Μια Βουλή χωρίς (Κώστα) Καραμανλή. Γεμάτη άκρα, ακρότητες και… παρατράγουδα

Του Μάνου Οικονομίδη

Twitter@EmOikonomidis

 

Η Ιστορία έχει μια βαθιά βιωματική μεθοδολογία να μας οδηγεί σε συμπεράσματα. Επιτρέπει στη γοητεία του χρόνου να διατηρεί… πνευματικά δικαιώματα επί της σχετικής συγγραφής γεγονότων.

Η Βουλή που ορκίζεται σήμερα, με το πολιτικό προϊόν το οποίο εμπιστεύτηκαν οι… μισοί (σχεδόν) Έλληνες πολίτες, οι οποίοι προσήλθαν στις κάλπες της 25ης Ιουνίου, στο μεγαλύτερο ποσοστό αποχής από τις κάλπες που έχει καταγραφεί στην περίοδο της αδιατάρακτης Δημοκρατίας στη Μεταπολίτευση, έχει μια ηχηρή σημειολογία.

Απουσιάζει ο Κώστας Καραμανλής, για πρώτη φορά μετά από το 1989 όταν και οι πολίτες της Θεσσαλονίκης του χάρισαν την εμπιστοσύνη τους. Είναι παρόντα τα άκρα και οι ακρότητες που ο ίδιος πολέμησε και καθυστέρησε την… άφιξή τους στο σώμα της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας μας. Άκρα και ακρότητες με πολλαπλά πρόσωπα και πληθυντικά αποτύπωματα. Άκρα και ακρότητες που κυριαρχούν στην Ελλάδα μετά τις εκλογές του 2009, μετά τη δική του αποχώρηση από την πρωθυπουργία και την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας.

Η περίπτωση του Κώστα Καραμανλή αξίζει προσεκτικής μελέτης. Βουλευτής για 34 ολόκληρα χρόνια, αποχώρησε από το Κοινοβούλιο σε ηλικία 67 ετών. Πολύ νέος αρχηγός της συντηρητικής παράταξης της χώρας, σε ένα άλμα πιο γρήγορο από τη φθορά, όπως μας προτρέπει διαχρονικά ο Οδυσσέας Ελύτης, την 21η Μαρτίου του 1997. Την ημέρα που μπαίνει η άνοιξη. Σε ηλικία 41 ετών.

Πολύ νέος, πρωθυπουργός μιας πλατιάς κοινωνικής πλειοψηφίας, 3,5 εκατομμυρίων πολιτών, στις εκλογές του 2004. Σε ηλικία 48 ετών. Μια πλειοψηφία που δεν ξαναείδε κανένας πρωθυπουργός μέχρι σήμερα. Μια πλειοψηφία που δεν κατάφεραν να φέρουν στην κάλπη, την περίοδο της δικής τους ηγεμονίας, ούτε ο Εθνάρχης Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο Ανδρέας Παπανδρέου και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

Το 2009, “μας είπε όλη την αλήθεια”, αλλά η πλειοψηφία των πολιτών επέλεξε να “αγοράσει” το αφήγημα του τελευταίου των Παπανδρέου ότι “λεφτά υπήρχαν”. Τη συνέχεια τη γνωρίζουμε. Η Ελλάδα παραδόθηκε σε πολυετή κοινωνική φτωχοποίηση, απώλεσε την εθνική αυτοδιάθεσή της, και οι πολίτες γύρισαν την πλάτη στο πολιτικό σύστημα. Η αποχή έφτασε στις τελευταίες εκλογές το 47%, σοκαριστικό ύψος για τη χώρα που ακόμη αντιμετωπίζεται από την Ιστορία ως το μαιευτήριο της Δημοκρατίας.

Τα άκρα και οι ακρότητες που ο Κώστας Καραμανλής είχε φρενάρει με την παρουσία του στον δημόσιο βίο, κυριαρχούν ολοκληρωτικά μετά το 2009. Έφεραν το περιθώριο που ταυτοτικά τα εκφράζει, στο κέντρο της πολιτικής. Και η Ελλάδα καθηλώθηκε σε ανατροφοδοτούμενη αξιακή και θεσμική παρακμή, αδυνατώντας να παραμερίσει τη συγκυρία της φθοράς.

Μαζί με τα άκρα και τις ακρότητες που τα συνοδεύουν, στη σημερινή Βουλή ανταμώνει η ματιά του έθνους και μια σειρά από… παρατράγουδα. Περιπτώσεις πρωτοφανούς κακοποίησης της κοινής λογικής, σε κάποιες περιπτώσεις και με κλινικά συζητήσιμα χαρακτηριστικά.

Κάπως έτσι, η φθορά μας πρόλαβε. Και αρχίσαμε να τη συνηθίζουμε, όπως το τέρας στον καθρέφτη, για το οποίο μας είχε προειδοποιήσει τόσο έγκαιρα και τόσο εκκωφαντικά ο Μάνος Χατζιδάκις…

Best Of

Κωστής Χατζηδάκης: Μεγαλύτερη ανάπτυξη και προκοπή για όλους

Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης έκανε...

Ελίζα Βόζεμπεργκ: Οδηγούμε την Ελλάδα μπροστά

Με ανάρτηση στους προσωπικούς λογαριασμούς της στα social media,...

«Κάηκε» η υποψηφιότητα Διαμαντοπούλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας

Γράφει το «Βαθύ Λαρύγγι» Πηγή: One Voice   Με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου...

Η Ελίζα Βόζεμπεργκ κέρδισε ακόμη μια μάχη για την Ελλάδα στις Βρυξέλλες

Σε πανηγυρικό κλίμα εξελέγη σήμερα Πρόεδρος στην Επιτροπή Μεταφορών,...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Κωστής Χατζηδάκης: Μεγαλύτερη ανάπτυξη και προκοπή για όλους

Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης έκανε...

Ελίζα Βόζεμπεργκ: Οδηγούμε την Ελλάδα μπροστά

Με ανάρτηση στους προσωπικούς λογαριασμούς της στα social media,...

Λευτέρης Κουσούλης: Η ανάγκη του ανθρώπου να φύγει

Γράφει ο Λευτέρης Κουσούλης Πηγή: εφημερίδα "Το Βήμα"   Έφτασε και αυτός...

Ο Αλαφούζος «ψάχνεται» να… την κάνει από τα ΜΜΕ

Γράφει το «Βαθύ Λαρύγγι» Πηγή: One Voice   Ο Όμιλος Αλαφούζου έχει...

Εκείνος που ταξίδεψε ένα έθνος σε ένα περισσότερο ασφαλές μέλλον

Πριν από 50 χρόνια ο Εθνάρχης Κωνσταντίνος Καραμανλής σταμάτησε...
Μάνος Οικονομίδης
Μάνος Οικονομίδης
Ο Μάνος Οικονομίδης είναι δημοσιογράφος. Σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας

Κωστής Χατζηδάκης: Μεγαλύτερη ανάπτυξη και προκοπή για όλους

Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης έκανε την παρακάτω ανάρτηση στους προσωπικούς λογαριασμούς του στα social media, για την επέτειο Αποκατάστασης της...

Ελίζα Βόζεμπεργκ: Οδηγούμε την Ελλάδα μπροστά

Με ανάρτηση στους προσωπικούς λογαριασμούς της στα social media, η Ελίζα Βόζεμπεργκ έστειλε το δικό της μήνυμα για την επέτειο Αποκατάστασης της Δημοκρατίας. Η ευρωβουλευτής...

Λευτέρης Κουσούλης: Η ανάγκη του ανθρώπου να φύγει

Γράφει ο Λευτέρης Κουσούλης Πηγή: εφημερίδα "Το Βήμα"   Έφτασε και αυτός ο Ιούλιος στο τρίτο δεκαήμερο της ζωής του. Ενθουσιάζει κάθε φορά ο Ιούνιος καθώς η...