Μαριάννα Μπιτσάνη: Να ψάχνουμε λύσεις για “αυτό που δεν πάει καλά”

Της Μαριάννας Μπιτσάνη

Φοιτήτρια Νομικής Σχολής

Twitter: Marianna_B

Instagram: marianna_bitsani

 

Κρύα ντους, ηλεκτροσόκ, τρυπανισμός και λοβοτομή αποτελούν μερικές μόνο από τις “ευφάνταστες” μεθόδους που κατά το παρελθόν διέκριναν τις θεραπευτικές προσεγγίσεις για άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας. Φυσικά, αυτό αποτελεί πλέον παρελθόν.

Τα κυνήγια μαγισσών, το μίασμα του “τρελού” και ο κοινωνικός εξοστρακισμός έχουν αντικατασταθεί από ένα κύμα κινητοποίησης για την ανάδειξη ζητημάτων στον τομέα του “mental health”. Μάλιστα, δεν πρόκειται τόσο για ανάδειξη όσο για εορτασμό της χαρτογράφησης του ψυχικού πόνου.

Από τα ατέλειωτα ράφια ευπώλητων βιβλίων αυτοβοήθειας και τη συνεχή παραγωγή νέων όρων για την περιγραφή του συναισθηματικού μας κόσμου ιδίως στον χώρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όλος ο κόσμος φαίνεται να αγκαλιάζει την ιδέα του άγχους, των νευρώσεων, των ψυχαναγκασμών, προσεγγίζοντας τέτοια ζητήματα με χιούμορ, αποδοχή και γενναιοδωρία.

“Τελικά και άλλοι αισθάνονται έτσι”, “μα πώς ήξεραν τί σκέφτομαι”, “ήμουν σίγουρη ότι έχω κάτι τέτοιο”, “έχεις δικαίωμα να αισθάνεσαι όπως θέλεις”, “αποδέξου τον εαυτό σου όπως είναι”

Αν έχουμε πλέον το θάρρος να αναφερόμαστε ανοιχτά στις δυσκολίες μας και στην ψυχική μας υγεία, όταν παλαιότερα θα θεωρούνταν ντροπή ο νευρικός κλονισμός οποιουδήποτε αρσενικού και η υστερία ήταν το πορτραίτο ημιλιπόθυμων γυναικών στο ντιβάνι του ψυχαναλυτή, αδιαμφισβήτητα ο κόσμος μας είναι πιο δεκτικός στην ψυχική ασθένεια σωστά;

Χμ.

Το 2017 η Cecilia McGough, σε ομιλία της στο TedX, διηγήθηκε την ιστορία της ως μιας ευφυούς νεαρής γυναίκας η οποία ήδη από το λύκειο συνέβαλε στην ανακάλυψη ενός αστέρα νετρονίων, έλαβε μέρος στους International Space Olympics, αλλά όταν αποκάλυψε στη μητέρα της ότι χρειάζεται ιατρική βοήθεια εξαιτίας των δυσκολιών που αντιμετώπιζε καθημερινά λόγω της σχιζοφρένειας της, έλαβε την απάντηση πως δεν πρέπει να αποκαλύψει πουθενά το πρόβλημά της, καθώς δεν μπορεί κάτι τέτοιο να βρίσκεται στο ιατρικό ιστορικό της οικογένειας.

Πόση, αλήθεια, αναγνώριση της σημασίας της ψυχικής υγείας υπάρχει; Υπάρχει πρόβλεψη στο πλαίσιο εταιρικών πολιτικών αλλά και στον χώρο του δημοσίου για την υποστήριξη ατόμων με αγχώδεις διαταραχές, φοβίες, μανιοκατάθλιψη, διπολική διαταραχή ή νευρική ανορεξία; Στο σχολείο αφιερώνεται χρόνος για ενημέρωση περί διαχείρισης του άγχους, της θλίψης, καθώς και, μεταξύ άλλων, για διαταραχές που μπορούν να επιτείνουν τέτοια συναισθήματα, όπως ο αυτισμός;

Η ψυχική ασθένεια εν αντιθέσει με τη σωματική, που συνοδεύεται από μία αίσθηση ασφαλείας σε αυτόν που δεν πλήττεται από αυτήν, αφού δημιουργεί μια εντύπωση αδυναμίας του πάσχοντος η οποία γεννά αισθήματα ανωτερότητας και κατ’ επέκταση “μεγαλόψυχου” οίκτου, δεν είναι εμφανής με την πρώτη ματιά.

“Δεν υπάρχει μεγαλύτερος φόβος από τον φόβο του αγνώστου” είχε γράψει ο άρχοντας του τρόμου H.P. Lovecraft, θυμίζοντας μας ότι η αντανακλαστική αντίδραση απέναντι στο άγνωστο, σφυρηλατημένη στο καμίνι της εξέλιξης, δεν είναι άλλη από την επιφυλακτικότητα, την εχθρότητα και πιθανώς την απόρριψη.

Γιατί, ο άνθρωπος που τραυματίζεται στη μάχη εκατομμύρια χρόνια πριν πρέπει να σωθεί, καθώς είναι τροφοσυλλέκτης, κυνηγός και επίδοξος γονιός. Από την άλλη ο ακατανόητος “τρελός του χωριού” μόνο μπελάδες φέρνει…

Η σύγχρονη, ωστόσο, τεχνολογία, για αυτούς που τη διαθέτουν ως πολυτέλεια, δε συγχωρεί το “άγνωστο”, καθιστώντας όποια απαξιωτική στάση απέναντι στην ψυχική υγεία απλή αδιαφορία ή και βαθιά άρνηση.

Το έδαφος είναι γόνιμο και προετοιμασμένο σε μεγάλο βαθμό να δεχτεί τη θετική έμπρακτη αλλαγή, ιδιαίτερα από μέρους των νέων που έχουν υψηλότερη εξοικείωση με το ζήτημα, μιας και βιβλία και σειρές που είναι δημοφιλείς στην κοινωνική μας ομάδα συχνά εξερευνούν πτυχές του.

Το μόνο που μένει είναι η προθυμία να ψάξουμε λύσεις για “αυτό που δεν πάει καλά”.

Best Of

Ο Κασσελάκης “πουλάει”. Μόνο ως… διασκεδαστής

Οι εικόνες από την παρουσίαση του βιβλίου του Στέφανου...

Τάσος Χατζηβασιλείου: Κορυφαίος βραχίονας της εξωτερικής πολιτικής η οικονομική διπλωματία

Με ανάρτηση στους προσωπικούς λογαριασμούς του στα social media,...

Ντόρα Μπακογιάννη: Ο Κωνσταντίνος Τασούλας με σεμνότητα, ήθος και αποτελεσματικότητα

Την υποψηφιότητα του Κωνσταντίνου Τασούλα για την Προεδρία της...

Κώστας Μπακογιάννης: Ο Κώστας Τασούλας θα μας ενώσει

Ο Κώστας Μπακογιάννης έκανε την παρακάτω ανάρτηση στους προσωπικούς...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς στην πρώτη του μεγάλη αποκλειστική συνέντευξη στο ΟΠΑΠ Game Time

Τι λέει ο προπονητής της Εθνικής Ομάδας για την...

Η επέτειος έναρξης της (κανονικής) λεηλασίας της Ελλάδας

Για να μην ξεχνιόμαστε... Ήταν σαν σήμερα... 18 Ιανουαρίου....

Τα γενέθλια της γυναίκας που αρνείται (ακόμη) το πεπρωμένο της…

Έχει γενέθλια, και μαζί της γιορτάζει... όλη η (προοδευτική)...

O ΟΠΑΠ στη λίστα με τους κορυφαίους εργοδότες της Ελλάδας και το 2025

Αναδείχθηκε Top Employer για τρίτη διαδοχική χρονιά Τη διεθνή πιστοποίηση...

Ο Κασσελάκης “πουλάει”. Μόνο ως… διασκεδαστής

Οι εικόνες από την παρουσίαση του βιβλίου του Στέφανου...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς στην πρώτη του μεγάλη αποκλειστική συνέντευξη στο ΟΠΑΠ Game Time

Τι λέει ο προπονητής της Εθνικής Ομάδας για την πρόκριση στο Μουντιάλ, τους Έλληνες φιλάθλους και τον Κώστα Φορτούνη Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς φιλοξενείται στην...

Η επέτειος έναρξης της (κανονικής) λεηλασίας της Ελλάδας

Για να μην ξεχνιόμαστε... Ήταν σαν σήμερα... 18 Ιανουαρίου. Του σωτηρίου έτους 1996... Τότε που η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, επέλεγε με μόλις 11...

Τα γενέθλια της γυναίκας που αρνείται (ακόμη) το πεπρωμένο της…

Έχει γενέθλια, και μαζί της γιορτάζει... όλη η (προοδευτική) Αμερική. Η Πρώτη Κυρία... της καρδιάς μας γίνεται 61 ετών, και η ανθρωπότητα αναρωτιέται αν...