχνης. Λέγεται Plásmata, στον χώρο του παλιού Κάστρου, και πραγματικά έμεινα άφωνος από τις νέες διαστάσεις που μπορούμε να δώσουμε και τη νέα ταυτότητα που μπορεί να αποκτήσει μία πόλη σαν τα Γιάννενα, ως κέντρο πολιτισμού, σύγχρονου πολιτισμού.

Διότι δεν είμαστε υπερήφανοι μόνο για την ιστορία μας, είμαστε και αισιόδοξοι για το μέλλον μας. Και αυτό ακριβώς είναι το ζητούμενο της κάλπης: πώς θα αρπάξουμε το μέλλον και πώς θα μπορέσουμε, κυρίως για τα νέα παιδιά αυτά, τους σπουδαστές μας, τους φοιτητές μας εδώ στο Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων, να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο αύριο.

Μιλώ συχνά -και πιστεύω πολύ σε αυτό- για την ανάγκη να αυξήσουμε στη χώρα μας τους μισθούς και είναι κάτι το οποίο το ακούω συχνά από νέα παιδιά. Σπουδάζουν, τελειώνουν το πανεπιστήμιο και στη συνέχεια διαπιστώνουν ότι οι μισθοί που παίρνουν είναι ακόμα χαμηλοί. Εμείς ξέρουμε, φίλες και φίλοι, πώς να αυξήσουμε τους μισθούς και, όταν σας λέω ότι θα πάμε το μέσο μισθό στα 1.500 ευρώ και τον κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ, ξέρουμε πώς θα το κάνουμε πράξη.

Όχι με ντιρεκτίβες, όχι με υπουργικές αποφάσεις, αλλά προσελκύοντας επενδύσεις, δίνοντας χώρο στην ιδιωτική επιχειρηματικότητα. Από τη μικρή επιχειρηματικότητα, τα ωραία καταστήματα τα οποία ανοίγουν εδώ στα Γιάννενα, μέχρι τις μεγάλες επενδύσεις που μπορούν να έρθουν στην περιοχή μειώνοντας την ανεργία. Έτσι αυξάνονται οι μισθοί και να είμαστε σίγουροι ότι τα παιδιά τα οποία θα αποφοιτήσουν από τα καλά δημόσια πανεπιστήμιά μας θα αποφοιτήσουν με τις δεξιότητες και τις γνώσεις που θα τους κάνουν να μπορέσουν να διεκδικήσουν μία θέση στην αγορά εργασίας.

Θέλω να πω κάτι για τη ΔΑΠ μας και για τις φοιτητικές μας οργανώσεις. Η ΔΑΠ ήταν πάντα πρωτεργάτρια στην ανάγκη του εκσυγχρονισμού του δημόσιου πανεπιστημίου. Εμείς είμαστε με τις βιβλιοθήκες κι όχι με τις βαριοπούλες. Η ΔΑΠ ήταν πάντα στην πρώτη γραμμή αυτού του αγώνα.

Αυτή, όμως, η παραγωγική Ελλάδα την οποία οραματιζόμαστε, μια Ελλάδα η οποία θα αναπτύσσεται πολύ πιο γρήγορα από την Ευρώπη, έχει και την άλλη της όψη. Και η άλλη της όψη είναι η κοινωνική Ελλάδα, είναι η Ελλάδα που φροντίζει τους πιο αδύναμους και είναι η Ελλάδα η οποία φροντίζει να επενδύει το πλεόνασμα της ανάπτυξης σε ποιοτικές κοινωνικές υπηρεσίες.

Εκτός από την παιδεία, όπου έχουμε πολύ φιλόδοξα σχέδια ακόμα για τα πανεπιστήμιά μας, να τα κάνουμε πραγματικά εξωστρεφή, να τα ανοίξουμε στον κόσμο, να μπορούν τα πανεπιστήμια να δημιουργούν ξενόγλωσσα προγράμματα και να εισάγουμε φοιτητές αντί να εξάγουμε φοιτητές, να μπορούμε να φέρνουμε εμείς φοιτητές στην πατρίδα μας να σπουδάζουν εδώ.

Εκτός από αυτά που θέλουμε να κάνουμε, φίλες και φίλοι, στην παιδεία, έχω ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο για το τι πρέπει να κάνουμε με το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Θέλω να πω κατ’ αρχάς ένα μεγάλο ευχαριστώ και πάλι στους γιατρούς μας, στους νοσηλευτές μας, σε όλα τα στελέχη της υγείας που κράτησαν όρθια την κοινωνία εν μέσω της κρίσης του κορονοϊού.

Αυτή η πρωτοφανής υγειονομική περιπέτεια ανέδειξε τις αδυναμίες του ΕΣΥ, ανέδειξε, όμως, και τα ισχυρά του χαρακτηριστικά. Χρέος μας τώρα είναι να επενδύσουμε σε ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας το οποίο θα παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες υγείας σε όλες τις Ελληνίδες και σε όλους τους Έλληνες, ανεξαρτήτως του πού θα βρίσκονται. Είτε είναι στα Γιάννενα είτε είναι σε ένα απομονωμένο χωριό των Τζουμέρκων ή του Ζαγορίου.

Αυτό ξεκινάει, φίλες και φίλοι, με τη δέσμευσή μου να προσλάβουμε 10.000 γιατρούς και νοσηλευτές σε ορίζοντα τετραετίας στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Διότι, ναι, έχουμε ακόμα καθυστερήσεις, πρέπει να μπορούμε να κοιτάμε την αλήθεια κατάματα. Στενοχωριέμαι κάθε φορά που έρχεται ένας συμπολίτης μας και μου λέει «πρέπει να περιμένω μήνες για να κάνω ένα τακτικό χειρουργείο».

Είναι πράγματα τα οποία πρέπει να τα διορθώσουμε, πρέπει να παρέμβουμε και να εκσυγχρονίσουμε τα τμήματα επειγόντων περιστατικών. Η δουλειά έχει ήδη ξεκινήσει. Έχετε δύο εξαιρετικά νοσοκομεία εδώ και θέλω να γνωρίζετε ότι σε ορίζοντα τετραετίας και τα δύο νοσοκομεία σας θα έχουν εκσυγχρονισμένα τμήματα επειγόντων περιστατικών, τα οποία θα μπορούν να αντιμετωπίζουν τα επείγοντα περιστατικά με τελείως διαφορετικό τρόπο από αυτό το οποίο γίνεται σήμερα.

Όμως, δεν είναι μόνο το τι θα κάνουμε στα νοσοκομεία μας. Είναι τι θα κάνουμε στα κέντρα υγείας μας, είναι τι θα κάνουμε στο επίπεδο της πρόληψης, του Προσωπικού Γιατρού, πώς θα είμαστε σίγουροι ότι δεν θα τρέχουν όλοι στα νοσοκομεία όταν έχουν κάποιο πρόβλημα, αλλά πώς η πρωτοβάθμια φροντίδα θα μπορεί να είναι ένα «ανάχωμα» υγείας για όλους τους πολίτες.

Βέβαια να πω και μία κουβέντα για ένα θέμα το οποίο μας έχει πληγώσει αρκετά τελευταία, για εκείνες τις λίγες περιπτώσεις όπου το ΕΚΑΒ δεν κατάφερε να φτάσει στην ώρα του και δυστυχώς θρηνήσαμε απώλειες ανθρώπινων ζωών.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους διασώστες του ΕΚΑΒ κατ’ αρχάς. Κάνουν μια εξαιρετική δουλειά. Για κάθε τραγικό περιστατικό υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες περιπτώσεις που οι άνθρωποι φτάνουν στην ώρα τους στα νοσοκομεία. Όμως, πρέπει και εδώ να βελτιωθούμε και πρέπει να βελτιωθούμε χρησιμοποιώντας όλες τις δυνατότητες που μας δίνει σήμερα η σύγχρονη τεχνολογία και όλα τα μέσα τα οποία έχουμε στη διάθεσή μας. Είναι μια δέσμευση την οποία είχα αναλάβει πριν από ένα χρόνο και κάτι, στη μνήμη ενός νέου παιδιού που χάθηκε τόσο άδικα στα Τζουμέρκα, του Ερμή Θεοχαρόπουλου, να μπορέσουμε επιτέλους να αποκτήσουμε ένα σύγχρονο σύστημα διάσωσης με ευέλικτα ελικόπτερα τα οποία θα είναι στελεχωμένα με ιατρικό προσωπικό, με εξειδίκευση στην επείγουσα ιατρική.

Έχει ήδη ψηφιστεί το σχετικό νομοσχέδιο. Πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα έχουμε έξι τέτοιες βάσεις ελικοπτέρων που θα επικουρούν το έργο του ΕΚΑΒ και θα μπορούν να κάνουν μία διάσωση, ας πούμε, σε ένα ορεινό χωριό, όπου το ασθενοφόρο δεν μπορεί να φτάσει πολύ σύντομα. Έτσι αντιλαμβανόμαστε τον σύγχρονο τρόπο παροχής άμεσης βοήθειας αλλά έτσι αντιλαμβανόμαστε, φίλες και φίλοι, και τη σύμπραξη του Δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα.

Διότι θέλω εδώ να μου επιτρέψετε να αποδομήσω το μεγαλύτερο ψέμα το οποίο διακινεί ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα στην απελπισία του τις τελευταίες εβδομάδες και αυτό δεν είναι άλλο από το ότι «θα ιδιωτικοποιήσουμε», λέει, «το ΕΣΥ». Το τι έχουμε ακούσει τις τελευταίες μέρες δεν περιγράφεται. Ότι περίπου θα αφήνουμε τους ασθενείς, τους καρκινοπαθείς να πεθαίνουν στα νοσοκομεία γιατί δεν θα τους δίνουμε φάρμακα γιατί δήθεν τα φάρμακα αυτά είναι ακριβά.

Λοιπόν, κοιτάξτε να δείτε, το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα γίνει ένα πανίσχυρο εθνικό δημόσιο σύστημα υγείας με κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Και αυτοί οι οποίοι μας ασκούν σήμερα κριτική προφανώς δεν γνωρίζουν ή δεν θέλουν να γνωρίζουν ότι επί δικών μας ημερών εγκρίθηκαν παραπάνω από 200 καινούργιες θεραπείες κατά του καρκίνου με σύγχρονα και πολύ ακριβά φάρμακα. Κανένας ασθενής με κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας δεν πρόκειται ποτέ να στερηθεί κανένα φάρμακο, όσο ακριβό κι αν είναι, εάν είναι η γνώμη τού γιατρού ότι πρέπει να πάρει μια τέτοια θεραπεία.

Συντάξεις. Για τις συντάξεις, ξέρετε, μερικές φορές ορισμένα πράγματα τα θεωρούμε δεδομένα. Όταν ήρθαμε στα πράγματα γνωρίζετε πολύ καλά ότι χρειάζονταν τρία και τέσσερα χρόνια για να βγει μια σύνταξη. Σήμερα, ναι, οι συντάξεις βγαίνουν σε δύο με τρεις μήνες. Και αυτό είναι μια μεγάλη επιτυχία της Νέας Δημοκρατίας, να μην ταλαιπωρούμε άδικα τους συνταξιούχους.

Αλλά δεν διορθώσαμε μόνο το σύστημα απονομής των συντάξεων. Δώσαμε για πρώτη φορά σημαντικές αυξήσεις στους συνταξιούχους μετά από 12 χρόνια. Η δική μας κυβέρνηση έδωσε αυξήσεις σχεδόν 8% και η δική μας κυβέρνηση αντιμετώπισε και τον τραγέλαφο της προσωπικής διαφοράς. Και είμαι εδώ για να σας ξαναπώ ότι όσοι συνταξιούχοι δεν είδατε αύξηση στις συντάξεις σας λόγω της προσωπικής διαφοράς, να ξέρετε ότι θα εξακολουθείτε να έχετε στήριξη από το κράτος εώς ότου η προσωπική διαφορά σβήσει οριστικά.

Όλα αυτά τα οποία έχουν γίνει είναι πολλά. Δύσκολα τα συγκρατούμε. Δείτε, παραδείγματος χάρη, την ψηφιακή επανάσταση, το gov.gr. Όταν ήρθαμε εμείς στην διακυβέρνηση της χώρας ουσιαστικά η δυνατότητα επικοινωνίας με το κράτος ήταν μέσα από ταλαιπωρία και ουρές. Αυτό το καταργήσαμε.

Τώρα όμως έχουμε την επόμενη φάση του gov.gr. Και έχουμε την επόμενη φάση της συνολικής αναδιάταξης της Δημόσιας Διοίκησης. Κρατήστε μία φράση, την οποία δεν διαπραγματεύομαι όταν πρόκειται για τις παρεμβάσεις μας στον δημόσιο τομέα: αξιολόγηση παντού, αξιοκρατία παντού. Οι καλύτεροι στις καλύτερες θέσεις και οι καλοί δημόσιοι υπάλληλοι επιβραβεύονται και με πρόσθετους μισθούς. Θα αυξήσουμε κατά 500 εκατομμύρια τις δαπάνες για το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων και, ναι, θα στηρίξουμε πρώτα και πάνω απ’ όλα τις οικογένειες με παιδιά.

Η Νέα Δημοκρατία είναι η μόνη πολιτική δύναμη που έχει σήμερα ένα συγκροτημένο σχέδιο κατά της μάστιγας της υπογεννητικότητας και της συρρίκνωσης του ελληνικού λαού. Θέλουμε να στηρίξουμε κυρίως τις εργαζόμενες μητέρες. Ξέρουμε ότι δεν είναι εύκολο σήμερα για μια γυναίκα η οποία εργάζεται, ταυτόχρονα να κάνει παιδιά. Γι’ αυτό και δίνουμε τόσο μεγάλη έμφαση στα προγράμματα των βρεφονηπιακών σταθμών, στο ολοήμερο νηπιαγωγείο, στην ισορροπία μεταξύ προσωπικού και επαγγελματικού χρόνου. Αυτές είναι πολιτικές που θα επιτρέψουν στις γυναίκες να κάνουν πρώτο, δεύτερο, τρίτο παιδί με μεγαλύτερη άνεση από ό,τι το κάνουν μέχρι σήμερα.

Όμως, φίλες και φίλοι, η πολιτική μας δεν εξαντλείται μόνο στο τι γίνεται εντός των τειχών. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια αν για κάτι είμαι υπερήφανος είναι ότι όταν βγαίνω πια στο εξωτερικό η γνώμη της Ελλάδος μετράει. Δεν μας κοιτούν πια σαν να είμαστε ο φτωχός συγγενής. Και ναι, η φωνή της Ελλάδος ακούγεται από το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών μέχρι τις Βρυξέλλες, και ακούγεται με αυτοπεποίθηση.

Αυτή η πολιτική της ισχυρής Ελλάδος, με μια εξωτερική πολιτική η οποία έχει αρχή, μέση και τέλος, η οποία αντιλαμβάνεται τον γεωπολιτικό ρόλο και την θέση της Ελλάδος, πρέπει να συνεχιστεί.

Είναι ίσως το πιο σημαντικό ζητούμενο σε αυτή την κάλπη. Διότι, όπως ξέρετε, εξακολουθούμε να είμαστε σε μία γειτονιά δύσκολη, με έναν απρόβλεπτο γείτονα και η πατρίδα μας πρέπει να είναι ισχυρή. Και η εξωτερική μας πολιτική έχει συγκεκριμένες βάσεις, συγκεκριμένα θεμέλια, τα οποία είναι αδιαπραγμάτευτα.

Πρώτο και σημαντικότερο: η διαρκής ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων της πατρίδας μας. Το 2025 θα παραλάβουμε την πρώτη από τις τρεις φρεγάτες Belharra και το 2028 θα παραλάβουμε τα πρώτα F-35, τα οποία θα μας δώσουν στρατηγική υπεροχή στον αέρα.

Δεύτερο θεμέλιο της πολιτικής μας, η οικοδόμηση ισχυρών συμμαχιών. Η Ελλάδα την τελευταία τετραετία κατάφερε και έχτισε αυτές τις συμμαχίες, όχι μόνο με νέους συμμάχους στις χώρες του Κόλπου. Ενίσχυσε τη συμμαχία μας με τη Γαλλία, με τις ΗΠΑ. Και κυρίως απέδειξε ότι είναι ο αναντικατάστατος παράγοντας σταθερότητας σε μία ασταθή γεωπολιτική γειτονιά όπως αυτή της Ανατολικής Μεσογείου.

Και τρίτη παράμετρος αυτής της ισχυρής πολιτικής, και αρκετά επίκαιρης λόγω των τραγικών πρόσφατων συμβάντων, είναι μία στιβαρή αλλά δίκαιη πολιτική ως προς το μεταναστευτικό ζήτημα. Η χώρα έχει σύνορα στον αέρα, στη θάλασσα, στην ξηρά, απέδειξε ότι τα σύνορα αυτά μπορεί και ξέρει να τα φυλάει. Αυτή την πολιτική θα την ακολουθήσουμε γιατί είναι η σωστή πολιτική για την εθνική ασφάλεια της χώρας, αλλά τολμώ να πω ότι είναι και η σωστή πολιτική από πλευράς ανθρώπινης φροντίδας, για την προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Διότι, φίλες και φίλοι, εμείς συντρίψαμε τα κυκλώματα των διακινητών στο Αιγαίο και όσο λιγότερες βάρκες φεύγουν από τις ακτές της Τουρκίας -γιατί ξέρουν ότι δύσκολα θα φτάσουν σε ελληνικά νησιά- τόσο λιγότεροι άνθρωποι τελικά βρίσκονται σε κίνδυνο στη θάλασσα.

Αυτό το οποίο δεν μας λένε οι ανθρωπιστές του ΣΥΡΙΖΑ, που έχουν πάρει σβάρνα τα «παράθυρα», είναι ότι μεταξύ του 2015 και του 2019 πνίγηκαν στο Αιγαίο τριπλάσιοι άνθρωποι σε σχέση με το πόσοι έχασαν τη ζωή τους από το 2019 μέχρι το 2022, ακριβώς επειδή λιγότερες βάρκες έφευγαν από τις ακτές της Τουρκίας.

Και οι δήθεν ανθρωπιστές, που κόπτονται για την αξία της ανθρώπινης ζωής, ήταν αυτοί οι οποίοι επέτρεψαν -υποκριτές όντως- ήταν αυτοί οι οποίοι επέτρεψαν τα κάτεργα της Μόριας. Και καταδικάστηκε η χώρα πριν από λίγες μέρες στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για τις συνθήκες οι οποίες επικρατούσαν στη Μόρια. Συνθήκες που τις προσομοίαζαν περίπου με βασανιστήρια.

Ας μην μας κουνάνε, λοιπόν, αυτοί το δάχτυλο και ας σταματήσουν επιτέλους να στοχοποιούν το Λιμενικό μας. Και να αναγνωρίσουν ότι ο κύριος υπαίτιος για την τραγωδία που έγινε στην Πύλο ήταν οι άθλιοι διακινητές και όχι το Λιμενικό, το οποίο στο κάτω-κάτω της γραφής προσπάθησε να σώσει όσο περισσότερους ανθρώπους μπορούσε.

Διάβαζα και για το φράχτη στον Έβρο, μία κουβέντα μόνο για τη «μικρή Μαρία». Ναι, τη «μικρή Μαρία». Τη θυμάστε τη «μικρή Μαρία», έτσι; Όταν διέσυραν τη χώρα στο εξωτερικό ανερυθρίαστα για ένα περιστατικό το οποίο δεν υπήρξε ποτέ, ένα ψέμα.

Όποτε βρίσκουν ευκαιρία να διασύρουν τη χώρα στο εξωτερικό, το κάνουν συστηματικά και μετά αγανακτούν όταν τους λέμε «εθνική εξαίρεση». Δυστυχώς αυτή είναι η αλήθεια. Γιατί και σήμερα ακόμα ο κ. Μουζάλας, ο οποίος διαχειριζόταν το χαρτοφυλάκιο του προσφυγικού επί ΣΥΡΙΖΑ, τι είπε; Ακούστε το αυτό, έχει ενδιαφέρον: «Όταν πέσει ο φράχτης στον Έβρο θα αισθανθώ την ίδια χαρά που αισθάνθηκα όταν έπεσε το τείχος του Βερολίνου». Του λέω, λοιπόν, ο φράχτης στον Έβρο δεν πρόκειται να πέσει, γιατί επόμενη κυβέρνηση θα είναι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Όχι μόνο δεν θα πέσει, αλλά θα ολοκληρωθεί το έργο.

Αυτή, λοιπόν, η στιβαρή πολιτική είναι η πολιτική η οποία μας επιτρέπει και απέναντι στην Τουρκία αύριο, από θέση ισχύος όμως και όχι από θέση αδυναμίας, να μπορέσουμε να καθίσουμε στο τραπέζι και να δούμε αν μπορούμε να επιλύσουμε το χρόνιο ζήτημά μας, τη μεγάλη μας διαφορά, που δεν είναι άλλη από την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδος δηλαδή, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αλλά αυτή η διαπραγμάτευση πρέπει να γίνει με τους σωστούς όρους και πρέπει να γνωρίζει η Τουρκία ότι υπάρχουν μία σειρά από θέματα τα οποία δεν πρόκειται να δεχτώ να συζητήσω με την Τουρκία. Η Ελλάδα δεν συζητά ζητήματα αποστρατικοποίησης των νησιών και η Ελλάδα δεν συζητά ζητήματα που έχουν να κάνουν με την εθνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Και ναι, η Ελλάδα επίσης δεν συζητά με την Τουρκία ζητήματα που αφορούν την μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης. Οι μουσουλμάνοι συμπολίτες μας είναι Έλληνες, Ευρωπαίοι πολίτες και πρέπει να απολαμβάνουν, απολαμβάνουν και θα απολαμβάνουν με κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ακριβώς τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες ευκαιρίες για προκοπή με όλους τους χριστιανούς συμπολίτες τους στη Θράκη.

Είναι πραγματικά πολύ-πολύ στενάχωρο να βρισκόμαστε σήμερα στη θέση να συζητάμε δημόσια και να ζητάμε, προσέξτε, από τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει το αυτονόητο. Τι είναι αυτό; Να ζητήσει από τους δύο εκλεγμένους βουλευτές του να δηλώσουν πολύ απλά ότι σέβονται τη Συνθήκη της Λωζάνης και ότι στη Θράκη υπάρχει μουσουλμανική και όχι «τουρκική» μειονότητα. Είναι τόσο απλό. Εσείς αναρωτηθείτε γιατί δεν το κάνουν και γιατί ο κ. Τσίπρας, που θα έρθει να μιλήσει σε λίγο εδώ, στα Γιάννενα, εξακολουθεί να τους καλύπτει. Όλοι τα γνωρίζουν αυτά, φίλες και φίλοι, όλοι τα γνωρίζουν.

Αλλά, όπως σας είπα, ο σκοπός μας τώρα είναι να κοιτάξουμε μπροστά, να μην ασχοληθούμε με τον αντίπαλό μας και να πάμε μαζί αυτές τις λίγες μέρες που έμειναν μέχρι τις κάλπες να δώσουμε τη μάχη, να πείσουμε συμπολίτες μας, όχι αυτούς που μας ψήφισαν -αυτοί που μας ψήφισαν θα μας ξαναψηφίσουν, πιστεύω- αλλά να πείσουμε και αυτούς οι οποίοι μπορεί να μην μας ψήφισαν ότι πράγματι αξίζει να μας εμπιστευτούν. Ακριβώς γιατί η χώρα χρειάζεται την επόμενη μέρα μια σταθερή κυβέρνηση.

Και καθώς ο πήχης της αυτοδυναμίας μπορεί να ανεβαίνει -θα έχουμε στη Βουλή έξι, επτά, οκτώ κόμματα- αυτό σημαίνει ότι και το δικό μας ποσοστό πρέπει να ανέβει. Χρειαζόμαστε την επόμενη ημέρα σταθερή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Και θα την έχουμε, είμαι σίγουρος γι’ αυτό.

Και σε όσους ανησυχούν, ανησυχούν κάποιοι «μην είναι», λέει, «παντοδύναμη η Νέα Δημοκρατία και ασύδοτος ο Μητσοτάκης», τους λέω λοιπόν ότι παντοδύναμος είναι μόνο ο ελληνικός λαός. Εσείς είστε κυρίαρχοι, οι κυρίαρχοι πολίτες, οι οποίοι ελεύθεροι και δημοκρατικά προσέρχονται στις κάλπες και καθορίζουν τις τύχες τις δικές τους και τις τύχες τού τόπου τους.

Αλλά δεν σας κρύβω, φίλες και φίλοι, ότι το μεγάλο ποσοστό το οποίο συγκεντρώσαμε σίγουρα μας αιφνιδίασε ευχάριστα. Όμως θέλω να ξέρετε ότι όσο πιο ψηλό είναι το ποσοστό το οποίο συγκεντρώνουμε, τόσο μεγαλύτερο είναι το βάρος το οποίο πέφτει στους ώμους μας. Και στους δικούς μου και στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι θα είναι ολοένα και περισσότεροι στην επόμενη Βουλή. Και αυτό το βάρος ισοδυναμεί με ευθύνη. Θα μας δώσετε στην κάλπη της Κυριακής μια ισχυρή εντολή να αλλάξουμε την πατρίδα. Μια αυτοδύναμη εντολή να αλλάξουμε την πατρίδα.

Θέλω να ξέρετε ένα πράγμα: ότι αυτή την εμπιστοσύνη την οποία μου δείχνετε, αυτή την αγάπη που μου δείχνετε, αυτή την εκτίμηση την οποία δείχνετε στην παράταξή μας, δεν πρόκειται να την προδώσω.

Στις 26 Ιουνίου θα σηκώσουμε τα μανίκια, θα δουλέψουμε ακόμα πιο σκληρά. Θα δουλέψουμε για τα μεγάλα, θα δουλέψουμε για τα μικρά, θα συνεργαστούμε με την Περιφέρεια, με τον Δήμο. Έχουμε εξάλλου εδώ πολλές εκκρεμότητες τις οποίες πρέπει ακόμα να ολοκληρώσουμε.

Το δρόμο Γιάννενα-Κακαβιά, έχει περάσει μέσα από «σαράντα κύματα» αλλά θα τον κάνουμε πράξη, θα τον φτιάξουμε τον δρόμο αυτό. Το στρατόπεδο Βελισσαρίου -είχα την ευκαιρία να περάσω πριν από λίγο- θα αποδοθεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Το Πάρκο Τεχνολογίας το οποίο θα είναι τόσο σημαντικό για τα Γιάννενα, για να μπορέσουν να αποκτήσουν, επιτέλους, έναν χώρο που να προσελκύει εταιρείες.

Όλα αυτά και πάρα πολλά άλλα θα τα κάνουμε πράξη μαζί. Αλλά, όπως σας είπα, μία προϋπόθεση υπάρχει για να γίνουν όλα αυτά: 25 Ιουνίου, το βράδυ, ο χάρτης της Ελλάδας γαλάζιος, πανίσχυρο το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας. Στις 25 ψηφίζουμε, 26 σηκώνουμε μανίκια και πάμε να οδηγήσουμε την Ελλάδα δυνατά, μπροστά.

Σας ευχαριστώ για την αγάπη σας. Σας ευχαριστώ για την εκτίμηση σας. Ψηλά τις σημαίες της Νέας Δημοκρατίας, της Ελλάδος. Θα είναι μια όμορφη ηλιόλουστη μέρα η 25η Ιουνίου, με γαλάζιο ουρανό και με την Νέα Δημοκρατία τη μεγάλη νικήτρια των εκλογών.

Να είστε καλά, στο επανιδείν. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ”.

Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε την έκθεση ψηφιακής τέχνης Plásmata II της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, που φιλοξενείται στην παραλίμνια διαδρομή των Ιωαννίνων. Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ξεναγήθηκε από τη Διευθύντρια Πολιτισμού του Ιδρύματος Ωνάση, Αφροδίτη Παναγιωτάκου, και ενημερώθηκε για τα μηνύματα της έκθεσης και τον στόχο των διοργανωτών να συνδυάσουν την καλλιτεχνική έκφραση με το φυσικό περιβάλλον της λίμνης Παμβώτιδας.

“Στήριξη του ΕΣΥ με προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών”

Συνέντευξη του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του IONIAN TV και στους δημοσιογράφους Νατάσα Πατρινού και Τάσο Θεοδόση.

Τάσος Θεοδόσης: Απόψε, κυρίες και κύριοι, έχουμε τη χαρά και την τιμή να φιλοξενούμε στο κεντρικό στούντιο του ΙΟΝΙΑΝ τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη. Να τον καλησπερίσουμε μαζί με τη συνάδελφο Νατάσα Πατρινού. Καλησπέρα, κ. Πρόεδρε.

Νατάσα Πατρινού: Καλησπέρα.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Καλησπέρα σας και σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

Τάσος Θεοδόσης: Να πούμε ότι σας καλωσορίζουμε στην πόλη και σας καλωσορίζουμε και στο κεντρικό στούντιο του δελτίου ειδήσεων. Είναι χαρά μας που είστε εδώ μαζί μας. Και θέλω να ξεκινήσουμε αμέσως, γιατί γνωρίζω ότι ο χρόνος είναι πιεστικός, με το μεταναστευτικό. Το μεταναστευτικό, το οποίο ήρθε στην επικαιρότητα δυστυχώς με τον πιο δυσάρεστο τρόπο, με αυτό το ναυάγιο, το πολύνεκρο.

Τι κάνει η χώρα μας; Τι κάνει η Ευρώπη και τι κάνει και η Τουρκία;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θέλω να εκφράσω για ακόμη μια φορά την οδύνη μου για την τραγική και άδικη απώλεια τόσων ανθρώπινων ζωών. Αλλά να σας επισημάνω ότι το μεταναστευτικό ζήτημα είναι στην επικαιρότητα και στην πρώτη γραμμή της ειδησεογραφίας εδώ και αρκετά χρόνια τώρα.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το 2015 η χώρα είχε μία τελείως διαφορετική πολιτική, ανοιχτών συνόρων. Πέρασαν από την πατρίδα μας παραπάνω από ένα εκατομμύριο μετανάστες και πρόσφυγες. Πάρα πολλοί και τότε είχαν χάσει τη ζωή τους στα νερά του Αιγαίου. Τότε είχαμε το κολαστήριο της Μόριας.

Και το 2019, όταν η κυβέρνησή μας ήρθε στα πράγματα με νωπή εντολή του ελληνικού λαού, αποφάσισε τότε να ακολουθήσει μία διαφορετική πολιτική στο ζήτημα του προσφυγικού-μεταναστευτικού. Περιορίζοντας στο ελάχιστο τις ροές των μεταναστών και των προσφύγων στο Αιγαίο, αποσυμφορώντας τα νησιά μας, μειώνοντας σημαντικά τα κέντρα υποδοχής μεταναστών σε όλη την επικράτεια, δημιουργώντας νέες δομές στα νησιά του Αιγαίου, ανθρώπινες δομές. Κλείνοντας πια το κολαστήριο της Μόριας και φροντίζοντας τους πιο ευάλωτους από αυτούς οι οποίοι έφτασαν κατατρεγμένοι στην ελληνική επικράτεια. Αναφέρομαι συγκεκριμένα στα ασυνόδευτα ανήλικα.

Αυτή την πολιτική όχι απλά θα τη συνεχίσουμε, αλλά πιστεύω ότι έχουμε καταφέρει να πείσουμε και την Ευρώπη ότι μια αποτελεσματική πολιτική μετανάστευσης και ασύλου ξεκινά με την προστασία των εξωτερικών μας συνόρων.

Δεν είναι η μόνη πτυχή μιας ολοκληρωμένης μεταναστευτικής πολιτικής, αλλά σίγουρα δεν μπορεί η Ευρώπη να ασκήσει μια αποτελεσματική μεταναστευτική πολιτική εάν ακολουθήσει μια πολιτική ανοικτών συνόρων.

Νατάσα Πατρινού: Θα ήθελα να μείνουμε λίγο περισσότερο στο θέμα και στον τρόπο που το αντιμετώπισε και η αντιπολίτευση, μιλάω για τον κ. Τσίπρα. Και εσείς ειδικά αναφέρατε ότι προσπάθησαν να το εργαλειοποιήσουν το συγκεκριμένο ζήτημα.

Στην διακαναλική του συνέντευξη, ο κ. Τσίπρας μίλησε με σκληρούς χαρακτηρισμούς για εσάς. Είπε ότι πρέπει να δώσουμε στον κ. Μητσοτάκη ένα «Νόμπελ ανευθυνότητας», αναφερόμενος βέβαια στο θέμα της Ροδόπης. Σας χαρακτήρισε ότι ακολουθείτε τακτικές όπως ο κ. Κασιδιάρης. Τι απαντάτε;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κατ’ αρχάς για το ζήτημα του τραγικού ναυαγίου, νομίζω ότι προκαλεί πολλά ερωτηματικά στη συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινής γνώμης η -θα έλεγα- απροκάλυπτη προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ, και του κ. Τσίπρα προσωπικά, να στοχοποιήσουν το Λιμενικό ως υπεύθυνους για αυτή την τραγωδία και να μην πουν κουβέντα για τα άθλια δίκτυα των διακινητών, οι οποίοι για σημαντικό οικονομικό αντάλλαγμα εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο και τελικά οδηγούν αθώους ανθρώπους σε έναν τραγικό θάνατο.

Κουβέντα δεν έχουν πει οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ για το ζήτημα αυτό. Εμφανίζονται ως οι μοναδικοί υπέρμαχοι του ανθρωπισμού, ωσάν να θέλει η κυβέρνηση ή η προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας -γιατί μην ξεχνάμε ότι κατηγορούμαστε για κάτι το οποίο έλαβε χώρα επί ημερών υπηρεσιακής κυβέρνησης- εμείς να πνίγουμε τον κόσμο στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο, όταν το Λιμενικό επί δικών μας ημερών έχει σώσει δεκάδες χιλιάδες συνανθρώπους μας.

Νομίζω ότι είναι μια πολύ ανεύθυνη στάση, η οποία δυσφημεί τη χώρα στο εξωτερικό. Δεν είναι η πρώτη φορά που το έχουν κάνει και δείχνει ο ΣΥΡΙΖΑ σαν να μην έχει μάθει απολύτως τίποτα από το μήνυμα της κάλπης της 21ης Μαΐου.

Θυμάστε, τότε για όλα έφταιγε ο Μητσοτάκης. «Πανδημία Μητσοτάκη», «ακρίβεια Μητσοτάκη», «ενεργειακή κρίση Μητσοτάκη». Τώρα, «ναυάγιο Μητσοτάκη», αν ακολουθήσει κανείς τον λογικό ειρμό της σκέψης του ΣΥΡΙΖΑ.

Εν πάση περιπτώσει, δεν θέλω να ασχοληθώ πολύ με την αντιπολίτευση. Νομίζω ότι οι πολίτες έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους και για το τι έχει συμβεί στην περίπτωση της Ροδόπης, όπου θέλω να θυμίσω ότι πρώτα δεν μιλήσαμε εμείς για το θέμα αυτό. Τα ίδια τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ βγήκαν πρώτα και είπαν ότι η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ στη Ροδόπη ουσιαστικά υπαγορεύεται από το τουρκικό προξενείο.

Οι δύο υποψήφιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν πει κουβέντα τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, δεν έχουν πει το αυτονόητο: ότι εκπροσωπούν τη μουσουλμανική μειονότητα, ότι σέβονται τη Συνθήκη της Λωζάνης. Σιωπή.

Αυτό προφανώς δημιουργεί πολλά εύλογα ερωτηματικά, κυρίως για τη στάση την οποία θα κρατήσουν, κα. Πατρινού και κ. Θεοδόση, την επόμενη μέρα, εφόσον εκλεγούν στη Βουλή. Αν πραγματικά θα είναι εκπρόσωποι της μουσουλμανικής μειονότητας ή αν κάποια στιγμή θα αυτοπροσδιοριστούν ως εκπρόσωποι της «τουρκικής» μειονότητας.

Εξάλλου, από ό,τι είδα και σήμερα, δεν έχουν καμία δυσκολία να πηγαίνουν και να φωτογραφίζονται κάτω από πανό τα οποία μιλάνε ξεκάθαρα για «τουρκική» μειονότητα της Θράκης.

Θέλω να σας πω επίσης ότι η δημοσιοποίηση αυτού του θέματος πιστεύω ότι έχει τη χρησιμότητά της στο βαθμό που στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα και στην Τουρκία, ότι τα ζητήματα που αφορούν τη μειονότητα αφορούν την πατρίδα μας.

Εγώ προσωπικά έχω αγωνιστεί πολύ ώστε οι μουσουλμάνοι συμπολίτες μας να αισθάνονται ότι έχουν ακριβώς τις ίδιες ευκαιρίες με τους χριστιανούς στη Θράκη. Και αυτή την πολιτική προτίθεμαι να την ακολουθήσω κατά γράμμα, ανεξαρτήτως του τι θα ψηφίσουν οι πολίτες της Ξάνθης και της Ροδόπης στις εθνικές εκλογές.

 

Τάσος Θεοδόσης: Θέλω να πάμε στα προβλήματα της καθημερινότητας του κόσμου και στον φάκελο υγεία. Ένας φάκελος, ένα θέμα μάλλον που ήρθε και αυτό στην επικαιρότητα με τον τραγικό χαμό των ανθρώπων με την έλλειψη των ασθενοφόρων.

Τι προτίθεται να κάνει η επόμενη κυβέρνηση για το θέμα της υγείας, για το πολύ σοβαρό αυτό κομμάτι; Προσλήψεις, νοσοκομεία, χρηματοδότηση, όλα αυτά για τα οποία ο κόσμος ανησυχεί και λέει ότι «η Νέα Δημοκρατία θα ιδιωτικοποιήσει την υγεία».

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ο κόσμος έχει απόλυτο δίκιο να ζητά από τους πολιτικούς ένα καλύτερο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Ένα καλύτερο Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν είναι ένα ιδιωτικοποιημένο Εθνικό Σύστημα Υγείας και γι’ ακόμα μία φορά σας ευχαριστώ που μου δίνετε την ευκαιρία να αποκρούσω όλα τα fake news του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία ισχυρίζονται ότι θέλουμε να ιδιωτικοποιήσουμε την Υγεία, μη θέτοντας σε πρώτη προτεραιότητα την ανθρώπινη ζωή.

Αυτά είναι απαράδεκτα πράγματα και είναι ντροπή να ακούγονται και σήμερα ακόμα από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό το οποίο πρέπει να κάνουμε την επόμενη μέρα είναι να στηρίξουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας με περισσότερες προσλήψεις, έχω δεσμευθεί για 10.000 νέες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών. Με περισσότερους πόρους για να αναμορφώσουμε τα τμήματα επειγόντων περιστατικών στα νοσοκομεία μας, με περισσότερους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης -εξασφαλισμένοι πόροι- για να ξαναφτιάξουμε από την αρχή 156 κέντρα υγείας, με περισσότερη έμφαση στην πρόληψη και την πρωτοβάθμια υγεία.

Όλα αυτά συγκροτούν ένα συνοπτικό σχέδιο για το ΕΣΥ του αύριο, το οποίο ΕΣΥ του αύριο, ναι, υπό προϋποθέσεις, μπορεί να αγοράζει υπηρεσίες από τον ιδιωτικό τομέα, οι οποίες όμως παρέχονται…

Τάσος Θεοδόσης: Εκεί είναι η λεπτή γραμμή, συγγνώμη, του «ιδιωτικοποιώ» και του ΕΣΥ;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ακριβώς και ας το ξεκαθαρίσουμε αυτό. Όταν, παραδείγματος χάρη, μια γυναίκα η οποία κάνει μια προληπτική μαστογραφία μέσα από το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» και της δίνεται η δυνατότητα αυτή τη μαστογραφία να την κάνει είτε σε μία δημόσια δομή είτε σε μία ιδιωτική δομή, αυτό είναι ιδιωτικοποίηση της υγείας;

Όταν ένας γονέας θα κάνει χρήση του «Dentist Pass» -και υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον- ώστε το παιδί του για πρώτη φορά να πάει σε έναν οδοντίατρο, που τις πιο πολλές φορές θα πάει σε έναν ιδιώτη οδοντίατρο και θα έχει τη δυνατότητα δωρεάν να κάνει μια πρώτη εξέταση και έναν πρώτο στοματικό έλεγχο, αυτό είναι ιδιωτικοποίηση της υγείας;

Όταν θα χρησιμοποιήσουμε και θα αγοράσουμε ως κράτος υπηρεσίες από τον ιδιωτικό τομέα για να αποφορτίσουμε, παραδείγματος χάρη, μία εφημερία ενός νοσοκομείου για να μην έχουμε πολίτες στα ράντζα κι ένας πολίτης, ναι, μπορεί να βρεθεί σε ένα ιδιωτικό νοσοκομείο χωρίς να πληρώσει όμως -το τονίζω- αυτό είναι ιδιωτικοποίηση της υγείας;

Τάσος Θεοδόσης: Αυτό είναι ξεκάθαρο…

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ας μιλήσουμε λοιπόν συγκεκριμένα και χωρίς τσιτάτα για το πώς τελικά μπορούμε να παρέχουμε στους πολίτες καλύτερες υπηρεσίες υγείας, μέσα από ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας το οποίο πρόθεσή μας και προσωπικός μου στόχος είναι να το ενισχύσουμε σημαντικά την επόμενη τετραετία.

Τάσος Θεοδόσης: Να πω κάτι πριν, να έχετε στο νου σας την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, γιατί μέσα από τα ρεπορτάζ καθημερινά από το ΙONIAN αυτό εισπράττουμε. Η πρωτοβάθμια είναι ό,τι καλύτερο υπάρχει για να μη μπλοκάρουν τα νοσοκομεία μετά.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Έχετε δίκιο να το λέτε αυτό. Θυμάμαι, γιατί ξέρω ότι καλύπτετε και να σας συγχαρώ και πάλι για την εξαιρετική δουλειά που κάνετε. Είστε ένα πραγματικά υποδειγματικό περιφερειακό κανάλι, το οποίο επενδύει στην τεχνολογία και δημιουργεί και θέσεις εργασίας. Με άλλα λόγια, μία αναπτυσσόμενη μικρομεσαία επιχείρηση, όπως αυτές που οραματιζόμαστε και θέλουμε να υπάρχουν στην ελληνική περιφέρεια.

Αλλά μιας και καλύπτετε όλη την Πελοπόννησο, θυμάμαι πριν από κάποια χρόνια είχα επισκεφθεί το κέντρο υγείας στην Αρεόπολη, όπου γίνεται πραγματικά μια υποδειγματική δουλειά…

Νατάσα Πατρινού: Φοβερή δουλειά…

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ναι, αλλά τότε για πρώτη φορά κατάλαβα τη σημασία -ήταν πριν από αρκετά χρόνια- της πρωτοβάθμιας υγείας και της δυνατότητας να μπορούμε να έχουμε δομές στην περιφέρεια, μακριά από τα νοσοκομεία μας, που να μπορούν να αντιμετωπίζουν όλα τα βασικά περιστατικά πριν ο πολίτης φτάσει στο νοσοκομείο.

Ήμουν, πριν από κάποιες μέρες, σε ένα υποδειγματικό περιφερειακό πολυδύναμο ιατρείο στις Ράχες Φθιώτιδας. Μια δομή λίγο μικρότερη από ένα κέντρο υγείας, υποδειγματική όμως. Πλήρως στελεχωμένη, με όλες τις βασικές ειδικότητες. Με ιδιώτη παιδίατρο μέσα, με μπλοκάκι, ο οποίος παρέχει τις υπηρεσίες του. Να άλλο ένα παράδειγμα του πώς μπορεί ο ιδιωτικός τομέας να συμπράξει στο Δημόσιο για να παρέχονται καλές υπηρεσίες υγείας. Αυτό θέλω να είναι το μοντέλο για όλα τα πολυδύναμα περιφερειακά ιατρεία μας, για όλα τα κέντρα υγείας μας και αύριο για όλα τα νοσοκομεία μας.

Στο Αργοστόλι έχουμε πια καινούργιο τμήμα επειγόντων περιστατικών. Φαντάζομαι, αν πάτε να κάνετε ένα ρεπορτάζ, θα σας πουν οι πολίτες της Κεφαλονιάς ότι αυτό το οποίο έχουμε είναι καλύτερο, όπως το φαντάζονται και όπως το βιώνουν, από ό,τι θα περίμεναν σε ένα ιδιωτικό νοσοκομείο. Αυτό θέλουμε.

Νατάσα Πατρινού: Λένε βέβαια και για τα…

Κυριάκος Μητσοτάκης: Για τις ελλείψεις.

Νατάσα Πατρινού: Για την μεταφορά των γιατρών από νοσοκομείο σε νοσοκομείο. Έτσι, που είναι…

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σε αυτό έχουν δίκιο, γιατί εγώ δεν θέλω να τα παρουσιάζω όλα ωραιοποιημένα. Αλλά η δουλειά μου είναι να αναδεικνύω τις καλές πτυχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας και να δουλεύω σκληρά ώστε να διορθώσω τις αδυναμίες του.

Τάσος Θεοδόσης: Αυτό θα λυθεί με προσλήψεις.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Βεβαίως. Και για αυτό δεσμευόμαστε για 10.000 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε ορίζοντα τετραετίας.

Νατάσα Πατρινού: Να πάμε, όμως, και στις αυξήσεις των μισθών, που και αυτό ως θέμα το έχετε βάλει σαν ένα από τα βασικά της δικής σας ατζέντας. Λιγότερες ανισότητες για τους Έλληνες πολίτες και ένας μέσος μισθός που θα φτάνει τα 1.500 ευρώ. Πόσο αυτό είναι πραγματικό στην Ελλάδα τού σήμερα; Πόσο το αντέχουν και οι επιχειρηματίες αυτό; Δηλαδή, την αύξηση των μισθών.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κοιτάξτε, όσο οι επιχειρήσεις πηγαίνουν καλύτερα, και έχουμε βοηθήσει πολύ τις επιχειρήσεις μειώνοντας τη φορολογία εισοδήματος, μειώνοντας τη φορολογία στα μερίσματα, μειώνοντας τις εργοδοτικές εισφορές -όφελος και για τον εργαζόμενο και για τον επιχειρηματία-, δίνοντας πρόσβαση σε πρόσθετα χρηματοδοτικά εργαλεία, τόσο και οι επιχειρήσεις έχουν, θα έλεγα, μια υποχρέωση να αμείβουν καλύτερα τους εργαζόμενους. Κάτι το οποίο πιστεύω, κ. Πατρινού, ότι θα αναγκαστούν να το κάνουν καθώς θα μειώνεται η ανεργία και θα πρέπει να παρέχουν πιο ελκυστικούς όρους εργασίας στους εργαζόμενους. Διότι άλλος τρόπος για να αυξηθούν οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα δεν υπάρχει. Πρέπει να μειώνεται η ανεργία, όπως μειώνεται.

Θέλω να επισημάνω ότι εδώ, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, έχετε ανεργία κάτω του 10%. Έχουν δημιουργηθεί πολλές νέες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες. Και όσο οι επιχειρηματίες αναγκάζονται να προσλάβουν καλό στελεχειακό δυναμικό, θα αντιληφθούν ότι, ναι, αυτό πρέπει να το βρουν και να το πληρώσουν περισσότερο.

Όσο μπορούμε να παρέχουμε και πιο ποιοτικές υπηρεσίες ή να παράγουμε πιο ποιοτικά προϊόντα -παραδείγματος χάρη, ένα καλό ξενοδοχείο μπορεί να χρεώνει περισσότερα όχι για να εκμεταλλευτεί την συγκυρία, το τονίζω, αλλά γιατί παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες-, τόσο θα έχει ανάγκη για πιο εξειδικευμένο προσωπικό το οποίο, ναι, θα πρέπει να το πληρώσει περισσότερο.

Ο μέσος μισθός αυξήθηκε τα τελευταία τρία χρόνια από τα 1.050 στα 1.200 ευρώ. Άρα έχει γίνει ήδη ένα σημαντικό βήμα σε αυτή την κατεύθυνση. Και ο κατώτατος μισθός έχει αυξηθεί από τα 650 στα 780 ευρώ.

Άρα, θεωρώ ότι ο στόχος που έχουμε θέσει για κατώτατο μισθό 950 ευρώ και για μέσο μισθό 1.500 ευρώ σε ορίζοντα τετραετίας είναι απολύτως εφικτός.

Τάσος Θεοδόσης: Ξέρετε τι μας λένε οι επιχειρηματίες σε συζητήσεις και σε ρεπορτάζ που κάνουμε; Ότι πρέπει να επιδοτηθεί κάποια στιγμή και η επιχειρηματικότητα για να μπορέσει να ανταπεξέλθει.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μα ήδη πολλά εργαλεία τα οποία χρησιμοποιούν οι ενεργητικές πολιτικές εργασίας ακριβώς έχουν να κάνουν με την επιδότηση της εργασίας και όχι με την επιδότηση της ανεργίας. Αν ένας άνεργος ο οποίος είναι εγγεγραμμένος στο μητρώο ανεργίας της ΔΥΠΑ βρει δουλειά, θα κρατήσει το μισό από το επίδομα ανεργίας έως ότου εξαντληθεί το δωδεκάμηνο.

Άρα, θέλουμε να δίνουμε κίνητρα και στους εργαζόμενους να μην μένουν μόνιμα σε ένα καθεστώς, θα έλεγα, ανεργίας. Τους υποστηρίζουμε, τους καταρτίζουμε, τους δίνουμε δυνατότητες. Αλλά είμαστε και πολύ ξεκάθαροι ότι η ΔΥΠΑ θα προσφέρει τρεις ευκαιρίες για απασχόληση. Στην τέταρτη θα πρέπει να βγεις από την κρατική υποστήριξη του μητρώου της ανεργίας.

Νατάσα Πατρινού: Αναφερθήκατε στο παράδειγμά σας για τους μισθωτούς στα ξενοδοχεία. Θέλω να πάμε λίγο στον τουρισμό. Είμαστε και σε μια περιοχή άκρως τουριστική. Μας παρακολουθούν και από τα Ιόνια νησιά. Είστε ευχαριστημένος από την επιστροφή του ελληνικού τουρισμού μετά και τα χρόνια της πανδημίας και ποιοι είναι οι στόχοι για το μέλλον;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ναι, είμαι πολύ ικανοποιημένος από την απόδοση του τουρισμού τον περασμένο χρόνο και φαίνεται ότι και φέτος θα είναι μία πολύ καλή χρονιά.

Πιστεύω ότι η επιτυχία αυτή χτίστηκε και στα χρόνια της πανδημίας, όταν πήραμε δύσκολες αλλά απαραίτητες αποφάσεις για το πώς θα επανέλθουμε στην τουριστική κανονικότητα. Σημαντικές επενδύσεις οι οποίες έγιναν στα αεροδρόμιά μας βοηθούν πάρα πολύ. Ειδικά τα αεροδρόμια της Ζακύνθου, της Κεφαλονιάς, αλλά μέχρι και ο Άραξος, βλέπω ότι έχουν μία αυξημένη κίνηση.

Αυτό το οποίο με χαροποιεί είναι ότι βλέπω μία σημαντική επενδυτική δραστηριότητα η οποία προσανατολίζεται στον τουρισμό προστιθέμενης αξίας. Σε ποιοτικές υπηρεσίες με φροντίδα και προστασία στο περιβάλλον -σε αυτό αποδίδω πολύ μεγάλη σημασία-, με καλά καταρτισμένο προσωπικό, με σύνδεση με τον πρωτογενή τομέα, ώστε και τα προϊόντα τα οποία να μπορούμε να διαθέτουμε στα ξενοδοχεία μας να είναι προϊόντα τα οποία να τα παράγει η ίδια η ελληνική γη, τοπικά προϊόντα.

Όλα αυτά δημιουργούν πολύ θετικές προοπτικές για τον τουρισμό μας. Όμως θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας δύο πράγματα: πρώτον, πρέπει να γνωρίζουμε ότι είμαστε σε μία πολύ ανταγωνιστική παγκόσμια αγορά, άρα δεν πρέπει ποτέ να βάλουμε το άμεσο κέρδος πάνω από τις μεσομακροπρόθεσμες προοπτικές. Αυτό έχει να κάνει και με το πώς τιμολογούμε τις υπηρεσίες μας.

Νατάσα Πατρινού: Δείξατε και τη στάση σας, θα αναφερθώ στα θέματα της Μυκόνου, σε ένα πολύ τουριστικό νησί, έτσι; Αλλά…

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν είναι μόνο η Μύκονος. Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι δεν μπορούμε να ανεχτούμε άλλο μία παραβατικότητα, η οποία δεν υπάρχει μόνο στη Μύκονο. Δεν θέλω να αναφερθώ σε άλλες περιοχές. Ποιος περίμενε αλήθεια ότι μέσα σε προεκλογική περίοδο θα κάνουμε κατεδαφίσεις στη Μύκονο; Και όμως τις κάναμε και «κυνηγήσαμε», με την καλή έννοια, όπως έπρεπε να κάνουμε, τους έχοντες και κατέχοντες, όχι τα μικρά μαγαζιά αλλά τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Αυτό είναι ένα μήνυμα το οποίο θέλω να στείλω και από εδώ: στη νομιμότητα δεν κάνουμε εκπτώσεις. Δεν κάνουμε εκπτώσεις και στην προστασία του περιβάλλοντος. Πρέπει να αντιληφθούμε ότι αυτό το οποίο «πουλάμε» ως προϊόν έχει να κάνει με τη μοναδική φυσική ομορφιά, με τον πολιτιστικό μας πλούτο, με την ομορφιά των ανθρώπων μας. Όλα αυτά πρέπει να τα προστατεύσουμε και να τα αναδείξουμε.

Τάσος Θεοδόσης: Θέλω να πάμε και λίγο στο κομμάτι των εκλογών, της κάλπης που έρχεται. Το ποσοστό της πρώτης Κυριακής θεωρείτε ότι ήταν το ταβάνι για τη Νέα Δημοκρατία; Και πώς θα καταφέρετε να πείσετε τον ψηφοφόρο να συσπειρωθεί και να πάει ξανά στις κάλπες, να μην πάει για μπάνιο;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Γιατί πολύ απλά τίποτα δεν έχει κριθεί. Σήμερα η χώρα έχει υπηρεσιακή κυβέρνηση. Θα είχε μία σταθερή κυβέρνηση με ισχυρή αυτοδυναμία εάν δεν ίσχυε στις προηγούμενες εκλογές ο παραλογισμός της απλής αναλογικής.

Και είναι θλιβερό να ακούω σήμερα τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ισχυρίζεται ότι μπορεί η επόμενη Βουλή να είναι μία Βουλή στην οποία θα μπουν πολλά μικρά κόμματα, όταν ο ίδιος ακριβώς αυτό επιδίωξε με την απλή αναλογική.

Θυμίζω ότι αν στις κάλπες της 21ης Μαΐου ίσχυε ο νόμος της ενισχυμένης αναλογικής θα είχαμε πέντε κόμματα στη Βουλή και μία σταθερή πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας.

Αυτό λοιπόν πρέπει να επιδιώξουμε και σε αυτές τις κάλπες και πιστεύω ότι οι πολίτες οι οποίοι μάς ψήφισαν και μας εμπιστεύτηκαν, το έκαναν για συγκεκριμένους λόγους. Πιστεύω ότι θα το ξανακάνουν, πρέπει να το ξανακάνουν. Και ενδεχομένως να μπορέσουμε να πείσουμε και κάποιους ακόμα, οι οποίοι να μην θέλησαν να κάνουν το βήμα την 21η Μαΐου, ότι η χώρα έχει σήμερα ανάγκη από μία σταθερή κυβέρνηση. Και ότι για να υλοποιηθούν όλα αυτά για τα οποία σας μίλησα πριν -παραδείγματος χάρη, οι μεγάλες αλλαγές στην υγεία- χρειάζεται μία σταθερή κοινοβουλευτική πλειοψηφία την οποία και…

Νατάσα Πατρινού: Αυτό απαντάτε και όταν σας το λένε, τέλος πάντων, ότι μπορεί να δημιουργηθεί μία ασύδοτη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, μία ηγεμονική Νέα Δημοκρατία.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δύο απαντήσεις σε αυτό, κ. Πατρινού: πρώτον, πολλές φορές στο παρελθόν είχαμε κυβερνήσεις… Ειδικά όταν το ακούω από το ΠΑΣΟΚ είναι αστείο, διότι το ΠΑΣΟΚ κυβέρνησε πολλές φορές με ποσοστά πολύ υψηλότερα του 40%.

Δεύτερον, κυρίαρχος είναι ο ελληνικός λαός. Αυτός αποφασίζει τελικά και αυτός μας εξουσιοδοτεί να λύσουμε τα προβλήματα για λογαριασμό του και αυτός τελικά καθορίζει τις κοινοβουλευτικές ισορροπίες της επόμενης Βουλής.

Μία κουβέντα γι’ αυτό. Το βάρος ενός μεγάλου ποσοστού είναι σημαντικό στις πλάτες μου και είναι ένα βάρος ευθύνης. Όσο μεγαλύτερο το ποσοστό τόσο μεγαλύτερη και η ευθύνη, γιατί τόσο πιο ισχυρή είναι η εντολή που μου δίνει ο ελληνικός λαός -ελπίζω να μου τη δώσει και πάλι μετά την κάλπη της 25ης Ιουνίου- να αλλάξω πολλά πράγματα στη χώρα.

Όσοι με γνωρίζουν καλά αντιλαμβάνονται ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μην παραμείνω απολύτως προσγειωμένος και στοχοπροσηλωμένος στην επίλυση των προβλημάτων. Ξέρετε, τώρα είμαστε στη φάση που και εσείς ως δημοσιογράφοι αναζητείτε πάντα ενδεχομένως τη σύνθεση της επόμενης κυβέρνησης, εγώ κόβω αυτή τη συζήτηση κάθετα. Έχουμε πέντε μέρες ακόμα προεκλογικής περιόδου. Έχουμε εκλογές την επόμενη Κυριακή, δεν κάνω καμία συζήτηση…

Νατάσα Πατρινού: Είπατε ότι θα επιλέξετε τα καλύτερα στελέχη.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τα έχω πει αυτά, αλλά κλείνω την κουβέντα εδώ. Όσοι ήδη φαντάζονται τους εαυτούς τους Υπουργούς από τώρα και ενδεχομένως να προεξοφλούν συγκεκριμένα Υπουργεία και μπορεί ενδεχομένως να ράβουν και κοστούμια, τους θυμίζω ότι τα κοστούμια μπορεί να είναι χρήσιμα και για γάμους, για βαφτίσια, για άλλες ωραίες κοινωνικές εκδηλώσεις τού καλοκαιριού που έρχεται.

Τάσος Θεοδόσης: Διαβάζουμε για αλλαγές. Τώρα θα είναι αλλαγές από τον πάγκο, θα είναι μεταγραφές;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Γι’ αυτά, κ. Θεοδόση, μίλησα, προσδιόρισα τη μορφή της επόμενης κυβέρνησης. Αλλά νομίζω ότι αυτή την κουβέντα, εν όψει και της τελευταίας εβδομάδας, θα την κλείσω εδώ. Γιατί η προσήλωσή μου αυτή τη στιγμή είναι η μέγιστη δυνατή κινητοποίηση εν όψει των εκλογών της επόμενης Κυριακής.

Τάσος Θεοδόσης: Ένα πολύ γρήγορο σχόλιο πριν κλείσουμε, για το αν σας ανησυχεί μήπως κάποιοι ψηφοφόροι οι οποίοι ψήφισαν στην πρώτη κάλπη τη Νέα Δημοκρατία, πάνε προς το κέντρο, γιατί είναι κεντρώοι, προς τα προοδευτικά κόμματα όπως αυτοχαρακτηρίζονται. Τι λέτε;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μα, πετύχαμε αυτό το μεγάλο ποσοστό ακριβώς επειδή καταφέραμε να διευρύνουμε την απήχηση της Νέας Δημοκρατίας και, πιστεύω, να εκφράσουμε πολύ δυναμικά αυτούς τους συμπολίτες μας οι οποίοι ενδεχομένως να αυτοπροσδιορίζονται ως κεντρώοι. Είναι πολίτες οι οποίοι πιστεύουν στον προοδευτικό εκσυγχρονισμό αλλά και στον υπεύθυνο πατριωτισμό. Είναι πολίτες που μερικές φορές βλέπουν πέρα και πάνω από τις ιδεολογικές ταμπέλες τού παρελθόντος και αυτό το οποίο ζητούν από την κυβέρνηση είναι εργατικότητα και αποτελεσματικότητα. Γι’ αυτό μας ψήφισαν στην κάλπη της 21ης Μαΐου. Αυξήσαμε τα ποσοστά μας. Εδώ στην Πάτρα δεν νομίζω ότι πολλοί θα στοιχημάτισαν ότι θα ήμασταν…

Νατάσα Πατρινού: Για πρώτη φορά μπλε η Αχαΐα.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ότι θα ήμασταν πρώτοι στην Αχαΐα και με σημαντική διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ. Για πρώτη φορά μπλε. Για πρώτη φορά μπλε ο Δήμος της Πάτρας. Έχουμε πολλά πράγματα να κάνουμε στην Πάτρα. Δεν τα συζητήσαμε τώρα, αλλά σημαντικά.

Νατάσα Πατρινού: Αν έχετε κάτι στο μυαλό σας πάντως, να το πείτε.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τα έχουμε πει: από την Πάτρας – Πύργου -η οποία προχωρά- μέχρι τη σιδηροδρομική σύνδεση, τη στήριξη του πανεπιστημίου, την ανάδειξη του λιμανιού, τη στήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας, όπου γίνονται πολύ σπουδαία πράγματα.

Τάσος Θεοδόσης: Ήταν τα 80 + 1 έργα αν θυμάμαι καλά που…

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εμείς τα παρουσιάσαμε και αυτό το σχέδιο, το περιφερειακό σχέδιο για τη Δυτική Ελλάδα, είναι δέσμευση για εμάς. Και θα έχετε κάθε λόγο να μας ελέγχετε την επόμενη μέρα, εφόσον μας εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός, για το αν υλοποιούμε αυτά για τα οποία σας έχουμε μιλήσει.

Νατάσα Πατρινού: Θα το κάνουμε. TikTok από την Πάτρα θα δούμε;

Τάσος Θεοδόσης: Αυτό ήθελα.

Κυριάκος Μητσοτάκης: TikTok θα δείτε και από την Πάτρα φαντάζομαι.

Τάσος Θεοδόσης: Ήθελα να κλείσουμε με αυτό, επειδή η Νατάσα είναι πιο νέα και είναι πολύ κοντά στα social και σας παρακολουθεί. Να κλείσει η Νατάσα με αυτό θέλω.

Νατάσα Πατρινού: Αλήθεια είναι. Νομίζω έχετε ανοίξει πάρα πολύ την επαφή σας με τους νέους μέσα από το TikTok. Δεν ξέρω αν και εσείς περιμένατε αυτήν την απήχηση, ότι δηλαδή θα γίνετε ένα πρόσωπο αγαπητό στα social media και ότι κάποιοι θα περιμένουν να δουν τι θα ανεβάσετε;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κοιτάξτε, οι πολίτες μάς βλέπουν κατά κανόνα στον θεσμικό μας ρόλο. Με μία γραβάτα να μιλάμε στη Βουλή, να εκπροσωπούμε τη χώρα στις Βρυξέλλες. Νομίζω ότι αυτή η προεκλογική εκστρατεία, και θα έλεγα ειδικά το TikTok, μάς έδωσε μία ευκαιρία να δείξουμε το ποιοι πραγματικά είμαστε. Να γεφυρώσουμε ενδεχομένως αυτή την απόσταση μεταξύ της δημόσιας εικόνας και του πραγματικού Κυριάκου. Γιατί εγώ στο TikTok έβγαλα τον εαυτό μου. Όσοι με ξέρουν, ξέρουν πολύ καλά ότι αυτός είμαι στην πραγματικότητα και είναι κάτι που το χαίρομαι, το διασκεδάζω.

Αλλά ταυτόχρονα και ένα πολύ σημαντικό εργαλείο επικοινωνίας, αν δείτε το τελευταίο βίντεό μου για την υγεία, διότι υπάρχουν νέοι συμπολίτες μας οι οποίοι πολύ απλά δεν βρίσκονται σε κανένα άλλο παραδοσιακό μέσο.

Νατάσα Πατρινού: Θα το συνεχίσετε;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Βεβαίως.

Τάσος Θεοδόσης: Κύριε Πρόεδρε, να σας ευχαριστήσουμε θερμά. Ήταν χαρά μας πραγματικά αυτή η συζήτηση. Να είστε καλά.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εγώ σας ευχαριστώ, κ. Θεοδόση, κ. Πατρινού.

 

Best Of

Το “υπερ-εγώ” του Κασσελάκη τον οδηγεί στον… επίλογο

Η ανεξήγητη αυτοπεποίθηση που δείχνει να διακρίνει σε πλεόνασμα...

Κίνηση αμφισβήτησης (και ανατροπής) του Ανδρουλάκη από το… ίδιο βράδυ των ευρωεκλογών κιόλας

Τα δημοσκοπικά νέα προκαλούν μαύρες σκέψεις στη Χαριλάου Τρικούπη,...

Ο Λούλης δεν είναι… Σπηλιωτόπουλος

Την ώρα που ο Στέφανος Κασσελάκης ανακοίνωνε τον Άρη...

Ο Χατζηδάκης ενισχύει το μεταρρυθμιστικό αποτύπωμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Σε ακόμη μια εκδοχή των κυβερνήσεων της Κεντροδεξιάς, από...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Απεργούμε (και εμείς)…

  Τα Υστερόγραφα συμμετέχουν στη σημερινή απεργιακή κινητοποίηση που έχει...

Ο Ομπάμα και ο Κλίντον συνεχίζουν να το… παλεύουν για τον Μπάιντεν

Ένα αίσθημα ματαιότητας κυριαρχεί στα ηγετικά κλιμάκια του Δημοκρατικού...

Το “υπερ-εγώ” του Κασσελάκη τον οδηγεί στον… επίλογο

Η ανεξήγητη αυτοπεποίθηση που δείχνει να διακρίνει σε πλεόνασμα...

Ο Χριστόδουλος θα είχε αγκαλιάσει τους γονείς των παιδιών που χάθηκαν στα Τέμπη

Οι λίγοι, σπάνιοι, διαφορετικοί και εκλεκτικοί. Οι φέροντες τη...

Κίνηση αμφισβήτησης (και ανατροπής) του Ανδρουλάκη από το… ίδιο βράδυ των ευρωεκλογών κιόλας

Τα δημοσκοπικά νέα προκαλούν μαύρες σκέψεις στη Χαριλάου Τρικούπη,...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Απεργούμε (και εμείς)…

  Τα Υστερόγραφα συμμετέχουν στη σημερινή απεργιακή κινητοποίηση που έχει κηρύξει η ΕΣΗΕΑ σε όλα τα ΜΜΕ, από τις 05.00 π.μ. τη Μεγάλη Τετάρτη 1η...

Ο Ομπάμα και ο Κλίντον συνεχίζουν να το… παλεύουν για τον Μπάιντεν

Ένα αίσθημα ματαιότητας κυριαρχεί στα ηγετικά κλιμάκια του Δημοκρατικού Κόμματος, αναφορικά με τις προοπτικές του Τζο Μπάιντεν να διατηρήσει τα κλειδιά του Λευκού Οίκου...

Το “υπερ-εγώ” του Κασσελάκη τον οδηγεί στον… επίλογο

Η ανεξήγητη αυτοπεποίθηση που δείχνει να διακρίνει σε πλεόνασμα τον Στέφανο Κασσελάκη, είναι από τα στοιχεία που σωρευτικά οδηγούν στον... επίλογο τον διάδοχο του...