Χαιρετισμός του Πρωθυπουργού και Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη σε συγκέντρωση πολιτών στο Αγρίνιο
«Πετύχαμε πολλά αυτή την τετραετία, κουραστήκαμε, αγωνιστήκαμε. Κάναμε και λάθη. Εγώ ποτέ δεν είπα ότι είμαι αλάθητος, αλάθητος είναι μόνο αυτός ο οποίος δεν κάνει απολύτως τίποτα.
Και αυτή η προσπάθεια, την οποία κάναμε με πολύ κόπο να ξαναπατήσει η πατρίδα μας στα πόδια της, να αφήσουμε πίσω μια δύσκολη δεκαετία, να μπορούν τα νέα παιδιά να ατενίζουν το μέλλον τους με περισσότερη αισιοδοξία δεν πρέπει να μείνει ημιτελής. Δεν πρέπει η χώρα να ξανακυλήσει πίσω. Δεν πρέπει να πειραματιστούμε πάλι με αποτυχημένες συνταγές. Πρέπει να πάμε τη χώρα μπροστά με σταθερότητα, με τόλμη, με πιο γρήγορους ρυθμούς.
Ξέρετε, όπου πηγαίνω οι πολίτες δεν μου λένε “μην κάνεις αλλαγές”, “μην κάνεις μεταρρυθμίσεις”, μου λένε κατά κανόνα “τρέξε ακόμα πιο γρήγορα”, “πήγαινε πιο γρήγορα, πήγαινε πιο γρήγορα τη χώρα μπροστά”. Και αυτή είναι η δέσμευσή μας για την επόμενη τετραετία. Είμαστε πιο έμπειροι, είμαστε πιο έτοιμοι, είμαστε πιο δοκιμασμένοι. Ξέρουμε πού θέλουμε να πάμε την Ελλάδα. Δώστε μας τη δύναμη, δώστε μας τη δύναμη να κάνουμε την πατρίδα μας ακόμα πιο ισχυρή, όλους τους Έλληνες να ευημερούν με περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί να τον υποδεχθούν στο Αγρίνιο.
Στο debate να συζητήσουμε γι’ αυτά που θέλουμε να κάνουμε αλλά «να πέσουν και οι μάσκες». Να μάς εξηγήσουν τα υπόλοιπα κόμματα πώς ακριβώς αντιλαμβάνονται την προοδευτική διακυβέρνηση, την κυβέρνηση των ηττημένων που κάποιοι θέλουν να δρομολογήσουν.
«Είχα κουραστεί εδώ και εβδομάδες να ακούω αυτή τη συζήτηση για το debate. Δεν θέλουμε λέει debate. Ε, συμφωνήθηκε σήμερα το debate, όπως τους είχα πει από την πρώτη στιγμή. Για πάμε όλοι μαζί, λοιπόν, να συζητήσουμε για αυτά τα οποία θέλουμε να κάνουμε αλλά να πέσουν και οι μάσκες. Γιατί στο debate θα είμαστε όλοι μαζί οι πολιτικοί αρχηγοί, όπως πρέπει να είναι σε μια δημοκρατία.
Και να έρθουν να μας εξηγήσουν τα υπόλοιπα κόμματα πώς ακριβώς αντιλαμβάνονται αυτή την “προοδευτική διακυβέρνηση”, αυτή την κυβέρνηση των ηττημένων που κάποιοι θέλουν να δρομολογήσουν. Αυτή την κυβέρνηση που θα φέρει μαζί ενδεχομένως, στο μυαλό τους, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, τον Βαρουφάκη, τη «Δήμητρα».
Αλλά αυτά θα ήταν αστεία εάν δεν ήταν πολύ επικίνδυνα. Και είναι επικίνδυνα γιατί κάποιοι δοκίμασαν να τα κάνουν όλα αυτά το ’15. Κάποιοι μας έφτασαν στο χείλος του γκρεμού και την τελευταία στιγμή αναγκάστηκαν να κάνουν μια θεαματική κωλοτούμπα, μας στοίχισε πολλά λεφτά, 100 δισεκατομμύρια περίπου αυτή η κωλοτούμπα. Και τώρα μπορεί να σκέφτονται να ξανακάνουν τα ίδια. Ένας τρόπος υπάρχει για να αποκρούσουμε αυτές τις σκέψεις: πανίσχυρη Νέα Δημοκρατία στην κάλπη της 21ης Μαΐου. Από τη στιγμή που θα είμαστε νικητές με μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο, όλα αυτά τα σενάρια πάνε περίπατο», τόνισε ο Πρωθυπουργός.
Η Αριστερά μάς λέει ότι έχει το μονοπώλιο της κοινωνικής ευαισθησίας. Εμείς είμαστε η πλατιά λαϊκή παράταξη που φροντίζει όλες τις Ελληνίδες, όλους τους Έλληνες, προσέχει τον κόσμο της εργασίας
«Έχουμε σε δύο μέρες Πρωτομαγιά. Η Πρωτομαγιά είναι κατά κανόνα η γιορτή στην οποία η Αριστερά έρχεται και μάς λέει ότι έχει το μονοπώλιο της κοινωνικής ευαισθησίας. Τους απαντάμε: όχι, εμείς είμαστε η πλατιά λαϊκή παράταξη που φροντίζει όλες τις Ελληνίδες, όλους τους Έλληνες, προσέχει τον κόσμο της εργασίας.
Εμείς ήμασταν αυτοί που αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό από τα 650 ευρώ στα 780 ευρώ. Εμείς ήμασταν αυτοί που για πρώτη φορά βάλαμε την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ο κάθε εργαζόμενος όταν πηγαίνει στη δουλειά του -ξεκινάμε από τις μεγάλες επιχειρήσεις και αυτό θα επεκταθεί σε ολόκληρο τον ιδιωτικό τομέα- θα χτυπάει ψηφιακά την κάρτα του. Και ο εργαζόμενος μπορεί να γνωρίζει ότι οι ώρες που δουλεύει είναι οι πραγματικές ώρες και θα πληρώνεται για τις ώρες που πραγματικά έχει δουλέψει.
Άρα, αναρωτιέμαι, ποιοι είναι τελικά οι πραγματικά κοινωνικά ευαίσθητοι και αυτοί οι οποίοι ενδιαφέρονται για τον κόσμο της εργασίας; Αυτοί που κράτησαν τους μισθούς καθηλωμένους; Αυτοί οι οποίοι σας τσάκισαν στη φορολογία; Ή αυτοί που τελικά δίνουν καλύτερο εισόδημα στους μισθωτούς και καλύτερη προοπτική για την επόμενη μέρα;» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Όπως σας είχα πει ότι θα μειώσω τους φόρους, έτσι σας λέω και τώρα ότι μπορούμε να αυξήσουμε σημαντικά όλους τους μισθούς την επόμενη τετραετία.
«Πιστεύω ακράδαντα ότι η επόμενη τετραετία πρέπει να είναι η τετραετία των καλύτερων μισθών για κάθε Ελληνίδα και για κάθε Έλληνα. Όπως σας είχα πει ότι θα μειώσω τους φόρους, έτσι σας λέω και τώρα ότι μπορούμε να αυξήσουμε σημαντικά όλους τους μισθούς την επόμενη τετραετία, τον κατώτατο μισθό, μέχρι τον μέσο μισθό. Μπορούμε να δημιουργήσουμε περισσότερες καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας. Μπορούμε να κατεβάσουμε την ανεργία κάτω από το 10%, μπορούμε να προσελκύσουμε περισσότερες επενδύσεις.
Μπορούμε, και πρέπει, φίλες και φίλοι, να συνεχίσουμε να αναπτυσσόμαστε με ρυθμούς πολύ πιο γρήγορους από την υπόλοιπη Ευρώπη. Διότι τελικά αυτό είναι το θεμέλιο πάνω στο οποίο χτίζουμε τη συλλογική μας ευημερία. Θέλουμε να καλύψουμε την απόσταση που μας χωρίζει από την Ευρώπη.
Το 2015, τις δύσκολες εποχές του Ιουλίου, όταν κάποιοι έπαιξαν την τύχη της χώρας κορώνα – γράμματα, εμείς, η δική μας παράταξη ήταν αυτή που κράτησε τη χώρα στην Ευρώπη. Αλλά δεν μας αρκεί μόνο να μείνουμε στην Ευρώπη, πρέπει να γίνουμε και Ευρώπη παντού. Αυτός είναι ο στόχος τον οποίο έχω θέσει για την επόμενη τετραετία», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.
Άκουσα τον κ. Τσίπρα από τη Χίο να λέει: αυτή η τετραετία ήταν τέσσερα χαμένα χρόνια. Αλήθεια; Με τους καλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη; Με χαμηλότερους φόρους από εκεί που είχαμε υψηλότερους φόρους; Με ρεκόρ επενδύσεων; Με ρεκόρ στον τουρισμό;
«Άκουσα τον κ. Τσίπρα πάλι από τη Χίο να μιλάει και να λέει: αυτή η τετραετία ήταν, λέει, τέσσερα χαμένα χρόνια. Αλήθεια; Τέσσερα χαμένα χρόνια; Με τους καλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη, από εκεί που ήμασταν ουραγοί; Με χαμηλότερους φόρους από εκεί που είχαμε υψηλότερους φόρους; Με ρεκόρ επενδύσεων; Με ρεκόρ στον τουρισμό; Με ρεκόρ στους πόρους που έχει να διαχειριστεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση Β’ βαθμού και Α’ βαθμού; Για ρωτήστε τον Περιφερειάρχη σας, ρωτήστε τον Δήμαρχό σας, πότε στο παρελθόν είχαν περισσότερους πόρους να διαχειριστούν; Τότε ή τώρα; Τώρα, γιατί ακριβώς αυτή η κυβέρνηση κατάφερε και δημιούργησε πλούτο, εξασφάλισε πόρους από την Ευρώπη, έδωσε τη δυνατότητα στον Περιφερειάρχη να έχει ένα πολύ μεγαλύτερο ΕΣΠΑ. Έδωσε τη δυνατότητα στον Δήμαρχο να διαχειρίζεται ένα πρόγραμμα «Τρίτσης» με σημαντικές παρεμβάσεις για την περαιτέρω αναβάθμιση αυτής της πόλης. Και θα είμαστε κοντά, να σάς στηρίξουμε και την επόμενη τετραετία», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ολόκληρη η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού
Από την Πλατεία Δημοκρατίας στέλνετε βροντερό μήνυμα, η Νέα Δημοκρατία θα νικήσει στις εκλογές της 21ης Μαΐου.
Πραγματικά, φίλες και φίλοι, κύριε Δήμαρχε, κύριε Περιφερειάρχα, είμαι πολύ εντυπωσιασμένος από αυτή τη θερμή υποδοχή που μου επιφυλάσσετε σήμερα το απόγευμα εδώ στο Αγρίνιο, στην καρδιά της Αιτωλοακαρνανίας. Είκοσι-δύο μέρες πριν από τις εκλογές φουσκώνει ένα μεγάλο κύμα, ένα γαλάζιο κύμα που θα φέρει την παράταξή μας μεγάλη νικήτρια. Μεγάλη νικήτρια σε αυτές τις κρίσιμες εκλογές της 21ης Μαΐου.
Φίλες και φίλοι, είχα την ευκαιρία σήμερα να διατρέξω ένα μεγάλο μέρος του νομού σας. Όπου κι αν πήγα, από τη Ναύπακτο μέχρι το Μεσολόγγι, εδώ στο Αγρίνιο, βλέπω και αισθάνομαι αυτή τη μεγάλη συσπείρωση των δυνάμεων γύρω από τη Νέα Δημοκρατία. Αυτό το αίτημα των πολιτών η πορεία την οποία προδιαγράψαμε αυτά τα τέσσερα χρόνια να συνεχιστεί. Να συνεχίσουμε να κάνουμε την πατρίδα μας πιο ισχυρή, να συνεχίσουμε στο δρόμο της ευημερίας, να μην ρισκάρουμε όλα όσα πετύχαμε αυτή τη δύσκολη τετραετία.
Θυμάμαι, φίλες και φίλοι, όταν βρέθηκα στην Αιτωλοακαρνανία πριν από τις εκλογές του 2019, θυμάστε τότε σάς μιλούσα και σάς ζητούσα να συνυπογράψουμε μια Συμφωνία Αλήθειας, μια νέα σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτών και πολιτικών, μια σχέση εμπιστοσύνης η οποία στηρίζεται πρώτα και πάνω από όλα στη συνέπεια λόγων και πράξεων.
Τότε σας είχα πει ότι θέλω να δεσμευτώ για ορισμένα απλά πράγματα. Σας είχα πει ότι θα μειώσω τους φόρους για κάθε Ελληνίδα και για κάθε Έλληνα και μειώσαμε τους φόρους για την καθεμία και τον καθέναν.
Σας είχα πει ότι θέλω να ξαναβάλω την Ελλάδα σε μια τροχιά δυναμικής ανάκαμψης για να μπορέσουμε να αφήσουμε πίσω μας τη δύσκολη δεκαετία των μνημονίων, να δημιουργήσουμε περισσότερες θέσεις εργασίας, να φέρουμε περισσότερες επενδύσεις στην πατρίδα μας, περισσότερες καλοπληρωμένες δουλειές. Και σήμερα η χώρα πηγαίνει από ρεκόρ σε ρεκόρ στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων.
Σάς είχα πει ότι θέλω μία Ελλάδα ισχυρή και ασφαλή που θα προστατεύει τα σύνορά της και θα διαφυλάξει την εθνική μας ανεξαρτησία στην πράξη και όχι στα λόγια. Όχι «ξέφραγο αμπέλι», που λέει ένας φίλος από πίσω, και έχει δίκιο γιατί αυτή την Ελλάδα σας θυμίζω ότι παραλάβαμε το 2019.
Μιας και μιλάμε για το μεταναστευτικό, αξίζει να σημειώσω ότι σήμερα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρέθηκε στη Χίο, η οποία ήταν στο επίκεντρο του προσφυγικού προβλήματος το 2015 και δεν βρήκε μία κουβέντα να πει για το προσφυγικό ζήτημα, γιατί μάλλον δεν θέλει κανείς να θυμηθεί αυτά τα οποία έλεγε, ότι η θάλασσα «δεν έχει σύνορα» και ότι όλοι μπορούν να μπαίνουν στην πατρίδα μας χωρίς να ελέγχονται.
Αυτές οι εποχές όμως ανήκουν, φίλες και φίλοι, για τα καλά στο παρελθόν. Η χώρα έχει αναθαρρήσει. Οι πολίτες αισθάνονται μεγαλύτερη αισιοδοξία, έχουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στις δυνατότητές τους και γι’ αυτό και αυτή η κάλπη της 21ης Μαΐου έχει τόσο μεγάλη σημασία.
Αφήσαμε πίσω μας μία τετραετία με μεγάλες δυσκολίες. Δεν σας κρύβω ότι κι εγώ, όταν με εμπιστευτήκατε και έκατσα για πρώτη φορά στο Μέγαρο Μαξίμου, δεν φανταζόμουν πόσες διαφορετικές κρίσεις θα χρειαστεί να διαχειριστούμε αυτή την τετραετία. Η αλήθεια είναι ότι μας έτυχαν πολλά δύσκολα και πολλά απρόοπτα, από το προσφυγικό μέχρι την πανδημία και από τις κρίσεις με την Τουρκία μέχρι την ενεργειακή κρίση και τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Θα μπορούσα, σήμερα, να είμαι εδώ μπροστά σας και να σας πω «ξέρετε, είχαμε πολλά πράγματα να κάνουμε για να κρατήσουμε ασφαλή τη χώρα, δεν μπορέσαμε να υλοποιήσουμε τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις». Δεν σας το λέω γιατί απλούστατα δεν είναι αλήθεια. Μπορέσαμε και το σκάφος της πατρίδας να κρατήσουμε ασφαλές και να τηρήσουμε τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις.
Γι’ αυτό έχει έρθει τώρα η ώρα -22 ημέρες πριν από τις εκλογές- να μην μιλήσουμε τόσο για το παρελθόν αλλά να μιλήσουμε περισσότερο για το μέλλον. Αναφέρομαι πάντα εν συντομία σε αυτά τα οποία πετύχαμε αυτή την τετραετία, όχι για να σας θυμίσω πράγματα τα οποία γνωρίζετε. Εσείς, η κάθε μία και ο κάθε ένας ξεχωριστά, ξέρετε αν σήμερα η ζωή σας ήταν η καλύτερη από ό,τι ήταν το ’19, αν η αγορά κινείται σε καλύτερους ρυθμούς από ό,τι κινούνταν το ’19, αν γενικά η χώρα μας αισθάνεται πιο ισχυρή και πιο ασφαλής.
Τα λέω αυτά για να καταδείξω ότι η συνέπεια λόγων και πράξεων είναι το καλύτερο διαπιστευτήριο για να μας εμπιστευτούν και πάλι οι πολίτες γι’ αυτά που θέλουμε να κάνουμε την επόμενη τετραετία.
Είχα την ευκαιρία πριν από τρεις ημέρες, σε μία διαφορετική εκδήλωση από τις συνηθισμένες, να παρουσιάσω το σχέδιό μου για το πώς οραματίζομαι την Ελλάδα της επόμενης τετραετίας. Είναι σε αυτό εδώ το σύντομο φυλλάδιο. Είναι μόνο κάποιες από τις σκέψεις μας, από το Πρόγραμμα Διακυβέρνησης της επόμενης τετραετίας.
Για το πώς οραματιζόμαστε μια Ελλάδα της ανάπτυξης, μια Ελλάδα κοινωνικά δίκαιη, μια Ελλάδα που -όπως είπε ο Δήμαρχος- πρέπει να είναι ψηφιακή και πράσινη, περιβαλλοντικά πράσινη, γιατί γαλάζια είναι η Ελλάδα, όπως γαλάζια είναι η Αιτωλοακαρνανία. Για μια Ελλάδα με ένα αποτελεσματικό κράτος, για μια Ελλάδα η οποία θα εξακολουθεί να έχει φωνή η οποία θα μετρά στον κόσμο.
Επειδή οι πολίτες δεν ψηφίζουν ποτέ για αυτά τα οποία έγιναν στο παρελθόν, αλλά για αυτά τα οποία θα γίνουν στο μέλλον, γι’ αυτό και αξίζει τον κόπο να διατρέξετε αυτό το πρόγραμμα, να δείτε ποιες είναι οι κεντρικές μας δεσμεύσεις.
Πιστεύω ακράδαντα ότι η επόμενη τετραετία πρέπει να είναι η τετραετία των καλύτερων μισθών για κάθε Ελληνίδα και για κάθε Έλληνα.
Όπως σας είχα πει ότι θα μειώσω τους φόρους, έτσι σας λέω και τώρα ότι μπορούμε να αυξήσουμε σημαντικά όλους τους μισθούς την επόμενη τετραετία, τον κατώτατο μισθό, μέχρι τον μέσο μισθό. Μπορούμε να δημιουργήσουμε περισσότερες καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας. Μπορούμε να κατεβάσουμε την ανεργία κάτω από το 10%, μπορούμε να προσελκύσουμε περισσότερες επενδύσεις.
Μπορούμε, και πρέπει, φίλες και φίλοι, να συνεχίσουμε να αναπτυσσόμαστε με ρυθμούς πολύ πιο γρήγορους από την υπόλοιπη Ευρώπη. Διότι τελικά αυτό είναι το θεμέλιο πάνω στο οποίο χτίζουμε τη συλλογική μας ευημερία. Θέλουμε να καλύψουμε την απόσταση που μας χωρίζει από την Ευρώπη.
Το 2015, τις δύσκολες εποχές του Ιουλίου, όταν κάποιοι έπαιξαν την τύχη της χώρας κορώνα – γράμματα, εμείς, η δική μας παράταξη ήταν αυτή που κράτησε τη χώρα στην Ευρώπη.
Αλλά δεν μας αρκεί μόνο να μείνουμε στην Ευρώπη, πρέπει να γίνουμε και Ευρώπη παντού. Αυτός είναι ο στόχος τον οποίο έχω θέσει για την επόμενη τετραετία.
Υψηλότεροι μισθοί, λοιπόν, κατά τουλάχιστον 25%, περισσότερες θέσεις εργασίας, συνέχιση μιας πολιτικής η οποία μειώνει τους φόρους λελογισμένα και στα πλαίσια των δημοσιονομικών μας δυνατοτήτων.
Θα καταργήσουμε στο τέλος της τετραετίας το τέλος επιτηδεύματος. Είναι ο τελευταίος μεγάλος μνημονιακός φόρος ο οποίος έχει μείνει. Θα μειώσουμε τη φορολόγηση στα τεκμήρια, θα μειώσουμε και άλλο τη φορολόγηση στην εργασία, τις εργοδοτικές εισφορές, κάτι που ξέρω πόσο πολύ απασχολεί και τους επαγγελματίες και τους εργαζόμενους.
Και θα συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε πολιτικές φιλικές προς τους εργαζόμενους. Διότι, σκεπτόμουν, τα είπα και στη Ναύπακτο σήμερα το πρωί, έχουμε σε δύο μέρες Πρωτομαγιά. Η Πρωτομαγιά είναι κατά κανόνα η γιορτή στην οποία η Αριστερά έρχεται και μας λέει ότι έχει το μονοπώλιο της κοινωνικής ευαισθησίας.
Τους απαντάμε: όχι, εμείς είμαστε η πλατιά λαϊκή παράταξη που φροντίζει όλες τις Ελληνίδες, όλους τους Έλληνες, προσέχει τον κόσμο της εργασίας.
Εμείς ήμασταν αυτοί που αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό από τα 650 ευρώ στα 780 ευρώ. Εμείς ήμασταν αυτοί που για πρώτη φορά βάλαμε την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ο κάθε εργαζόμενος όταν πηγαίνει στη δουλειά του -ξεκινάμε από τις μεγάλες επιχειρήσεις και αυτό θα επεκταθεί σε ολόκληρο τον ιδιωτικό τομέα- θα χτυπάει ψηφιακά την κάρτα του. Και ο εργαζόμενος μπορεί να γνωρίζει ότι οι ώρες που δουλεύει είναι οι πραγματικές ώρες και θα πληρώνεται για τις ώρες που πραγματικά έχει δουλέψει.
Άρα, αναρωτιέμαι, ποιοι είναι τελικά οι πραγματικά κοινωνικά ευαίσθητοι και αυτοί οι οποίοι ενδιαφέρονται για τον κόσμο της εργασίας; Αυτοί που κράτησαν τους μισθούς καθηλωμένους; Αυτοί οι οποίοι σας τσάκισαν στη φορολογία; Ή αυτοί που τελικά δίνουν καλύτερο εισόδημα στους μισθωτούς και καλύτερη προοπτική για την επόμενη μέρα;
Μα, θα μου πείτε, δεν έχουμε σήμερα στη χώρα μας ακρίβεια η οποία ροκανίζει τα εισοδήματα; Θα σας πω ναι, βεβαίως και έχουμε ακρίβεια, αλλά την ακρίβεια, φίλες και φίλοι, δεν την προκαλέσαμε εμείς, ακρίβεια έχει όλος ο κόσμος σήμερα. Η ακρίβεια είναι αποτέλεσμα ενός πολέμου ο οποίος έγινε στην ήπειρό μας. Η ακρίβεια είναι αποτέλεσμα του γεγονότος ότι βρεθήκαμε με τιμές φυσικού αερίου που ήταν 10 φορές υψηλότερες από αυτές τις οποίες είχαμε γνωρίσει στο παρελθόν.
Κι όμως, και για την ακρίβεια, εμείς ήμασταν αυτοί που δώσαμε υποστήριξη στα νοικοκυριά μέσα από το «Market Pass», εμείς ήμασταν αυτοί που κάναμε το «Καλάθι του Νοικοκυριού» που και αυτό κάπως διευκόλυνε με τις τιμές. Και πιστεύω ακράδαντα ότι οι χειρότερες μέρες σε σχέση με τον πληθωρισμό είναι πια πίσω μας.
Θέλω λοιπόν να σας ζητήσω και εδώ, από το Αγρίνιο, να κρίνετε τα κόμματα και τους υποψήφιους Πρωθυπουργούς αντικειμενικά και να μας κρίνετε σκληρά. Να δείτε τι έχουμε πετύχει. Τι πετύχαμε εμείς αυτή την τετραετία και τι πέτυχαν οι προηγούμενοι, την προηγούμενη τετραετία.
Άκουσα τον κ. Τσίπρα πάλι από τη Χίο να μιλάει και να λέει: αυτή η τετραετία ήταν, λέει, τέσσερα χαμένα χρόνια. Αλήθεια; Τέσσερα χαμένα χρόνια; Με τους καλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη, από εκεί που ήμασταν ουραγοί; Με χαμηλότερους φόρους από εκεί που είχαμε υψηλότερους φόρους; Με ρεκόρ επενδύσεων; Με ρεκόρ στον τουρισμό; Με ρεκόρ στους πόρους που έχει να διαχειριστεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση Β’ βαθμού και Α’ βαθμού; Για ρωτήστε τον Περιφερειάρχη σας, ρωτήστε τον Δήμαρχό σας, πότε στο παρελθόν είχαν περισσότερους πόρους να διαχειριστούν; Τότε ή τώρα; Τώρα, γιατί ακριβώς αυτή η κυβέρνηση κατάφερε και δημιούργησε πλούτο, εξασφάλισε πόρους από την Ευρώπη, έδωσε τη δυνατότητα στον Περιφερειάρχη να έχει ένα πολύ μεγαλύτερο ΕΣΠΑ. Έδωσε τη δυνατότητα στον Δήμαρχο να διαχειρίζεται ένα πρόγραμμα «Τρίτσης» με σημαντικές παρεμβάσεις για την περαιτέρω αναβάθμιση αυτής της πόλης.
Και θα είμαστε κοντά, να σάς στηρίξουμε και την επόμενη τετραετία.
Δύο μεγάλα θέματα τα οποία αφορούν το Αγρίνιο. Το πρώτο, ένα ζήτημα το οποίο τίθεται πάντα. Η σύνδεση, η ασφαλής οδική σύνδεση του Αγρινίου με την Ιόνια Οδό. Οι μελέτες θα ωριμάσουν μέσα στον επόμενο χρόνο. Δεσμεύομαι ότι αυτή η σύνδεση, που θα μας στοιχίσει περί τα 100 εκατομμύρια, θα γίνει πράξη από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Το δεύτερο είναι οι καπναποθήκες τις οποίες έχετε εδώ στην ευρύτερη περιοχή. Μέχρι το ’27 -έχουμε μιλήσει με τον Δήμαρχο- θα κάνουμε έναν υποδειγματικό χώρο πολιτισμού, ένα μουσείο το οποίο πραγματικά θα μπορέσει να αναδείξει συνολικά το πολιτιστικό αποτύπωμα της πόλης.
Όπως βρέθηκα σήμερα το μεσημέρι στο Μεσολόγγι και εγκαινίασα το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο -είχα δεσμευτεί ότι το μουσείο θα γίνει και το ολοκληρώσαμε-, όπως έχουμε φτιάξει 15 μουσεία σε ολόκληρη τη χώρα, έτσι θα συνεχίζουμε να στηρίζουμε τους Δήμους ώστε να κάνουμε την καθημερινότητά σας και ειδικά εδώ το Αγρίνιο πιο πράσινο, πιο ψηφιακό, με καλύτερη ποιότητα ζωής την επόμενη ημέρα.
Και μιας και μιλάμε για ψηφιακά, θέλω να θυμίσω πώς ήταν η καθημερινότητά σας πριν από τέσσερα χρόνια και πώς είναι τώρα: πριν από το gov.gr και μετά το gov.gr. Πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία για να κάνουμε τη ζωή σας πιο εύκολη, να μην ταλαιπωρείστε, να μην έχετε ουρές στη γραφειοκρατία, να μην τρέχετε στα ΚΕΠ για την πιο απλή συναλλαγή.
Όλα αυτά, φίλες και φίλοι, δεν έτυχαν, πέτυχαν. Και γι’ αυτό και πρέπει να τα συνεχίσουμε και μέχρι το 2027 όλο το κράτος μας πια να είναι ένα ψηφιακό κράτος.
Και με μεγαλύτερη έμφαση -αυτό επιτρέψτε μου να πω είναι ένα προσωπικό μου στοίχημα- στο νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Γιατί ξέρω πολύ καλά ότι το ΕΣΥ τράβηξε μεγάλο ζόρι τα χρόνια της πανδημίας. Και θέλω να πω και από εδώ ένα μεγάλο «ευχαριστώ» σε όλο το προσωπικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μία πρωτόγνωρη κατάσταση. Μείναμε όρθιοι αλλά το Εθνικό Σύστημα Υγείας ανέδειξε και τα δυνατά του σημεία και τις αδυναμίες του της επόμενης ημέρας.
Η επόμενη τετραετία θα είναι η τετραετία του νέου ΕΣΥ, με αναβαθμισμένα νοσοκομεία, αναβαθμισμένα τμήματα επειγόντων περιστατικών σε όλα τα νοσοκομεία. Θα ξαναχτίσουμε ουσιαστικά από την αρχή, με πλήρη ανακαίνιση, παραπάνω από 150 Κέντρα Υγείας. Θα επεκτείνουμε τον τόσο σημαντικό θεσμό του Προσωπικού Γιατρού παντού και θα επεκτείνουμε και τις προληπτικές εξετάσεις, ώστε να μπορούμε να προλαμβάνουμε τις ασθένειες πριν αρρωστήσουμε και τρέχουμε στα νοσοκομεία.
Σε αυτό αποδίδω μεγάλη σημασία. Ποτέ στο παρελθόν δεν υπήρξε κυβέρνηση που να έκανε τόσα πολλά σε οριζόντιες προληπτικές πολιτικές υγείας και αυτό θεωρώ ότι έχει τη δικιά του ξεχωριστή σημασία.
Και βέβαια, στα θέματα της ασφάλειας και της άμυνας δεν πρόκειται να «βάλουμε νερό στο κρασί μας». Θα εξακολουθούμε να φυλάμε τα σύνορά μας.
Ο φράχτης στον Έβρο θα κατασκευαστεί ολόκληρος. Οι σημαντικές επενδύσεις που κάνουμε στις Ένοπλες Δυνάμεις μας θα συνεχιστούν. Δεν ψήφισε -καλά κάνει και το λέει ο φίλος μας- να σας θυμίσω ότι ο Τσίπρας δεν ψήφισε την αμυντική συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν ψήφισε την αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία, δεν ψήφισε τις σημαντικές εξοπλιστικές δαπάνες που είναι αυτές που μας επιτρέπουν σήμερα να αισθανόμαστε όλες και όλοι ασφαλείς και να ξέρουμε ότι μπορούμε να θωρακίσουμε ανά πάσα στιγμή την εθνική μας κυριαρχία.
Εδώ, από έναν τόπο, ειδικά την Αιτωλοακαρνανία -τα είπα και πριν όταν βρέθηκα στο Μεσολόγγι- που είναι τόσο ταυτισμένος με τους αγώνες της πατρίδας μας για ελευθερία, πρέπει να γνωρίζουμε ένα πράγμα: η ελευθερία είναι προϋπόθεση της ευημερίας. Και στην υπεράσπιση της πατρίδας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων αυτή η παράταξη έχει δώσει διαπιστευτήρια πολλές δεκαετίες.
Και πίσω δεν πρόκειται να κάνουμε. Τείνουμε πάντα χείρα φιλίας στην Τουρκία, να συζητήσουμε τις διαφορές μας. Πάντα σε καλό κλίμα και πάντα με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο, αλλά δεν πρόκειται να δεχθούμε καμία αμφισβήτηση ούτε της κυριαρχίας, ούτε των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Υπάρχουν «κόκκινες γραμμές» που είναι αδιαπραγμάτευτες και ξέρουμε πώς θα τις υπερασπιστούμε.
Όλα αυτά λοιπόν, φίλες και φίλοι, ελπίζω να αποτελέσουν το αντικείμενο μιας γόνιμης προεκλογικής περιόδου. Μιας προεκλογικής περιόδου στην οποία πρέπει να μιλήσουμε γι’ αυτά που σας απασχολούν. Ναι, θα μιλήσουμε και πρέπει να μιλήσουμε για τον πρωτογενή τομέα.
Ξέρετε ότι προσπαθήσαμε να σταθούμε κοντά στους αγρότες μας. Ξέρετε ότι εγώ ήμουν αυτός που διαπραγματεύτηκα και εξασφάλισα για την επόμενη εξαετία τους ίδιους πόρους για να εξακολουθούμε να έχουμε επιδοτήσεις οι οποίες στηρίζουν το αγροτικό εισόδημα.
Εμείς ήμασταν αυτοί που μειώσαμε τον ΦΠΑ, εμείς ήμασταν αυτοί που επιστρέψαμε τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης. Εμείς είμαστε αυτοί που χρησιμοποιήσαμε φορολογικά κίνητρα για να ενθαρρύνουμε τους αγρότες μας να συνεργάζονται, ώστε από αγρότες να γίνουν μικροί παραγωγοί, να συνδέσουν το προϊόν τους με την ιστορία του τόπου τους, να τυποποιήσουν τα προϊόντα τους, να μπορούμε να εξάγουμε περισσότερα προϊόντα. Κάναμε ρεκόρ εξαγωγών στον πρωτογενή τομέα.
Και έχουμε πολλά περισσότερα ακόμα να κάνουμε. Προγράμματα ευφυούς γεωργίας. Θέλω να γνωρίζουν όλα τα νέα παιδιά που είναι εδώ ότι θα επεκτείνω και άλλο τους πόρους για τους νέους αγρότες. Θέλω τα νέα παιδιά να μπορούν να γυρίσουν στο χωράφι, στην κτηνοτροφία, να κάνουν αυτή τη δουλειά και να ξέρουν ότι μπορούν να έχουν ένα καλό εισόδημα.
Θέλω να βοηθήσω τους αγρότες με το κόστος παραγωγής. Φωτοβολταϊκά για τους αγρότες, μικρά φωτοβολταϊκά. Αποδίδω πολύ μεγάλη σημασία σε τέτοιες παρεμβάσεις, ώστε το κόστος παραγωγής να μπορούμε να το μειώσουμε και να στηρίξουμε συνολικά τον πρωτογενή τομέα.
Ας έρθουν λοιπόν οι αντίπαλοί μας -αν τολμούν- να τα συζητήσουμε όλα αυτά. Είχα κουραστεί εδώ και εβδομάδες να ακούω αυτή τη συζήτηση για το debate. «Δεν θέλουμε», λέει, «debate, δεν θέλουμε debate». Ε, συμφωνήθηκε σήμερα το debate, όπως τους είχα πει από την πρώτη στιγμή.
Για πάμε όλοι μαζί, λοιπόν, να συζητήσουμε για αυτά τα οποία θέλουμε να κάνουμε, αλλά να πέσουν και οι μάσκες. Γιατί στο debate θα είμαστε όλοι μαζί οι πολιτικοί αρχηγοί, όπως πρέπει να είναι σε μια δημοκρατία.
Και να έρθουν να μας εξηγήσουν τα υπόλοιπα κόμματα πώς ακριβώς αντιλαμβάνονται αυτή την «προοδευτική διακυβέρνηση», αυτή την κυβέρνηση των ηττημένων που κάποιοι θέλουν να δρομολογήσουν.
Αυτή την κυβέρνηση που θα φέρει μαζί ενδεχομένως, στο μυαλό τους, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, τον Βαρουφάκη, τη «Δήμητρα». Η «Δήμητρα» δεν είναι αστείο. Έχει και υποδιαίρεση η «Δήμητρα» ξέρετε. Εκατό «Δημητρούλες», 1 «Δήμητρα».
Αλλά αυτά θα ήταν αστεία εάν δεν ήταν πολύ επικίνδυνα. Και είναι επικίνδυνα γιατί κάποιοι δοκίμασαν να τα κάνουν όλα αυτά το ’15. Κάποιοι μας έφτασαν στο χείλος του γκρεμού και την τελευταία στιγμή αναγκάστηκαν να κάνουν μια θεαματική κωλοτούμπα, μας στοίχισε πολλά λεφτά, 100 δισεκατομμύρια περίπου, αυτή η κωλοτούμπα.
Και τώρα μπορεί να σκέφτονται να ξανακάνουν τα ίδια. Ένας τρόπος υπάρχει για να αποκρούσουμε αυτές τις σκέψεις: πανίσχυρη Νέα Δημοκρατία στην κάλπη της 21ης Μαΐου. Από τη στιγμή που θα είμαστε νικητές με μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο, όλα αυτά τα σενάρια πάνε περίπατο.
Και θέλω πραγματικά από καρδιάς να σας ζητήσω να δώσουμε αυτό τον ωραίο αγώνα, να τον δώσουμε μαζί. Γιατί πετύχαμε πολλά αυτή την τετραετία. Κουραστήκαμε, αγωνιστήκαμε, κάναμε και λάθη. Εγώ ποτέ δεν είπα ότι είμαι αλάθητος. Αλάθητος είναι μόνο αυτός ο οποίος δεν κάνει απολύτως τίποτα.
Όποτε έγιναν λάθη, όμως, σας κοίταξα στα μάτια, ανέλαβα την ευθύνη που μου αρμόζει και είπα ότι θα διορθώσω τα λάθη τα οποία έγιναν. Αυτή είναι η απαίτηση την οποία πρέπει να έχετε από τους ηγέτες σας.
Και αυτή η προσπάθεια την οποία κάναμε με πολύ κόπο να ξαναπατήσει η πατρίδα μας στα πόδια της, να αφήσουμε πίσω μια δύσκολη δεκαετία, να μπορούν τα νέα παιδιά να ατενίζουν το μέλλον τους με περισσότερη αισιοδοξία, δεν πρέπει να μείνει ημιτελής.
Δεν πρέπει η χώρα να ξανακυλήσει πίσω. Δεν πρέπει να πειραματιστούμε πάλι με αποτυχημένες συνταγές. Πρέπει να πάμε τη χώρα μπροστά με σταθερότητα, με τόλμη, με πιο γρήγορους ρυθμούς.
Ξέρετε, όπου πηγαίνω οι πολίτες δεν μου λένε «μην κάνεις αλλαγές», «μην κάνεις μεταρρυθμίσεις», μου λένε, κατά κανόνα, «τρέξε ακόμα πιο γρήγορα», «πήγαινε πιο γρήγορα, πήγαινε πιο γρήγορα τη χώρα μπροστά».
Και αυτή είναι η δέσμευσή μας για την επόμενη τετραετία. Είμαστε πιο έμπειροι, είμαστε πιο έτοιμοι, είμαστε πιο δοκιμασμένοι. Ξέρουμε πού θέλουμε να πάμε την Ελλάδα. Δώστε μας τη δύναμη να κάνουμε την πατρίδα μας ακόμα πιο ισχυρή, όλους τους Έλληνες να ευημερούν με περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη.
Έχουμε σχέδιο για την Ελλάδα του μέλλοντος. Ξέρουμε πού θέλουμε να πάμε την Ελλάδα και είμαι σίγουρος ότι και εδώ από το Αγρίνιο, από μία εκλογική περιφέρεια, κυρίες και κύριοι, εδώ, συνάδελφοι, τέως συνάδελφοι μάλλον στο κοινοβούλιο, γιατί τώρα ξέρετε είμαστε όλοι υποψήφιοι βουλευτές, αλλά ξέρετε ότι η Αιτωλοακαρνανία πάντα είναι η Περιφέρεια την οποία κοιτάμε όταν θέλουμε να έχουμε μία μικρογραφία της χώρας.
Λοιπόν, εδώ έχει ξεχωριστή σημασία το μήνυμα που θα στείλετε. Θέλω στην Αιτωλοακαρνανία υψηλότερα ποσοστά από αυτά που είχαμε το ’19. Και αν κρίνω από την προσέλευση σας σήμερα, θα τα πετύχουμε. Να είστε καλά. Καλή δύναμη, καλό αγώνα και με τη νίκη.
Με τη Νέα Δημοκρατία πάντα ισχυρή, σταθερά, τολμηρά, μπροστά. Να είστε καλά. Ευχαριστώ πολύ. Και καλή επιτυχία στον Παναιτωλικό ο οποίος παίζει τώρα και γι’ αυτό είπαμε να τελειώσουμε νωρίτερα. Όποιος θέλει μπορεί να πάει και στο γήπεδο. Να είστε καλά. Γεια σας. Ευχαριστώ πολύ.
Χαιρετισμός του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην τελετή εγκαινίων του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Μεσολογγίου
Σεβασμιότατε, κύριε Περιφερειάρχα, κύριε Δήμαρχε, κύριοι Δήμαρχοι των όμορων δήμων, κυρία Υπουργέ, κυρίες και κύριοι.
Με πολύ μεγάλη χαρά βρίσκομαι σήμερα μαζί σας στο Μεσολόγγι για τα έστω και ολίγον ετεροχρονισμένα εγκαίνια ενός πολύ σημαντικού μουσείου για την πόλη του Μεσολογγίου.
Θα ήθελα, ξεκινώντας, να ευχαριστήσω από καρδιάς όλους όσοι εργάστηκαν για να φέρουν εις πέρας αυτό το έργο. Από τον Δήμο, την Περιφέρεια, το Υπουργείο και φυσικά τις χωριστές ευχαριστίες στην Εφορεία Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας, στην κυρία Έφορο, η οποία, όπως είπε και η Υπουργός, είχε θέσει την λειτουργία αυτού του μουσείου ως κεντρικό στόχο τον οποίο και έφερε εις πέρας.
Θέλω στο πρόσωπό της να ευχαριστήσω ξεχωριστά όλους τους κρατικούς λειτουργούς, οι οποίοι πολλές φορές ξεπερνούν τις προσδοκίες μας και τις τυπικές τους υποχρεώσεις για να εργαστούν άοκνα έτσι ώστε να μπορούν να υπηρετούν το γενικό καλό.
Πράγματι, αγαπητέ μου Δήμαρχε, η πόλη του Μεσολογγίου, η Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου άξιζε να έχει ένα τέτοιο αρχαιολογικό μουσείο, για δύο λόγους.
Ο πρώτος έχει να κάνει με το γεγονός ότι έπρεπε με κάποιο τρόπο να αξιοποιηθεί αυτό το μοναδικό κτίριο, για το οποίο είχα ακούσει πολλά αλλά νομίζω ότι οι φωτογραφίες το αδικούν.
Το Ξενοκράτειο Παρθεναγωγείο βρήκε έναν καινούργιο ρόλο, έναν ρόλο ο οποίος στεγάζει πια έναν πλούσιο και διαχρονικό πολιτιστικό θησαυρό.
Η Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου είναι ταυτισμένη στην ιστορική συλλογική συνείδηση για τα γεγονότα της ηρωικής εξόδου. Πράγματι, ευχαριστώ που θυμηθήκατε την αναφορά την οποία έκανα στο Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου εισέπραξα για την αναφορά μου στο Μεσολόγγι ένα πολύ θερμό χειροκρότημα.
Γιατί, πράγματι, αυτή η στιγμή είναι ίσως περισσότερο ταυτισμένη από οποιαδήποτε άλλη με τον αγώνα των Ελλήνων για ελευθερία.
Όμως, η Αιτωλοακαρνανία, η Αιτωλία, η Ακαρνανία, προϋπήρχε πολύ πριν της στιγμής της Εξόδου. Και στις επτά πολύ όμορφα ανακαινισμένες αίθουσες αυτού του μοναδικού κτιρίου, θα αφηγηθεί το μουσείο την ιστορία του πολιτιστικού θησαυρού μιας περιοχής η οποία έχει τόσο πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα.
Θέλω να κάνω μία ξεχωριστή μνεία -γιατί πράγματι εντυπωσιάστηκα- στις δύο αίθουσες του πρώτου ορόφου, στις οποίες έχουν βρει τη θέση τους ευρήματα από ανασκαφές οι οποίες προέκυψαν από τα μεγάλα έργα υποδομών τα οποία έγιναν στην Αιτωλοακαρνανία, ειδικά από την Ιονία Οδό. Βλέπετε πώς μερικές φορές τα ίδια τα μεγάλα έργα αποκαλύπτουν πολιτιστικούς θησαυρούς και μετά φυσικά είναι η δική σας η δουλειά να τα προστατεύσετε αυτά τα ευρήματα και να τα αναδείξετε.
Αλλά δεν φιλοξενεί μόνο τέτοια ευρήματα. Η πόλη του Μεσολογγίου αποκτά, επιτέλους, το Αρχαιολογικό Μουσείο το οποίο της αξίζει. Έχει δίκιο νομίζω η Υπουργός να λέει ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια υλοποιήθηκε και υλοποιείται ακόμα -γιατί το έργο συνεχίζεται- το πιο πλούσιο έργο αναβάθμισης των κτιριακών υποδομών των μουσείων μας όλων των τελευταίων δεκαετιών.
Δεκαπέντε καινούργια μουσεία έχουν ήδη παραδοθεί. Δώδεκα έχουν δημοπρατηθεί, πολλά ακόμα μελετώνται. Ένα από αυτά είναι ο χώρος πολιτισμού των αποθηκών καπνού Παπαπέτρου στο Αγρίνιο. Εμείς τηρούμε, κ. Περιφερειάρχα, τις δεσμεύσεις μας και το 2027 ο χώρος αυτός θα είναι έτοιμος και θα παραδοθεί στους πολίτες της Αιτωλοακαρνανίας και του Αγρινίου ως ένας μοναδικός πολυχώρος πολιτισμού. Μαζί με πολλές άλλες δράσεις.
Θέλω να πω ένα ξεχωριστό ευχαριστώ στην Υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη. Η Λίνα Μενδώνη ανήκει σε αυτά τα κυβερνητικά στελέχη τα οποία έχουν μία δυνατότητα να πρέπει να διακτινίζονται και να έχει κανείς την εντύπωση ότι βρίσκεται σε πολλά μέρη της Ελλάδας ταυτόχρονα. Έχει γίνει μία πολύ σπουδαία δουλειά στο Υπουργείο Πολιτισμού. Μία δουλειά η οποία πιστεύω ακράδαντα ότι πρέπει να συνεχιστεί.
Είναι και ένα από τα στοιχήματα των επόμενων εκλογών, να δείξουμε ότι εμείς μιλούμε με αποτελέσματα. Εμείς δεν μένουμε μόνο στα λόγια. Η συζήτηση για το μουσείο αυτό είχε ξεκινήσει, αν θυμάμαι καλά, εδώ και μία δεκαετία. Αλλά αυτή η κυβέρνηση έτρεξε το έργο, αυτή η κυβέρνηση το ολοκλήρωσε, γιατί η πολιτική είναι αποτέλεσμα και όχι αδιάφορες και κενές περιεχομένου δεσμεύσεις. Εμείς θέλουμε πάντα να κρινόμαστε για το αποτέλεσμά μας.
Τέλος, θέλω να σας πω και να το πω στον Δήμαρχο πόσο πολύ πιστεύω ότι η Αιτωλοακαρνανία γενικά, αλλά και το Μεσολόγγι ειδικά, μπορεί να γίνει ένας νέος προορισμός ο οποίος, σε συνδυασμό με την πλούσια ιστορία του, να δείξει και το δρόμο για το πώς αντιλαμβανόμαστε αυτή τη σύμπλευση ενός μοντέλου βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης, πάντα σε σύνδεση με την ανάληψη του πολιτιστικού μας αποθέματος.
Έχει δίκιο ο Περιφερειάρχης να περιγράφει την Αιτωλοακαρνανία ως τη γη των νερών, της φύσης και του πολιτισμού. Ο πολιτισμός είναι ο κοιμώμενος αναπτυξιακός γίγαντας της χώρας. Επιμένω πολύ σε αυτό, διότι μπορεί να δρομολογήσει η σύνδεση μεταξύ πολιτισμού και τουρισμού μία καινούργια αναπτυξιακή δυναμική. Να καταστήσει το Μεσολόγγι επισκέψιμο τόπο 12 μήνες τον χρόνο, όπως το έχουν πετύχει πολλές άλλες χώρες.
Και σε συνδυασμό με τα μεγάλα έργα, τα οποία γίνονται για τους κατοίκους του Μεσολογγίου -και είναι πολλά τα έργα αυτά τα οποία, ήδη, έχουν δρομολογηθεί, με πόρους πολύ σημαντικούς, από τα προγράμματα «Τρίτσης» και «Φιλόδημος»-, να βελτιώσουμε και την ποιότητα διαμονής των κατοίκων. Αλλά να κάνουμε και το Μεσολόγγι έναν τόπο φιλόξενο σε όλους τους επισκέπτες που θα έρχονται να το επισκέπτονται, όχι μόνο τις ημέρες που γιορτάζουμε την Έξοδο, αλλά 12 μήνες τον χρόνο.
Εύχομαι, λοιπόν, καλοτάξιδο το νέο μουσείο, να το επισκεφτούν πολλοί επισκέπτες, όλοι οι κάτοικοι του Μεσολογγίου, τα νέα παιδιά, τα σχολεία της περιοχής, να μάθουν για τον τόπο τους, γι’ αυτή τη διαδρομή η οποία ξεκινά από το χάραγμα ουσιαστικά της ιστορίας. Και να είναι ένα μόνο, αγαπητή μου Υπουργέ, από τα πολλά έργα τα οποία θα εγκαινιάσουμε με το καλό την επόμενη τετραετία, με τη νέα εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού. Σας ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας.
Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, κατά τον χαιρετισμό της σημειώσε, μεταξύ άλλων, ότι «η δημιουργία ενός αρχαιολογικού μουσείου κατάλληλου και άξιου να φιλοξενήσει και να αναδείξει το πολιτιστικό απόθεμα της περιοχής, υπήρξε αίτημα και όραμα πολλών δεκαετιών. Αυτό το αίτημα ικανοποιείται εν τοις πράγμασιν από τη δική σας κυβέρνηση κύριε Πρωθυπουργέ, με την αναζωογόνηση και αξιοποίηση ενός λαμπρού και εμβληματικού οικοδομήματος της πόλης του Μεσολογγίου, του Ξενοκρατείου Παρθεναγωγείου. Το Ξενοκράτειο κατασκευάστηκε και λειτούργησε στα τέλη του 19ου αιώνα ως διδακτήριο, δαπάνης των ευεργετών της πόλης αδερφών Ξενοκράτη. Αναπόσπαστο τμήμα της πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης, συνυφασμένο με τη ζωή και τις μνήμες των κατοίκων και κηρυγμένο ως νεότερο μνημείο λόγω της αρχιτεκτονικής και ιστορικής του σημασίας, το Ξενοκράτειο παραχωρήθηκε από το Δήμο στο Υπουργείο Πολιτισμού και ανακαινίστηκε, με σκοπό να λειτουργήσει ως ένας σύγχρονος μουσειακός χώρος και ως πόλος πολιτισμού για την ευρύτερη περιοχή».
Στη Ναύπακτο και το Μεσολόγγι βρέθηκε νωρίς το πρωί του Σαββάτου ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος συνομίλησε με πολίτες, επισκέφθηκε τοπικά καταστήματα των περιοχών και περπάτησε στους κεντρικούς δρόμους των δύο πόλεων.
«Όταν είχα έρθει πάλι στη Ναύπακτο εδώ το 2019, είχα δεσμευτεί ότι τότε θα δώσουμε τη μεγαλύτερή μας έμφαση στην οικονομική ανάπτυξη, θα μειώσουμε τους φόρους, θα δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας, θα στηρίξουμε τις τοπικές κοινωνίες. Xαίρομαι γιατί σήμερα έρχομαι σε μια πόλη η οποία σφύζει από ζωή, έχει σημαντική αναπτυξιακή δυναμική και στην οποία εκτελούνται μια σειρά από πολύ σημαντικά έργα», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον χαιρετισμό του σε συγκέντρωση πολιτών.
Να μην αμφιβάλλει κανείς το βράδυ της 21ης Μαΐου ότι την επόμενη μέρα θα κυβερνήσει η Νέα Δημοκρατία
«Θέλω να μην υπάρχει καμία αμφιβολία το βράδυ της 21ης Μαΐου στην κάλπη της απλής αναλογικής, όταν μετρηθούν τα αποτελέσματα, να μην υπάρχει ούτε ένας ο οποίος να αμφιβάλλει ότι την επόμενη μέρα θα κυβερνήσει η Νέα Δημοκρατία», σημείωσε ο Πρωθυπουργός. Τόνισε δε πως «ψηφίζουμε και για κυβέρνηση, ψηφίζουμε και για υποψήφιο Πρωθυπουργό. Θέλω να πω και σε φίλους μας, οι οποίοι ενδεχομένως να προέρχονται από άλλους πολιτικούς χώρους, ότι κάποια από αυτά τα οποία ακούω -ειδικά από το ΠΑΣΟΚ- ότι θα ψηφίσετε αλλά δε θα προκύψει Πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης ή ο Τσίπρας, αν επιλέξετε τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά θα προκύψει λέει Πρωθυπουργός κάποιος άγνωστος «Χ». «Kinder» έκπληξη είναι ο Πρωθυπουργός, δεν σας τον λέω, τον ξέρω εγώ αλλά θα τον προτείνω μετά τις εκλογές; Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά. Διότι δεν ψηφίζετε μόνο για κυβέρνηση ψηφίζετε και για Πρωθυπουργό. Ψηφίζετε και για Πρωθυπουργό, ο οποίος να μπορεί να εκπροσωπήσει επάξια τη χώρα, ο οποίος θα πάει στις Βρυξέλλες και θα διαπραγματευτεί προς όφελος όλων των Ελλήνων πολιτών».
«Θα εξακολουθούμε να στηρίζουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις ή θα κάνουμε τριτοκοσμικές αναζητήσεις οι οποίες θα θέτουν σε κίνδυνο την υπόσταση της εθνικής μας κυριαρχίας»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ακόμη ότι «σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε κάποιους να ξαναγυρίσουν τον τόπο πίσω. Διότι τελικά το κρίσιμο δίλημμα αυτών των εκλογών είναι απλό: θα συνεχίσουμε σε αυτή την πορεία να πηγαίνουμε μπροστά προς μία Ελλάδα πιο ισχυρή, πιο πλούσια ή θα ξαναγυρίσουμε σε μία εποχή υψηλών φόρων, υψηλών εισφορών, μιζέριας; Θα εξακολουθούμε να μπορούμε να είμαστε αξιόπιστοι συνομιλητές στην Ευρώπη ή θα ξαναπάμε στην Ευρώπη ως επαίτες, να παρακαλούμε και να είμαστε ουσιαστικά ο αποδιοπομπαίος τράγος; Θα εξακολουθούμε να έχουμε μία πατρίδα ισχυρή η οποία φυλάει τα σύνορά της και περιορίζει την παράνομη μετανάστευση ή θα ξαναγίνουμε «ξέφραγο αμπέλι», όπως ήμασταν το 2015 όταν 1,5 εκατομμύριο μετανάστες και πρόσφυγες πέρασαν από την πατρίδα μας; Θα εξακολουθούμε να στηρίζουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις με σημαντικά εξοπλιστικά προγράμματα για να χτίσουμε τις αμυντικές μας συμφωνίες με φίλες χώρες ή θα κάνουμε αναζητήσεις τριτοκοσμικές οι οποίες θα θέτουν σε κίνδυνο ουσιαστικά την ίδια την υπόσταση της εθνικής μας κυριαρχίας».
Οι πολίτες να κρίνουν αντικειμενικά τις δύο τετραετίες
Στη συνέχεια από το Μεσολόγγι ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι «είχαμε τέσσερα χρόνια Μητσοτάκη, πριν από τον Μητσοτάκη είχαμε τέσσερα χρόνια Τσίπρα. Σας ζητώ να κρίνετε αντικειμενικά την πορεία εκείνης της τετραετίας και την πορεία της δικής μας τετραετίας και επιμένω σε αυτό, επειδή διαπιστώνω ότι κάποιες και κάποιοι παραμένουν αδιόρθωτοι. Ο κύριος Τσίπρας επειδή ξέρει πολύ καλά ότι αποκλείεται να κερδίσει τις εκλογές, σχεδιάζει στο μυαλό του κάποιου είδους κυβέρνηση ηττημένων, ανοχής, προοδευτικής διακυβέρνησης που μόνο στο μυαλό του υπάρχει. Αλλά με ποιους θα την κάνει; Δεν είναι στο όνειρό του. Δεν είναι καθόλου στο όνειρό του. Εσείς έχετε τη δυνατότητα να το κάνετε στο όνειρό του στέλνοντας στην πρώτη θέση με ισχυρή εντολή τη Νέα Δημοκρατία. Αυτή η πολιτική «τερατογένεση» όπως την αποκαλώ, θέλω να την φανταστείτε λίγο. Το ΠΑΣΟΚ να κυβερνά μαζί με το ΣΥΡΙΖΑ και μαζί φυσικά, γιατί τον χρειάζονται, με το Γιάνη με ένα «Ν», Βαρουφάκη, ο οποίος θα σας πάρει τα ευρώ και θα τα αντικαταστήσει με «Δήμητρες». Θα κρατικοποιήσει τις τράπεζες, θα κάνει δηλαδή με άλλα λόγια ακριβώς όλα αυτά τα οποία πήγαν να κάνουν το 2015. Γι’ αυτό και τους λέμε μία απλή κουβέντα. «Όχι δεύτερη φορά στη συμφορά. Ναι, δεύτερη ευκαιρία στην προκοπή». Αυτό λοιπόν είναι το δίλημμα στο οποίο θα κληθούν να απαντήσουν οι Έλληνες πολίτες στην κάλπη της 21ης Μαΐου. Αν θα πάμε τελικά μπροστά ή αν θα γυρίσουμε πίσω, αν θα συνεχίσουμε σε μία πορεία όπου θα μειώνουμε σταδιακά τους φόρους, θα στηρίζουμε την ελεύθερη οικονομία, θα στηρίζουμε την δημιουργικότητα του Έλληνα ή θα γυρίσουμε σε ένα περιβάλλον υπερφορολόγησης και της εργασίας και των επιχειρήσεων».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι πρέπει να σταλεί «το μήνυμα ότι αυτή η πορεία την οποία έχουμε χαράξει αυτά τα τέσσερα τελευταία χρόνια, αυτή η πορεία προκοπής, αυτοπεποίθησης, αυτή η πορεία που μας οδήγησε να ξεπεράσουμε νικηφόρα τις δυσκολίες, πρέπει να συνεχιστεί. Πρέπει η Νέα Δημοκρατία να μπορέσει να ολοκληρώσει το έργο της, για να μπορέσουμε πραγματικά να ελπίζουμε όλες και όλοι σε ένα καλύτερο αύριο».
«Σκεφτόμουν, ξέρετε, ερχόμενος εδώ, ότι πριν από ακριβώς 200 χρόνια, ο Διονύσιος Σολωμός έγραψε τον Ύμνο εις την Ελευθερία. Τον Εθνικό μας Ύμνο και σήμερα τα λόγια του είναι περισσότερο επίκαιρα παρά ποτέ. Διότι η Ελλάδα καλείται να πιστοποιήσει, ότι μπορεί να είναι μια ισχυρή δύναμη, σε έναν κόσμο ο οποίος αλλάζει με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Καλείται να αποδείξει ότι μπορεί να εξασφαλίσει καλύτερο μέλλον, μέσα από μία οικονομία, η οποία θα αναπτύσσεται προς όφελος όλων. Καλείται να αποδείξει ότι μπορεί να υλοποιεί, μια υπερήφανη εξωτερική πολιτική που προστατεύει τα σύνορα της πατρίδος. Και ταυτόχρονα θωρακίζει την Ελλάδα μας από κάθε πιθανή επιβουλή», ανέφερε ο Πρωθυπουργός.
Χαιρετισμός του Πρωθυπουργού και Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη σε συγκέντρωση πολιτών στο Ευπάλιο Φωκίδας
Καλημέρα σας. Ευχαριστώ γι΄ αυτή τη θερμή υποδοχή. Σήμερα, εδώ, στο Ευπάλιο, στη Δωρίδα, είναι μία ηλιόλουστη μέρα. Όπως ηλιόλουστη θα είναι και η 21η Μαΐου για την παράταξή μας και για την πατρίδα μας.
Με εντυπωσιάζει πάρα πολύ η παρουσία σας σήμερα εδώ, μου δίνει δύναμη να συνεχίσουμε μαζί αυτόν τον αγώνα, για να κρατήσουμε σταθερά τη χώρα στην τροχιά της προόδου, της ανάπτυξης, της προκοπής, της εθνικής αυτοπεποίθησης.
Τώρα, κοιτάξτε εδώ, συνοδεύομαι από πάρα πολλές κυρίες και θέλω να θυμίσω στις κυρίες που έχουμε εδώ, στις γυναίκες που έχουμε μαζί μας, ότι για πρώτη φορά χθες ανακοινώσαμε ένα ψηφοδέλτιο Επικρατείας με οκτώ γυναίκες και επτά άντρες. Τρεις γυναίκες σε εκλόγιμες θέσεις.
Φίλες και φίλοι, έχω ξεκινήσει αυτή την πορεία σε αυτή την προεκλογική περίοδο και πρόθεσή μου είναι να γυρίσω κάθε γωνιά της πατρίδας μας. Βλέπετε εμείς δεν αφήνουμε μέρα να πάει χαμένη.
Κάποιοι άλλοι κάνουν χαλαρά τριήμερα, εμείς γυρνάμε από χωριό σε χωριό, από πόλη σε πόλη, για να μεταφέρουμε το μήνυμα της νίκης. Αλλά κυρίως να μιλήσουμε για το αύριο της πατρίδας μας και για το ποιο τελικά είναι το μεγάλο στοίχημα των εκλογών της 21ης Μαΐου.
Διότι λέμε κάθε φορά, σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, ότι κάθε εκλογή είναι κρίσιμη. Αλλά θα έλεγα ότι αυτή η εκλογή έχει μία ιδιαίτερη σημασία, μία ιδιαίτερη κρισιμότητα. Για τον απλούστατο λόγο ότι τέσσερα χρόνια μαζί, ενωμένοι, πολιτεία και κοινωνία, καταφέραμε και πετύχαμε πολλά.
Ξεπεράσαμε πρωτοφανείς κρίσεις, κρατήσαμε την κοινωνία όρθια, κρατήσαμε την Ελλάδα ψηλά, βάλαμε την οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης και ταυτόχρονα, παρά τις μεγάλες δυσκολίες, υλοποιήσαμε και όλες τις κεντρικές προεκλογικές μας δεσμεύσεις και γι΄ αυτό είμαι εξαιρετικά υπερήφανος.
Το 2019, σας κοίταξα στα μάτια και σας ζήτησα να υπογράψουμε μία συμφωνία αλήθειας. Δεσμεύτηκα απέναντί σας ότι θα μειώσω φόρους και εισφορές, ότι θα στηρίξω την ανάπτυξη, θα δημιουργήσω θέσεις εργασίας, θα στηρίξω τον πρωτογενή τομέα, θα μετατρέψω την Ελλάδα σ’ ένα μεγάλο εργοτάξιο, θα προστατεύσω τα σύνορα της πατρίδος, θα στηρίξω τις Ένοπλες Δυνάμεις.
Και ρωτώ αν υπάρχει έστω και μία από αυτές τις δεσμεύσεις, την οποία δεν κάναμε πράξη. Υλοποιήσαμε στο ακέραιο το προεκλογικό μας πρόγραμμα του 2019. Και ταυτόχρονα διαχειριστήκαμε μία σειρά από πρωτοφανείς κρίσεις.
Όταν με εμπιστεύθηκε ο ελληνικός λαός, τον Ιούλιο του 2019, ούτε εγώ φανταζόμουν, πόσες δυσκολίες θα χρειαζόταν να αντιμετωπίσουμε. Από την προσφυγική εισβολή στον Έβρο, το Μάρτιο του 2020, μέχρι την κρίση της πανδημίας, από έναν γείτονα ο οποίος μονίμως προκαλούσε προβλήματα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο μέχρι τώρα, την εισαγόμενη κρίση ακρίβειας, ως αποτέλεσμα του πολέμου της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Κι όμως, φίλες και φίλοι, στηρίξαμε την κοινωνία. Εάν δεν είχαμε δαπανήσει παραπάνω από 50 δισεκατομμύρια ευρώ για να κρατήσουμε την κοινωνία και την οικονομία όρθιες κατά τη διάρκεια του κορονοϊού, σήμερα θα ήμασταν σε πολύ πιο δύσκολη κατάσταση.
Μπορέσαμε ταυτόχρονα, και απέναντι στην εισαγόμενη ακρίβεια, να στηρίξουμε τους λογαριασμούς του ρεύματος. Θυμάμαι πριν από 18 μήνες, η μεγάλη μας έννοια ήταν τι θα κάνουμε με τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού, οι οποίοι αυξάνονταν συνέχεια.
Ήρθαμε, όμως, φορολογήσαμε τις μεγάλες εταιρείες παραγωγής ενέργειας και μπορέσαμε και επιδοτήσαμε όλους τους λογαριασμούς των νοικοκυριών, των μικρών επιχειρήσεων, ώστε να συγκρατήσουμε τις τιμές του ρεύματος.
Τα κάναμε όμως όλα αυτά, φίλες και φίλοι, κρατώντας ταυτόχρονα τη χώρα σε τροχιά ανάπτυξης. Διότι αν η οικονομία μας δεν αναπτύσσεται γρήγορα, δεν πρόκειται να πετύχουμε πραγματική σύγκλιση με την Ευρώπη. Δεν θα βελτιώσουμε τα εισοδήματα, δεν θα περισσεύουν χρήματα για κοινωνική πολιτική, ούτε για την στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Κι εδώ το γνωρίζουν καλά και ο Δήμαρχος και όλοι οι Δήμαρχοι στη χώρα, ότι ποτέ τα τελευταία σαράντα χρόνια δεν υπήρχαν περισσότεροι πόροι διαθέσιμοι, είτε για την Περιφέρεια, είτε για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, για να γίνουν σημαντικά έργα υποδομής. Από τους βιολογικούς καθαρισμούς που τόσο σημαντικοί είναι εδώ στην περιοχή σας και φυσικά για τη Λίμνη του Μόρνου, μέχρι το σχεδιασμό μεγάλων έργων υποδομής που θα βγάλουν κάθε γωνιά της πατρίδας μας από την απομόνωση. Αυτός είναι ο δικός μου στόχος. Τα νέα παιδιά -βλέπω ότι έχετε πολύ νεολαία εδώ στα χωριά σας και αυτό με χαροποιεί ιδιαίτερα. Για να μπορεί να μείνει η νεολαία στα χωριά της και στον τόπο της, χρειάζονται πρώτα και πάνω από όλα καλή εκπαίδευση και μετά καλές δουλειές. Σας ρωτώ σήμερα εάν υπάρχει στη χώρα άλλο κόμμα, το οποίο να έχει ξεκάθαρο σχέδιο, για το πώς μπορούμε να πάμε την Ελλάδα μπροστά. Εγώ πριν από τρεις μέρες, σε μια εκδήλωση που κράτησε μιάμιση ώρα -αξίζει να τη δείτε- παρουσίασα το σχέδιό μας για την Ελλάδα του 2027.
Είναι ένα σχέδιο το οποίο είναι μελετημένο, είναι κοστολογημένο, δίνει έμφαση σε όλους τους τομείς όπου η χώρα μας έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα. Με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και κυρίως, είναι ένα σχέδιο ρεαλιστικό. Το τελευταίο που πρόκειται να κάνω, φίλες και φίλοι, είναι να σας κοιτάξω στα μάτια και να σας τάξω πράγματα τα οποία ξέρω ότι δεν μπορούν να γίνουν. Έχω επενδύσει στην πολιτική αξιοπιστία. Δεν πρόκειται να κάνω πίσω από τη συμφωνία αλήθειας την οποία έχουμε υπογράψει.
Αυτά για τα οποία δεσμευόμαστε ξέρουμε ότι μπορούμε να τα κάνουμε πράξη. Πώς θα αυξήσουμε παραπάνω τους μισθούς. Ξέρουμε ποιους φόρους θέλουμε να μειώσουμε, ξέρουμε πώς μπορούμε να στηρίξουμε τον πρωτογενή τομέα. Και μιας και μου μιλάτε για πρωτογενή τομέα, γιατί είμαι σε μια περιοχή η οποία είναι πρωτίστως αγροτική και μιλάμε για τις σχέσεις μας με την Ευρώπη, ξέρετε, θέλω να σας θυμίσω ότι εγώ είμαι αυτός ο οποίος κατάφερε και διαπραγματεύτηκε για τη χώρα ένα πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης, χωρίς καμία απώλεια για τους αγρότες μας και τους κτηνοτρόφους μας. Ένα νέο ΕΣΠΑ συνολικά για την Περιφέρεια. Ήταν κάτι πάνω από 190 εκατομμύρια το ΕΣΠΑ της Περιφέρειάς σας και με δικές μας διαπραγματεύσεις το πήγαμε στα 426 εκατομμύρια ευρώ. Αυτά είναι έργα για όλους. Είναι στην κρίση του Περιφερειάρχη και της Περιφέρειας πως θα τα κατανείμει. Και βέβαια η τεράστια σημασία που αποδίδω στο Ταμείο Ανάκαμψης. 31 δισεκατομμύρια συνολικά για τη χώρα μας. Θα μου πείτε αυτά τα λεφτά, τα βλέπετε;
Όταν τα νέα παιδιά θα πάνε σχολείο του χρόνου, από την Ε’ Δημοτικού και μετά, σε κάθε ελληνική τάξη θα υπάρχει και ένας διαδραστικός πίνακας. Αυτά είναι χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης, είναι για την εκπαίδευση της επόμενης μέρας, για το πώς θα μπορέσουμε να κάνουμε το μάθημά μας πιο ουσιαστικό, πιο δημιουργικό. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο ευρωπαϊκά χρήματα φτάνουν τελικά στους τελικούς τους αποδέκτες.
Σήμερα, λοιπόν, φίλες και φίλοι, η Νέα Δημοκρατία έχει σχέδιο για την Ελλάδα της επόμενης μέρας. Έχουμε αξιοπιστία, διότι αυτά τα οποία σας είπαμε προεκλογικά τα κάναμε. Και έχουμε και την εμπειρία μιας δοκιμασμένης κυβέρνησης. Τέσσερα χρόνια περάσαμε από πολλά, όπως σας είπα. Κρατήσαμε τη χώρα όρθια. Η Ελλάδα σήμερα είναι πιο ισχυρή. Και μια χώρα με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.
Και απέναντί μας, τι έχουμε ακριβώς; Έχουμε ένα κόμμα και έναν αρχηγό ο οποίος πάνω στην πρεμούρα του να ακουστεί ευχάριστος στους πολίτες, πήρε το προεκλογικό του πρόγραμμα το οποίο είχε εξαγγείλει και το οποίο στοίχιζε 45 δισεκατομμύρια και πρόσθεσε καμιά τριανταριά δισεκατομμύρια ακόμα, για να μας πει ότι θα κάνει τι ακριβώς; Θα τινάξει την μπάνκα στον αέρα; Θα ξανά οδηγήσει τη χώρα σε νέα μνημόνια; Ποιος μπορεί να πιστέψει πραγματικά σήμερα ότι η ελληνική οικονομία αντέχει ένα πρόγραμμα 70 δισεκατομμυρίων; Γιατί τόσα στοιχίζουν όλα αυτά τα οποία σας τάζει ο κ.Τσίπρας. «Άρες – μάρες κουκουνάρες», απαντώ εγώ. Εγώ δεν ασχολούμαι, φίλες και φίλοι, με το τι λέει η Αντιπολίτευση. Όμως οι εκλογές είναι σύγκριση. Δύο κόμματα διεκδικούν αυτή τη στιγμή την πρωτιά στις εκλογές. Και δύο είναι οι υποψήφιοι πρωθυπουργοί. Ή Μητσοτάκης και Νέα Δημοκρατία ή Τσίπρας με ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς ξέρουμε πολύ καλά, τι θα απαντήσουν οι πολίτες και ειδικά οι πολίτες της Δωρίδας στις εκλογές της 21ης Μαΐου. Θα μας δώσουν τη δυνατότητα να συνεχίσουμε το έργο μας και να εργαζόμαστε μεθοδικά και συστηματικά για την προκοπή όλων σας και όλων μας.
Για μία πατρίδα η οποία είναι πραγματικά ισχυρή. Μία πατρίδα η οποία μπορεί να προχωράει μπροστά με αυτοπεποίθηση και με σιγουριά.
Θέλω να σας ζητήσω και να ζητήσω ειδικά από τα κομματικά μας στελέχη, καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της προεκλογικής περιόδου, να ανταποκριθούμε στις επιταγές της δημοκρατικής διαδικασίας με αυτοπεποίθηση αλλά και με ευπρέπεια. Γιατί επιμένω στην ευπρέπεια; Δεν θέλω σε καμία περίπτωση να κατηγορηθούμε, ότι εμείς βουλιάζουμε την πολιτική αντιπαράθεση στην τοξικότητα και στον διχασμό. Δεν έχουμε κανέναν λόγο να το κάνουμε.
Έχουμε έργο το οποίο θέλουμε να προβάλουμε, αλλά κυρίως έχουμε σχέδιο για την επόμενη ημέρα για την οποία θέλουμε να μιλήσουμε. Εμείς μπορούμε να μιλήσουμε και για το παρόν και για το μέλλον της πατρίδας μας. Διότι γνωρίζουμε πολύ καλά πού θέλουμε να πάμε την Ελλάδα.
Κάποιοι άλλοι δεν μπορούν να μιλήσουν για το παρελθόν, διότι θυμίζουν τις ημέρες του 2015 και τις αναζητήσεις που είχαν μαζί με τον κ. Βαρουφάκη και οδήγησαν τη χώρα στο χείλος του γκρεμού. Και δεν μπορούν να μιλήσουν για το μέλλον, γιατί πολύ απλά δεν αντιλαμβάνονται πώς η Ελλάδα μπορεί να προχωρήσει σε έναν κόσμο που αλλάζει τόσο γρήγορα.
Ας μιλήσουμε, λοιπόν, για την ουσία των πραγμάτων και αυτά τα οποία θέλουμε να κάνουμε και το πώς μπορούμε να πάμε πραγματικά τη χώρα μπροστά. Και δεν έχω καμία αμφιβολία ότι στην κρίσιμη κάλπη της 21ης Μαΐου, θα είμαστε εμείς οι μεγάλοι νικητές.
Και θα είμαστε οι νικητές για να κλείσουμε επίσης κάθε χαραμάδα, κάθε πόρτα, κάθε παράθυρο σε ενδεχόμενες «πολιτικές τερατογενέσεις», που μπορούν να προκύψουν από κυβερνήσεις συνεργασίας χωρίς το πρώτο κόμμα.
Θα το ξαναπώ και εδώ. Ακούω τον κ. Τσίπρα να λέει ότι: «δεν με ενδιαφέρει να κάνω κυβέρνηση ηττημένων». Δεν πιστεύω ούτε μία λέξη από αυτά τα οποία λέει. Εάν τα κουκιά έβγαιναν, κάλλιστα θα μπορούσαν να συνασπιστούν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, το ΜέΡΑ25 του κ. Βαρουφάκη και της «Δήμητρας», με την ανοχή του ΚΚΕ. Ένας τρόπος υπάρχει να μην γίνει ποτέ αυτό το σενάριο πραγματικότητα: να είναι πολύ ισχυρή η Νέα Δημοκρατία στις εκλογές της 21ης Μαΐου. Επειδή θα είμαστε ισχυροί, αυτό το σενάριο θα το αποκλείσουμε στην πράξη.
Θέλω, λοιπόν, -μισό λεπτό γιατί ακούω την κυρία εδώ η οποία είναι πολύ δραστήρια και μου λέει κάτι το οποίο έχει ενδιαφέρον και στο οποίο θέλω να απαντήσω. Γιατί ο σκοπός εδώ είναι να κάνουμε και λίγο διαδραστικές συζητήσεις.
Μου λέει: «Μείωσε τον ΦΠΑ». Προσέξτε, λοιπόν. Ο ΦΠΑ μπορεί κάποια στιγμή να μειωθεί, μόνο όμως όταν είμαστε σίγουροι ότι αυτό δεν τινάζει στον αέρα τη δημοσιονομική σταθερότητα. Επίσης να ξέρετε -και ακούστε το αυτό, επειδή το έχω συζητήσει και με πολλούς ομολόγους μου στην Ευρωπαϊκή Ένωση- πολλές χώρες οι οποίες δοκίμασαν να μειώσουν τον ΦΠΑ για να συγκρατήσουν τις τιμές -έγινε στην Ισπανία- διαπίστωσαν ότι καμία επίπτωση δεν είχε στον πληθωρισμό επειδή πολύ απλά τα χρήματα έμειναν στους παραγωγούς και στην ίδια την παραγωγική αλυσίδα.
Δεν είναι καθόλου δεδομένο ότι η μείωση του ΦΠΑ έχει αποτέλεσμα στις τελικές τιμές. Γι’ αυτό και δεν την επιλέξαμε. Και αντίθετα, επιλέξαμε να στηρίξουμε τους πολίτες, με μία σειρά από εργαλεία -τα ξέρετε και εσείς, νομίζω ότι είχαν το αποτέλεσμά τους- και ταυτόχρονα να εντατικοποιήσουμε τους ελέγχους στην αγορά, ώστε να αποφύγουμε κάθε φαινόμενο αισχροκέρδειας.
Σήμερα ο πληθωρισμός, είναι πραγματικό πρόβλημα -ξέρουμε πολύ καλά ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχουμε στη χώρα, είναι το κόστος διαβίωσης- είναι χαμηλότερος από ό,τι στο μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πιστεύω ειλικρινά ότι τα χειρότερα ως προς τον πληθωρισμό τα έχουμε δει πίσω.
Εμείς τι κάνουμε; Στηρίζουμε το διαθέσιμο εισόδημα. Πώς στηρίζεις το διαθέσιμο εισόδημα; Αυξάνοντας τους μισθούς. 20% αυξήσαμε τον βασικό μισθό, φίλες και φίλοι, 20%. Τον πήραμε στα 650€, τον πήγαμε στα 780€. Και μπορεί να πλησιάσει στα 1.000€ στο τέλος της τετραετίας. Μπορεί να πλησιάσει τα 1.000€ στο τέλος της τετραετίας.
Και, βέβαια, μην ξεχνάμε. Μειώσαμε τους φόρους για κάθε Ελληνίδα και για κάθε Έλληνα. Σας είχα πει ότι θα μειώσουμε τον ΕΝΦΙΑ 30%, τον μειώσαμε 35%. Σας είχα πει εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή στο 9%, τον πήγαμε στο 9%. Σας είχα πει για τους αγρότες -γιατί αποδίδω πολύ μεγάλη σημασία σε αυτό- ότι θα μειώσω κατά 50% τη φορολογία για τα συνεργατικά σχήματα. Γιατί θέλουμε οι αγρότες μας να συνεργάζονται. Επιστρέψαμε τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στους αγρότες.
Κάναμε, με άλλα λόγια, ό,τι μπορούσαμε και ό,τι αντέχαμε για να στηρίξουμε την κοινωνία. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Δεν θα σας κοροϊδεύουμε. Θα λέμε την αλήθεια. Η Ελλάδα θα μπει σε τροχιά ανάπτυξης. Κι εδώ από τη Δωρίδα, θα στείλετε εσείς το δικό σας μήνυμα, ότι θα είμαστε οι μεγάλοι νικητές στις εκλογές στις 21 Μαΐου.
Να είστε καλά. Σας ευχαριστώ πολύ. Εις το επανιδείν. Και δώστε μου την ευκαιρία, να είμαι ξανά Πρωθυπουργός. Είμαι ο πρώτος εν ενεργεία Πρωθυπουργός που επισκέπτεται τον Δήμο σας. Να ξαναείμαι Πρωθυπουργός την επόμενη τετραετία, να ξαναέρθουμε εδώ να τα πούμε. Σας ευχαριστώ πολύ. Καλή δύναμη.
Νωρίτερα ο Πρωθυπουργός συμμετείχε στην εκδήλωση αποκατάστασης του ελαιώνα Άμφισσας, ο οποίος επλήγη από πυρκαγιά τον Ιούλιο του 2022 με συνέπεια την καταστροφή 35.000 ελαιοδέντρων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φύτεψε συμβολικά μια ελιά.
Σημειώνεται πως έχει δημιουργηθεί φορέας Διαχείρισης υπό την εποπτεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και είναι επιφορτισμένος με την εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης για την αποκατάσταση του Παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας, καθώς και για τη γενικότερη προστασία, ανάδειξη, βιώσιμη ανάπτυξη, ολοκληρωμένη διοίκηση και διαχείριση του Ελαιώνα, ως σύνολο.
«Θυμάμαι χαρακτηριστικά κιι εγώ εκείνες τις ημέρες, στις αρχές Ιουλίου του περασμένου έτους, όταν η περιοχή σας δοκιμάστηκε από μια πυρκαγιά, τη θλίψη, τη στεναχώρια, την οποία έβλεπα στα μάτια σας για τη μεγάλη οικολογική αλλά και οικονομική καταστροφή που υπέστη ένα τμήμα του πιο ιστορικού, του μεγαλύτερου ενιαίου ελαιώνα της πατρίδα μας. Είχα δεσμευτεί τότε ότι θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται, ό,τι περνάει από το χέρι μας, ώστε ο ελαιώνας να ξαναγίνει, αλλά να ξαναγίνει καλύτερος απ’ ό,τι ήταν. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε -και να λέμε και τα πράγματα όπως είναι- ότι ένα μεγάλο κομμάτι του ελαιώνα δυστυχώς ήταν παρατημένο, πράγμα το οποίο πάντα μου προκαλούσε κάποια ερωτηματικά. Διότι μιλάμε για έναν ελαιώνα ο οποίος είναι εικονικός, ο οποίος ταυτίζεται με το Δελφικό τοπίο και ο οποίος θα έπρεπε να είναι σημείο αναφοράς και όχι σύμβολο εγκατάλειψης του πρωτογενούς τομέα», ανέφερε ο Πρωθυπουργός.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «σκεφτήκαμε ότι για να αναλάβουμε μια τέτοια δράση θα έπρεπε να κάνουμε κάτι διαφορετικό. Όχι απλά να έρθουμε και να φυτέψουμε κάποιες ελιές αλλά να συστήσουμε καταρχάς έναν νέο φορέα διαχείρισης του ελαιώνα ο οποίος δεν θα αναλάβει μόνο το έργο, το να ξαναφυτέψουμε 30.000 δέντρα, αλλά και το συνολικό δύσκολο έργο της διαχείρισης του ελαιώνα, κοιτάζοντας μπροστά. Με εκπαίδευση νέων αγροτών, με δημιουργία όλων των κρίσιμων υποδομών ύδρευσης ώστε τα νέα αυτά τα μικρά δενδρύλλια να μπορέσουν να ριζώσουν. Αλλά και σύνδεσης πια του πρωτογενούς μας τομέα με τον πολιτισμό, με τον τουρισμό, το πώς δηλαδή μετατρέπουμε και τους αγρότες μας σε μικρούς παραγωγούς επιχειρηματίες οι οποίοι αξιοποιούν πλήρως την προστιθέμενη αξία αυτού του καταπληκτικού τοπίου και του μοναδικού προϊόντος που παράγεται εδώ στη γη της Άμφισσας».
«Σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να διαπιστώνουμε ότι αυτό το σχέδιό μας το κάναμε πράξη. Πώς το κάναμε πράξη; Δουλεύοντας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση Β’ και Α’ βαθμού, δουλεύοντας με Μη Κερδοσκοπικές Οργανώσεις. Ευχαριστώ πολύ, κ. Γραμματίδη, για όλη την προσφορά σας και τον ενθουσιασμό με τον οποίο αγκαλιάσατε αυτό το έργο. Δουλεύοντας με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, διότι θέλουμε να έχουμε τη βέλτιστη δυνατή τεχνολογία και τεχνογνωσία στη διαχείριση της ελιάς και των προϊόντων της. Και το αποτέλεσμα, πιστεύω, μας έχει εκπλήξει όλους ευχάριστα. Όχι μόνο ως προς τον αριθμό των δέντρων που έχουμε φυτέψει και αυτά τα οποία θα φυτέψουμε από εδώ και στο εξής, αλλά και για να μπορέσουμε να κάνουμε πράξη την πραγματική αναβίωση του ελαιώνα της Άμφισσας», τόνισε ο Πρωθυπουργός.