Μαρινάκης: Η Ελλάδα άλλαξε και γίνεται μέρα με τη μέρα, μια μεγάλη ευρωπαϊκή χώρα

Ομιλία του Γραμματέα Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Παύλου Μαρινάκη στην Κεντρική Επιτροπή της ΟΝΝΕΔ.

“Αγαπητέ πρόεδρε της ΟΝΝΕΔ,

αγαπητέ Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής της ΟΝΝΕΔ,

Αντιπρόεδροι της ΟΝΝΕΔ,

Αν. Γραμματέα ΚΕ,

μέλη της Πολιτικής Επιτροπής,

μέλη της Κεντρικής Επιτροπής,

μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου,

ΟΝΝΕΔίτισσες και ΟΝΝΕΔίτες,

ΔΑΠίτισσες και ΔΑΠίτες,

φίλες και φίλοι.

Μπορώ να σας πω με σιγουριά, από τις πολλές πλέον ομιλίες σε όλη την Ελλάδα, σε πάρα πολλά Όργανα, σε ανθρώπους διαφορετικούς και από διαφορετικές επαγγελματικές ομάδες, διαφορετικών ηλικιών, αυτή ήταν για μένα πάντοτε και παραμένει η πιο σημαντική ομιλία.

Γιατί κάθε λέξη από τη σημερινή και από τις προηγούμενες και από τις επόμενες ομιλίες, καθώς η σχέση με την ΟΝΝΕΔ και όλους εσάς είναι μια σχέση ζωής, κάθε λέξη από αυτήν την ομιλία περιέχει 15 χρόνια δουλειάς, αφοσίωσης, υπερηφάνειας, αγώνων, δύσκολων και εύκολων στιγμών.

Αυτή η εικόνα που βλέπω σε κάθε σας εκδήλωση, σε κάθε σας πρωτοβουλία, κάθε φορά που συμμετέχω ή που βλέπω με γεμίζει με υπερηφάνεια. Άξιζε τον κόπο, φίλες και φίλοι, πολύ περισσότερο απ’ ό,τι μπορούσα να φανταστώ και όταν ξεκίνησα, από τα χρόνια των σπουδών μου στη Νομική Κομοτηνής αυτό το ταξίδι, όταν ήρθα στην Αθήνα, όταν γνωρίστηκα με την καθεμία και τον καθένα από εσάς.

Άξιζε τον κόπο, όχι μόνο για το αποτέλεσμα, που είναι πολύ σημαντικό και είναι αποτέλεσμα που φαίνεται και προκύπτει από όλους τους ποιοτικούς και ποσοτικούς δείκτες, από όλες σας τις παρουσίες, από όλες σας τις κινητοποιήσεις.

Άξιζε τον κόπο γιατί όλα αυτά, ήταν μαθήματα ζωής. Τα οποία όταν κάποιος τα έχει ζήσει, τα έχει λάβει, μπορεί να καταλάβει την διαφορά και την αξία τους. Και σας καλώ να πείσετε όσο το δυνατόν περισσότερους μπορείτε να καταλάβουν ότι αξίζει τον κόπο.

Η ΟΝΝΕΔ είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που αντιλαμβάνεται ο μέσος πολίτης. Είναι λογικό γιατί ίσως και εμείς πολλές φορές δεν το επικοινωνήσαμε όπως θα έπρεπε ή γιατί πολλές κρίσεις ήρθαν και άλλαξαν τη ζωή μας, γιατί η καθημερινότητα βάζει άλλες προτεραιότητες.

Είναι η παράταξη των μεγάλων μαχών, πάντοτε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, είναι η Νεολαία του μεγαλύτερου κόμματος στη χώρα και μια απ’ τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη που έδινε, δίνει και θα συνεχίσει να δίνει πάντοτε μάχες για το σύνολο των νέων ανθρώπων. Για να κάνουμε καλύτερη τη ζωή μας.

Και πάντοτε, στις μεγάλες αποφάσεις, παρούσα στις προκλήσεις και πάντοτε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Είναι πολύ σημαντική η συγκυρία που με καλείτε σήμερα εδώ. Βρισκόμαστε λίγο καιρό πριν τις πιο κρίσιμες βουλευτικές εκλογές των τελευταίων ετών.

Σε μια Ελλάδα όμως, η οποία έχει αλλάξει. Η Ελλάδα άλλαξε και γίνεται μέρα με τη μέρα, μια μεγάλη ευρωπαϊκή χώρα. Η οικονομία της χώρας άλλαξε. Όλοι εμείς οι νεότεροι είχαμε συνηθίσει να ακούμε για τη μία αύξηση φόρων μετά την άλλη, ενώ, εδώ και σχεδόν 4 χρόνια έχουν μειωθεί πάνω από 50 φόροι.

Μια Ελλάδα η οποία έχει 6,5 μονάδες λιγότερη ανεργία και πάνω από 270.000 νέες θέσεις εργασίας μόνο στον ιδιωτικό τομέα. Μια Ελλάδα που το 2019 ήταν πρώτη στην ανεργία των νέων ανθρώπων και ο δείκτης αυτός έχει μειωθεί κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες.

Μια Ελλάδα που το 2019 οι πολίτες της άκουγαν ότι δεν υπάρχουν σύνορα και οι μετανάστες και οι πρόσφυγες στοιβάζονταν σε άθλια Κέντρα Κράτησης, σήμερα έχει μειώσει πάνω από 50% τις μεταναστευτικές ροές.

Μια Ελλάδα που όταν ακούγαμε για «κράτος», στο μυαλό μας έρχονταν ουρές, ταλαιπωρία και το… διάστημα όπου θα μας πήγαινε η προηγούμενη Κυβέρνηση, ενώ μέσα σε μόλις 3,5 χρόνια ακούμε «ψηφιακό κράτος» και ξέρουμε ότι έχουμε 1.200.000.000 ψηφιακές συναλλαγές ετησίως.

Μια Ελλάδα η οποία μειώνει τις ανισότητες στην πράξη, μια Ελλάδα που έχει πραγματικά κοινωνικό κράτος, που αυξάνει τις άδειες μητρότητας και πατρότητας, που στηρίζει τα νέα ζευγάρια, τους νέους ανθρώπους με συγκεκριμένες πολιτικές.

Μια Ελλάδα η οποία προσλαμβάνει επιτέλους μόνιμους εκπαιδευτικούς, μετά από 15 χρόνια και για πρώτη φορά Μεταπολιτευτικά εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής.

Μια Ελλάδα που προσπαθεί να βάλει μια τάξη στο χάος του Εθνικού Συστήματος Υγείας και διορίζει υγειονομικούς, διπλασιάζει τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Μια Ελλάδα η οποία, εκτός συνόρων, σε όλες τις μεγάλες μάχες, έχει έναν Πρωθυπουργό, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που πρωταγωνιστεί και δεν την εξευτελίζει. Σε αυτή λοιπόν τη συγκυρία βρισκόμαστε και όπως αντιλαμβάνεστε, όλα αυτά είναι πολύ σημαντικά, αρκεί να τα μάθουν οι πολίτες.

Θα ήθελα λοιπόν σήμερα να εκμεταλλευτώ αυτήν την πολύ τιμητική, αλλά και πολύ σημαντική για όλους εμάς στη Νέα Δημοκρατία παρουσία μου εδώ, για να μοιραστώ μαζί σας κάποιες σκέψεις.

Πρώτον, δεν μπορώ να δεχτώ μια διαπίστωση που κάνουν αρκετοί και που πρέπει να ανατρέψουμε: ότι δήθεν δεν είναι προνομιακές για τη Νέα Δημοκρατία οι νεότερες ηλικίες.

Είτε οι πολύ νεότεροι ημών, είτε η δική μου γενιά, είτε η ενδιάμεση. Κι αυτό δεν μπορώ να το δεχτώ, όχι επειδή είμαι ο Γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας, αλλά γιατί δεν αξίζει πριν και πάνω απ’ όλα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στην Κυβέρνηση αυτή. Είναι η πρώτη Κυβέρνηση -από όσο θυμάμαι τον εαυτό μου εγώ τουλάχιστον- που εφαρμόζει μια συγκεκριμένη πολιτική για τους νέους ανθρώπους με αποτελέσματα:

Το «πρώτο ένσημο», οι πολλές παρεμβάσεις που έχουν γίνει στο μεγάλο ζήτημα που απασχολεί όλους τους νέους, το ζήτημα της στέγης, οι παρεμβάσεις που έχουν γίνει στα σχολεία, στα Πανεπιστήμια, οι νέοι εκπαιδευτικοί που έχουν διοριστεί, οι πολλές επενδύσεις.

Όλα αυτά έφεραν αυτές τις θέσεις εργασίας που είπαμε πριν και μείωσαν την ανεργία 6,5 μονάδες. Όλες αυτές οι πολιτικές, ακόμη και οι οριζόντιες πολιτικές όπως το ψηφιακός κράτος, οι μειώσεις των φόρων, η αλλαγή στο ασφαλιστικό.

Είναι μεταρρυθμίσεις που στην Ελλάδα τις περιμέναμε και ειδικά εμείς οι νεότεροι πάρα πολλά χρόνια και έγιναν για πρώτη φορά.

Όμως η διαπίστωση αυτή, αδικεί και όλες και όλους εμάς. Αδικεί τη δουλειά της ΟΝΝΕΔ, της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, όσα έγιναν και όσα κάναμε όλα αυτά τα χρόνια. Και το κυριότερο, τις πολύ δύσκολες στιγμές που ζήσαμε τα προηγούμενα χρόνια.

Εγώ προσωπικά δεν μπορώ να δεχτώ να θεωρούνται οι νέοι προνομιακό ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ όταν όλες και όλοι περιορίσαμε τις ζωές μας λόγω της πανδημίας, όταν φοιτητές αντί να μπουν στο Πανεπιστήμιο και να ζήσουν τα πιο σημαντικά χρόνια της ζωής τους περιορίστηκαν και έκαναν μάθημα με τηλεκπαίδευση, όταν πολλοί συνομήλικοί μας αγωνιούσαν για τη δουλειά τους και όλοι μαζί συστρατευτήκαμε για τις ζωές μας, εκείνοι έκαναν πορείες για αμετανόητους δολοφόνους.

Όταν εμείς κάναμε καμπάνια υπέρ του εμβολιασμού, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης μιλούσε για «ξεστοκάρισμα» εμβολίων. Σε καμία περίπτωση δεν ήταν ποτέ παρόντες. Δεν έκαναν τίποτα για τους νέους. Απλά τους έδιωξαν στο εξωτερικό.

Και τι θα κάνουμε για αυτό; Πώς θα αντιστρέψουμε αυτή τη διαπίστωση και θα δικαιωθούμε στις εθνικές εκλογές;

Δεν πρέπει να χάσουμε ούτε ένα λεπτό.

Να βγούμε έξω, να βγείτε έξω, σε κάθε πόλη, σε κάθε γειτονιά.

Και εκτός από τις πολλές περιοδείες που κάνετε και κάνουμε όλοι μαζί, πρέπει να μιλήσετε με ανθρώπους από όλο τον κοινωνικό ιστό και κάθε επαγγελματική ομάδα. Να μιλήσετε με όλους τους νέους ανθρώπους. Να κάνετε την πιο «επιθετική» διαδικτυακή καμπάνια, επιθετική ως προς την προώθηση των προτάσεών μας, όχι επιθετική ως προς το ύφος και το λόγο. Αυτό το «χαρίζουμε» στους πολιτικούς μας αντιπάλους. Να πείτε στους νέους την αλήθεια. Με σαφή και ειλικρινή τρόπο.

Να μιλήσετε για όλα όσα έγιναν αυτά τα χρόνια, ακόμα και αυτά που δεν πήγαν τόσο καλά και που μπορούμε να τα κάνουμε καλύτερα. Δεν πρέπει να χάσουμε ούτε μία μέρα. Δεν μας αξίζει να «χαρίσουμε» κανέναν στον ΣΥΡΙΖΑ. Καμία ηλικιακή ομάδα και ιδιαίτερα τους νέους ανθρώπους.

Σε αυτή τη μάχη δεν έχουμε απέναντί μας μια «κανονική» αντιπολίτευση. Τους έχετε ζήσει μέσα στα Πανεπιστήμια. Είναι η πιο τοξική αντιπολίτευση της Μεταπολίτευσης. Εμείς απέναντί τους πρέπει να είμαστε πολύ καλά πληροφορημένοι για το έργο της Κυβέρνησης και να μιλήσουμε για όσα θέλουμε να κάνουμε τα επόμενα χρόνια. Να απαντάμε με επιχειρήματα. Να συγκρίνουμε πεπραγμένα.

Σύγκριση και όχι σύγκρουση, όπως είπε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή.

Αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι η «νάρκη» της απλής αναλογικής που έβαλε η προηγούμενη Κυβέρνηση. Το σχέδιο των πολιτικών μας αντιπάλων, γιατί ξέρουν ότι είναι αδύνατο να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών, είναι απλό. Επενδύουν στη χαλαρότητα της πρώτης κάλπης, για να μπορέσουν να σχηματίσουν μια «κυβέρνηση ηττημένων».

Ο μόνος τρόπος για να μη συμβεί αυτό, και δεν θα συμβεί, είναι να συγκεντρώσει η Νέα Δημοκρατία όσο το δυνατόν πιο ισχυρό ποσοστό. Να μην τους επιτρέψουμε να υλοποιήσουν ένα σχέδιο αποσταθεροποίησης της χώρας. Σκεφτείτε όταν είχε προκύψει η κρίση στα σύνορα, να έπρεπε οι συμμέτοχοι σε αυτήν την «προοδευτική διακυβέρνηση», ο Τσίπρας, ο Ανδρουλάκης, ο Βαρουφάκης, να συγκεντρωθούν για να συμφωνήσουν τι πρέπει να κάνουν.

Σκεφτείτε στην πανδημία, όταν ήρθαν τα εμβόλια στη χώρα μας, να ήταν στην Επιτροπή ο Αλέξης Τσίπρας με τον Παύλο Πολάκη για να συζητήσουν αν πρέπει να «ξεστοκάρουν» ή όχι τα εμβόλια. Σκεφτείτε εν μέσω της μεγαλύτερης υγειονομικής κρίσης, να ήταν στο χέρι της προηγούμενης Κυβέρνησης να διασώσει όλες τις θέσεις εργασίας, μια κυβέρνηση η οποία είχε αφήσει την Ελλάδα στην ευνοϊκότερη οικονομική συγκυρία παγκοσμίως, τελευταία στον δείκτη ανάπτυξης για 4,5 χρόνια.

Σκεφτείτε τις μεγάλες συναντήσεις του εξωτερικού, αντί για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, να επέστρεφε για να μας εκπροσωπήσει ο Γιάνης Βαρουφάκης. Όλα αυτά, πρέπει να γίνουν κατανοητά.

Αυτό είναι το δίλημμα.

Δεν υπάρχουν δύο κάλπες.

Υπάρχει μία κάλπη, η εθνική κάλπη.

Την πρώτη Κυριακή των εκλογών οι Έλληνες θα αποφασίσουν για το ποιος θα είναι Πρωθυπουργός και αυτός θα είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Για το ποια θα είναι η Κυβέρνηση κι αυτή θα είναι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και πολύ απλά θα χρειαστεί άλλη μια εκλογική διαδικασία για να επικυρωθεί αυτό το αποτέλεσμα.

Όσο σημαντικός και να είναι ο απολογισμός μας, όσα πολλά κι αν έχουμε κάνει και σίγουρα μπορούμε να κάνουμε πολλά περισσότερα, μην ξεχνάτε ότι σημασία έχει η προοπτική για την επόμενη μέρα. Πρώτον γιατί όσα πούμε θα τα κάνουμε. Το αποδείξαμε την προηγούμενη τετραετία. Η συνέπεια της Κυβέρνησης είναι τεκμήριο για την αξιοπιστία της.

Ακόμη πιο σημαντικό όμως είναι το πρόγραμμά μας για την επόμενη τετραετία. Περιμένουμε από εσάς όλο και περισσότερες προτάσεις. Προτάσεις οι οποίες θα προκύπτουν από την επαφή σας με κάθε νέα και κάθε νέο. Είτε είναι ψηφοφόροι μας, είτε όχι. Εμείς θέλουμε να εφοδιάσουμε το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας με όλο και περισσότερη πληροφορία από τη βάση μας, την κοινωνία των πολιτών και ειδικά από τους νέους ανθρώπους.

Κλείνω απαντώντας σε κάτι που είπε ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στη χθεσινή του ομιλία στην Πάτρα. Ο κ. Τσίπρας είπε το δίλημμα είναι «Δημοκρατία ή Νέα Δημοκρατία», «Δημοκρατία ή Κυριάκος Μητσοτάκης». Οφείλουμε να τους απαντήσουμε ότι τη Δημοκρατία σε αυτό τον τόπο την αποκατέστησε το 1974 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και την προστατεύει κάθε μέρα, ακόμα και σε δύσκολες εποχές, η Νέα Δημοκρατία. Ακόμα κι όταν εκείνοι προσπάθησαν να τη θέσουν σε κίνδυνο, έμμεσα ή άμεσα, στην πάνω και στην κάτω πλατεία, με διχαστικά δημοψηφίσματα. Και θα συνεχίσει να την προστατεύει η Νέα Δημοκρατία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο καλύτερος Πρωθυπουργός της Μεταπολίτευσης και θα είναι Πρωθυπουργός και την επόμενη τετραετία. Αυτή την απάντηση θα τη δώσουμε όλες και όλοι μαζί παντού, με τους νέους ανθρώπους στην πρώτη γραμμή.

Προσωπικά, θεωρώ ότι είναι η τεράστια τιμή που μου έκανε ο Πρωθυπουργός πριν από λίγο παραπάνω από έναν χρόνο, να με προτείνει για τη θέση του Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής και να εκλεγώ ομόφωνα όντας Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ και να έχουμε στη Νέα Δημοκρατία συνεργάτες από τη Νεολαία σε όλα τα Όργανα και πολύ σύντομα θα το δείτε, πως πολλοί νέοι άνθρωποι θα επανδρώσουν τα ψηφοδέλτια μας στις εθνικές εκλογές, ακόμα περισσότεροι. Είναι και ένα προσωπικό στοίχημα, το οποίο στηρίζει ο Πρωθυπουργός και στις εθνικές εκλογές και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Αυτό δεν αποτελεί μια προσωπική επιτυχία. Δεν θα είχε γίνει αν δεν είχα στο πλευρό μου όλες και όλους εσάς.

Θα ήθελα λοιπόν να ευχαριστήσω όλους εσάς, τον Πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Ορφέα Γεωργίου, όλους μου τους συνεργάτες, όλα τα παιδιά που συνεχίζουν την παρακαταθήκη μας στην ΟΝΝΕΔ.

Κάθε ημέρα ήταν ξεχωριστή, κάθε ημέρα ήταν ακόμη ένα βήμα σε αυτήν την προσπάθεια. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε με κάθε του απόφαση, με κάθε του επιλογή, να μας κάνει πρωταγωνιστές, να μας βάλει δίπλα του, να μας εμπιστευτεί, να συνδιαμορφώσουμε την επόμενη ημέρα.

Πρέπει να φανούμε αντάξιοι αυτής της εμπιστοσύνης με το αποτέλεσμα των επόμενων εκλογών.

Καλή δύναμη, σας ευχαριστώ.

Best Of

Όλγα Κεφαλογιάννη: Το μέλλον του ελληνικού τουρισμού είναι συνδεδεμένο με τη βιώσιμη ανάπτυξη

Στην τηλεόραση της ΕΡΤ και την εκπομπή "Συνδέσεις", με...

Ο Κασσελάκης στον… φυσικό χώρο του. Ένα Fashion Show

Την ώρα που η ελληνική κοινωνία δηλώνει σε όλους...

Η διείσδυση Τσίπρα (και) στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ

Τα ευρήματα της δημοσκόπησης της GPO για την τηλεόραση...

Ο Τσίπρας και… οι άλλοι. Ποιός μπορεί να ενώσει την Κεντροαριστερά

Την ώρα που ακόμη και η άλλοτε υποσχόμενη Ρένα...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Η νέα κρίση της ευρωζώνης. Και τα νέα… Μνημόνια (που έρχονται)

Η... χαρωπή γραφειοκρατία των Βρυξελλών, ένα πολιτικό προσωπικό ακραία...

Η επέτειος της… εκδίκησης της “Μαυριτανίας”

  Η δική μας 24η Ιουνίου. Που ήρθε να διαδεχθεί...

Ο τελευταίος βασιλιάς (του ποδοσφαίρου)…

  Ο Λιονέλ Μέσι είναι πιθανότατα ο καλύτερος που ζήσαμε...

Μια χώρα που… αρνείται να ξεπεράσει τον Ανδρέα

  Η ιστορική συνείδηση ενός έθνους, δεν έχει χώρο για......

Ο “χαρισματικός” και ο… “δεξιούλης”. Το χιούμορ της Ιστορίας με Ανδρέα και Σημίτη

Αν παρακολουθήσει κανείς προσεκτικά την... αίσθηση του χιούμορ που...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Η νέα κρίση της ευρωζώνης. Και τα νέα… Μνημόνια (που έρχονται)

Η... χαρωπή γραφειοκρατία των Βρυξελλών, ένα πολιτικό προσωπικό ακραία κατώτερο της συγκυρίας, δυσκολεύεται ακόμη και να καταλήξει σε συμβιβασμό για το πώς θα μοιραστούν...

Η επέτειος της… εκδίκησης της “Μαυριτανίας”

  Η δική μας 24η Ιουνίου. Που ήρθε να διαδεχθεί την 14η Ιουνίου. Με διαφορά δυο ετών, από το 1987, στο 1989. Εθνική Ελλάδας γειά σου......

Ο τελευταίος βασιλιάς (του ποδοσφαίρου)…

  Ο Λιονέλ Μέσι είναι πιθανότατα ο καλύτερος που ζήσαμε να δούμε. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο πολυνίκης. Και τόσοι ακόμη, λίγο πιο κάτω από το "ημίθεο"...