Μητσοτάκης: Η Ελλάδα θα γίνει περισσότερο γαλάζια

Ομιλία του Πρωθυπουργού και Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας
Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κέρκυρα

Συνάδελφοι στην κυβέρνηση και στη Βουλή, αγαπητή κυρία Περιφερειάρχη, κυρία Δήμαρχε, κύριοι Δήμαρχοι, νεοδημοκράτισσες και νεοδημοκράτες της Κέρκυρας και των Επτανήσων, οννεδίτισσες και οννεδίτες,

Βλέπω έχετε πολύ δυναμική νεολαία εδώ, στην Κέρκυρα. Σας ευχαριστώ από καρδιάς γι΄ αυτή την υποδοχή, γι΄ αυτή την εντυπωσιακή παρουσία.

Μικρός ήταν ο χώρος τον οποίο επιλέξαμε, κάτι σηματοδοτεί αυτό. Γιατί σήμερα το Ιόνιο σηκώνει το μεγάλο κύμα που θα φέρει τη χώρα ακόμα πιο μπροστά. Άλλωστε, δεν ξεχνάμε ότι εδώ γεννήθηκε και ο θεμελιωτής του σύγχρονου κράτους μας, ο Ιωάννης Καποδίστριας, το μουσείο του οποίου είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ σήμερα και εδώ με την ένωση του 1864 συντελέστηκε και η πρώτη εδαφική επέκταση της πατρίδας μας.

Είναι, λοιπόν, η Κέρκυρα, τα Ιόνια, ένας τόπος που ταυτίζεται με την εθνική πρόοδο. Γι΄ αυτό και το μήνυμά σας θα είναι ηχηρό, η 21η Μαΐου θα είναι η μέρα της αυτοδύναμης και της ισχυρής Ελλάδας. Θα είναι η Κυριακή της μεγάλης νίκης της Νέας Δημοκρατίας.

Όπως και το 2019 η Κέρκυρα αλλά και όλα τα Επτάνησα ανέτρεψαν τα δεδομένα και έφεραν πρώτη την παράταξή μας, έτσι και τώρα θα εδραιώσουν την κυριαρχία της. Όπως τότε σήμαναν την απαλλαγή από την καθήλωση, έτσι και τώρα θα δυναμώσουν την πρόοδο που τη διαδέχθηκε.

Το Ιόνιο είναι γαλάζιο και θα μείνει γαλάζιο. Αν κρίνω μάλιστα και από την παρουσία σας σήμερα, θα γίνεται ολοένα και πιο γαλάζιο.

Και το βλέπω αυτό, το εισπράττω στα πρόσωπά σας, που είναι τα πρόσωπα της μεγάλης μας παράταξης. Το ακούω στη φωνή σας, όπως το ακούω και στη φωνή όλης της χώρας. Το διακρίνω στην ορμή σας, την ορμή όλων των Ελλήνων, για να βαδίσουμε ενωμένοι, τολμηρά, μόνο μπροστά.

Φαντάζομαι ότι αυτό το μήνυμα θα το πήρε και ο κ. Τσίπρας, που πρόσφατα πληροφορήθηκα ότι βρέθηκε στο νησί σας. Δυστυχώς, όχι για να γιορτάσει και αυτός το όμορφο τοπικό Πάσχα, όπως δεκάδες χιλιάδες ενθουσιασμένοι επισκέπτες, αλλά για να ξαναπεί τα μίζερα ψέματά του για μια δήθεν κατεστραμμένη χώρα που τάχα περνά τις πιο φτωχικές γιορτές της ιστορίας της. Μάλιστα. Και όλα αυτά ενώ, όπως έβλεπα τουλάχιστον στην τηλεόραση, όλος ο κόσμος γύρω χαιρόταν, σε μια Κέρκυρα πλημμυρισμένη από χαμόγελα και αισιοδοξία. Λοιπόν, αυτά τα χαμόγελα των Κερκυραίων αλλά και των επισκεπτών νομίζω ότι είναι η καλύτερη απάντηση στον εκπρόσωπο του γκρίζου και της κακομοιριάς.

Ήταν, ωστόσο, κάτι το αναμενόμενο. Ξέρετε, όποιοι υπερασπίζονται ένα αρνητικό παρελθόν δυσκολεύονται, συχνά θα έλεγα αδυνατούν να αναγνωρίσουν ένα θετικό παρόν. Και όσοι ξέρουν μόνο την όπισθεν δεν μπορούν να δουν τα βήματα μπροστά που έγιναν εδώ και τέσσερα χρόνια στη χώρα.

Ευτυχώς, όμως, τα βλέπουν όλοι οι υπόλοιποι που διαπιστώνουν ότι η Ελλάδα του 2023 δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα του 2019. Με την ανάπτυξη να έχει αντικαταστήσει την υστέρηση, τις μειώσεις φόρων να έχουν στηρίξει παρά τις μεγάλες δυσκολίες, παρά την εισαγόμενη ακρίβεια, το μέσο εισόδημα, αλλά και με την πατρίδα μας να έχει πια τη θέση που της αξίζει στην Ευρώπη και στον κόσμο.

Ξαναδιάβαζα, λίγο πριν έρθω να σας μιλήσω, την ομιλία την οποία είχα κάνει στην Κέρκυρα τον Μάρτιο του 2019 και θέλω να θυμηθούμε μαζί σε τι ακριβώς είχαμε δεσμευτεί τότε. Τι είχαμε πει προεκλογικά. Ποιες ήταν οι κεντρικές μας δεσμεύσεις απέναντι στον ελληνικό λαό.

Σας είχα πει τότε ότι αδιαπραγμάτευτη δέσμευσή μου είναι ότι θα μειώσω τους φόρους και τις εισφορές, θα αυξήσω τις επενδύσεις και θα δημιουργήσω πολλές νέες δουλειές. Είχα δεσμευτεί ότι θα κάνουμε το κράτος πιο ψηφιακό. Ένα κράτος που θα διευκολύνει τους πολίτες. Ένα κράτος το οποίο θα φροντίζει πρωτίστως τους πιο ευάλωτους.

Σας είχα μιλήσει τότε, εδώ, στην Κέρκυρα, αν και δεν σας αφορούσε άμεσα, για την ανάγκη να απαλλαγούμε από τον βραχνά του μεταναστευτικού. Να φυλάξουμε τον τόπο μας απέναντι σε κάθε ξένη απειλή. Είχα μιλήσει τότε και επέμενα πολύ στην ανάγκη να ενώσουμε ξανά μία διχασμένη κοινωνία και να της δώσουμε ξανά την υπερηφάνεια, τη δύναμη που της αξίζει.

Όλες μας αυτές οι προεκλογικές δεσμεύσεις τηρήθηκαν στο ακέραιο. Και αναρωτιέμαι, υπάρχει κάποιος ο οποίος μπορεί να αμφισβητήσει σήμερα ότι όλοι οι Έλληνες πληρώνουν λιγότερους φόρους, έχοντας ελαφρυνθεί από πενήντα και, βάρη του παρελθόντος; Υπάρχει κανείς ο οποίος να αμφισβητεί ότι ο ΕΝΦΙΑ είναι κατά 35% χαμηλότερος για κάθε Ελληνίδα και για κάθε Έλληνα; Ότι έχει καταργηθεί ουσιαστικά καθολικά έως το ύψος των 800.000€ η γονική παροχή; Μπορείτε να μεταβιβάζετε πλέον δωρεάν τους κόπους στα παιδιά σας.

Αμφισβητεί κανείς ότι καταργήσαμε, όπως είχαμε δεσμευτεί, την εισφορά αλληλεγγύης; Έναν φόρο ο οποίος έρχεται από τα σκοτεινά χρόνια του μνημονίου.

Το γνωρίζουν όλες και όλοι οι Έλληνες ότι σήμερα εργαζόμενοι και εργοδότες καταβάλλουν χαμηλότερες εισφορές. Είχα δεσμευτεί ότι δεν θα μειώσουμε μόνο τους φόρους στο κεφάλαιο αλλά και τους φόρους στην εργασία. Και τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν τη μεγαλύτερη αποκλιμάκωση στην ανεργία από όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες. Έξι ποσοστιαίες μονάδες μειώσαμε την ανεργία και δημιουργήσαμε 300.000 νέες θέσεις εργασίας.

Και, βέβαια, μετά από 12 χρόνια, σχεδόν 2 εκατομμύρια συνταξιούχοι είδαν για πρώτη φορά αυξήσεις της τάξης του 8% στους λογαριασμούς τους.

Αλλά όχι μόνο, γιατί υπάρχει μία αδικία η οποία έρχεται από το παρελθόν και αναφέρομαι στη διαβόητη προσωπική διαφορά Κατρούγκαλου, αυτή που κάποιοι, αυτοί που την υλοποίησαν, θέλουν τώρα να την καταργήσουν.

Εμείς δώσαμε σε όλους τους συνταξιούχους που δεν είδαν αύξηση λόγω της προσωπικής διαφοράς Κατρούγκαλου, ποσό από 200 έως 300 ευρώ και δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε να τους ενισχύσουμε μέχρι που να σβήσει η προσωπική διαφορά.

Και βέβαια εκείνοι που περιμένουν καιρό τώρα την επικουρική τους σύνταξη, αποζημιώνονται τώρα για πρώτη φορά με 100 ευρώ για κάθε μήνα καθυστέρησης μέχρι και αυτό το θέμα να λυθεί οριστικά, όπως λύθηκε το θέμα των εκκρεμών συντάξεων, οι οποίες τώρα βγαίνουν σε δύο μήνες από εκεί που ήθελαν δύο και τρία χρόνια.

Ο βασικός μισθός, ο κατώτατος μισθός, τον παραλάβαμε στα 650 ευρώ το 2019. Από 1η Απριλίου έφτασε 780 ευρώ, αύξηση 20%.

Με το εισόδημα των Ελλήνων να έχει στο μεταξύ τονωθεί από έναν μελετημένο συνδυασμό μόνιμων φοροελαφρύνσεων, αλλά και έκτακτων ενισχύσεων. Έκτακτων ενισχύσεων τις οποίες μπορούμε να δίνουμε ακριβώς επειδή η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται με πολύ πιο γρήγορους ρυθμούς από το μέσο όρο της Ευρωζώνης, δημιουργώντας έτσι δημοσιονομικό πλεόνασμα, το οποίο μπορούμε να επιστρέψουμε στους ασθενέστερους συμπολίτες μας χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα.

Όλα αυτά, λοιπόν, για τα οποία σας μίλησα, σας διαβεβαιώνω ότι δεν έτυχαν, πέτυχαν. Ήταν αποτέλεσμα συγκεκριμένου σχεδιασμού τον οποίο υλοποιήσαμε προς όφελος όλων των Ελληνίδων και όλων των Ελλήνων.

Όλα αυτά, φίλες και φίλοι, θέλω να σας θυμίσω, δεν έγιναν σε συγκυρίες ουδέτερες. Πολιτεία και πολίτες πετύχαμε αυτά τα τέσσερα χρόνια να ξεπεράσουμε μαζί, όχι μία, όχι δύο, όχι τρεις, αλλά τέσσερις αλλεπάλληλες κρίσεις.

Πρώτα τις μεταναστευτικές εισβολές στον Έβρο στις αρχές του 2020, ύστερα την πανδημία, μια πρωτοφανή υγειονομική κρίση η οποία δοκίμασε τις αντοχές των υγειονομικών συστημάτων αλλά και των οικονομιών μας. Στη συνέχεια, την εισαγόμενη παγκόσμια ακρίβεια, αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και φυσικά βέβαια σε συνεχή βάση τις προκλήσεις των γειτόνων μας.

Αυτές οι δυσκολίες, όμως, όχι μόνο δεν μας έκαψαν, αλλά τις μετατρέψαμε και σε ευκαιρίες. Κρατήσαμε απόρθητα τα σύνορά μας και παράλληλα, στη διάρκεια της πανδημίας, μ’ ένα πρόγραμμα το οποίο ξεπέρασε τα 50 δισεκατομμύρια ευρώ, στηρίξαμε την οικονομία και την κοινωνία, προστατεύσαμε θέσεις εργασίας, κρατήσαμε ζωντανές τις επιχειρήσεις, τονώσαμε τον παραγωγικό ιστό, ώστε σήμερα όλα να είναι πράγματι διαφορετικά.

Φίλες και φίλοι, έχω πει πολλές φορές, το επαναλαμβάνω και σε εσάς, ότι από τη σύγκρουση με τους πολιτικούς μας αντιπάλους προτιμώ τη σύγκριση, καθώς είναι πολύ πρόσφατες και στο δικό σας το μυαλό δύο διαφορετικές τετραετίες. Επί ΣΥΡΙΖΑ, θυμίζω, είχαμε 17 περικοπές μισθών και συντάξεων, είχαμε 29 νέους φόρους, ενώ σήμερα οι πολίτες έχουν απαλλαγεί οριστικά και μόνιμα από βάρη τα οποία ξεπερνούν τα 7 δισεκατομμύρια.

Τότε είχαμε τρίτο μνημόνιο, capital controls και κλειστές τράπεζες. Και μην ξανακούσω αυτά τα οποία μας λένε οι του ΣΥΡΙΖΑ ότι τάχα αυτοί έβγαλαν τη χώρα από τα μνημόνια. Το τρίτο μνημόνιο ήταν αποκλειστικά δικό τους δημιούργημα, το αποτέλεσμα μιας τραγικής περιόδου του πρώτου εξαμήνου του 2015, που έφτασε ουσιαστικά τη χώρα στο χείλος του γκρεμού.

Τώρα η οικονομία μας έχει αναβαθμιστεί 12 φορές, απέχουμε ένα βήμα από την επενδυτική βαθμίδα. Και γιατί αυτό είναι τόσο σημαντικό, θα μου πείτε; Τη στιγμή που θα αποκτήσουμε την επενδυτική βαθμίδα, οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά θα μπορούν πλέον να δανείζονται φθηνότερα.

Δεσμεύομαι εδώ από την Κέρκυρα ότι εφόσον από τις επόμενες εκλογές προκύψει σταθερή και ισχυρή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η χώρα θα αποκτήσει την επενδυτική βαθμίδα πριν το τέλος του 2023.

Το διάστημα από το 2015 έως το 2019 ήταν ένα ευνοϊκό διάστημα σε σχέση με το διεθνές περιβάλλον. Κι όμως, ήμασταν ουραγοί στην ανάπτυξη.

Οι συνολικές επενδύσεις στη χώρα με το ζόρι έφταναν τα έξι δισεκατομμύρια, οι καταθέσεις ήταν αρνητικές. Προσέξτε που είμαστε σήμερα. Εκτιμώ ότι το 2023 ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα είναι τριπλάσιος από αυτόν της Ευρωζώνης. Οι επενδύσεις ξεπερνούν τα 15 δισεκατομμύρια ετησίως, οι αποταμιεύσεις, οι καταθέσεις έχουν αυξηθεί σημαντικά.

Άλλαξε όμως και η καθημερινότητά μας. Μια διαλυμένη γραμματεία μεταμορφώθηκε σε δυναμική πολιτική προστασία. Και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για εσάς εδώ, στα Ιόνια, γιατί έχετε υποστεί τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Την ίδια ώρα που το gov.gr, με πάνω από ένα δισεκατομμύριο συναλλαγές καταργεί πια ταλαιπωρία και ουρές.

Ίσως το πιο σημαντικό, πριν από τέσσερα χρόνια κάποιοι μας έλεγαν ότι «στη θάλασσα δεν υπάρχουν σύνορα». Κι έτσι, παραπάνω από ένα εκατομμύριο μετανάστες είχαν μπει στην Ελλάδα. Οι ροές αυτές έχουν πρακτικά μηδενιστεί. Και τα κάτεργα της Μόριας έγιναν ανθρώπινες κλειστές δομές φιλοξενίας.

Όσοι θέλησαν να αμφισβητήσουν την ελληνική ισχύ και τη δυνατότητα της πατρίδας μας να προστατεύσει την εθνική της κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, έχουν ήδη πάρει την απάντηση. Τη δίνουν τα 24 νέα Rafale και τα 84 αναβαθμισμένα F-16. Οι τρεις φρεγάτες Belharra και σύντομα οι νέες κορβέτες, όπως και τα εκατοντάδες σύγχρονα ελικόπτερα και τεθωρακισμένα.

Όσο τώρα για τις διαφορές μας στο πεδίο της διπλωματίας, εσείς τις ξέρετε καλά, αφού εδώ στο Ιόνιο για πρώτη φορά η Ελλάδα επέκτεινε τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια, ώστε μετά την Ιταλία και την Αίγυπτο να μπορέσει να καθορίσει και τις θαλάσσιες ζώνες της με το βόρειο γείτονά μας, την Αλβανία. Ενώ ταυτόχρονα, νότια του πελάγους και δυτικά της Κρήτης για πρώτη φορά ερευνούμε συστηματικά τον φυσικό μας πλούτο.

Με άλλα λόγια, η πατρίδα μας γίνεται πρωταγωνιστής στην περιοχή της, με τη φωνή μας να ακούγεται ισχυρή παντού: από το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών, μέχρι τις Βρυξέλλες και όλες τις μεγάλες πρωτεύουσες.

Όμως, φίλες και φίλοι, κάνω αυτόν τον σύντομο απολογισμό για να καταδείξω όχι τα πολλά τα οποία έγιναν αυτά τα τέσσερα χρόνια, αλλά για να τονίσω τα πολλά περισσότερα τα οποία πρέπει να κάνουμε την επόμενη τετραετία.

Ξέρω πολύ καλά ότι οι μισθοί στη χώρα μας, παρά τις αυξήσεις, εξακολουθούν να είναι χαμηλοί. Ξέρω, ότι πολλά νοικοκυριά δοκιμάζονται από την εισαγόμενη ακρίβεια. Ξέρω καλά, το ζήσαμε, δυστυχώς, όλοι στο πετσί μας, ότι στο κράτος υπάρχουν ακόμα εστίες αναχρονισμού που αντιστέκονται οδηγώντας σε τραγωδίες, όπως αυτή την Τεμπών.

Ξέρω καλά ότι παρά τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει στην υγεία, απαιτούνται ακόμα πιο τολμηρές, ακόμα πιο γενναίες μεταρρυθμίσεις. Και, ξέρω πολύ καλά ότι οι νέοι μας, οι οποίοι σήμερα είναι εδώ και μας ακούν, και τους ευχαριστώ για την παρουσία τους, ζητούν από την πολιτεία περισσότερη φροντίδα, περισσότερη προσοχή, περισσότερες ευκαιρίες. Ζητούν, απλά, το δικαίωμα να μπορούν να ονειρεύονται μία ζωή που θα ζήσουν καλύτερα από τους γονείς τους. Όπως η δική μας η γενιά είχε υπογράψει ένα συμβόλαιο εμπιστοσύνης με την προηγούμενη γενιά, το ίδιο συμβόλαιο εμπιστοσύνης πρέπει να υπογράψουμε και πάλι με τη νέα γενιά.

Επειδή, λοιπόν, το μέλημά μας είναι πρωτίστως η νέα γενιά, γι’ αυτό και συνηθίζω να μιλώ όχι απλά για την Ελλάδα του 2027, πώς θα είναι στο τέλος της επόμενης τετραετίας, αλλά για την Ελλάδα του 2030, του 2035 και το πώς τα σημερινά βήματα τα οποία έχουμε κάνει μπορούν και πρέπει να γίνουν άλματα χωρίς, όμως, προσέξτε, να προκαλούν πισωγυρίσματα.

Γιατί κάθε λάθος μας, κάθε αστοχία μας, και δεν είχα καμία δυσκολία να αναλάβω την ευθύνη για τα λάθη τα οποία έχουν διαπραχθεί, αλλά, πρέπει, τα λάθη για να μη γίνονται σφάλματα, να μετατρέπονται σε θετική εμπειρία, ώστε αλλάζοντας τη χώρα να μπορούμε να αλλάζουμε κι εμείς μαζί της.

Όπως έγραψε και ο Ανδρέας Λασκαράτος, στα «Μυστήρια της Κεφαλονιάς»: «είναι ευκολότερο να καταφρονεί κανείς τα κακά, παρά να τα γιατρεύει». Λοιπόν, τα άσχημα που ακόμα υπάρχουν, εμείς δεν θα τα καταγγέλλουμε απλά, αλλά θα τα γιατρεύουμε κιόλας. Γι’ αυτό μας εμπιστεύεστε, γι’ αυτό μας ψηφίζετε, για να λύνουμε προβλήματα, όχι απλά για να μιλάμε γι’ αυτά. Όπλα μας σε αυτή την προσπάθεια είναι οι αρετές που έδειξε ο λαός μας, καθώς όπως σας είπα, ποτέ άλλοτε ένας τόπος δεν πέρασε σε τόσο μικρό χρόνο τόσες μεγάλες περιπέτειες.

Με το κράτος, όμως, και θέλω να το τονίσω αυτό, να δείχνει δίπλα στις αδυναμίες του και τις μεγάλες του δυνατότητες. Μας αρέσει πολύ συχνά να επικρίνουμε το κράτος όταν είναι απών και καλά κάνουμε, διότι πρέπει μονίμως να βελτιωνόμαστε και να μαθαίνουμε από τα λάθη μας. Όμως, προσέξτε, κράτος είναι και οι συνοριοφύλακες στον Έβρο, κράτος είναι και οι λιμενικοί στο Αιγαίο. Κράτος είναι οι Ένοπλες Δυνάμεις σε γη, σε θάλασσα και σε αέρα. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όσους με υπερηφάνεια φορουν το εθνόσημο και προστατεύουν την πατρίδα μας.

Το κράτος είναι αυτό το οποίο οργάνωσε μία υποδειγματική εκστρατεία εμβολιασμού. Κράτος είναι και το «112», το οποίο μας προφυλάσσει τώρα από φυσικές καταστροφές. Κράτος είναι και η ΕΜΑΚ, οι διασώστες που είναι δίπλα μας στους κινδύνους και που βρέθηκαν πρώτοι στην Τουρκία να τείνουν χείρα φιλίας και βοήθειας σε μία χώρα που δοκιμάστηκε από ένα μεγάλο σεισμό.

Κράτος είναι και ο νέος ΕΦΚΑ, που βγάζει τώρα συντάξεις στην ώρα του. Κράτος είναι κάθε «κλικ» στις ψηφιακές επικοινωνίες και είναι το ίδιο κράτος αυτό το οποίο συχνά κριτικάρουμε, που κάλεσε ως τώρα, προσέξτε, παραπάνω από 100.000 Ελληνίδες για να κάνουν δωρεάν προληπτικές μαστογραφίες. Αυτό είναι το κράτος που θέλουμε και θα το έχουμε.

Φίλες και φίλοι, όπως σας είπα, ο πυκνός απολογισμός αυτής της πρώτης μας θητείας δεν προσφέρεται για πανηγυρισμούς, όμως άλλο τόσο πρέπει να διαψεύδει και τους μηδενισμούς. Κυρίως, όμως, μας βοηθά να μη βλέπουμε μόνο που θέλουμε να πάμε, αλλά πρέπει να θυμηθούμε όλοι μαζί και από που ξεκινήσαμε.

Γιατί μόνο έτσι θα έχουμε πραγματικά μία καθαρή εικόνα της διαδρομής που διανύσαμε, ώστε από τη μία πλευρά να μη θέσουμε σε κίνδυνο όλα αυτά τα οποία κατακτήσαμε κι από την άλλη να βαδίσουμε πιο τολμηρά, πιο γρήγορα στο δρόμο των μεγάλων αλλαγών.

Δείτε για παράδειγμα τη δημόσια υγεία, η οποία άντεξε στην επίθεση του κορονοϊού. Προσελήφθησαν 18.000 νέοι υγειονομικοί, αυξήθηκαν μισθοί και επιδόματα στο ΕΣΥ, αρχίσαμε τις αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους, από αυξήσεις της τάξης του 10% για όλους τους υγειονομικούς μας από 1/1/2023.

Μόνο εδώ, στις δομές των Ιονίων, μου έλεγε η Αναπληρώτρια Υπουργός, έχουμε υποδεχθεί παραπάνω από 700 γιατρούς, νοσηλευτές και διοικητικούς. Αλλά δεν θα το κρύψω, είμαστε ακόμα πίσω από αυτό το οποίο θέλουμε.

Τα νοσοκομεία μας, ειδικά τα κέντρα υγείας μας, πρέπει να εκσυγχρονιστούν. Ο θεσμός του Προσωπικού Γιατρού πρέπει να ριζώσει, να επεκταθεί παντού και οι δωρεάν προληπτικοί έλεγχοι να απλωθούν σε όλους τους πολίτες και για όλα τα βασικά νοσήματα.

Το ίδιο έγινε και στην παιδεία. Θέλω να θυμίσω ότι μετά από 12 χρόνια, έγιναν για πρώτη φορά 25.000 προσλήψεις, μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών, πάνω από 1.000 εδώ, στις τέσσερις Περιφερειακές σας Ενότητες.

Το νηπιαγωγείο πια διδάσκει ξένη γλώσσα αγγλικά από τα τέσσερα. Το νέο σχολείο διδάσκει σύγχρονα μαθήματα. Πολύ σύντομα, μέσα στους επόμενους έξι μήνες, σε 36.000 τάξεις σε όλα τα δημόσια σχολεία, από την Ε’ δημοτικού και πάνω, θα έχουν τοποθετηθεί διαδραστικοί πίνακες διδασκαλίας. Μιλάμε πια για ένα άλλο σχολείο, ένα σύγχρονο σχολείο, το οποίο εκμεταλλεύεται την τεχνολογία και το οποίο κάνει τη διαδικασία της εκπαίδευσης πολύ πιο βιωματική, πολύ πιο ενδιαφέρουσα για τα παιδιά μας.

Θέλω να θυμίσω ότι ξεκινήσαμε με 62 Πρότυπα και Πειραματικά σχολεία το 2019 και αισίως φτάσαμε τα 138, τα τέσσερα σε Κέρκυρα και Λευκάδα. Αλλά έχουμε δρόμο ακόμα να διανύσουμε, κυρίως στην επαγγελματική εκπαίδευση και στη σύνδεση των πανεπιστημίων μας με την αγορά εργασίας. Εδώ, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο έχει πραγματικά έναν ξεχωριστό ρόλο να παίξει. Και να ξέρετε ότι, ως κεντρική πολιτεία θα είμαστε πάντα ανοιχτοί σε προτάσεις για νέα τμήματα από τη στιγμή που έχουν τη στήριξη του ιδίου του πανεπιστημίου, τα οποία θα μπορούν να προσελκύουν φοιτητές σε τόπους όπως η Λευκάδα, παραδείγματος χάρη, και τα οποία θα μπορούν να παράγουν αποφοίτους με δεξιότητες και με γνώσεις που να μπορούν να απορροφηθούν από την αγορά εργασίας.

Θέλω, επίσης, να θυμηθούμε μαζί και την εικόνα στα μεγάλα έργα. Είναι μια εικόνα προόδου η οποία απαιτεί, ωστόσο, συνέχεια και συνέπεια. Την έχουμε στο «Ελληνικό» στην Αθήνα. Η μεγαλύτερη αστική επένδυση η οποία γίνεται στα Βαλκάνια. Στη διπλή ανάπλαση του Βοτανικού, στο Μετρό στην Αθήνα. Βρέθηκα προχθές στην ονοματοδοσία του νέου «μετροπόντικα». Η Γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας είναι το μεγαλύτερο δημόσιο έργο το οποίο θα υλοποιηθεί στην πατρίδα μας τα επόμενα χρόνια. Και, βέβαια, το Μετρό της Θεσσαλονίκης, το οποίο πια ολοκληρώνεται και αρχές του 2024 θα παραδοθεί στους Θεσσαλονικείς.

Τα αεροδρόμια, τα λιμάνια της χώρας, ανάμεσά τους και εκείνα του τόπου σας, που ξέρετε πόσο κρίσιμο ρόλο έχουν. Θέλω να θυμηθείτε μαζί μου τη λυσσαλέα αντίδραση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στις συμβάσεις παραχώρησης για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια.  Ξεκίνησαν από τη Νέα Δημοκρατία, ολοκληρώθηκαν από τη Νέα Δημοκρατία και σήμερα η Ζάκυνθος, η Κεφαλονιά και η Κέρκυρα έχουν υπερσύγχρονα αεροδρόμια τα οποία μπορούν να υποδέχονται τους επισκέπτες μας και να τονώνουν και να στηρίζουν την τουριστική ανάπτυξη του τόπου.

Και, βέβαια, σημαντικοί δρόμοι, δυο συγκεκριμένοι που είναι πάρα πολλοί σημαντικοί για τα Ιόνια: ο δρόμος Πάτρας-Πύργου, τόσο σημαντικός για τη Ζάκυνθο, και ο δρόμος Αμφιλοχίας-Βόνιτσας, τόσο σημαντικός για τη Λευκάδα. Φέρνουν τα νησιά μας πιο κοντά στην ηπειρωτική Ελλάδα. Έργα τα οποία υλοποιούνται και ολοκληρώνονται από τη Νέα Δημοκρατία.

Αυτά τα έργα πλαισιώνει τώρα αυτό το αναπτυξιακό σχέδιο της Επτανήσου το οποίο ήδη παρουσιάσαμε. Δεν θα σας μιλήσω αναλυτικά γι’ αυτό, αλλά αξίζει πραγματικά να το διατρέξετε, διότι είναι ένα σχέδιο πλήρως κοστολογημένο, πολύ αναλυτικό, με παραπάνω από 260 παρεμβάσεις, ύψους σχεδόν 2 δισεκατομμυρίων ευρώ με σημαντικά έργα: δρόμοι στην Κεφαλονιά, Αργοστόλι, Πόρο, για τα οποία έχουμε ήδη μιλήσει, το λιμάνι στην Κεφαλονιά, επιμέρους έργα οδικής ασφάλειας για όλα τα νησιά.

Μίλησα ήδη για την αναβάθμιση των αεροδρομίων και αυτά τα αεροδρόμια, θα το ξαναπώ, ούτε υπήρχαν ανέκαθεν, ούτε εκσυγχρονίστηκαν εύκολα. Αποτελούν, όμως, πραγματικότητα. Και μιας και μιλάμε για δρόμους, γνωρίζω καλά ότι υπάρχει εδώ ακόμα στην Κέρκυρα μία εκκρεμότητα και αναφέρομαι στον Βόρειο – Νότιο Οδικό Άξονα της Κέρκυρας. Ένα έργο το οποίο μελετείται και το οποίο δεσμεύομαι προσωπικά ότι θα γίνει πραγματικότητα.

Γιατί όλα αυτά τα έργα έχουν συμβάλλει ώστε οι εισπράξεις, ειδικά στην Κέρκυρα, από τον τουρισμό, προσέξτε, να έχουν αυξηθεί το 2022 σε σχέση με το 2019 -που είναι το σημείο αναφοράς μας- κατά 36%. Η ανεργία έχει μειωθεί παραπάνω από πέντε μονάδες, έχετε χαμηλότερη ανεργία στα Ιόνια από ό,τι έχουμε στην υπόλοιπη χώρα και έχετε και μεγαλύτερη ανάπτυξη. Και αυτή την ανάπτυξη θέλουμε και θα την ενισχύσουμε. Γι’ αυτό και η Κέρκυρα θα αποκτήσει σύντομα και τις υποδομές για να υποστηρίξει το θαλάσσιο τουρισμό που της αξίζει.

Είχα μιλήσει το 2019 για το όραμά μου να γίνουν τα Ιόνια παγκόσμιος πρωταγωνιστής στον θαλάσσιο τουρισμό και με τα σημαντικά έργα μαρίνων που δρομολογούμε αυτό το όνειρο μπορεί επιτέλους να γίνει πράξη. Με τη μαρίνα για τα mega-yacht η οποία δημοπρατείται, με τις υπόλοιπες υποδομές στη Λευκίμμη, στο Αργοστόλι.

Ενώ μέσα στο 2023 θα τελειώσει και το τουριστικό αγκυροβόλιο στη Βασιλική Λευκάδος. Θα μπορέσουμε, επιτέλους, να ευθυγραμμίσουμε το μοναδικό φυσικό περιβάλλον των Ιονίων με τις απαραίτητες υποδομές για να κάνουμε τα Ιόνια νησιά έναν ασυναγώνιστο προορισμό για την προσέλκυση θαλάσσιου τουρισμού.

Από αυτό το αναπτυξιακό πρόγραμμα, ωστόσο, που αναλύθηκε αρκετά το πρωί, επιτρέψτε μου να ξεχωρίσω κάποιους τομείς καθημερινότητας που ξέρω ότι αφορούν τόσο πολύ, ειδικά την Κέρκυρα, που βρισκόμαστε σήμερα εδώ.

Απορρίμματα. Επί ΣΥΡΙΖΑ, θυμάστε ότι τα ΜΑΤ φύλαγαν τα απορρίμματα που στοιβάζονταν στη Λευκίμμη. Το θέμα αυτό το λύσαμε αμέσως. Η πόλη είναι καθαρή σήμερα, κυρία Δήμαρχε. Και θα υλοποιήσουμε νέα έργα, νέες μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων στην Κέρκυρα, στη Ζάκυνθο και στην Κεφαλονιά.

Είναι μία εκκρεμότητα η οποία ερχόταν από το παρελθόν. Μας πήρε καιρό να ξεμπλέξουμε αυτό το κουβάρι, βρήκαμε μια χαοτική κατάσταση στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων, προσέξτε, από την προηγούμενη κυβέρνηση και την προηγούμενη περιφέρεια. Αν δεν μπορούσε Περιφερειάρχης και κυβέρνηση που προέρχονταν από το ίδιο κόμμα να λύσουν το ζήτημα των απορριμμάτων της Κέρκυρας, πώς θα σας πείσουν αύριο ότι θα λύσουν τα υπόλοιπα δικά σας προβλήματα;

Και, βέβαια, η μεγάλη εκκρεμότητα της ύδρευσης. Ήταν πάντα ένα μυστήριο για μένα πώς είναι δυνατόν ένα τόσο πράσινο νησί που δέχεται τόσο μεγάλες ποσότητες νερού να έχει πρόβλημα ύδρευσης. Για πρώτη φορά έχουμε σχέδιο συνολικό, με επενδύσεις που ξεπερνούν τα 150 εκατομμύρια ευρώ, για να λύσουμε οριστικά το πρόβλημα της ύδρευσης της Κέρκυρας.

Ξέρω ότι έχετε ακόμα κάποιες άλλες εκκρεμότητες. Πληροφορήθηκα για το ζήτημα των αθλητικών σας εγκαταστάσεων, θα κοιτάξουμε να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε. Όπως, επίσης, και για το ζήτημα του παραλιακού σας μετώπου, του ανοίγματος το οποίο έχετε προς την πόλη. Νομίζω ότι είναι πια ώριμες οι συνθήκες προκειμένου η χρήση του παραλιακού μετώπου να περιέλθει στο Δήμο της Κέρκυρας, έτσι ώστε αυτός να μπορεί να κάνει τα σχετικά έργα και αυτή η πολύ ωραία παραλιακή βόλτα να μην είναι πια αρμοδιότητα του κεντρικού κράτους αλλά δική σας, της Δημοτικής σας Αρχής.

Να τονίσω ξανά τη μεγάλη σημασία που αποδίδω στα μέτωπα της υγείας και της παιδείας, πέρα από το έτοιμο γηροκομείο στο Αργοστόλι. Μιλώ για τη στήριξη των τριών νοσοκομείων και τον εκσυγχρονισμό των οκτώ κέντρων υγείας της περιοχής.

Θέλω να σας θυμίσω, για όσους δεν το γνωρίζετε, ότι από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης το οποίο η δική μας η κυβέρνηση εξασφάλισε για τη χώρα μας, θα χρηματοδοτήσουμε την ανακατασκευή, τη ριζική ανακατασκευή παραπάνω από 150 κέντρων υγείας σε ολόκληρη τη χώρα.

Να κάνω και μια ξεχωριστή αναφορά στο καινούριο κτίριο του Τμήματος Μουσικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο, το 4ο Λύκειο Κέρκυρας, το σχολικό συγκρότημα Γουβιών – Κοντοκαλίου, λίγες μόνο από τις παρεμβάσεις που κάνουμε, λίγα μόνο από τα σημαντικά έργα. Όπως σας είπα είναι παραπάνω από 250, τα οποία έχουμε δρομολογήσει για μια Περιφέρεια των Ιονίων Νήσων που πραγματικά μπορεί να γίνει  πρωταγωνίστρια στο όραμά μας για την Ελλάδα του 2030.

Φίλες και φίλοι, είναι αλήθεια ότι πολλά από όσα προανέφερα έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και δεκαετίες. Όπως αλήθεια είναι ότι και οι δικές μας ταχύτητες, δεν θα κουραστώ να το λέω, πρέπει να αυξηθούν.

Όμως καμία αστοχία ή ολιγωρία δεν μπορεί να σκιάσει την αλήθεια μιας Ελλάδας που αλλάζει και γίνεται πιο ισχυρή. Η αρχή έγινε και δεν υπάρχει περιθώριο να ξανακυλήσουμε σ’ ένα παρελθόν το οποίο αφήσαμε πίσω μας.

Αυτό, άλλωστε, που φροντίζουν συνέχεια να μας θυμίζουν οι αντίπαλοί μας που δυστυχώς επιβεβαιώνουν ότι είναι αδιόρθωτοι. Είναι πιστά αντίγραφα του κακού τους εαυτού. Γιατί εξετάσεις δίνουν και αποτυγχάνουν στην οικονομία. Υπόσχονται, προσέξτε, και πάλι τα πάντα στους πάντες. Κρύβουν, όμως, μια αλήθεια, πως αν όσα διαλαλούν γίνουν πράξη, μπορούν να μας οδηγήσουν μόνο σε δύο πράγματα: Ή σε ένα τσουνάμι νέων φόρων ή σε πτώχευση και καινούργιο μνημόνιο.

Όπως αποτυγχάνουν οι αντίπαλοί μας και στις εθνικές εξετάσεις. Πότε διασύροντας τη χώρα με ψέματα, όπως θυμάστε αυτό το ψέμα της «μικρής Μαρίας» που τάχα χάθηκε σε ελληνικό έδαφος. Πότε αρνούμενοι τις αμυντικές συμφωνίες και τους εξοπλισμούς των Ενόπλων Δυνάμεων. Και πότε υπονομεύοντας το αποτρεπτικό φράγμα του Έβρου.

Σήμερα το Ευρωκοινοβούλιο έδωσε μια ηχηρή απάντηση στο ΣΥΡΙΖΑ και στον κ. Παπαδημούλη καταψηφίζοντας την τροπολογία του με την οποία ζητούσε ο φράχτης στον Έβρο να μην χρηματοδοτηθεί με ευρωπαϊκούς πόρους.

Και, βέβαια, εξετάσεις δίνει και ο ΣΥΡΙΖΑ και στο πεδίο της Δημοκρατίας. Όπου και πάλι παίρνει μηδέν, όχι μόνο τολμώντας να υψώνει το δικό του τρύπιο λάβαρο της Δικαιοσύνης, με δυο Υπουργούς καταδικασμένους στο Ειδικό Δικαστήριο. «Δικαιοσύνη παντού», μας λέει ο κ. Τσίπρας. Είναι το κεντρικό του σλόγκαν.

Έχει δύο Υπουργούς καταδικασμένους. Ο ένας μάλιστα με 13-0. Αμετάκλητα καταδικασμένος για παράβαση καθήκοντος. Και επιμένει να μιλάει για Δικαιοσύνη.

Επιμένει, όμως, να κάνει και κάτι ακόμα. Να ανεμίζει την παντιέρα του διχασμού, άλλοτε απέχοντας από το συνταγματικό τόξο και, δυστυχώς, κλείνοντας ακόμα και το μάτι στους εγκληματίες της Χρυσής Αυγής, και άλλοτε ξεθάβοντας συνθήματα όπως «Ή εμείς ή αυτοί» και απειλώντας κάθε τόσο πως τάχα θα είναι αλλιώς η δεύτερη φορά. Τους λέμε, τους απαντάμε εδώ από την Κέρκυρα: Δεν θα υπάρξει δεύτερη φορά στη συμφορά αλλά ισχυρή δεύτερη εντολή στην προκοπή.

Είναι καιρός να αντιληφθεί ο κ. Τσίπρας ότι δεν μπορεί να συμμαχεί με τον οποιονδήποτε μήπως και βλάψει τη Νέα Δημοκρατία. Έτσι, τελικά, βλάπτει την ίδια τη Δημοκρατία. Ας πάψει, λοιπόν, να μιλά με αφορμή την πρόσφατη διάταξη που ψηφίστηκε για τη Χρυσή Αυγή για δήθεν παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη. Ξέρετε,  παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη -μπορεί να κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια- κάνουν όποιοι δεν θέλουν το νόμο, όχι όσοι ζητούν την εφαρμογή του.

Ας ξανασκεφτεί πόσο κακό έκανε τελικά το δηλητήριο που σκόρπισε όλα αυτά τα χρόνια, με αφορμή και το «μπούμερανγκ» της τελευταίας υπόθεσης του Ευρωβουλευτή του. Εμείς δεν είμαστε ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς δεν πρόκειται ποτέ να γενικεύσουμε προσωπικές συμπεριφορές.

Αλλά ας αναλογιστούν, όμως, οι αντίπαλοί μας πόσο εύκολη είχαν εκείνοι τη λάσπη. Κυρίως, ας απαντήσουν σε ένα πολύ απλό ερώτημα: Πώς γίνεται να διαγράφουν από τις τάξεις τους τον κ. Γεωργούλη μόλις καταγγέλθηκε και να κρατούν στα ψηφοδέλτιά τους τον κ. Παππά που καταδικάστηκε με ψήφους 13-0 στο Ειδικό Δικαστήριο;

Απέναντι, λοιπόν, σε αυτή την ανεδαφική παροχολογία, απέναντι στη μίζερη καταστροφολογία, απέναντι σε αυτή την ανήθικη στάση, εμείς αντιτάσσουμε ένα μελετημένο πρόγραμμα διακυβέρνησης για τη νέα τετραετία, για μία πατρίδα παραγωγική και κοινωνική, για μία πατρίδα σύγχρονη και δίκαιη, για μία πατρίδα ψηφιακή και πράσινη, πάνω απ΄ όλα για μια πατρίδα ισχυρή.

Ένα σχέδιο δοκιμασμένο στις θετικές εμπειρίες που αποκομίσαμε, οι οποίες πρέπει να γίνουν περισσότερες. Είμαστε, τώρα, πολύ πιο έμπειροι, πολύ πιο έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες. Αλλά ένα σχέδιο στηριγμένο και στις αρνητικές εμπειρίες που θέλουμε να είναι ολοένα και λιγότερες.

Κυρίως, όμως, είναι ένα σχέδιο το οποίο εκφράζει ένα προοδευτικό όραμα, με τέσσερις σαφείς προτεραιότητες. Θα έχουμε την ευκαιρία την επόμενη εβδομάδα να παρουσιάσουμε πολύ πιο αναλυτικά το πρόγραμμά μας για την επόμενη τετραετία.

Θα σας μιλήσω, όμως, σύντομα για τέσσερις κεντρικές προτεραιότητες που πιστεύω ότι θα αποτελέσουν ένα πεδίο συνεννόησης με τη σιωπηλή πλειοψηφία των πολιτών που ζητούν πραγματικά μια καλύτερη Ελλάδα και επιδιώκουν να υπογράψουμε και πάλι μία νέα συμφωνία αλήθειας με τους πολίτες.

Πρώτη αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα: Καλύτεροι μισθοί για κάθε Ελληνίδα και για κάθε Έλληνα. Οι μισθοί, όμως, όπως ξέρετε δεν διατάσσονται, δεν αυξάνονται μόνο με κυβερνητικές αποφάσεις. Οι μισθοί πρέπει να αντανακλούν τη βελτίωση της παραγωγικότητας της οικονομίας και κυρίως τη συνέχιση της διαδρομής της χώρας σε μία τροχιά δυναμικής ανάπτυξης και αυτή η Κυβέρνησή μας μπορεί να την εγγυηθεί. Το κάναμε πράξη αυτά τα τέσσερα χρόνια, θα το κάνουμε πράξη και από δω και στο εξής.

Σκοπός μας είναι να έχουμε πολύ υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης από την Ευρώπη, να συγκλίνουμε επιτέλους πραγματικά στην Ευρώπη. Μπορούμε. Μπορούμε να πετύχουμε μέσα στην επόμενη τετραετία, οι αμοιβές στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα να αυξηθούν τουλάχιστον κατά 25%. Είναι εφικτός στόχος και μπορούμε να τον πετύχουμε.

Από 1/1/2024 θα έχουμε νέο μισθολόγιο και με μία ετήσια ανάπτυξη κοντά στο 3%, το μέρισμα από τη συλλογική ευημερία θα μπορεί να επιστρέφει στην κοινωνία αμβλύνοντας την αδικία και μειώνοντας τις κοινωνικές ανισότητες.

Θα το ξαναπώ, σταδιακά ο σκοπός μας, ο στόχος μας, ο αδιαπραγμάτευτος στόχος κυρίως για τη νέα γενιά είναι οι απολαβές μας, οι μισθοί μας να προσεγγίσουν επιτέλους τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Αν κάποτε πετύχαμε όλοι μαζί, θυμάστε εκείνο το δύσκολο καλοκαίρι του 2015 όταν δώσαμε τον αγώνα για «να μείνουμε Ευρώπη», καιρός είναι «να γίνουμε Ευρώπη» παντού και σε όλα.

Δεύτερος στόχος, τον οποίον πιστεύω προσωπικά πολύ, ενδεχομένως και εμποτισμένος από την εμπειρία της διαχείρισης της πανδημίας, είναι μία αξιοπρεπής και ανθρώπινη δημόσια και δωρεάν υγεία για όλους.

Αυτό σημαίνει ότι η Πολιτεία ξεκινά από την πρωτοβάθμια φροντίδα. Από ένα πυκνό φάσμα προληπτικών εξετάσεων για όλους τους πολίτες με αιχμή τα βασικά νοσήματα. Θα επαναλάβω αυτό το οποίο σάς είπα πριν και νομίζω ότι ειδικά οι γυναίκες που βρίσκονται σήμερα στο ακροατήριο θα εκτιμήσουν αυτό το οποίο θα σας πω.

Από το Πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» έχουμε σήμερα κάνει παραπάνω από  120.000 προληπτικές μαστογραφίες. Πώς έγιναν αυτές; Κάθε γυναίκα από 50 έως 69 ετών έλαβε στο κινητό της από το κράτος ένα μήνυμα -δεν πήγε η ίδια σε δομή- το οποίο της έλεγε πώς θα κάνει μια δωρεάν μαστογραφία είτε σε δημόσια είτε σε ιδιωτική δομή. Για πολλές γυναίκες, ειδικά από την Περιφέρεια, ήταν η πρώτη τους επαφή με την έννοια της μαστογραφίας. Δεν είχαν ξανακάνει ποτέ τους.

Εντοπίσαμε παραπάνω από 7.000 -μέχρι σήμερα, γιατί το πρόγραμμα τρέχει- γυναίκες οι οποίες είχαν καρκίνο του μαστού, δεν το γνώριζαν και τώρα που εντοπίσαμε τον καρκίνο του μαστού σε πρόωρο στάδιο έχουν πολύ αυξημένες πιθανότητες να γιατρευτούν πλήρως και να ζήσουν μια κανονική ζωή. Έτσι αντιλαμβάνομαι, φίλες και φίλοι, την προοδευτική σύγχρονη δωρεάν δημόσια υγεία για όλους.

Προσωπικός Γιατρός, καθολική ισχύ πια. Ο ψηφιακός ιατρικός φάκελος, η δυνατότητά σας μέσα από το Myhealth να παίρνετε τις εξετάσεις σας στο κινητό σας. Να γνωρίζει ο γιατρός σας όλο το ιατρικό σας ιστορικό ώστε, αν ποτέ χρειαστεί να φτάσετε στο νοσοκομείο σ’ ένα επείγον περιστατικό, ήδη αυτοί που θα σας υποδεχτούν να μπορούν να γνωρίζουν, παραδείγματος χάρη, αν έχετε μια αλλεργία σε ένα φάρμακο. Αυτό σημαίνει, βέβαια, εκσυγχρονισμός και όλων των νοσοκομείων, ειδικά ως προς τα τμήματα επειγόντων περιστατικών. Και όπως σας είπα, των 157 κέντρων υγείας της επικράτειας.

Όλα αυτά βέβαια με γενναία αύξηση του προσωπικού του ΕΣΥ. Ήδη τρέχουν παραπάνω από 5.000 προσλήψεις. Γνωρίζουμε τα προβλήματα που έχουμε ειδικά σε κρίσιμες ειδικότητες. Γνωρίζουμε τα προβλήματα που έχουμε ειδικά στα μικρά νησιά και πρέπει να κάνουμε την απασχόληση την εποχική, τη μόνιμη στα μικρά νησιά πιο ελκυστική.

Ξέρουμε πια πώς να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες προκλήσεις της υγείας. Έχουμε και παραπάνω πόρους να διαθέσουμε. Αυτοί που μας κατηγορούν ότι δήθεν περιφρονούμε τη δημόσια υγεία, ξόδευαν συνολικά για τη δημόσια υγεία, το 2019, 3,9 δισεκατομμύρια. Εμείς το έχουμε αυξήσει στα 5,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Όπως σας είπα, έχουμε εξασφαλίσει σημαντικούς πόρους για επενδύσεις στις βασικές υποδομές της δημόσιας υγείας.

Τρίτη προτεραιότητα: ένα αποτελεσματικό και αξιοκρατικό κράτος. Με άξια στελέχη μέσω ενιαίων διαγωνισμών του ΑΣΕΠ. Κάναμε στις 4 Μαρτίου για πρώτη φορά κάτι το οποίο δεν είχε ξαναγίνει στη χώρα, εθνικό διαγωνισμό για στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης στον οποίο συμμετείχαν παραπάνω από 70.000 εξεταζόμενοι για να μπορέσουμε με αυτόν τον τρόπο να έχουμε ένα μητρώο επιτυχόντων από το οποίο μπορούμε να αντλούμε και να επιταχύνουμε με αυτό τον τρόπο τις προσλήψεις, αλλά πάντα με αξιοκρατικό τρόπο.

Και, βέβαια, εφαρμόζουμε επιτέλους στην πράξη κάτι το οποίο ίσχυε εδώ και πολλά χρόνια στον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα αλλά ουδέποτε εφαρμόστηκε, οι δημόσιοι υπάλληλοι θα μονιμοποιούνται ύστερα από διετή δοκιμαστική θητεία. Αν κάποιος -και θα είναι η εξαίρεση αυτή- προσληφθεί και αποδεδειγμένα δεν κάνει, δεν βλέπω κανένα λόγο γιατί πρέπει μετά από δύο χρόνια να μονιμοποιείται στο Δημόσιο, όταν αποδεδειγμένα δεν θα είναι ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση.

Όλοι πια, όλοι πια -και αυτή είναι μία κατάκτηση, ξέρετε, για τη χώρα, και επέμεινα πολύ σε αυτή την έννοια από τότε που ήμουν Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης- όλοι αξιολογούνται με πρώτους τους δημόσιους υπαλλήλους, ολονών ο χρόνος ελέγχεται από την ψηφιακή κάρτα. Οι καλοί επιβραβεύονται και οι αδυναμίες θεραπεύονται.

Ενώ παράλληλα μέχρι το τέλος της τετραετίας είναι δέσμευσή μου ότι το δημόσιο θα γίνει 100% ψηφιακό και θα γίνει και 100% αποτελεσματικό. Γιατί, ξέρετε, δεν αρκούν οι ηλεκτρονικές συναλλαγές. Πρέπει να αποκτήσουμε και επαγγελματικές συμπεριφορές.

Τέταρτη προτεραιότητα, θα έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε πολύ για αυτό, οι πολιτικές μας για τη νέα γενιά και ειδικά για τη στέγη. Το πρόγραμμα «Σπίτι μου». Να ευχαριστήσω προσωπικά τον Υπουργό Επικρατείας, Άκη Σκέρτσο, ο οποίος το σκέφτηκε και σε μεγάλο βαθμό το υλοποίησε. Είναι καινοτόμος ιδέα, 10.000 νέοι και νέα ζευγάρια θα αποκτήσουν τη δική τους κατοικία, αποπληρώνοντας ουσιαστικά ένα ευνοϊκό δάνειο με δόσεις μικρότερες από ενός ενοικίου. Το πρόγραμμα ήδη εξαντλείται.

Είναι δέσμευσή μου ότι από τη στιγμή που θα εξαντληθεί, θα διπλασιάσω τα κονδύλια που θα διαθέσω για το πρόγραμμα αυτό. Θέλω να δώσω σε όσο το δυνατόν περισσότερους νέους και νέα ζευγάρια τη δυνατότητα να αποκτήσουν το σπίτι τους.

Και, βέβαια, ακολουθεί η κοινωνική αντιπαροχή. Τι είναι αυτό για να το πω με πολύ απλά λόγια. Έχουμε πάρα πολλές σχολάζουσες δημόσιες εκτάσεις. Εκεί μπορούν να οικοδομούνται με ιδιωτικά κεφάλαια σύγχρονα διαμερίσματα. Από αυτά ένα μέρος τους θα αποζημιώνει τους κατασκευαστές και ένα άλλο μέρος θα διατίθεται σε νέους με προσιτό μίσθωμα. Είναι μόνο κάποιες από τις πολιτικές για τη στέγη τις οποίες ήδη δρομολογούμε και ήδη βλέπετε τα αποτελέσματα.

Φίλες και φίλοι, οι τέσσερις παραπάνω στόχοι πλαισιώνονται ασφαλώς με πάρα πολλές νέες πρωτοβουλίες που συνθέτουν τη νέα Ελλάδα. Ήδη σας μίλησα για τις πρωτοβουλίες μας σε επίπεδο Περιφέρειας. Θέλω να ξέρετε ότι κάθε Περιφέρεια από τις 13 Περιφέρειες έχει το δικό της ξεχωριστό αναπτυξιακό σχέδιο.

Ένα σχέδιο το οποίο, όπως σας είπα, εκπονήθηκε σε συνεννόηση με την Περιφέρεια, σε συνεννόηση με τις Δημοτικές Αρχές, είναι ουσιαστικά δική σας ιδιοκτησία και γι΄ αυτά τα σχέδια αλλά και για το εθνικό μας σχέδιο για τη χώρα την οποία οραματιζόμαστε, θέλω να έχουμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε τις επόμενες εβδομάδες.

Για την ώρα ένα θέλω να κρατήσετε: Η συνέπεια λόγων και πράξεων είναι η κοινή μας υπογραφή στη συμφωνία αλήθειας την οποία ανανεώνουμε. Με πίστη ότι όπως, σήμερα, κάναμε όσα είπαμε χθες, έτσι θα κάνουμε πράξη και αυτά που σχεδιάζουμε για το αύριο. Διότι δεν θα μπορέσουμε να χτίσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης εάν δεν υπάρχει αυτή η απαραίτητη συνέπεια λόγων και έργων.

Υπήρχαν πολίτες το 2019 που δεν μας εμπιστεύθηκαν, διότι τότε έβλεπαν ένα φιλόδοξο σχέδιο, αλλά δεν ήξεραν αν είχαμε την αξιοπιστία να μπορέσουμε να το υλοποιήσουμε. Πιστεύω ότι σήμερα έχουμε τη δυνατότητα να τους μιλήσουμε και να τους πούμε: «είδατε ότι παρά τις δυσκολίες υλοποιήσαμε τις κεντρικές μας δεσμεύσεις».

Πιστέψτε μας, λοιπόν, αυτή τη φορά ότι μπορούμε πράγματι να κάνουμε πράξη αυτά τα οποία σας λέμε, να αλλάξουμε δραστικά την πατρίδα μας. Χωρίς, όμως, να ρισκάρουμε ότι κατακτήσαμε αλλά και χωρίς να δειλιάζουμε μπροστά σε φιλόδοξους στόχους.

Γι’ αυτό και το δίλημμα της 21ης Μαΐου είναι πολύ καθαρό στο δικό μου το μυαλό: Βαδίζουμε μπροστά ή γυρίζουμε πίσω; Θέλουμε αλήθειες και χειροπιαστά αποτελέσματα ή θέλουμε συνθήματα και εύκολα ψέματα; Θέλουμε κυβερνήτη και πλήρωμα που αποδεδειγμένα μπορούν να ξεπερνούν τρικυμίες ή θέλουμε πολιτικά «μπουλούκια» που ναυαγούν στις δυσκολίες;

Θέλουμε εκπροσώπους που ακούγονται, που διεκδικούν στο εξωτερικό ή θέλουμε αμήχανους επισκέπτες απέναντι σε ξένους ηγέτες; Και, τελικά, θέλουμε στο τιμόνι τη Νέα Δημοκρατία με Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ή τον ΣΥΡΙΖΑ με Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα; Τόσο απλά και τόσο καθαρά.

Και τόσο καθαρά, φίλες και φίλοι, προκύπτουν και τα ερωτήματα από τη σύγκριση των δύο κυβερνητικών εμπειριών που βίωσαν οι Έλληνες. Αποφασίζουμε επιστροφή στους φόρους και στις περικοπές ή συνεχίζουμε με ελαφρύνσεις και καλύτερες αμοιβές; Ζητάμε να ξαναζήσουμε σε μια χώρα «ξέφραγο αμπέλι» στις απειλές ή στην περήφανη πατρίδα που θωρακίζεται απέναντι στις επιβουλές;

Βλέπουμε την Ελλάδα ουραγό στη διεθνή σκηνή ή θέλουμε μια Ελλάδα στην πρώτη γραμμή να διεκδικεί για την πατρίδα μας τα καλύτερα;  Για να φτάσουμε έτσι στο ίδιο τελικά δίλημμα: με τον ΣΥΡΙΖΑ του χθες ή με τη Νέα Δημοκρατία του αύριο; Τόσο απλά και τόσο καθαρά.

Το ίδιο απλός και καθαρός, φίλες και φίλοι, είναι και ο τρόπος να ξεπεράσουμε την παγίδα της ακυβερνησίας και της απλής αναλογικής. Αυτή που βιώνει η γειτονική μας Βουλγαρία. Προσέξτε, για όσους δεν το γνωρίζετε, πέντε εκλογές με απλή αναλογική μέσα σε δύο χρόνια, πάλι κυβέρνηση δεν υπάρχει. Πάνε σε έκτες εκλογές μέσα σε δύο χρόνια. Η δική μας πατρίδα δεν έχει ανάγκη από περιπέτειες ούτε από τέτοια πολιτικά πειράματα.

Τώρα δεν επιτρέπονται επιπόλαιες επιλογές, δεν επιτρέπονται χαλαρές ψήφοι τάχα διαμαρτυρίας. Θα το πω όσο πιο ειλικρινά μπορώ: Τούτη τη φορά καμία λάθος απόφαση στην κάλπη δεν θα διορθώνεται αργότερα.

Η 21η Μαΐου, λοιπόν, θα είναι η πιο κρίσιμη μέρα. Αυτή θα καθορίσει ποιος θα κυβερνήσει την Ελλάδα την επόμενη τετραετία. Ενώ όσο πιο ισχυρό είναι το μήνυμα αυτής της κάλπης της 21ης Μαΐου, τόσο πιο εύκολα η δεύτερη αναμέτρηση θα οπλίσει με δύναμη τον νικητή για να κυβερνήσει σωστά τη χώρα.

Θέλουμε αποφάσεις σαφείς και γρήγορες. Δεν πρέπει οι αποφάσεις να γίνονται όμηροι κομματικών παζαριών. Δεν πρέπει να χάνονται σε ατελείωτες συζητήσεις μεταξύ εταίρων που τελικά αποδεικνύονται αταίριαστοι. Αυτό, άλλωστε, το δίδαξαν οι κρίσεις που ζήσαμε. Και αυτό επιβάλλει και ένα αβέβαιο διεθνές περιβάλλον δίπλα σ’ έναν επιθετικό γείτονα.

Ο τόπος δεν έχει σήμερα την πολυτέλεια να χάνει χρόνο. Πολύ περισσότερο να τον χάνει αναζητώντας για Πρωθυπουργό έναν «άγνωστο Χ», όπως ακούσαμε, ή θέτοντας σε ρίσκο την εσωτερική του σταθερότητα και τη διεθνή αξιοπιστία με διάφορες πολιτικές τερατογενέσεις.

Προσέξτε, οι αντίπαλοί μας δεν έχουν αρχές. Εάν οι αριθμοί βγαίνουν -μικρή η πιθανότητα αλλά μπορεί να υπάρξει- τότε δεν θα διστάσουν να συμμαχήσουν ανεξάρτητα από όσα λένε προεκλογικά. Τους ενώνουν, άλλωστε, δύο πράγματα: Η ιδεοληψία τους για την εξουσία, αλλά τους ενώνει και μία αντιπάθεια, μερικές φορές τολμώ να πω και ένα μίσος, για τη Νέα Δημοκρατία αλλά και για μένα προσωπικά. Ας είναι οι επιθέσεις τους τα παράσημά μας.

Όπως η χώρα, λοιπόν, έχει ανάγκη από καθαρούς ορίζοντες στην πορεία της, έτσι και θέλει καθαρές λύσεις στην ηγεσία της. Σκεφτείτε, θέλω να σκεφτείτε τι θα γινόταν αν στον Έβρο, στην πανδημία, στις μεγάλες οικονομικές επιλογές δεν είχαμε μία ισχυρή κυβέρνηση.

Σκεφτείτε τον Πρωθυπουργό, εκείνο το σαββατοκύριακο του Έβρου να πρέπει να συνεννοείται με τον έτερο κυβερνητικό του εταίρο για το τι έπρεπε να γίνει. Νομίζω ότι μπορείτε να φανταστείτε τι θα συνέβαινε κι αν το αποτέλεσμα αυτό θα ήταν καλό για τη χώρα.

Γι’ αυτό και λέω ότι η σιγουριά και η προοπτική γίνονται σε αυτό τον αβέβαιο κόσμο εθνικές αναγκαιότητες. Δεν θα εκλείψουν, φίλες και φίλοι, οι κρίσεις. Οι συγκυρίες είναι δύσκολες, οι καιροί είναι αβέβαιοι. Χρειάζεται σταθερό χέρι στο τιμόνι και αυτό με τη σειρά του οδηγεί σε μία μόνο επιλογή: Αυτοδύναμη Ελλάδα και αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία.

Όμως και να κλείσω με αυτό γιατί νομίζω ότι έχει τη σημασία του, αυτοδυναμία σημαίνει και κάτι ακόμα. Σημαίνει ευρυχωρία. Το έχουμε αποδείξει, εξάλλου, ότι η Νέα Δημοκρατία, της οποίας έχω την τιμή να ηγούμαι, είναι μία μεγάλη ευρύχωρη παράταξη. Είχα δεσμευτεί, όταν με τιμήσατε και με εκλέξατε Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας στις 10 Ιανουαρίου του 2016, ότι θα διευρύνω τη Νέα Δημοκρατία, θα τη μεγαλώσω και θα την ξανακάνω νικήτρια. Και τη δέσμευσή μου την τήρησα στο ακέραιο.

Γι’ αυτό και θέλω δίπλα μας, θέλω δίπλα μου όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες που πιστεύουν στον πατριωτισμό της ευθύνης, που πιστεύουν στον εκσυγχρονισμό της δημιουργίας. Άνθρωποι που και πέρα από τις γραμμές μας δεν έχουν κομματικές παρωπίδες, όπως σας είπα πολίτες που θα μας ψηφίσουν για πρώτη φορά, άλλους που ίσως ακόμα διστάζουν αλλά πρέπει να κάνουν το βήμα.

Με όλους αυτούς πρέπει να βαδίσουμε μαζί και σε αυτή τη συναρπαστική διαδρομή προς τις κάλπες σάς καλώ να γίνετε εσείς οι πρωταγωνιστές, η ψυχή της Νέας Δημοκρατίας. Εξηγώντας στους συμπολίτες μας ότι ο κίνδυνος της επιστροφής σε μία χώρα που θέλουμε να αφήσουμε πίσω μας, είναι κοινός. Ότι οι επιτυχίες μας, τελικά, είναι σημαντικότερες από τις αστοχίες μας και ότι κάθε φορά που σκοντάφτουμε, εμείς θα συνεχίζουμε με ακόμα μεγαλύτερο πείσμα στο δρόμο μας.

Από σήμερα, λοιπόν, ξαναπιάνουμε το νήμα της νίκης, με την Κέρκυρα, τα Επτάνησα, το Ιόνιο να δίνουν το σύνθημα που θα απλωθεί σε κάθε γωνιά του τόπου, μπαίνοντας στον αγώνα με τα λόγια του Διονύσιου Σολωμού: «εθνικόν είναι το αληθές» και δίνοντας τη μάχη με λογισμό και με όνειρο, με επιχειρήματα και πειθώ, με όραμα και αισιοδοξία.

Γιατί όπως καταφέραμε πολλά, μας περιμένουν περισσότερα. Στις 21 Μαΐου συγκρίνουμε και κρίνουμε, ψηφίζουμε και αποφασίζουμε, δεν γυρνάμε πίσω. Προχωράμε σταθερά, προχωράμε τολμηρά, προχωράμε μόνο μπροστά, πάμε μαζί για τη μεγάλη νίκη.

Σας ευχαριστώ.

 

O Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρέστη και μίλησε το μεσημέρι στην παρουσίαση του Αναπτυξιακού Προγράμματος για τα Ιόνια Νησιά του 2030, το οποίο περιλαμβάνει περισσότερα από 260 έργα και παρεμβάσεις, προϋπολογισμού 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ.

 

«Σε αντίθεση με άλλα σχέδια τα οποία ενδεχομένως να σας είχαν παρουσιαστεί στο παρελθόν, η ειδοποιός διαφορά αυτής της προσπάθειας έγκειται στο γεγονός ότι εδώ έχουμε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, φορείς υλοποίησης και κυρίως χρηματοδότηση. Εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από πολλούς και διαφορετικούς χρηματοδοτικούς πόρους. Διότι βέβαια, για να μπορεί κανείς να υλοποιεί τέτοιες μακροπρόθεσμες αναπτυξιακές πολιτικές χρειάζεται χρηματοδοτικά εργαλεία. Και θα ήθελα, ξεκινώντας, να επισημάνω ότι αυτή η Κυβέρνηση έχει καταφέρει να εξασφαλίσει χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία πραγματικά είναι πρωτοφανή για τα δεδομένα τουλάχιστον της μεταπολιτευτικής διακυβέρνησης της χώρας», σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

 

Παρουσιάζοντας αναλυτικά τα έργα ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για «σημαντικότατες επενδύσεις που δρομολογούνται σε πολύ αναβαθμισμένο τουριστικό προϊόν», ενώ δήλωσε αισιόδοξος για τα αποτελέσματα της φετινής τουριστικής περιόδου: «το πόσο δυναμική είναι η πόλη, το πόσο χαμογελαστός ήταν ο κόσμος ο οποίος ήρθε, το πόσα ρεκόρ έσπασε η Κέρκυρα φέτος το Πάσχα, φαντάζομαι ότι θα το αντιλήφθηκε και ο Αρχηγός της Αντιπολίτευσης, ο οποίος ήρθε εδώ. Κατά τα άλλα είχε προβλέψει ένα μαύρο Πάσχα, το τελευταίο φτωχικό τραπέζι. Φαντάζομαι ότι εδώ είδε βασικά χαμογελαστά και ευχαριστημένα πρόσωπα. Και αν κρίνω τουλάχιστον από τις αντιδράσεις των επαγγελματιών με τους οποίους μίλησα σήμερα, υπάρχει μία μεγάλη ικανοποίηση για το πώς πήγε το Πάσχα συνολικά στην Κέρκυρα, αλλά και για το πώς πηγαίνει και ο τουρισμός συνολικά».

 

«Ανοίγω παρένθεση, το “Maestro”, το οποίο κάνει μία καταπληκτική διαφήμιση συνολικά στην Ελλάδα, στα Ιόνια, όχι μόνο θα έλεγα στους Παξούς, είναι μια σειρά η οποία επωφελήθηκε από χρηματοδοτικό εργαλείο αυτής της Κυβέρνησης. Σκεφτείτε όμως, πόσες φορές παίρνουμε πίσω τα χρήματά μας από τη διαφήμιση η οποία γίνεται από τα δεκάδες εκατομμύρια, εκατοντάδες εκατομμύρια ενδεχομένως, των συνδρομητών της πλατφόρμας αυτής που θα δουν αυτή τη σειρά και νομίζω ότι θα γοητευθούν επαρκώς και θα θέλουν να επισκεφτούν τα Ιόνια νησιά με ακόμα μεγαλύτερη συχνότητα», πρόσθεσε.

 

«Θα ζητήσουν συγνώμη αυτοί που διαδήλωναν για το “τσιμέντωμα” της Ακρόπολης;»

 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στα ζητήματα πολιτισμού, σχολίασε και την αναλυτική έκθεση της UNESCO για την Ακρόπολη, στην οποία τονίζεται πως το μνημείο στον Ιερό Βράχο είναι πρότυπο συντήρησης κληρονομιάς σε παγκόσμιο επίπεδο: «Σήμερα κυκλοφόρησε η έκθεση αξιολόγησης της Ακρόπολης από την αρμόδια επιτροπή της UNESCO, η οποία κρίνει την διαχείριση και την προστασία του μοναδικού αυτού πολιτιστικού θησαυρού ως υποδειγματική. Και αναρωτιέμαι, πού πήγαν σήμερα όλοι αυτοί οι ευαίσθητοι που μιλούσαν για το “τσιμέντωμα” της Ακρόπολης; Και οι οποίοι διαδήλωναν εξοργισμένοι κατά της Υπουργού Πολιτισμού για μια παρέμβαση η οποία κρίθηκε από την ίδια την UNESCO, σήμερα, υποδειγματική.

 

Αναρωτιέμαι αν θα ζητήσουν συγγνώμη στην Λίνα Μενδώνη. Έχουν και άλλους λόγους να της ζητήσουν συγγνώμη. Θα επανέλθω σε αυτούς στη συνέχεια. Αλλά για ακόμα μία φορά αποδεικνύεται έμπρακτα η τοξικότητα των fake news και το αδίστακτο του χαρακτήρα κάποιων που δεν θα διστάσουν να δυσφημίσουν τη χώρα για να αποκομίσουν, αναρωτιέμαι τι; Κάποια βραχυπρόθεσμα πολιτικά οφέλη όταν όλα αυτά τα οποία έλεγαν καταρρέουν με πάταγο από τον καθ’ ύλην αρμόδιο που δεν είναι άλλος από την ίδια την UNESCO που, όπως σας είπα, κρίνει υποδειγματική τη διαχείριση της Ακρόπολης από την ελληνική Κυβέρνηση.  Και εύχομαι, βέβαια, εξίσου υποδειγματική να κρίνει και τη διαχείριση την οποία πρέπει να κάνουμε στην Παλιά Πόλη της Κέρκυρας».

 

«Τηρήσαμε τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις, θέτουμε το έργο μας στην κρίση των πολιτών»

 

«Εμείς ξέρουμε τι κάναμε αυτήν την τετραετία και αυτό το έργο θέλουμε να το θέσουμε στην κρίση των πολιτών. Και αυτό θα είναι και το συνολικό μας αφήγημα με το οποίο θα προσέλθουμε σε αυτήν την προεκλογική περίοδο, η οποία θα ξεκινήσει και επίσημα το Σάββατο με την διάλυση της Βουλής και θα έχουμε τέσσερις εβδομάδες να παρουσιάσουμε τον απολογισμό του έργου μας, αλλά κυρίως το σχέδιο τού πού θέλουμε να πάμε την Ελλάδα από εδώ και στο εξής. Οι πολίτες δεν θα μας ψηφίσουν για αυτά τα οποία κάναμε, αλλά θα μας εμπιστευτούν -πιστεύω- διότι διαπίστωσαν συνέπεια λόγων και πράξεων.

 

Τηρήσαμε τον πυρήνα των προεκλογικών μας δεσμεύσεων, αλλά έχουμε ταυτόχρονα και σχέδιο όχι μόνο για την επόμενη τετραετία, για την επόμενη δεκαετία, πώς θα αλλάξουμε τα Ιόνια και πως θα αλλάξουμε συνολικά την πατρίδα μας.

 

Και μακάρι, το εύχομαι, ο πολιτικός λόγος να μην εκτραπεί σε άλλη θεματολογία. Εμείς τουλάχιστον θα μείνουμε εστιασμένοι στον πυρήνα της πολιτικής όπως την αντιλαμβανόμαστε και όπως την αντιλαμβάνομαι εγώ προσωπικά, που ο σκοπός της πολιτικής δεν είναι άλλος από το να βελτιώνει τη ζωή όλων των πολιτών και να μπορούμε το μέρισμα της ανάπτυξης, που πρέπει να είναι ισόρροπο σε όλη την πατρίδα, να το μοιράζουμε δίκαια. Και να φτάσουμε επιτέλους να κάνουμε ένα άλμα σύγκλισης με την Ευρώπη. Αυτός είναι ο σκοπός μου για την επόμενη τετραετία», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

 

«Τώρα κάποιοι συνειδητοποιούν πόσο βαθύς και σκοτεινός ήταν ο λάκκος τον οποίο έσκαβαν για άλλους»

 

«Ίσως ένα σχόλιο μόνο για τις πολύ πρόσφατες εξελίξεις που μονοπωλούν τη θεματολογία των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Ίσως τώρα κάποιοι συνειδητοποιούν πόσο βαθύς και σκοτεινός ήταν ο λάκκος τον οποίο έσκαβαν για άλλους. Τίποτα παραπάνω για τα θέματα αυτά», σημείωσε, κλείνοντας την τοποθέτησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

 

260+ έργα και παρεμβάσεις, προϋπολογισμού 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ

 

Το πρόγραμμα εδράζεται σε τέσσερις άξονες: τη δημιουργία σύγχρονων δικτύων και υποδομών για την αναπτυξιακή βελτίωση των συνδέσεων και της ασφάλειας των μετακινήσεων, την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών, την υλοποίηση επενδύσεων που προσδίδουν μεγαλύτερη αξία στην περιοχή και την υλοποίηση έργων για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα και την πράσινη μετάβαση.

 

Στον πυλώνα των υποδομών και των δικτύων, ο φάκελος περιλαμβάνει την κατασκευή της Υποθαλάσσιας Σήραγγας Λευκάδας, προϋπολογισμού 60 εκατομμυρίων ευρώ, που θα ενώσει το νησί του Ιονίου με την Αιτωλοακαρνανία δίνοντας περαιτέρω αναπτυξιακή ώθηση στην περιοχή.

 

Προβλέπεται επίσης σειρά οδικών έργων, όπως η βελτίωση του υφιστάμενου οδικού άξονα Αργοστόλι – Πόρος (37 χλμ.), ο οποίος συνδέει την πρωτεύουσα (Αργοστόλι) με το κύριο επιβατικό και εμπορικό λιμάνι του νησιού (Πόρος), καθώς και έργα βελτίωσης της οδικής ασφάλειας στο Εθνικό και Επαρχιακό Δίκτυο της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

 

Για τα έργα ύδρευσης στην Κέρκυρα, προορίζονται σε πρώτη φάση 29,1 εκατ. ευρώ και στη συνέχεια 176 εκατ. ευρώ μέσω ΣΔΙΤ, ενώ για την ύδρευση της νότιας Κέρκυρας θα δρομολογηθούν 22,7 εκατ. ευρώ. Στη Λευκάδα, σε εξέλιξη βρίσκεται το έργο μεταφοράς πόσιμου νερού από τις πηγές Αγ. Γεωργίου Λούρου για την εξυπηρέτηση των αστικών κέντρων και οικισμών των Περιφερειακών Ενοτήτων Άρτας, Πρέβεζας, Λευκάδας και Αιτωλοακαρνανίας. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 140 εκατ. ευρώ και θα εξυπηρετεί πληθυσμό της τάξης των 145.000 ατόμων για περίοδο 40 ετών. Και στους Παξούς, υπό εξέλιξη είναι η κατασκευή μίας μονάδας αφαλάτωσης θαλασσινού νερού, έργων που θα ενισχύσει το υφιστάμενο υδραγωγείο καθώς και έργων που θα ενισχύσουν τα υδάτινα αποθέματα στις δύο υφιστάμενες υδατοδεξαμενές.

 

Μεγάλες παρεμβάσεις έχουν δρομολογηθεί επίσης για την αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών και των τουριστικών λιμένων των Ιονίων Νήσων. Ειδικότερα, το Σχέδιο Ανάπτυξης του Λιμένα Κέρκυρας περιλαμβάνει την ανάπτυξη μίας μαρίνας μεγάλων σκαφών (mega-yacht marina) δυτικά του τερματικού κρουαζιέρας, χωρητικότητας 98 θαλαμηγών.

 

Παράλληλα, αναβαθμίζεται ο Λιμένας – Μαρίνα Λευκίμμης Κέρκυρας, με τη δημιουργία παρακείμενης μαρίνας στη Νότια Κέρκυρα, ενώ αξιοποιείται και η Μαρίνα Αργοστολίου που βρίσκεται στον όρμο του Αργοστολίου. Στην τελική φάση βρίσκεται το αγκυροβόλιο τουριστικών σκαφών Βασιλικής Λευκάδας, το οποίο θα περιλαμβάνει έργα προστασίας του αγκυροβολίου, 100 θέσεις ελλιμενισμού, τέσσερα κτίρια εξυπηρέτησης του αγκυροβολίου και διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου.

 

Ταυτόχρονα, αναβαθμίζονται οι υποδομές των τριών αεροδρομίων της Κέρκυρας, της Κεφαλονιάς και της Ζακύνθου, με εργασίες επέκτασης και εκσυγχρονισμού των αεροσταθμών και των λοιπών υποδομών, ενώ γίνονται παρεμβάσεις σε 13 περιφερειακά αεροδρόμια.

 

Ο δεύτερος άξονας αποβλέπει στη βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής των πολιτών, με έμφαση σε έργα για την παιδεία, την υγεία, τον πολιτισμό, τη διαχείριση απορριμμάτων και την αποκατάσταση από φυσικές καταστροφές.

 

Σε ό,τι αφορά την παιδεία, το σχέδιο περιλαμβάνει παρεμβάσεις προϋπολογισμού 69 εκατ. ευρώ για την επέκταση και αναβάθμιση των υποδομών σε όλες τις βαθμίδες και την περαιτέρω ενίσχυση του εκπαιδευτικού έργου. Μεταξύ άλλων, βρίσκονται υπό σχεδιασμό η κατασκευή νέου κτιριακού συγκροτήματος για τη στέγαση του τμήματος Μουσικών Σπουδών Ιονίου Πανεπιστημίου (16,5 εκατ. ευρώ), η συμπλήρωση και βελτίωση υποδομών (Ειδικός Εκπαιδευτικός Εξοπλισμός) στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο (14,4 εκατ. ευρώ) και το σχολικό συγκρότημα Γουβίων-Κοντοκαλίου Κέρκυρας (5,7 εκατ. ευρώ).

 

Στον τομέα της υγείας, έχουν δρομολογηθεί παρεμβάσεις ύψους 23 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση και επέκταση των νοσοκομείων Κέρκυρας, Κεφαλονιάς και Ζακύνθου και των κέντρων υγείας, αλλά και για τον εκσυγχρονισμό του βιοϊατρικού εξοπλισμού.

 

Όσον αφορά τα έργα για τον πολιτισμό, 84 εκατ. ευρώ προορίζονται για την ανάδειξη και αποκατάσταση των αρχαιολογικών χώρων, των μνημείων και των πολιτιστικών υποδομών. Μεταξύ αυτών, η αποκατάσταση και ανάδειξη του συγκροτήματος του Αχιλλείου (13 εκατ. ευρώ), η αποκατάσταση του θεάτρου Φοίνικα (6 εκατ. ευρώ), η αποκατάσταση της Villa Rossa (4,2 εκατ. ευρώ), η αποκατάσταση τριών κτηρίων εντός του κτήματος Mon Repos (2,5 εκατ. ευρώ) και η αναδιαμόρφωση του Μουσείου Ασιατικής Τέχνης στην Κέρκυρα (2,4 εκατ. ευρώ), η συντήρηση και αποκατάσταση του οικοδομικού συγκροτήματος της Ιεράς Μονής Στροφάδων Ζακύνθου (13,9 εκατ. ευρώ), το Αρχαιολογικό Μουσείο Αργοστολίου (7,1 εκατ. ευρώ) και η αποπεράτωση του Δημοτικού Θεάτρου Λευκάδας (6,5 εκατ. ευρώ).

 

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος της διαχείρισης αποβλήτων, βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη τρία σημαντικά έργα: η Εγκατάσταση Επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων Κέρκυρας, προϋπολογισμού 29,1 εκατ. ευρώ, η Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Απορριμμάτων Ζακύνθου, προϋπολογισμού 17,5 εκατ. ευρώ και η Ολοκληρωμένη Διαχείριση Αποβλήτων Κεφαλονιάς, προϋπολογισμού 8,8 εκατ. ευρώ.

 

Για τη στήριξη των πληγέντων και την αποκατάσταση από φυσικές καταστροφές, κατανέμονται 115,45 εκατ. ευρώ από τα οποία, 73,65 εκατ. ευρώ θα χορηγηθούν στους πληγέντες και 41,8 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για αποκαταστάσεις ζημιών και νέες υποδομές. Επιπλέον, σε εξέλιξη βρίσκεται η ανάπτυξη του καινοτόμου επιχειρησιακού συστήματος διαχείρισης φυσικών κινδύνων «Λαέρτης», προϋπολογισμού 4,5 εκατ. ευρώ, που θα εκτιμά και θα αξιολογεί φυσικούς κινδύνους μέσα από την ανάλυση δεδομένων με καινοτόμες μεθοδολογίες και αναμένεται να παραδοθεί τον Δεκέμβριο του 2023.

 

Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις, το αναπτυξιακό σχέδιο περιλαμβάνει μεγάλες στρατηγικές επενδύσεις στον τουρισμό και ιδιωτικές επενδύσεις στον τουρισμό, στις υπηρεσίες, στην μεταποίηση και στον πρωτογενή τομέα, καθώς και την προώθηση της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα.

 

Μέσω του αναπτυξιακού νόμου υλοποιούνται ιδιωτικές επενδύσεις 609,56 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 3,82 εκατ. ευρώ στον πρωτογενή τομέα, 9,78 εκατ. ευρώ στη μεταποίηση, 585,7 εκατ. ευρώ στον τουρισμό και 10,26 εκατ. ευρώ στις υπηρεσίες. Η στήριξη των ιδιωτικών επενδύσεων ανέρχεται σε 189,2 εκατ. ευρώ (επιχορηγήσεις επενδύσεων και φορολογικές απαλλαγές).

 

Όσον αφορά την υποστήριξη του αγροτικού τομέα, δρομολογείται η κατασκευή εξωποτάμιας λιμνοδεξαμενής, προϋπολογισμού 12 εκατ. ευρώ, στην περιοχή της Βασιλικής για την κάλυψη των αρδευτικών αναγκών μέρους του κάμπου της Βασιλικής με υδροδότηση από τις απορροές του ρέματος Ρουπακιά.

 

Στον τομέα της ενέργειας, υπό σχεδιασμό βρίσκονται ο Νέος Υποσταθμός Σιδαρίου Κέρκυρας, προϋπολογισμού 6 εκατ. ευρώ, και η αναδιάταξη του δικτύου μετά την αναβάθμιση (επαύξηση ισχύος) των υποσταθμών Κέρκυρα Ι & ΙΙ.

 

Στην παρουσίαση μίλησαν για τους τομείς ευθύνης τους, κατά σειρά, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, ο Υφυπουργός Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, η Υφυπουργός αρμόδια για Θέματα Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής Ζέττα Μακρή, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, Χρήστος Τριαντόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλης Γραφάκος, ο Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας και ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Στύλιος. Την παρουσίαση συντόνισε ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος. Προλόγισε η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα.

 

Νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε το ξενοδοχείο Ikos Dassia, όπου ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις από τον Πρόεδρο του Ομίλου Sani/Ikos Σταύρο Ανδρεάδη και ενημερώθηκε για τα σχέδια κατασκευής της νέας ξενοδοχειακής μονάδας Ikos Odisia. Η σημαντική αυτή επένδυση αναμένεται να δημιουργήσει πολλές νέες θέσεις εργασίας, καθώς οι δύο ξενοδοχειακές μονάδες, με περισσότερες από 2.000 κλίνες αθροιστικά, θα απασχολούν περίπου 1.500 άτομα προσωπικό.

 

Ακολουθεί ολόκληρη η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη

 

Ευχαριστώ πολύ Άκη (Σκέρτσο), αγαπητή Ρόδη (Κράτσα), κυρία Δήμαρχε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι στην Βουλή και στην Κυβέρνηση, κυρίες και κύριοι,

 

Με πολύ μεγάλη χαρά βρίσκομαι για ακόμη μια φορά σε ένα νησί που αγαπώ ιδιαίτερα, στην Κέρκυρα, για να μπορέσουμε να παρουσιάσουμε μαζί με το πολυπληθές κυβερνητικό κλιμάκιο το σχέδιό μας για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων του 2030.

 

Και πράγματι αυτό το έντυπο το οποίο κρατάτε στα χέρια σας είναι το επιστέγασμα μιας συνολικής δουλειάς η οποία έχει γίνει -σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, πρωτίστως με την Περιφέρεια, αλλά και με όλους τους δήμους- για να μπορέσουμε να καταλήξουμε σε ένα αναπτυξιακό σχέδιο το οποίο να είναι ρεαλιστικό, υλοποιήσιμο, με εξασφαλισμένους πόρους χρηματοδότησης αλλά κυρίως, θα έλεγα, με την διάσταση της τοπικής ιδιοκτησίας.

 

Με έργα και προτάσεις που έχουν έρθει από εσάς, από τα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, από τους τέσσερις Βουλευτές μας. Και εδώ θέλω να επισημάνω ότι έχουμε τέσσερις πολύ καλούς και πολύ διεκδικητικούς Βουλευτές που αγωνίζονται ο καθένας ξεχωριστά για τον τόπο του. Και μπορέσαμε, λοιπόν, και εκπονήσαμε αυτό το σχέδιο το οποίο και σας παρουσιάζουμε σήμερα.

 

Σε αντίθεση με άλλα σχέδια τα οποία ενδεχομένως να σας είχαν παρουσιαστεί στο παρελθόν, η ειδοποιός διαφορά αυτής της προσπάθειας έγκειται στο γεγονός ότι εδώ έχουμε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, φορείς υλοποίησης και κυρίως χρηματοδότηση. Εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από πολλούς και διαφορετικούς χρηματοδοτικούς πόρους. Διότι βέβαια, για να μπορεί κανείς να υλοποιεί τέτοιες μακροπρόθεσμες αναπτυξιακές πολιτικές χρειάζεται χρηματοδοτικά εργαλεία.

 

Και θα ήθελα, ξεκινώντας, να επισημάνω ότι αυτή η Κυβέρνηση έχει καταφέρει να εξασφαλίσει χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία πραγματικά είναι πρωτοφανή για τα δεδομένα τουλάχιστον της μεταπολιτευτικής διακυβέρνησης της χώρας. Αναφέρομαι πρωτίστως στο νέο ΕΣΠΑ το οποίο θα έχουμε τη χαρά να υλοποιήσουμε μαζί με τη Ρόδη. Και το λέω -μαζί με τη Ρόδη- επειδή ακούω διάφορα και θέλω να ξεκαθαρίσω, εδώ, ότι η Ρόδη θα είναι και η επόμενη Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, όπως και εμείς ευχόμαστε να είμαστε η επόμενη Κυβέρνηση και να συνεχίσουμε αυτή την πολύ επιτυχημένη συνεργασία.

 

Αυξήσαμε το ΠΕΠ από τα 231 εκατομμύρια στα 287 εκατομμύρια. Έχουμε περισσότερους διαθέσιμους πόρους από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Έχουμε το χρηματοδοτικό εργαλείο «Αντώνης Τρίτσης» το οποίο για πρώτη φορά έδωσε τη δυνατότητα στην αυτοδιοίκηση, πρωτίστως Α’ βαθμού, να εντάξει μια σειρά από έργα και να υλοποιεί τέτοια έργα μοναδικής έκτασης και εμβέλειας σε ολόκληρη την επικράτεια.

 

Και βέβαια, έχουμε το σημαντικότατο πρόσθετο χρηματοδοτικό εργαλείο του Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο θέλω να σας θυμίσω ότι αυτή η Κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε. Όχι δεκαεπτά ώρες, πέντε ημέρες μας πήρε η διαπραγμάτευση του Ταμείου Ανάκαμψης. Φέραμε πίσω στην πατρίδα, όμως, 31 δισεκατομμύρια ευρώ πρόσθετους πόρους. Και το αποτύπωμα των οποίων γίνεται ήδη ορατό σε μία σειρά από έργα τα οποία δρομολογούνται και πολλά έργα τα οποία θα υλοποιηθούν από εδώ και στο εξής. Είναι μία πραγματικά πολύ σημαντική παρακαταθήκη. Και θα έλεγα πολύ σημαντική ειδικά για τα νησιά μας. Τα Ιόνια είναι ο πρώτος προορισμός από τους τελευταίους, αλλά αφήσαμε τα νησιά μας τελευταία, πλην Κρήτης, για τις τρεις περιφέρειες που έχουν αυτό το χαρακτηριστικό.

 

Ναι, εδώ θα συμφωνήσω με αυτό το οποίο είπε ο Βασίλης. Η νησιωτική πολιτική ήταν εξ αρχής το επίκεντρο των κυβερνητικών μας προτεραιοτήτων και πιστεύω ότι τα αποτελέσματα τα οποία έχουμε να δείξουμε αυτά τα τέσσερα χρόνια είναι πραγματικά μετρήσιμα. Και αν πετύχαμε πολλά, μπορούμε να πετύχουμε πολλά περισσότερα από εδώ και στο εξής.

 

Θα διατρέξω σύντομα, για να μην σας κουράσω, για να μην επαναλάβω τα όσα ενδιαφέροντα είπαν οι προλαλήσαντες, να σταθώ σε κάποια σημεία, σε κάποιες παρεμβάσεις στις οποίες αποδίδω ξεχωριστή σημασία.

 

Υποδομές: ξεκινήσαμε -και όχι τυχαία- με τις λιμενικές υποδομές. Τα Ιόνια, θα έλεγα, είχαν πολλές εκκρεμότητες σχετικά με τα λιμάνια. Το εύρος παρεμβάσεων είναι πραγματικά πάρα πολύ σημαντικό. Αλλά επιτρέψτε μου να σταθώ ιδιαίτερα σε κάτι το οποίο είχα πει, αν θυμάμαι καλά, σε αυτήν εδώ την αίθουσα πριν από τις εκλογές του 2019. Πώς δηλαδή θα κάνουμε τα Ιόνια νησιά παγκόσμιο προορισμό θαλάσσιου τουρισμού.

 

Είναι κάτι το οποίο το πετυχαίνουμε με μία σειρά από σημαντικές επενδύσεις που γίνονται σε υποδομές υποδοχής σκαφών. Είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ μία από αυτές σήμερα, τη Σπηλιά. Μία μαρίνα η οποία δημιουργείται μέσα στην Παλιά Πόλη. Όπως είπαμε, δημοπρατείται και η μαρίνα για τα mega- yachts λίγο παρακάτω.

 

Μία σειρά από άλλα έργα υποδομής τα οποία γίνονται για να μπορέσουμε αυτό το οποίο ήδη βλέπουμε να ξετυλίγεται, τα Ιόνια να είναι ένας προορισμός για θαλάσσιο τουρισμό ο οποίος να είναι παγκόσμια ανταγωνιστικός, να μπορεί να συνεχίσει να εξελίσσεται, διότι γνωρίζαμε πολύ καλά ότι τα νησιά είναι πανέμορφα πλην όμως οι υποδομές έπασχαν. Νομίζω ότι αυτό το κενό, το αναπτυξιακό κενό, πια, σε μεγάλο βαθμό γεφυρώνεται. Και αυτό προφανώς ισχύει και για τα λιμάνια μας, όπου έχουμε παρεμβάσεις σε μία σειρά από λιμάνια, από τα μεγάλα νησιά μέχρι τα πιο μικρά νησιά.

 

Για τις οδικές μας συνδέσεις δεν θα πω πολλά. Παρουσιάζονται πολύ αναλυτικά οι παρεμβάσεις που κάνουμε σε όλα τα νησιά στο έντυπο το οποίο δίνουμε σήμερα στην δημοσιότητα.

 

Να σταθώ ιδιαίτερα για την Κεφαλονιά στο δρόμο Αργοστόλι-Πόρος. Είναι σημαντικό έργο, είναι πολλά τα λεφτά για την Κεφαλονιά και δύσκολο τεχνικά έργο, 55 εκατομμύρια.

 

Και βέβαια στην Υποθαλάσσια της Λευκάδος, ένα έργο το οποίο μπορεί πραγματικά να αλλάξει τα δεδομένα, το οποίο χρειάζεται ακόμα να ολοκληρώσουμε γρήγορα τη μελετητική ωριμότητα. Και ελπίζω, βέβαια, όταν ολοκληρωθεί η Υποθαλάσσια, να εξακολουθείτε να διεκδικείτε τη νησιωτικότητα και να μην την απωλέσετε καθώς θα έχετε αποκτήσει πια μία σύγχρονη οδική σύνδεση.

 

Και βέβαια, μιας και μιλάμε για έργα υποδομής, ειδικά, θα έλεγα, για τη Λευκάδα, να μην ξεχνάμε μία σειρά από έργα τα οποία γίνονται στην Αιτωλοακαρνανία. Και αναφέρομαι ιδιαίτερα στον άξονα, τον πολύ σημαντικό άξονα Αμφιλοχίας-Βόνιτσας, ένα έργο το οποίο μάλιστα ολοκληρώνεται πιο γρήγορα από ό,τι το είχαμε δρομολογήσει και το οποίο φυσικά θα φέρει τη Λευκάδα, αλλά και όλα τα παράκτια της Αιτωλοακαρνανίας και την Πρέβεζα, πολύ πιο κοντά στον κύριο οδικό κορμό της Ιονίας Οδού.

 

Και βέβαια, μιας και μιλάμε για έργα υποδομής, μην ξεχνάμε και το λιμάνι της Ηγουμενίτσας. Αναφέρθηκαν οι προλαλήσαντες στο πόσο σημαντική είναι η σύνδεση μεταξύ Ηγουμενίτσας και Κέρκυρας. Εκεί έχουμε πια πλειοδότη. Το δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας. Η ανάπτυξη του λιμανιού της Ηγουμενίτσας προφανώς είναι πάρα πολύ σημαντική και για την ίδια την ανάπτυξη της Κέρκυρας.

 

Τώρα, για τα ζητήματα των υποδομών θα πω δύο κουβέντες ακόμα για δύο θέματα τα οποία μας είχαν απασχολήσει πάρα πολύ πριν από τέσσερα χρόνια, όταν πάλι είχαμε έρθει να μιλήσουμε σε αυτόν ακριβώς το χώρο.

 

Απορρίμματα. Τα είπε ο Μανώλης. Η κατάσταση, τη θυμάστε καλά, ήταν αποκαλυπτική όχι μόνο εδώ στην Κέρκυρα, συνολικά βρήκαμε μία κατάσταση τραγική στα θέματα της διαχείρισης απορριμμάτων. Όλα με τον τρόπο τους έχουν δρομολογηθεί. Η Κέρκυρα αντικειμενικά έχει καθαρίσει σε σχέση με την κατάσταση η οποία επικρατούσε.

 

Αλλά δεν αναφερόμαστε μόνο στη διαχείριση του παρόντος, πρέπει να σχεδιάζουμε και το μέλλον. Και το μέλλον είναι ένα μέλλον με πολύ περισσότερη ανακύκλωση, με καλύτερη αξιοποίηση, πρωτίστως ενεργειακή αξιοποίηση των υπολειμμάτων, χωρίς πια χώρους υγειονομικής ταφής. Γι’ αυτό το μέλλον εργαζόμαστε. Προς εκεί εξάλλου μας σπρώχνουν, μας υποχρεώνουν να πάμε οι κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και φυσικά δεν μπορούμε να συζητάμε για τουρισμό, για ανάπτυξη, χωρίς να έχουμε λύσει βασικά ζητήματα και βασικές εκκρεμότητες που έχουν έρθει από το παρελθόν, είτε μιλάμε για τη διαχείριση των στερεών απορριμμάτων, είτε μιλάμε για τα λύματα, για βιολογικούς καθαρισμούς. Νησιά τα οποία είναι πανέμορφα, τα οποία μάλιστα πολυδιαφημίζονται πια και με σειρές οι οποίες κάνουν το γύρο του κόσμου στο εξωτερικό.

 

Ανοίγω παρένθεση, το «Maestro», το οποίο κάνει μία καταπληκτική διαφήμιση συνολικά στην Ελλάδα, στα Ιόνια, όχι μόνο θα έλεγα στους Παξούς, είναι μια σειρά η οποία επωφελήθηκε από χρηματοδοτικό εργαλείο αυτής της Κυβέρνησης. Σκεφτείτε όμως, πόσες φορές παίρνουμε πίσω τα χρήματά μας από τη διαφήμιση η οποία γίνεται από τα δεκάδες εκατομμύρια, εκατοντάδες εκατομμύρια ενδεχομένως, των συνδρομητών της πλατφόρμας αυτής που θα δουν αυτή τη σειρά και νομίζω ότι θα γοητευθούν επαρκώς και θα θέλουν να επισκεφτούν τα Ιόνια νησιά με ακόμα μεγαλύτερη συχνότητα.

 

Μιας και μιλάμε για υποδομές, να μην αμελήσω -και νομίζω το ξέρετε καλά- τις σημαντικές παρεμβάσεις που κάναμε μετά τις θεομηνίες οι οποίες έπληξαν τα νησιά, πρωτίστως την Κεφαλονιά, την Ιθάκη. Νομίζω ότι έχουμε πια δρομολογήσει ένα διαφορετικό πλαίσιο κρατικής αρωγής, το οποίο πολύ πιο γρήγορα μπορεί να παρεμβαίνει, να θεραπεύει τις ζημιές, αλλά πρέπει να προλαμβάνουμε κιόλας και πρέπει να γνωρίζουμε ότι τα ζητήματα που αφορούν την ανθεκτικότητα και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, τα ζητήματα που αφορούν συνολικά την πολιτική προστασία -και μιλάω βέβαια σε μία περιοχή η οποία έχει τα δικά της ζητήματα λόγω του γεωλογικού χαρακτήρα των Ιονίων- μας υποχρεώνουν πια να επενδύουμε πολύ περισσότερο στην πρόληψη και στην πολιτική προστασία συνολικά. Ένα από τα 13 Περιφερειακά Κέντρα Συντονισμού της Πολιτικής Προστασίας θα γίνει στην Λευκάδα. Είναι μια πολύ σημαντική παρέμβαση -και αυτή χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης- διότι πια γνωρίζουμε ότι τα ζητήματα της ανθεκτικότητας απέναντι στις φυσικές καταστροφές και στην κλιματική αλλαγή πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε με πολύ μεγαλύτερη σοβαρότητα απ’ ό,τι τα αντιμετωπίζαμε μέχρι σήμερα.

 

Βέβαια, μιας και μιλάμε για υποδομές, να πούμε κάτι στο οποίο δεν αναφέρθηκε κανείς από τους προλαλήσαντες. Ίσως διότι το θεωρούμε πια δεδομένο. Τα τρία καινούργια αεροδρόμια: Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Ζάκυνθος. Θυμηθείτε πώς ήταν τα αεροδρόμια πριν ολοκληρωθεί το έργο της σημαντικής αναβάθμισης. Και αυτό έργο το οποίο σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Κάποιοι ήταν απέναντι στα έργα αυτά. Αναρωτιέμαι τι έχουν να πουν τώρα που βλέπουν πεντακάθαρα αεροδρόμια να λειτουργούν υποδειγματικά. Προφανώς επαρκώς ανταγωνιστικά για να προσελκύουν αυτό τον αριθμό πτήσεων για τον οποίο μας μίλησε ο Υπουργός Τουρισμού.

 

Δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε ανάπτυξη, ειδικά στα Ιόνια τα οποία είναι πολύ εξαρτημένα -με την σχετική εξαίρεση της Λευκάδας- από εισερχόμενο τουρισμό ο οποίος έρχεται αεροπορικά, χωρίς την σημαντικότατη αναβάθμιση, η οποία ολοκληρώθηκε πια, των 13 περιφερειακών αεροδρομίων.

Έρχομαι τώρα σε έναν πολύ σημαντικό τομέα, στα θέματα του πολιτισμού. Είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ μια σειρά από πολιτιστικούς προορισμούς της Κέρκυρας σήμερα και να θαυμάσω για ακόμη μια φορά αυτό τον μοναδικό πολιτιστικό πλούτο ο οποίος δεν περιορίζεται προφανώς μόνο στην Κέρκυρα, καθώς όλα τα Ιόνια έχουν ένα εξαιρετικά πλούσιο πολιτιστικό δυναμικό το οποίο αυτή η κυβέρνηση αναδεικνύει με πολύ μεγάλη μεθοδικότητα.

 

Και είχαμε πει από το 2019 ότι ο πολιτισμός, εκτός από μια υποχρέωση προστασίας της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, είναι και ένας σημαντικός αναπτυξιακός βραχίονας. Και για πρώτη φορά καταφέρνουμε -και έχουμε βήματα ακόμα να κάνουμε- να συνδέσουμε ουσιαστικά τον πολιτισμό με τον τουρισμό και με τον πρωτογενή τομέα. Σε συνδυασμό με τις πολιτικές βιωσιμότητας συνθέτουν ένα τετράγωνο το οποίο αποτελεί ουσιαστικά το αναπτυξιακό μέλλον για ολόκληρη την πατρίδα μας, όχι μόνο για τα νησιά μας.

 

Και βέβαια, το Μουσείο στο Αργοστόλι, το οποίο θα δημοπρατηθεί παρά τις πολύ μεγάλες δυσκολίες, είναι ένα παράδειγμα μόνο σημαντικών παρεμβάσεων που γίνονται στον τομέα αυτό. Και στη Ζάκυνθο κάνουμε πολλές σημαντικές παρεμβάσεις, αλλά βέβαια εδώ στην Κέρκυρα έχουμε την πρόσθετη υποχρέωση να πρέπει να διαχειριστούμε ένα Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, προστατευμένο από την UNESCO.

 

Α, και μιας και μιλάμε για UNESCO. Σήμερα κυκλοφόρησε η έκθεση αξιολόγησης της Ακρόπολης από την αρμόδια επιτροπή της UNESCO, η οποία κρίνει την διαχείριση και την προστασία του μοναδικού αυτού πολιτιστικού θησαυρού ως υποδειγματική. Και αναρωτιέμαι, πού πήγαν σήμερα όλοι αυτοί οι ευαίσθητοι που μιλούσαν για το «τσιμέντωμα» της Ακρόπολης; Και οι οποίοι διαδήλωναν εξοργισμένοι κατά της Υπουργού Πολιτισμού για μια παρέμβαση η οποία κρίθηκε από την ίδια την UNESCO, σήμερα, υποδειγματική.

 

Αναρωτιέμαι αν θα ζητήσουν συγγνώμη στην Λίνα Μενδώνη. Έχουν και άλλους λόγους να της ζητήσουν συγγνώμη. Θα επανέλθω σε αυτούς στη συνέχεια. Αλλά για ακόμα μία φορά αποδεικνύεται έμπρακτα η τοξικότητα των fake news και το αδίστακτο του χαρακτήρα κάποιων που δεν θα διστάσουν να δυσφημίσουν τη χώρα για να αποκομίσουν, αναρωτιέμαι τι; Κάποια βραχυπρόθεσμα πολιτικά οφέλη όταν όλα αυτά τα οποία έλεγαν καταρρέουν με πάταγο από τον καθ’ ύλην αρμόδιο που δεν είναι άλλος από την ίδια την UNESCO που, όπως σας είπα, κρίνει υποδειγματική τη διαχείριση της Ακρόπολης από την ελληνική Κυβέρνηση.  Και εύχομαι, βέβαια, εξίσου υποδειγματική να κρίνει και τη διαχείριση την οποία πρέπει να κάνουμε στην Παλιά Πόλη της Κέρκυρας.

 

Διότι, μην έχουμε αυταπάτες -και εδώ μερικές φορές συγχωρέστε με αν είμαι και λίγο δυσάρεστος, αλλά μου αρέσει να λέω τα πράγματα με το όνομά τους- η UNESCO είναι μία τεράστια προίκα για την Κέρκυρα, συνεπάγεται όμως και υποχρεώσεις. Και τις υποχρεώσεις αυτές θα πρέπει να τις συνυπολογίσουμε όλες και όλοι και να μπορέσουμε να δουλέψουμε μαζί, Κυβέρνηση, Περιφέρεια, Δήμος, να ενεργοποιήσουμε και πάλι τον Φορέα Διαχείρισης της Παλιάς Πόλης και να τρέξουμε μία σειρά από παρεμβάσεις που νομίζω ότι σε ένα βαθμό υποδεικνύονται και από τη μελέτη την οποία έχουμε κάνει για τα δύο μας Φρούρια και για τη σύνδεσή τους και για το πώς μπορούμε να φανταστούμε την πόλη της Κέρκυρας, όχι μόνο σήμερα αλλά σε πέντε, δέκα, είκοσι χρόνια από τώρα.

 

Και αν αυτό απαιτεί να ξεβολευτούν ενδεχομένως κάποιοι που βλέπουν το προσωρινό όφελος αλλά δεν αντιλαμβάνονται τη μακροχρόνια ζημιά, αυτό θα πρέπει να γίνει. Διότι ένα λάθος δεν μπορούμε να επαναλάβουμε, να αρκεστούμε στα εντυπωσιακά αποτελέσματα του τουρισμού, γιατί είναι πράγματι εντυπωσιακά, και να μην αντιληφθούμε ότι τώρα πρέπει να επενδύσουμε στην επόμενη ημέρα του τουριστικού μας προϊόντος. Και δεν υπάρχει επόμενη ημέρα του τουρισμού χωρίς προστασία του περιβάλλοντος και προφανώς χωρίς προστασία της ίδιας της πολιτιστικής κληρονομιάς, όταν μιλάμε για ένα ζωντανό μνημείο, όπως είναι η ίδια η Παλιά Πόλη της Κέρκυρας.

 

Φαντάζομαι ότι είναι κάτι το οποίο, το πόσο δυναμική είναι η πόλη, το πόσο χαμογελαστός ήταν ο κόσμος ο οποίος ήρθε, το πόσα ρεκόρ έσπασε η Κέρκυρα φέτος το Πάσχα, φαντάζομαι ότι θα το αντιλήφθηκε και ο Αρχηγός της Αντιπολίτευσης, ο οποίος ήρθε εδώ. Κατά τα άλλα είχε προβλέψει ένα μαύρο Πάσχα, το τελευταίο φτωχικό τραπέζι. Φαντάζομαι ότι εδώ είδε βασικά χαμογελαστά και ευχαριστημένα πρόσωπα.

 

Και αν κρίνω τουλάχιστον από τις αντιδράσεις των επαγγελματιών με τους οποίους μίλησα σήμερα, υπάρχει μία μεγάλη ικανοποίηση για το πώς πήγε το Πάσχα συνολικά στην Κέρκυρα, αλλά και για το πώς πηγαίνει και ο τουρισμός συνολικά.

 

Άρα, τα ζητήματα της πολιτιστικής κληρονομιάς θα πρέπει να τα δούμε ενδεχομένως μέσα από μία διαφορετική οπτική. Όπου έχουμε καθυστερήσεις είμαστε εδώ για να τα δούμε και να τα διορθώσουμε. Θα το πω, δεν είμαι ικανοποιημένος από την πρόοδο στο Αχίλλειο. Και εδώ πρέπει να συμφωνήσουμε και να δούμε αν μπορούμε να επισκευάσουμε ουσιαστικά το Αχίλλειο κρατώντας το ταυτόχρονα σε λειτουργία ή αν πρέπει να πάρουμε μία απόφαση ότι για να τρέξουμε γρήγορα το έργο αυτό θα πρέπει ενδεχομένως να το κλείσουμε για δύο ή τρία χρόνια, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει.

 

Αλλά, είναι ζητήματα τα οποία νομίζω ότι πρέπει να τα συζητήσουμε και να τα συζητήσουμε με ειλικρίνεια έχοντας πάντα υπόψη μας, τονίζω, όχι μόνο το βραχυπρόθεσμο όφελος αλλά την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του τουρισμού μας.

 

Και πράγματι αυτά τα οποία έχουν γίνει εδώ, ειδικά στην Κέρκυρα, αλλά τα νούμερα είναι αντίστοιχα και για τα υπόλοιπα νησιά, τα Ιόνια Νησιά ήταν πρωταγωνιστές στην τουριστική ανάκαμψη του 2022 και θα είναι πρωταγωνιστές και το 2023 και αυτό αποτυπώνεται φυσικά και στα οικονομικά αποτελέσματα.

 

Έχουμε μεγαλύτερη ανάπτυξη στα Ιόνια από ό,τι έχουμε στην υπόλοιπη χώρα. Έχουμε μικρότερη ανεργία, έχουμε υψηλότερους μισθούς διότι και ο τουρισμός μας, ο ποιοτικός τουρισμός, είναι αυτός ο οποίος μπορεί τελικά να δώσει υψηλότερους μισθούς και να μην αρκείται κανείς στις επαγγελματικές κλαδικές συμβάσεις οι οποίες υπογράφονται.

 

Σημαντικότατες επενδύσεις που δρομολογούνται σε πολύ αναβαθμισμένο τουριστικό προϊόν. Αυτά είναι τα ξενοδοχεία και οι υποδομές που θα πληρώσουν καλύτερους μισθούς, που θα εκπαιδεύσουν το προσωπικό τους, έτσι ώστε να μπορεί να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις μίας τουριστικής αγοράς η οποία αλλάζει, που θα απαιτήσουν από τους παραγωγούς του πρωτογενούς τομέα ποιοτικά προϊόντα, διότι θα θέλουν να αγοράζουν προϊόντα από τους τοπικούς παραγωγούς, που θα συμπαρασύρουν τελικά σε μία πορεία αναβάθμισης όλη την τοπική οικονομία και όλη την τοπική αγορά.

 

Οπότε, νομίζω, έχουμε λόγο να είμαστε αισιόδοξοι για τη φετινή τουριστική περίοδο και πιστεύω ότι όταν με το καλό κάνουμε το ταμείο στο τέλος του έτους θα είμαστε πολύ ικανοποιημένοι.

 

Και δεν πρέπει να ξεχνάμε βέβαια ότι τα έσοδα από τον τουρισμό είναι πολύ σημαντικά για την εθνική οικονομία και είναι αυτά τα οποία σε ένα βαθμό μάς επιτρέπουν να μπορούμε να χρηματοδοτούμε μία σειρά από πολιτικές, κοινωνικές πολιτικές, καλή ώρα στην παιδεία, στην υγεία.

 

Αναφέρθηκε η Ζέτα στους πρώτους διορισμούς τακτικού προσωπικού που έγιναν μετά από 12 χρόνια. Παραπάνω από 1.000 συνολικά στα Ιόνια. Τις παρεμβάσεις που γίνονται στα Πρότυπα και στα Πειραματικά μας σχολεία.

 

Επισκεπτόμενος το Μουσείο Καποδίστρια, ο ευγενέστατος κύριος, ο οποίος με ξενάγησε, μου έδειξε ένα πολύ ενδιαφέρον ντοκουμέντο από το 1806, όταν ο ίδιος ο Καποδίστριας, αναγνωρίζοντας την αριστεία, βράβευε τους αριστούχους μαθητές των σχολείων εκείνης της εποχής.

 

Είναι για εμάς η αριστεία και η επιβράβευση της διάκρισης μία έννοια την οποία θα εξακολουθούμε να υποστηρίζουμε. Έχετε την τύχη να έχετε ένα δυναμικό πανεπιστήμιο το οποίο μπορεί να βρει τη θέση του και να συνδεθεί και με την πολιτιστική παράδοση του τόπου, αλλά και με τις ιδιαιτερότητες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της τοπικής οικονομίας. Και βέβαια και νοσοκομεία, τα οποία παρά τις δυσκολίες -καλή επιτυχία στην καινούργια Διευθύντρια του νοσοκομείου, την καινούργια διοικήτρια του νοσοκομείου μας στην Κέρκυρα.

 

Νομίζω ότι έχουμε καταφέρει να λύσουμε αρκετά από τα προβλήματα των νοσοκομείων, όμως θα το ξαναπώ, για μένα η συνολική αναμόρφωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας είναι ένα τεράστιο στοίχημα για την επόμενη τετραετία. Και βέβαια, πολλοί από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, ειδικά αυτοί οι οποίοι θα αναμορφώσουν τα κέντρα υγείας όλης της χώρας, αλλά και τα τμήματα επειγόντων περιστατικών, είναι χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης, τα οποία εμείς επιλέξαμε να στρέψουμε προς τη δημόσια υγεία.

 

Οπότε για να κλείσω, κυρίες και κύριοι, και να μην σας κουράσω πάρα πολύ και να μη ξαναπώ δύο φορές αυτά τα οποία θέλω να πω και σήμερα το απόγευμα στην ομιλία την οποία θα έχουμε στο θέατρο. Θα ήθελα απλά να αναλογιστείτε ποιο είναι το αποτύπωμα του έργου το οποίο θέτουμε στην κρίση των πολιτών αυτήν την τετραετία, τι έγινε την προηγούμενη τετραετία.

 

Διότι να το πω έτσι όπως το αισθάνομαι. Τα Ιόνια έδωσαν ποσοστά τα οποία ήταν μικρότερη η διαφορά εδώ μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τα εθνικά ποσοστά και αναρωτιέμαι γιατί άραγε; Τώρα που υπάρχει ένα έργο συγκεκριμένο το οποίο έχουμε δείξει, άρα υπάρχει και ένα σχέδιο για την επόμενη τετραετία, είμαι σίγουρος ότι και οι πολίτες συνολικά των Ιονίων θα αναγνωρίσουν αυτήν την προσπάθεια η οποία γίνεται.

 

Μία κυβέρνηση η οποία ποτέ δεν έκρυψε τις αδυναμίες της και αναγνώρισε με θάρρος τα λάθη της, αλλά σίγουρα εδώ στο Ιόνιο -και αυτό ισχύει και για την κατάσταση στην οποία βρέθηκε η Περιφέρεια- δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η προηγούμενη περιφερειακή διοίκηση ήταν διοίκηση η οποία ήταν φιλική προς την προηγούμενη κυβέρνηση. Αναρωτιέμαι, λοιπόν, τι ακριβώς έγινε την προηγούμενη τετραετία.

 

Εμείς ξέρουμε τι κάναμε αυτήν την τετραετία και αυτό το έργο θέλουμε να το θέσουμε στην κρίση των πολιτών. Και αυτό θα είναι και το συνολικό μας αφήγημα με το οποίο θα προσέλθουμε σε αυτήν την προεκλογική περίοδο, η οποία θα ξεκινήσει και επίσημα το Σάββατο με την διάλυση της Βουλής και θα έχουμε τέσσερις εβδομάδες να παρουσιάσουμε τον απολογισμό του έργου μας, αλλά κυρίως το σχέδιο τού πού θέλουμε να πάμε την Ελλάδα από εδώ και στο εξής. Οι πολίτες δεν θα μας ψηφίσουν για αυτά τα οποία κάναμε, αλλά θα μας εμπιστευτούν -πιστεύω- διότι διαπίστωσαν συνέπεια λόγων και πράξεων.

 

Τηρήσαμε τον πυρήνα των προεκλογικών μας δεσμεύσεων, αλλά έχουμε ταυτόχρονα και σχέδιο όχι μόνο για την επόμενη τετραετία, για την επόμενη δεκαετία, πώς θα αλλάξουμε τα Ιόνια και πως θα αλλάξουμε συνολικά την πατρίδα μας.

 

Και μακάρι, το εύχομαι, ο πολιτικός λόγος να μην εκτραπεί σε άλλη θεματολογία. Εμείς τουλάχιστον θα μείνουμε εστιασμένοι στον πυρήνα της πολιτικής όπως την αντιλαμβανόμαστε και όπως την αντιλαμβάνομαι εγώ προσωπικά, που ο σκοπός της πολιτικής δεν είναι άλλος από το να βελτιώνει τη ζωή όλων των πολιτών και να μπορούμε το μέρισμα της ανάπτυξης, που πρέπει να είναι ισόρροπο σε όλη την πατρίδα, να το μοιράζουμε δίκαια. Και να φτάσουμε επιτέλους να κάνουμε ένα άλμα σύγκλισης με την Ευρώπη. Αυτός είναι ο σκοπός μου για την επόμενη τετραετία. Και βέβαια να μείνουμε σε αυτά.

 

Ίσως ένα σχόλιο μόνο για τις πολύ πρόσφατες εξελίξεις που μονοπωλούν τη θεματολογία των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Ίσως τώρα κάποιοι συνειδητοποιούν πόσο βαθύς και σκοτεινός ήταν ο λάκκος τον οποίο έσκαβαν για άλλους. Τίποτα παραπάνω για τα θέματα αυτά. Τα υπόλοιπα θα έχουμε την ευκαιρία να τα πούμε το βράδυ.

 

Να είστε καλά, σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

 

Και χρόνια πολλά και καλό αγώνα.

Best Of

Το “υπερ-εγώ” του Κασσελάκη τον οδηγεί στον… επίλογο

Η ανεξήγητη αυτοπεποίθηση που δείχνει να διακρίνει σε πλεόνασμα...

Κίνηση αμφισβήτησης (και ανατροπής) του Ανδρουλάκη από το… ίδιο βράδυ των ευρωεκλογών κιόλας

Τα δημοσκοπικά νέα προκαλούν μαύρες σκέψεις στη Χαριλάου Τρικούπη,...

Ο Λούλης δεν είναι… Σπηλιωτόπουλος

Την ώρα που ο Στέφανος Κασσελάκης ανακοίνωνε τον Άρη...

Ο Χατζηδάκης ενισχύει το μεταρρυθμιστικό αποτύπωμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Σε ακόμη μια εκδοχή των κυβερνήσεων της Κεντροδεξιάς, από...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Απεργούμε (και εμείς)…

  Τα Υστερόγραφα συμμετέχουν στη σημερινή απεργιακή κινητοποίηση που έχει...

Ο Ομπάμα και ο Κλίντον συνεχίζουν να το… παλεύουν για τον Μπάιντεν

Ένα αίσθημα ματαιότητας κυριαρχεί στα ηγετικά κλιμάκια του Δημοκρατικού...

Το “υπερ-εγώ” του Κασσελάκη τον οδηγεί στον… επίλογο

Η ανεξήγητη αυτοπεποίθηση που δείχνει να διακρίνει σε πλεόνασμα...

Ο Χριστόδουλος θα είχε αγκαλιάσει τους γονείς των παιδιών που χάθηκαν στα Τέμπη

Οι λίγοι, σπάνιοι, διαφορετικοί και εκλεκτικοί. Οι φέροντες τη...

Κίνηση αμφισβήτησης (και ανατροπής) του Ανδρουλάκη από το… ίδιο βράδυ των ευρωεκλογών κιόλας

Τα δημοσκοπικά νέα προκαλούν μαύρες σκέψεις στη Χαριλάου Τρικούπη,...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Απεργούμε (και εμείς)…

  Τα Υστερόγραφα συμμετέχουν στη σημερινή απεργιακή κινητοποίηση που έχει κηρύξει η ΕΣΗΕΑ σε όλα τα ΜΜΕ, από τις 05.00 π.μ. τη Μεγάλη Τετάρτη 1η...

Ο Ομπάμα και ο Κλίντον συνεχίζουν να το… παλεύουν για τον Μπάιντεν

Ένα αίσθημα ματαιότητας κυριαρχεί στα ηγετικά κλιμάκια του Δημοκρατικού Κόμματος, αναφορικά με τις προοπτικές του Τζο Μπάιντεν να διατηρήσει τα κλειδιά του Λευκού Οίκου...

Το “υπερ-εγώ” του Κασσελάκη τον οδηγεί στον… επίλογο

Η ανεξήγητη αυτοπεποίθηση που δείχνει να διακρίνει σε πλεόνασμα τον Στέφανο Κασσελάκη, είναι από τα στοιχεία που σωρευτικά οδηγούν στον... επίλογο τον διάδοχο του...