Γράφει ο Μανώλης Κοττάκης
Η ατμόσφαιρα στο Μέγαρο Μαξίμου δεν έχει -φαινομενικώς τουλάχιστον- καμία σχέση με τις φορτισμένες ημέρες του περασμένου Αυγούστου.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε όλη την εβδομάδα ραντεβού προετοιμασίας για τη ΔΕΘ, ενώ οι συνεργάτες του τον ενημέρωναν για την έκταση της δημοσκοπικής ζημιάς που υπέστη η Ν.Δ. από τις φωτιές και από το φιάσκο Αποστολάκη – τρεις μονάδες, με τις διαρροές να κατευθύνονται κυρίως στα δεξιά του πολιτικού φάσματος και όχι προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Με εδραία την εντύπωση, λοιπόν, ότι πράγματι έγινε ισχυρή ζημιά, αλλά όχι ανεπανόρθωτη, καθώς η Αριστερά αυτή τη στιγμή μοιάζει ανίκανη να καρπωθεί τη λαϊκή δυσαρέσκεια, ο πρωθυπουργός κάνει αυτή τη στιγμή τον σχεδιασμό του για το 2022. Το οποίο, μολονότι διαψεύδεται αρμοδίως, θεωρείται από πολλούς εκλογικό έτος. Κάνει τους σχεδιασμούς του για την οικονομία (και προειδοποιεί ότι σήμερα στη Θεσσαλονίκη «θα πω πράγματα που θα ταράξουν τα νερά»), για την πανδημία («η οποία θα έχει σκαμπανεβάσματα»), για τα εθνικά θέματα, όπως τα Ελληνοτουρκικά και το Σκοπιανό, για το πώς θα εξελιχθεί η αντιπαράθεσή του με τον αντίπαλό του Αλέξη Τσίπρα.
Ο τρόπος που εξελίχθηκε το σίριαλ της υπουργοποίησης Αποστολάκη, την οποία «χάλασε» με τις δηλώσεις περί αποστασίας ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έχει ενοχλήσει βαθιά τον πρωθυπουργό, ο οποίος δείχνει αποφασισμένος να διακόψει την επικοινωνία με την αξιωματική αντιπολίτευση. Μόνο στη Βουλή θα διαλέγεται μαζί της. Δεν θα είναι η πρώτη φορά, άλλωστε. Ούτε την περίοδο 2016-2019 υπήρχε δίαυλος επικοινωνίας Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ με απόφαση Τσίπρα. Αυτή τη φορά, όμως, η επικοινωνία θα διακοπεί με απόφαση Μητσοτάκη.
«Κόβω κάθε γέφυρα επικοινωνίας μαζί τους και ακυρώνω κάθε απόπειρα συναίνεσης, διότι αυτοί, με τον τρόπο που συμπεριφέρονται τον τελευταίο καιρό, έδειξαν ότι επιθυμούν αυτή τη διακοπή!» είπε σε συνεργάτες του ο κύριος Μητσοτάκης και εξήγησε:
«Ο Τσίπρας με υβρίζει συνεχώς. Εμένα προσωπικώς. Τη σύζυγό μου. Τον υιό μου Κωνσταντίνο. Την κόρη μου Δάφνη. Και δεν γίνεται τώρα μόνον αυτό. Γινόταν και τέσσερα ολόκληρα χρόνια, όταν ήμασταν στην αντιπολίτευση. Στην περίπτωση Αποστολάκη τι συνέβη; Ο ναύαρχος με είχε διαβεβαιώσει μία μέρα πριν από την ανακοίνωση της υπουργοποίησής του ότι ο Τσίπρας είναι ενήμερος και συμφωνεί. Τι άλλαξε δεν ξέρω. Εμείς ζητούσαμε διακομματική συναίνεση για το πρόσωπο. Όχι για την πολιτική που θα ασκήσει».
Ο κύριος Μητσοτάκης δεν απαντά στο παράπονο του αρχηγού της αντιπολίτευσης ότι δεν τον κάλεσε ο ίδιος να συννενοηθούν απευθείας μαζί, αλλά το σύνηθες σχόλιο που κάνει σε αυτές τις περιπτώσεις είναι το εξής: «Δεν συγκυβερνώ!» Οι καλά γνωρίζοντες θεωρούν ότι η εμμονή του κυρίου Μητσοτάκη να χρεώσει προσωπικώς στον κύριο Τσίπρα τη μη υπουργοποίηση Αποστολάκη έχει και έναν ακόμη στόχο: Να εκθέσει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε επιχειρηματικά και μιντιακά κέντρα ισχύος, που έβλεπαν με θετικό μάτι τόσο την επαναφορά του Τάκη Θεοδωρικάκου στην κυβέρνηση όσο και την υπουργοποίηση του κυρίου Αποστολάκη. Η απόφαση του πρωθυπουργού να κόψει κάθε γέφυρα επικοινωνίας με την αντιπολίτευση και να συγκρουστεί μαζί της μετωπικά μοιάζει στρατηγική. Και φθάνει έως τον πρώτο γύρο της διπλής εκλογικής αναμέτρησης που σχεδιάζει να προκαλέσει ο κύριος Μητσοτάκης, όπως ακούγεται, έως το φθινόπωρο του 2022.
«Η απλή αναλογική είναι ένα εκλογικό σύστημα σχεδιασμένο για να υπηρετήσει τη συνεργασία του πρώτου και του δευτέρου κόμματος. Εννοείται ότι δεν μπορούμε να συνεργαστούμε με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικώς μάλιστα όταν κάποιοι διοχετεύουν στον Τύπο την εκτίμηση ότι ο Τσίπρας θα δεχθεί να συγκροτηθεί κυβέρνηση συνεργασίας Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ υπό την προϋπόθεση ότι θα είναι άλλος ο πρωθυπουργός από εμένα. Τα ακούω και εγώ αυτά, αλλά, αν κάποιος -απίθανο- επιχειρήσει να παίξει σε τέτοιο παιχνίδι, θα τον πάρουν με τις πέτρες οι νεοδημοκράτες. Καμία συνεργασία, λοιπόν. Αυτό που θα κάνουμε, λοιπόν, όταν έρθει η ώρα είναι να προκαλέσουμε νέες εκλογές με ενισχυμένη αναλογική. Είμαστε η πλειοψηφία της λογικής και της μεσαίας τάξης».
Όσον αφορά τα εθνικά θέματα, ο κύριος Μητσοτάκης, εν όψει και του εκλογικού του σχεδιασμού, είναι ξεκάθαρος: «Δεν επείγομαι να φέρουμε στη Βουλή προς κύρωση τα μνημόνια αμυντικής συνεργασίας με τα Σκόπια. Θα γίνει αυτό κάποια στιγμή στο μέλλον. Αυτά που προέχουν τώρα είναι η εφαρμογή της Συνθήκης των Πρεσπών και η ανάπτυξη της μεταξύ μας οικονομικής συνεργασίας». Συνεργάτες του που γνωρίζουν άριστα τον τρόπο που σκέφτεται ο κύριος Μητσοτάκης τοποθετούν τον χρόνο της πιθανής ψήφισης των μνημονίων αυτών αμέσως μετά τις προσεχείς εκλογές. Διότι, σε αντίθετη περίπτωση, αν η Ν.Δ. ψηφίσει το όνομα «Βόρεια Μακεδονία» πριν από εκλογές, υπολογίζεται ότι θα έχει μίνιμουμ απώλεια της τάξης του 5% της εκλογικής της δύναμης. Όσο για την πανδημία; Ο πρωθυπουργός, χωρίς να το ομολογεί ευθέως στους συνεργάτες του και χωρίς να υποτιμά τυχόν μεταλλάξεις, φαίνεται να έχει πειστεί πως είμαστε στη μεγάλη τελική ευθεία για την εκτόνωσή της. Δεν πρόκειται να κλείσει ξανά την οικονομία. Ευελπιστεί ότι με την αύξηση του εμβολιασμού στα παιδιά, με τη συμμετοχή των μισών ανεμβολίαστων στο πρόγραμμα και με το 15% του πληθυσμού που έχει ήδη νοσήσει θα καταφέρει να φθάσει με σκαμπανεβάσματα έως την προσεχή άνοιξη. Σε πρώτο πλάνο βρίσκεται αυτή τη στιγμή η οικονομία. Η πανδημία συμβαδίζει, αλλά έπεται.