Μαρινάκης: Η ψήφος εμπιστοσύνης των Ελλήνων, ως ανάγκη να πάμε ενωμένοι μπροστά

Ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη

 

Κύριες και κύριοι,

Καλό μεσημέρι.

 

Θέλω πριν ξεκινήσουμε αυτή την πρώτη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, για ακόμα μια φορά από αυτό εδώ το βήμα να ευχαριστήσω τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την μεγάλη τιμή να με ορίσει Κυβερνητικό εκπρόσωπο. Δεσμεύομαι να προσπαθήσω να ανταποκριθώ με τον καλύτερο δυνατό τρόπο με όλες μου τις δυνάμεις σε αυτά τα απαιτητικά καθήκοντα και ελπίζω να έχουμε μια καλή και παραγωγική συνεργασία. Η σωστή και έγκυρη ενημέρωση των πολιτών είναι θεμέλιο της δημοκρατίας και δεν πρέπει να αφήσουμε την παραπληροφόρηση, την ελλιπή ενημέρωση και τα fake news να αποπροσανατολίζουν την κοινή γνώμη.

Επιπλέον θέλω να ευχηθώ καλή δύναμη σε όλες και όλους τους δημοσιογράφους, τους τεχνικούς, τους υπαλλήλους της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης που πολλές φορές, κάτω από δύσκολες συνθήκες υπερβάλλουν εαυτόν για την έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση των πολιτών.

Προσωπικά, τόσο εγώ, όσο και οι συνεργάτες μου θα είμαστε πάντοτε στη διάθεσή σας για την ενημέρωσή σας.

 

Στις εκλογές της 25ης Ιουνίου οι Έλληνες πολίτες έδωσαν μια ξεκάθαρη εντολή. Εντολή στην προκοπή, τη δουλειά, τις ταχείες μεταρρυθμίσεις και τις βαθιές τομές στις εκκρεμότητες του παρελθόντος. Η ψήφος των Ελληνίδων και των Ελλήνων σηματοδοτεί την ανάγκη να πάμε ενωμένοι μπροστά, για να συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε τις παθογένειες που μας κρατούσαν δέσμιους στο παρελθόν, να προχωρήσουμε σε ακόμα περισσότερες αλλαγές που έχουν ανάγκη, να κάνουμε καθημερινά τη ζωή τους καλύτερη σε μια ακόμα πιο ισχυρή, πιο παραγωγική χώρα.

Φιλοδοξούμε να αντιμετωπίσουμε με αποφασιστικότητα τον μοναδικό μας αντίπαλο και αυτός δεν είναι άλλος από τα προβλήματα των πολιτών. Να στηρίξουμε την κοινωνία και να προωθήσουμε την ευημερία των Ελληνίδων και των Ελλήνων με καλύτερη και μεγαλύτερη ανάπτυξη.

 

Συνεδρίαση Υπουργικού Συμβουλίου

Την περασμένη Τετάρτη συνεδρίασε σε πλήρη σύνθεση το νέο Υπουργικό Συμβούλιο, όπου τέθηκε από τον Πρωθυπουργό το πλαίσιο λειτουργίας της Κυβέρνησης.

Στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου δόθηκαν οι στόχοι ανά χαρτοφυλάκιο. Συνολικά πρόκειται για 120 μεταρρυθμίσεις, 79 ορόσημα του ταμείου ανάκαμψης και 959 επιχειρησιακές δράσεις σε βάθος τετραετίας.

Οι τέσσερις βασικές προτεραιότητες της Κυβέρνησης όπως είχαμε πει και προεκλογικά είναι καλύτεροι μισθοί, καλύτερη δημόσια υγεία, καλύτερο κράτος, καλύτερη ζωή σε μια ισχυρή Ελλάδα.

Οι πρώτες προτεραιότητες που τέθηκαν από τον Πρωθυπουργό στους μπλε φακέλους συμπυκνώνουν τις εντολές των Ελλήνων πολιτών.

 

Αναφορικά με τη συμμετοχή του Πρωθυπουργού στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τη συνάντησή του με τη πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα.

 

Στο κέντρο των συζητήσεων στις Βρυξέλλες κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Πρωθυπουργού, βρέθηκε το ζήτημα του Μεταναστευτικού.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε πως η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού αποτελεί ευρωπαϊκή υποχρέωση, αναφέρθηκε στην σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στη φύλαξη των συνόρων της -που αποτελούν και σύνορα της Ευρώπης, ενώ έδωσε έμφαση στη συμβολή του Λιμενικού Σώματος που καθημερινά σώζει χιλιάδες ζωές και στη μείωση κατά 90% των μεταναστευτικών ροών προς τα ελληνικά νησιά.

Διαμήνυσε πως είναι άκρως σημαντική η εξάρθρωση των δικτύων διακινητών, κάτι που πλέον αποτελεί και κοινή ευρωπαϊκή παραδοχή.

Κοινό κείμενο συμπερασμάτων αναφορικά με το μεταναστευτικό δεν εκδόθηκε καθώς διατυπώθηκαν διαφωνίες από πλευράς της Ουγγαρίας και της Πολωνίας.

Ο Πρωθυπουργός είχε συνάντηση με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα η οποία τον συνεχάρη για την επανεκλογή του και τόνισε την ανάγκη για περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας της Ευρώπης με τη χώρα μας.

 

 

Τηλεφωνική επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Joe Biden

Την πρώτη του τηλεφωνική επικοινωνία μετά την επανεκλογή του είχε χθες ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Joe Biden.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ συνεχάρη τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την επιτυχία του στις εκλογές, τόνισε ότι προσβλέπει σε ακόμα στενότερη συνεργασία με την Ελλάδα ιδιαίτερα στους τομείς της άμυνας και της ενέργειας όπως και το γεγονός ότι η χώρα μας αποτελεί αξιόπιστο εταίρο και σύμμαχο στην περιοχή.

Ορκωμοσία Βουλευτών

Σήμερα το πρωί, πραγματοποιήθηκε η Ορκωμοσία της Νέας Βουλής παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

 

Την Πέμπτη 6 Ιουλίου ξεκινά η τριήμερη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης.

Η ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 6 Ιουλίου στις 17:00, όπου θα περιγράψει τις βασικές προτεραιότητες της Κυβέρνησης για ακόμα περισσότερες μεταρρυθμίσεις και αλλαγές, για μια πιο ισχυρή Ελλάδα για όλους τους πολίτες.

Το Σάββατο 8 Ιουλίου, θα πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία για την παροχή της δεδηλωμένης εμπιστοσύνης της Βουλής στην Κυβέρνηση.

 

Στο πλαίσιο του προγραμματισμού της Κυβέρνησης, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αύριο Τρίτη 4 Ιουλίου στις 10:00 θα επισκεφτεί το Υπουργείο Υγείας και την Παρασκευή 7 Ιουλίου θα επισκεφτεί το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Παράλληλα, στο ίδιο πλαίσιο, ο Πρωθυπουργός θα έχει σήμερα συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου με τις πολιτικές ηγεσίες των Υπουργείων Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

 

Παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.

Β. ΣΑΜΑΡΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, καλή αρχή και καλή δύναμη για να μας αντέξετε. Και θα να σας πάω κατευθείαν στα βαθιά ή μάλλον στα ρηχά της Ρόδου, όπου είδαμε αυτές τις εικόνες ντροπής στο γνωστό beach bar και θέλω να σας ρωτήσω δύο πράγματα. Πρώτον, επιτρέπεται να παραβιάζεται η εργατική νομοθεσία, ακόμη και αν για τον οποιοδήποτε λόγο το δεχτεί ο εργαζόμενος; Και δεύτερον, τι θα κάνετε για τα φαινόμενα, γιατί δεν είναι μόνο η Ρόδος, ούτε μόνο η Μύκονος. Σε όλη τη χώρα οι παραλίες έχουν καταληφθεί, ακόμη και η θάλασσα, από ξαπλώστρες.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Καταρχάς, να πούμε ότι οι πολιτικές ηγεσίες των δύο αρμόδιων Υπουργείων, καθώς και οι αρμόδιες κρατικές Υπηρεσίες επενέβησαν άμεσα, όπως είχαν καθήκον, δείχνοντας άμεσα αντανακλαστικά και αυτό το οποίο θέλω να πω και ισχύει για όλες τις περιπτώσεις είναι ότι η τήρηση της νομοθεσίας είναι κάτι αδιαπραγμάτευτο για την Κυβέρνηση, κάτι που δείχνει και με τις πολιτικές της και, μάλιστα, σε κάποια από τα παραδείγματα που αναφερθήκατε, δείξαμε άμεσα αντανακλαστικά και υπήρξαν άμεσες επεμβάσεις. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε προς όφελος του συνόλου των εργαζομένων.

ΑΜ. ΚΑΤΖΟΥ: Καλή αρχή, κ. Εκπρόσωπε. Ήθελα να σας ρωτήσω: άκουσα χτες τον κ. Άδωνι Γεωργιάδη, τον Υπουργό Εργασίας, να λέει ότι θα υπάρξει μέριμνα για τους συνταξιούχους που εργάζονται και θα περικοπεί και άλλο η παρακράτηση. Πότε να περιμένουμε νέα σε αυτό το μέτωπο και αν θα είναι στις προγραμματικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού; Σας ευχαριστώ πολύ.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είναι κάτι που το εξετάζουμε και θα επανέλθω όταν θα έχω κάτι νεότερο.

Ν. ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ: Σιδεροκέφαλος. Σε έναν χρόνο, και λιγότερο, θα έχουμε ευρωεκλογές. Γράφεται και συζητείται ήδη η πιθανότητα, και ρωτάω: αν είναι στις σκέψεις της Κυβέρνησης να αλλάξει το εκλογικό σύστημα των ευρωεκλογών, για παράδειγμα αναφέρεται ένα όριο 5%, για την είσοδο εννοώ, για την εκλογή, όπως επίσης και η επιστροφή της λίστας. Είχαμε λίστα μέχρι πριν από δέκα χρόνια περίπου.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Για όλα τα εκλογικά ζητήματα αυτή τη στιγμή δεν έχω υπόψιν μου κάποια σχετική συζήτηση. Σε κάθε περίπτωση, αυτά δεν είναι της παρούσης. Όταν θα υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο θα ενημερωθείτε αρμοδίως.

ΠΑΝ. ΜΙΧΟΣ: Καλημέρα, καλή εβδομάδα και καλή αρχή. Σε τρεις μήνες έχουμε αυτοδιοικητικές εκλογές. Πόσο σύντομα η Ν.Δ. θα ανακοινώσει τις στηρίξεις σε δημάρχους και περιφερειάρχες κι αν φέτος σκοπεύετε να εκφράσετε στηρίξεις και σε μικρότερους δήμους, σε μικρότερες περιοχές; Ευχαριστώ πολύ.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είμαστε περίπου μια εβδομάδα από ένα πολύ σημαντικό εκλογικό αποτέλεσμα, πολύ τιμητικό για την παράταξη της Ν.Δ., αλλά ένα αποτέλεσμα που μας δίνει πολύ μεγάλη ευθύνη να τρέξουμε γρήγορα τις μεταρρυθμίσεις. Είναι δεδομένο ότι μετά τις σχετικές αποφάσεις του Πρωθυπουργού με την ιδιότητά του ως Πρόεδρος της Ν.Δ. κατόπιν των εισηγήσεων θα έχουμε τις σχετικές ανακοινώσεις, είτε για τις περιφέρειες είτε για κάποιους δήμους. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο, αλλά πολύ σύντομα θεωρώ ότι θα έχετε εικόνα.

ΔΗΜ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καλή αρχή και από εμένα. Συνεχίζοντας το ερώτημα της συναδέλφου, βλέπουμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καταγγελίες από τουρίστες για υπερβολικές χρεώσεις σε διάφορα νησιά. Κάποιο σχόλιο από την Κυβέρνηση;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εντείνονται οι έλεγχοι και θα ενταθούν ακόμη περισσότερο. Εμείς θέλουμε τις καταγγελίες των πολιτών, είτε των Ελλήνων πολιτών, είτε των ανθρώπων που έχουν έρθει στη χώρα μας, διαμένουν στη χώρα μας, και είναι δεδομένο ότι θα εξετάζεται κάθε καταγγελία ή καθετί που θα γίνεται γνωστό, ακόμη και από τα social media, πάντοτε με όσα προβλέπει ο νόμος και θα υπάρχουν άμεσες επεμβάσεις για την τήρηση της νομιμότητας. Ούτε μισό βήμα πίσω σε αυτό.   

ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Καλή αρχή κι από εμένα. Κύριε Εκπρόσωπε, ο Μάκης Βορίδης θα εκπροσωπεί τον Πρωθυπουργό στη Βουλή, όταν θα απουσιάζει, και ο κ. Θάνος Πλεύρης μαθαίνουμε πως θα εκπροσωπεί την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Ο δε Άδωνις Γεωργιάδης το κάνει εδώ και χρόνια σε τηλεοπτικά πάνελ. Βλέπουμε το παλιό ΛΑ.Ο.Σ. να ανασταίνεται στη βιτρίνα της Κυβέρνησης; Πόσο βαθιά στη συντηρητική ατζέντα είναι διατεθειμένη να πάει η Νέα Δημοκρατία αυτή την τετραετία, για να αντιμετωπίσει την ακροδεξιά αντιπολίτευση;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αναφερθήκατε σε τρία στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που έχουν εκλεγεί επανειλημμένως με την ψήφο των Ελλήνων πολιτών ως υποψήφιοι βουλευτές και κατόπιν βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, έχοντας υπηρετήσει από διαφορετικές θέσεις, συνολικά τις θέσεις του κόμματός μας και έχοντας υπηρετήσει και μία ουσιαστικά προοδευτική πολιτική, η οποία είχε τα αποτελέσματα που θεωρούμε ότι είχε και έτσι θεώρησαν και οι πολίτες. Από τους πολίτες κρίνονται και θα  συνεχίσουν να κρίνονται. Και βέβαια από το σύνολο των Ελλήνων, γιατί αυτή η Κυβέρνηση θα υπηρετήσει το σύνολο των Ελλήνων πολιτών.

Δ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, σήμερα, όπως ξέρετε – προφανώς θα ξέρετε – στη Βουλή έγινε ιδιαίτερη συζήτηση για τους ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ. Σχεδιάζετε περαιτέρω παρεμβάσεις, με δεδομένο ότι ο κ. Στίγκας, πριν από λίγο, ο πρόεδρος των ΣΠΑΡΤΙΑΤΩΝ, επανέλαβε τις θέσεις του, ότι υποστηρίζεται ευθέως και υποστηρίχθηκε κατά τη διάρκεια της μικρής προεκλογικής περιόδου για τους ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ από τον κ. Κασιδιάρη;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Καταρχάς, να πούμε ότι εξαντλήσαμε τους προηγούμενους μήνες, αλλά και συνολικά μέσα στην τετραετία, κάθε δυνατότητα που μας έδωσε το Σύνταγμα και οι νόμοι, ούτως ώστε να μην δίνεται η δυνατότητα νομικά – ο Άρειος Πάγος πάντοτε κρίνει – σε εγκληματικές οργανώσεις ή σε ανθρώπους που έχουν καταδικαστεί για τέτοια αδικήματα να αποτελούν αρχηγούς κομμάτων, τα οποία θα εισέλθουν στη συνέχεια στη Βουλή. Και είχαμε και τις σχετικές αποφάσεις. Από εκεί και πέρα, σχετικά με τους ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ, αυτό που θέλω να δηλώσω είναι ότι θα αντιμετωπιστούν στη Βουλή, κοινοβουλευτικά και πολιτικά.

Γ. ΜΠΑΣΚΑΚΗΣ: Καλή αρχή στα νέα σας καθήκοντα, κ. Εκπρόσωπε. Αν μου επιτρέπετε, να μείνω στο ίδιο θέμα. Με δεδομένο ότι από τους δώδεκα βουλευτές των ΣΠΑΡΤΙΑΤΩΝ, οι δέκα ήταν στελέχη του μορφώματος Κασιδιάρη, μεταξύ των οποίων και ο επικεφαλής τους – του μορφώματος ΕΛΛΗΝΕΣ, εννοώ – και ο ενδέκατος ήταν στέλεχος της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ, για ποιον λόγο, λοιπόν, η Νέα Δημοκρατία δεν αναζήτησε τα στοιχεία αυτά, προκειμένου να καταθέσει υπόμνημα στον Άρειο Πάγο, όπως είχε κάνει και με το θέμα του μορφώματος ΕΛΛΗΝΕΣ;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η Νέα Δημοκρατία να θυμίσω ότι την προηγούμενη τετραετία έκανε συνολικά τρεις νομοθετικές παρεμβάσεις για το θέμα αυτό. Η πρώτη είχε γίνει πριν το μέσο της θητείας και οι άλλες δύο έγιναν στη συνέχεια και μάλιστα δεν ψηφίστηκαν από το σύνολο των κομμάτων που δηλώνουν ότι είναι και βρίσκονται πραγματικά στο δημοκρατικό τόξο. Υποχρέωση της Κυβέρνησης, της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας είναι να φροντίζει, ούτως ώστε μέσω της άσκησης της νομοθετικής εξουσίας, να παρέχονται στη Δικαιοσύνη οι δέουσες διατάξεις για να λαμβάνει τις σωστές αποφάσεις. Η ουσία της διάταξης ήταν να μην μπορεί κάποιος ο οποίος είναι  καταδικασμένος για εγκληματική οργάνωση, και ήταν ποινικό το θέμα και όχι πολιτικό, όσο απεχθείς και αποκρουστικές κι αν είναι οι ιδέες των ανθρώπων αυτών, να ηγείται ενός πολιτικού κόμματος ή να είναι, με βάσει και τις τελευταίες του απολογίες, ο εν τοις πράγμασι, ο κρυπτόμενος, δηλαδή, αρχηγός. Αυτό νομίζω το καταφέραμε, το ψηφίσαμε. Και πάνω σε αυτές τις διατάξεις βασίστηκαν και  οι σχετικές αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Αυτό είναι το σημείο στο οποίο μπορεί να φτάσει ένα κόμμα, το οποίο έχει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Από εκεί και πέρα, δεν μείναμε σε αυτό. Ως προς την κατάθεση υπομνήματος, με βάση τα στοιχεία τα οποία προκύπτουν από συγκεκριμένες ενέργειες ανθρώπων, καταθέσαμε και σχετικό υπόμνημα στον Άρειο Πάγο. Από εκεί και πέρα, η όποια στήριξη υπήρξε εκ των υστέρων, υπήρξε μετά την ανακήρυξη από τον Άρειο Πάγο του συγκεκριμένου κόμματος. Αλλά νομίζω στο σύνολο, απάντησα και στην προηγούμενη ερώτηση.

 

ΓΡ. ΤΖΙΟΒΑΡΑΣ: Καλορίζικος και από μένα. Επ΄ αυτού, κύριε Εκπρόσωπε. Θέλω να σας ρωτήσω, από τη στιγμή που το κόμμα σας -μόλις είπατε και εσείς- κατέθεσε υπόμνημα στον Άρειο Πάγο, προτίθεται σε αυτή τη φάση να προσφύγει στο Εκλογοδικείο κατά της απόφασης ανακήρυξης του κόμματος «Σπαρτιάτες», το οποίο παρέβη προφανώς τον νόμο, αφού είχε στήριξη που εμφάνισε εκ των υστέρων.

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Νομίζω ότι απάντησα στον συνάδελφό σας. Οι «Σπαρτιάτες» θα αντιμετωπιστούν κοινοβουλευτικά και πολιτικά. Αυτή είναι η απάντησή μας. Προφανώς, όποιος έχει μεμονωμένα δικαίωμα να κάνει προσφυγή, αυτό είναι δικό του, αναφαίρετο δικαίωμα. Και εδώ, ουσιαστικά, το κρίσιμο νομικό θέμα, το οποίο αυτή τη στιγμή -δεν είμαστε ούτε Εκλογοδικείο, ούτε δικαστήριο να το κρίνουμε- είναι αν κάποιος, ο οποιοσδήποτε, με όσα λένε διατάξεις, είναι ο πραγματικός ή ουσιαστικός αρχηγός του κόμματος αυτού.

 

ΔΗΜ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μιας και έχουμε μπει στον χώρο της Ακροδεξιάς, να σας ρωτήσω, εάν σας προβληματίζουν ορισμένες θέσεις του κόμματος «ΝΙΚΗ», οι οποίες μάλιστα έχουν κατά καιρούς παρόμοιες εκφραστεί και από στελέχη της Ν.Δ.. Αν νομίζετε ότι θα δεχτείτε κάποια πίεση για συγκεκριμένα ζητήματα, κυρίως κοινωνικού χαρακτήρα.

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Καταρχάς, αυτό που μας ενδιαφέρει εμάς, είναι να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας και μέρα με τη μέρα να βελτιώνεται ακόμα περισσότερο η ζωή των Ελλήνων πολιτών και να ισχυροποιείται η χώρα. Αυτή είναι η δουλειά μας, αυτό είναι το καθήκον μας, αυτή είναι η υποχρέωσή μας. Δεν θεωρώ ότι έχει κοινές θέσεις η Ν.Δ. με ένα οποιοδήποτε άλλο κόμμα, όπως το κόμμα που αναφέρατε. Και δεν θέλω να μπω σε αυτή τη διαδικασία επιμέρους σχολιασμού.

 

ΣΠ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Καλή επιτυχία και από μένα. Θα ήθελα να ρωτήσω, εάν σχεδιάζετε στο αμέσως προσεχές διάστημα να ανακοινώσετε μέτρα σε τομείς που ο Πρωθυπουργός προεκλογικά είχε θέσει ως απόλυτη προτεραιότητα. Δεν το ρωτώ μόνο ενόψει των προγραμματικών δηλώσεων, αλλά και ενόψει αυτών, την ερχόμενη Πέμπτη. Αν ας πούμε θα ακούσουμε από κυβερνητικά χείλη κάποια πρώτα μέτρα για τη συνολική αναδιάρθρωση του ΕΚΑΒ, έτσι όπως περιγράφηκε.

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Καταρχάς, να πω γενικά πως ό,τι έχει ειπωθεί προεκλογικά στο πρόγραμμά μας και στις προεκλογικές εξαγγελίες και από τον Πρωθυπουργό και από το σύνολο των στελεχών της Κυβέρνησης, θα υλοποιηθεί στο ακέραιο. Θα γίνει πράξη στο ακέραιο. Και ταυτόχρονα, θα προσπαθούμε να απαντάμε, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, στις καθημερινές ανάγκες των πολιτών. Αυτό το οποίο αναφέρετε, είναι ένα από τα κορυφαία ζητήματα, το ζήτημα του ΕΚΑΒ. Έγινε και μια συγκεκριμένη αναφορά από τον Πρωθυπουργό στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο. Εδώ υπάρχουν δύο άξονες. Ο βασικός άξονας είναι όλα όσα περιγράφονται στο πρόγραμμά μας για την ενίσχυση του προσωπικού συνολικά των δομών του ΕΚΑΒ, για πολύ πιο γρήγορες και άμεσες επεμβάσεις. Αλλά μέχρι να υλοποιηθεί το σύνολο αυτών των εξαγγελιών -για να μην περιμένουμε μέχρι τότε- θα γίνουν και κάποιες πιο άμεσες παρεμβάσεις, όπως είναι τα μεικτά κλιμάκια και όλα όσα αναφέρθηκαν. Νομίζω, όμως, ότι καλύτερα είναι να τα ακούσουμε από τους αρμόδιους Υπουργούς και Υφυπουργούς στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων.

 

Γ. ΚΑΝΤΕΛΗΣ: Καλή επιτυχία και από μένα. Μπορείτε να μας δώσετε ένα πλαίσιο για τους άξονες που θα κινηθεί το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων και αν θα υπάρχει αναλυτικά στις προγραμματικές δηλώσεις και στα όσα θα πει ο Πρωθυπουργός;

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Νομίζω ότι είναι καλύτερα να τα ακούσετε από την πολιτική ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου. Όλα θα κινηθούν στο πλαίσιο των προγραμματικών μας δηλώσεων και θα αναλυθούν σχετικά από την πολιτική ηγεσία των Υπουργείων.

 

ΑΠ. ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ: Καλή αρχή, κύριε Εκπρόσωπε. Τι είναι η αλλαγή στη λειτουργία του ΑΣΕΠ, με σκοπό να επιταχυνθούν οι διαδικασίες προσλήψεων στις πρώτες προτεραιότητες της Κυβέρνησης, δεδομένου ότι υπάρχουν μεγάλες ανάγκες και ειδικά στον τομέα της υγείας.

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θα επαναλάβω την απάντηση με βάση τα όσα θα ακούσουμε και θα επανέλθω. Από την ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου, είναι δεδομένο ότι έχουν παραληφθεί οι φάκελοι ενημέρωσης στους Υπουργούς. Ακολουθεί μια διαδικασία ενημέρωσης και από τους ίδιους και σε συνδυασμό με την υλοποίηση του προγράμματός μας θα έχουμε, όχι μόνο τις αντίστοιχες προγραμματικές δηλώσεις από τον κάθε Υπουργό, αλλά γίνονται και συσκέψεις και θα γίνονται και συσκέψεις με όλα τα Υπουργεία για όλα τα επιμέρους ζητήματα.

 

Σ. ΡΙΣΤΟΦΣΚΑ: Καλή επιτυχία και από μένα. Εγώ θα σας πάω λίγο στα Βαλκάνια. Φαντάζομαι στις προγραμματικές δηλώσεις -θα ακούσουμε και από τον Υπουργό Εξωτερικών- αλλά επειδή είναι πρώτο briefing θέλω να σας ρωτήσω για τη στάση της Κυβέρνηση, όσον αφορά τα Δυτικά Βαλκάνια και όπως είπε και ο συνάδελφος, επειδή έχουν μπει στη Βουλή κάποια κόμματα προς δεξιά που έχουν κάποιες αντιρρήσεις για ορισμένες χώρες, όπως είναι, για παράδειγμα, η Βόρεια Μακεδονία και η Συμφωνία των Πρεσπών. Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει με τη στάση που είχε και την προηγούμενη τετραετία; Και ρωτώ, επειδή πριν από 10 μέρες, πάνε και 20 χρόνια από τη διακήρυξη της Θεσσαλονίκης για την ευρωπαϊκή προοπτική.

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και στην προηγούμενη θητεία της και σε αυτή τη θητεία της, νομίζω ότι υπερασπίστηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα συμφέροντα όλων των Ελλήνων πολιτών και θωράκισε τη χώρα, την ισχυροποίησε εξωτερικά. Αυτό θα συνεχίσει να κάνει. Θα υπερασπίζεται τα εθνικά συμφέροντα χωρίς την παραμικρή υποχώρηση σε όλα τα επίπεδα.

 

Β. ΣΑΜΑΡΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, συνεχίζοντας την ερώτηση για το κόμμα «ΝΙΚΗ», υπάρχουν, όμως, και στελέχη της Ν.Δ. που έχουν εκφράσει αντίστοιχες θέσεις. Για παράδειγμα, η κυρία Αλεξοπούλου έχει εκφράσει μια πολύ συγκεκριμένη θέση για το θέμα των αμβλώσεων. Και αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός της δημιουργίας του Υπουργείου Οικογένειας έχει δημιουργήσει μια παραφιλολογία ότι η Κυβέρνηση ενδεχομένως να ανοίξει μια συζήτηση για τη σχετική νομοθεσία. Θέλω, λοιπόν, να σας ρωτήσω, είναι στις προθέσεις σας να δείτε τη νομοθεσία για τις αμβλώσεις;

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν υπάρχει καμία τέτοια περίπτωση. Κανείς δεν αμφισβητεί το δικαίωμα των γυναικών στις αμβλώσεις. Και μάλιστα, η βουλευτής της Ν.Δ. και Υφυπουργός κυρία Αλεξοπούλου έκανε και σχετική ανάρτηση που ξεκαθάριζε πλήρως το θέμα. Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο θέμα.

 

Π. ΜΙΧΟΣ: Μπορείτε να μας πείτε πόσο διήρκησε η συνομιλία του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Αμερικής και αν υπήρχε ενδιαφέρον ή αναφορές του Προέδρου Μπάιντεν στην κατάσταση των σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας; Θέλω να πω, υπήρχε κάποια «σύσταση», κάποιο ενδιαφέρον για να συνεχιστεί το θεωρητικά καλό κλίμα που βλέπουμε αυτό το διάστημα στα διμερή;

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είναι ξεκάθαρη η ανακοίνωση που εξεδόθη. Περιγράφει τη συζήτηση, η οποία έγινε και θα ήθελα να μείνουμε σε αυτή.

 

Ν. ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ: Θα μου επιτρέψετε να παραμείνω στο εκλογικό κλίμα. Έχουμε δημοτικές εκλογές σε λίγους μήνες. Έγινε μια σχετική ερώτηση, αλλά θα ήθελα να μου πείτε, αν στις μεγάλες πόλεις, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο θα υπάρξει τελικά η επιλογή κομματικού χρίσματος ή θα θέλει η Κυβέρνηση να αφήσει να δοθεί μια ευρύτερη στήριξη υποψηφίων;

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Νομίζω ότι είναι καλύτερα να περιμένουμε τις σχετικές αποφάσεις για να ενημερωθείτε σχετικά.

 

Δ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Πότε θα γίνει αυτό;

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Στον σωστό χρόνο. Θα περιμένουμε τις αποφάσεις.

 

Δ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καταλαβαίνω ότι η Κυβέρνηση τρέχει και λιγάκι τις προγραμματικές δηλώσεις, ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ και της συνάντησης του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο Ερντογάν. Αν μπορείτε να μας δώσετε ένα πλαίσιο του τι να περιμένουμε από αυτή τη συνάντηση, η οποία είναι πρώτη μετά από πολύ καιρό και μετά από αρκετά επιθετικές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου.

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Νομίζω ότι πρέπει να σταθούμε σε όσα έχει πει επανειλημμένως ο Πρωθυπουργός και να μείνουμε σε αυτά για το ένα και μοναδικό θέμα το οποίο, αυτή τη στιγμή, που υπάρχει η δυνατότητα να συζητήσουμε και την καμία, μα καμία, υποχώρηση, κάτι που είναι μια εθνική μας θέση και νομίζω συμφωνούμε όλοι, στα εθνικά μας συμφέροντα. Ας περιμένουμε, λοιπόν, τις σχετικές ανακοινώσεις και νομίζω ότι θα ενημερωθούμε από τους αρμόδιους Υπουργούς και κυρίως από τον Πρωθυπουργό.

 

 

ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, ένα πάγιο αίτημα των πολιτών, εδώ και δεκαετίες, είναι ο διαχωρισμός της διακυβέρνησης από το κυβερνών κόμμα. Εσείς σήμερα είστε ακόμα Γραμματέας του κόμματος και Εκπρόσωπος της Κυβέρνησης. Θα κρατήσετε και τον ρόλο του Γραμματέα του κόμματος; Και μία ακόμα ερώτηση για την αρμοδιότητα περί Τύπου: Βρίσκεται στο δικό σας χαρτοφυλάκιο, σε κάποιου άλλου Υπουργού;

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Καταρχάς, να πω ότι δεν έχω κάποια νομοθετική αρμοδιότητα, πρώτον. Δεύτερον, ότι θα το αποδείξω και θα κριθώ γι’ αυτό. Εκπροσωπώ και θέλω να ενημερώνω το σύνολο των Ελλήνων πολιτών. Από κει και πέρα η Νέα Δημοκρατία είχε ένα πολύ σημαντικό αποτέλεσμα, ήμουν κι εγώ και είμαι ―και δεν έχω κρύψει ποτέ την ταυτότητά μου― Γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας και συμμετείχα σε αυτό το αποτέλεσμα. Όπως έχει πει και ο Πρωθυπουργός, πρώτα εξελέγη Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, από κει και πέρα, όμως, από τη στιγμή που εξελέγη εκ νέου Πρωθυπουργός, είναι ο Πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων. Αντιστοίχως και αρκετοί βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, όπως και σε παλαιότερες κυβερνήσεις άλλων κομμάτων να έχουν και μια υπουργική ιδιότητα. Υπάρχει πλήρης διαχωρισμός μεταξύ των δύο αυτών ιδιοτήτων και με δεδομένη και τη μη ύπαρξη οποιασδήποτε νομοθετικής αρμοδιότητας, δεν θεωρώ ότι υπάρχει κάποιο ζήτημα, για κάποιο χρονικό διάστημα το οποίο δεν μπορώ αυτή τη στιγμή να σας το προσδιορίσω, θα υπηρετώ και τα άλλα μου καθήκοντα, με πλήρη, όμως, διαχωρισμό και πλήρη συναίσθηση ότι αυτό είναι ένα καθήκον απέναντι στο σύνολο των πολιτών.

 

ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Συγγνώμη, για την αρμοδιότητα περί Τύπου, αν θέλετε. Είναι στο δικό σας χαρτοφυλάκιο;

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όχι, δεν είναι.

 

ΑΜ. ΚΑΝΤΖΟΥ: Ενόψει του ραντεβού του κυρίου Μητσοτάκη με τον κύριο Ερντογάν, μπορεί να δούμε έναν νέο κύκλο διερευνητικών επαφών, κύριε Μαρινάκη, μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας;

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Νομίζω θα μείνω στην προηγούμενή μου απάντηση και θα ενημερωθείτε αρμοδίως, όταν έρθει η στιγμή.

 

Γ. ΚΑΝΤΕΛΗΣ: Υπάρχει ζήτημα αποχώρησης της Frontex; Υπάρχει κάποια κόντρα με την Frontex; Υπάρχει κάποιο ζήτημα;

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν έχω κάποια τέτοια ενημέρωση, ούτε υπάρχει κάποιο τέτοιο ζήτημα. Έχουμε δώσει τις κατάλληλες απαντήσεις για την πολιτική που ακολουθούμε, πάντοτε με σεβασμό στους ανθρώπους αυτούς, στο Διεθνές Δίκαιο, αλλά και με πρόθεση να θωρακίσουμε τα σύνορα της χώρας. Είναι διατυπωμένη ρητώς η μεταναστευτική πολιτική της χώρας και δεν υπάρχει κάποιο τέτοιο ζήτημα.

 

Μ. ΠΑΠΑΔΑΚΗ: Καλή αρχή και από εμένα. Να επανέλθω στους «Σπαρτιάτες», με το δεδομένο ότι απ’ ό,τι φαίνεται υπάρχει μία ευθεία σύνδεση με τον καταδικασμένο για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, Ηλία Κασιδιάρη, αναφέρατε ότι θα αντιμετωπιστεί πολιτικά – κοινοβουλευτικά. Πώς το εννοείτε αυτό και τι αναχώματα υπάρχουν, για να μη μετατραπεί η Βουλή σε αρένα, όπως είχαμε δει σε προηγούμενες περιόδους με τη συμμετοχή της Χρυσής Αυγής;

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Υπάρχει ο Κανονισμός της Βουλής, υπάρχει νομοθεσία η οποία θα πρέπει να τηρείται στο ακέραιο και θα φροντίσουμε, όσο μας αναλογεί ως η παράταξη που έχει την πλειοψηφία στη Βουλή να το διαφυλάξουμε αυτό, για το υπόλοιπο σκέλος νομίζω ότι έχω απαντήσει σε τουλάχιστον δύο ερωτήσεις.

 

Σας ευχαριστώ πολύ.

 

 

Best Of

Το “υπερ-εγώ” του Κασσελάκη τον οδηγεί στον… επίλογο

Η ανεξήγητη αυτοπεποίθηση που δείχνει να διακρίνει σε πλεόνασμα...

Κίνηση αμφισβήτησης (και ανατροπής) του Ανδρουλάκη από το… ίδιο βράδυ των ευρωεκλογών κιόλας

Τα δημοσκοπικά νέα προκαλούν μαύρες σκέψεις στη Χαριλάου Τρικούπη,...

Ο Λούλης δεν είναι… Σπηλιωτόπουλος

Την ώρα που ο Στέφανος Κασσελάκης ανακοίνωνε τον Άρη...

Ο Χατζηδάκης ενισχύει το μεταρρυθμιστικό αποτύπωμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Σε ακόμη μια εκδοχή των κυβερνήσεων της Κεντροδεξιάς, από...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Απεργούμε (και εμείς)…

  Τα Υστερόγραφα συμμετέχουν στη σημερινή απεργιακή κινητοποίηση που έχει...

Ο Ομπάμα και ο Κλίντον συνεχίζουν να το… παλεύουν για τον Μπάιντεν

Ένα αίσθημα ματαιότητας κυριαρχεί στα ηγετικά κλιμάκια του Δημοκρατικού...

Το “υπερ-εγώ” του Κασσελάκη τον οδηγεί στον… επίλογο

Η ανεξήγητη αυτοπεποίθηση που δείχνει να διακρίνει σε πλεόνασμα...

Ο Χριστόδουλος θα είχε αγκαλιάσει τους γονείς των παιδιών που χάθηκαν στα Τέμπη

Οι λίγοι, σπάνιοι, διαφορετικοί και εκλεκτικοί. Οι φέροντες τη...

Κίνηση αμφισβήτησης (και ανατροπής) του Ανδρουλάκη από το… ίδιο βράδυ των ευρωεκλογών κιόλας

Τα δημοσκοπικά νέα προκαλούν μαύρες σκέψεις στη Χαριλάου Τρικούπη,...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Απεργούμε (και εμείς)…

  Τα Υστερόγραφα συμμετέχουν στη σημερινή απεργιακή κινητοποίηση που έχει κηρύξει η ΕΣΗΕΑ σε όλα τα ΜΜΕ, από τις 05.00 π.μ. τη Μεγάλη Τετάρτη 1η...

Ο Ομπάμα και ο Κλίντον συνεχίζουν να το… παλεύουν για τον Μπάιντεν

Ένα αίσθημα ματαιότητας κυριαρχεί στα ηγετικά κλιμάκια του Δημοκρατικού Κόμματος, αναφορικά με τις προοπτικές του Τζο Μπάιντεν να διατηρήσει τα κλειδιά του Λευκού Οίκου...

Το “υπερ-εγώ” του Κασσελάκη τον οδηγεί στον… επίλογο

Η ανεξήγητη αυτοπεποίθηση που δείχνει να διακρίνει σε πλεόνασμα τον Στέφανο Κασσελάκη, είναι από τα στοιχεία που σωρευτικά οδηγούν στον... επίλογο τον διάδοχο του...