Μανώλης Κοττάκης: Η μετάλλαξη του αξιακού συστήματός μας

Η έγκριση οικονομικής βοήθειας-μαμούθ από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής προς την Ουκρανία, την Ταϊβάν και το Ισραήλ δείχνει ότι υπερδύναμη θέλει συνεχίσει τον πόλεμο δι’ αντιπροσώπων στον πλανήτη, μέχρι να είναι έτοιμη για απευθείας αναμέτρηση. Θέλει, επίσης, να καθυστερήσει την ήττα της Δύσης στην Ουκρανία, κάτι που παραδέχεται δημοσίως η CIA, μέχρι τις προεδρικές εκλογές.

Οσο, όμως, κι αν σας φαίνεται απίστευτο, θεωρώ ότι αυτό είναι το… ολιγότερο. Το περισσότερο είναι ότι, στο πλαίσιο ενός νέου Ψυχρού Πολέμου, όλες οι χώρες της Δύσης έχουν αρχίσει και περιστέλλουν το ακριβό αγαθό που τις διαχωρίζει από τα αυταρχικά καθεστώτα: την ελευθερία. Την ελευθερία της έκφρασης, την ελευθερία των μετακινήσεων, την ελευθερία και προστασία της ιδιοκτησίας, ακόμα και την ελευθερία της πολιτικής αντιπροσώπευσης. Αντιπροσωπευτική δημοκρατία ονομάζεται το πολίτευμά μας, μην το ξεχνάμε!

Δείτε τέσσερα βασικά παραδείγματα: στην Αμερική είναι έτοιμοι να απαγορεύσουν ως επικίνδυνη για τα συμφέροντα του έθνους την εφαρμογή TikTok, λάτρης της οποίας είναι ο Eλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Χθες ψήφισε την απαγόρευσή της η Βουλή των Αντιπροσώπων. Στη Γερμανία απαγόρευσαν μετακινήσεις για πολιτικές εκδηλώσεις με θέμα την κρίση στη Μέση Ανατολή. Δεν επέτρεψαν τη διεξαγωγή τους ούτε από το διαδίκτυο, μέσω ZOOM! Θύμα των απαγορεύσεων αυτών, που πλήττουν την ελευθερία διακίνησης των ιδεών, ήταν και ο πρόεδρος του Μερα25 Γιάνης Βαρουφάκης.

Στην Ευρώπη, όπου θεωρητικά η ιδιοκτησία και οι τραπεζικές καταθέσεις προστατεύονται, ανεξαρτήτως προελεύσεως, η Κομισιόν είναι έτοιμη να κατασχέσει ρωσικά κεφάλαια που… λιμνάζουν στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα και να τα διαθέσει απευθείας στην Ουκρανία για τη συνέχιση του πολέμου με τη Ρωσία. Και, βεβαίως, δεν θα μπορούσε να λείπει και η πατρίδα μας από τον χώρο των απαγορεύσεων.

Το Σαββατοκύριακο μελετήσαμε το υπόμνημα που κατέθεσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πέμπτο τμήμα του Αρείου Πάγου, με το οποίο ζητά να απαγορευθεί η συμμετοχή του κόμματος «Σπαρτιάτες» στις προσεχείς ευρωεκλογές. Βέβαιος ων ότι το εκλογοδικείο θα το αποβάλει από το Κοινοβούλιο, αποφασίζοντας την έκπτωση από το αξίωμα και των 12 βουλευτών του. Δεν θα μπω στον πειρασμό να σχολιάσω εκτενώς το υπόμνημα.

Αρκεί να σας πω, από τις παραπομπές του, ότι ο πρωθυπουργός είναι φανατικός αναγνώστης τού λογαριασμού τού Ηλία Κασιδιάρη στο X, τον οποίο επικαλείται τουλάχιστον 30 φορές για να αποδείξει ότι αυτός είναι ο πραγματικός αρχηγός του κόμματος. Το φακέλωμα φτάνει σε τέτοιο βαθμό, ώστε κοτζάμ πρωθυπουργός να κάνει ονομαστική αναφορά και σε μετακλητούς υπαλλήλους του κόμματος των «Σπαρτιατών», την κυρία Κλημεντοπούλου συγκεκριμένα, για να τεκμηριώσει τον ισχυρισμό του περί πραγματικού αρχηγού. Ωστε κοτζάμ πρωθυπουργός να αναφέρει πόσες δεκάδες ψήφους πήρε στο παρελθόν ως υποψήφιος ο Στίγκας στις εκλογές, για να παραδεχθεί ότι χωρίς τον έγκλειστο του Δομοκού το κόμμα δεν έβλεπε Βουλή.

Αρκεί, επίσης, να σας πω ότι ο πρωθυπουργός λέει ότι η γεραπετρίτειος έννοια του πραγματικού αρχηγού «δεν είναι άγνωστη στην έννομη τάξη μας», παραπέμποντας στις… ανώνυμες εταιρίες! Παρομοιάζοντας, δηλαδή, τα πολιτικά κόμματα με… ανώνυμες εταιρίες. Σταματώ εδώ. Διότι αν εξιστορήσω τα δεκάδες πολιτικά «μαργαριτάρια» που εντόπισα στις 37 σελίδες του υπομνήματος που υπογράφει ο πρωθυπουργός της χώρας, με αίτημα την απαγόρευση συμμετοχής άλλου κόμματος στις ευρωεκλογέςθα ντραπεί και η ντροπή. Ανεξαρτήτως αν το κόμμα αυτό καταπάτησε την εντολή που του έδωσαν 250.000 Ελληνες το 2023 και αντί να κυνηγήσει τη διαφθορά, όπως υποσχόταν, συγκλονίστηκε από εσωτερικές καταγγελίες για διαφθορά και μαφία. Ετερον εκάτερον.

Το ζήτημα είναι, επιστρέφω στο γενικότερο, ότι η Δύση πορεύεται σ’ αυτόν τον αιώνα ως συμμαχία με όπλο τον φόβο και τις απαγορεύσεις στη διαφορετική άποψη. Ακόμα και την ακραία, που ποτέ δεν τη φοβήθηκε στην ακμή της, γιατί πάντα τη νικούσε. Μόνο που αυτό το όπλο το χρησιμοποιούσαν στο παρελθόν τα αυταρχικά καθεστώτα της Ανατολής, με τα οποία σταδιακά αρχίζει να μοιάζει και η Δύση. Κάθε αντίθετη πολιτική έκφραση η οποία ενοχλεί το σύστημα, ακόμα κι ένα πανό διαμαρτυρίας στο γήπεδο του Παναιτωλικού υπέρ της Μαρίας Καρυστιανού, κηρύσσεται παράνομη. Και τιμωρείται με ποινή.

Αν, λοιπόν, έχουμε ένα μεγάλο ζήτημα να αντιμετωπίσουμε μπροστά μας σε αυτό τον αιώνα, αυτό είναι ο ίδιος ο δυτικός μας ο εαυτός. Η μετάλλαξη του αξιακού συστήματος το οποίο αγαπήσαμε και εξακολουθούμε να αγαπάμε. Ούτε ο φόβος ούτε οι απαγορεύσεις είναι το μέλλον μας. Δεν μπορεί να είναι. Ο χρόνος της αντίδρασης συναρτάται από την πύκνωση των γεγονότων και τη συγκυρία. Θα προκύψει τυχαία.

Best Of

Ο… αγιογράφος που έφαγε πόρτα για τη διαδοχή Τσιόδρα στο Μαξίμου

Πηγή: One Voice Γράφει το «Βαθύ Λαρύγγι»   Από την ημέρα που...

Ο Ανδρουλάκης δεν σκοπεύει να διευκολύνει τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, αποχωρώντας από την ηγεσία του

Οι εκτιμήσεις για μοιραία χαμηλή πτήση του ΠΑΣΟΚ στις...

Όλγα Κεφαλογιάννη: Ένα σημαντικό κομμάτι της κληρονομιάς μας

Η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη έκανε την παρακάτω ανάρτηση...

Κωστής Χατζηδάκης: Δεν συζητάμε πια για τις εκκρεμείς συντάξεις, επειδή το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε

Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης έκανε...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Ο ΟΠΑΠ αγκαλιάζει τις τοπικές κοινωνίες μέσα από το πρόγραμμα «Μαζί για καλό σκοπό»

  33 κοινωνικές δράσεις σε 21 νομούς από τον ΟΠΑΠ...

Ο… αγιογράφος που έφαγε πόρτα για τη διαδοχή Τσιόδρα στο Μαξίμου

Πηγή: One Voice Γράφει το «Βαθύ Λαρύγγι»   Από την ημέρα που...

Το απόλυτο… πανηγύρι με σενάρια συνωμοσίας στα διεθνή social media για το “ατύχημα Ραϊσί”

Η συντριβή του ελικοπτέρου που τον μετέφερε και οδήγησε...

Χωρίς τον Ραϊσί… στη ζωή, ο γιος του Χαμενεϊ… έρχεται

Ο θάνατος του Ιμπραήμ Ραϊσι διαμορφώνει καινούρια δεδομένα στη...

Ακόμη μια πηγή… ανάφλεξης (του πλανήτη) στη… βάρδια του (ετοιμόρροπου) Μπάιντεν

Η λαχανιασμένη αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν και...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Ο ΟΠΑΠ αγκαλιάζει τις τοπικές κοινωνίες μέσα από το πρόγραμμα «Μαζί για καλό σκοπό»

  33 κοινωνικές δράσεις σε 21 νομούς από τον ΟΠΑΠ και τους πράκτορες του δικτύου του Μια ακόμα σημαντική πρωτοβουλία εταιρικής υπευθυνότητας, η οποία δίνει...

Ο… αγιογράφος που έφαγε πόρτα για τη διαδοχή Τσιόδρα στο Μαξίμου

Πηγή: One Voice Γράφει το «Βαθύ Λαρύγγι»   Από την ημέρα που ο Δημήτρης Τσιόδρας ανακοίνωσε και επίσημα την υποψηφιότητά του για τις ευρωεκλογές, και παρόλο που...

Το απόλυτο… πανηγύρι με σενάρια συνωμοσίας στα διεθνή social media για το “ατύχημα Ραϊσί”

Η συντριβή του ελικοπτέρου που τον μετέφερε και οδήγησε στον θάνατο τον Ιμπραήμ Ραϊσί, έδωσε αφορμή για... πανηγύρι σεναρίων συνωμοσίας για το "ατύχημα" του...