Λευτέρης Κουσούλης: Και οι εκλογές μια… επέτειος είναι

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη

 

Με άρθρο του στο “Βήμα της Κυριακής”, ο Λευτέρης Κουσούλης αναφέρθηκε στο επετειακό Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας.

Ο έμπειρος πολιτικός επιστήμονας υπογραμμίζει τα εξής:

Με αφορμή το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, 50 χρόνια.
”ΑΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΛΗΜΑ, ΦΕΟΥΔΑΡΧΙΚΟΣ ΠΥΡΗΝΑΣ”
..πλευρές της φύσης του κυβερνώντος κόμματος ..
Το σημείωμά μου σήμερα στο ΒΗΜΑ.
Στην κρίση σας.
”Επετειακό χαρακτήρα – διαβάζουμε – προσλαμβάνει το 15ο Συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος, καθώς αυτό συμπληρώνει πενήντα χρόνια ζωής. Κάθε επέτειος είναι μια αφορμή γιορτής. Η γιορτή συνδέεται με ένα μεγάλο γεγονός, μια ιδρυτική πράξη για παράδειγμα, είναι μια υπέρβαση, μια ένδειξη αντοχής στον μακρύ χρόνο, μια εναντίωση στη φθορά. Δεν είναι μόνο αυτό. Είναι και μια αφορμή ανακεφαλαίωσης της εμπειρίας που κάθε επέτειος φέρνει ως ευκαιρία. Προφανώς και χρήσης πολιτικής αυτής της ευκαιρίας, σε μια σύνδεση των παραστάσεων, της ιστορίας και των συμβόλων με το παρόν, από τους εκφραστές της στιγμής, που λογικό είναι να βλέπουν και να φαντάζονται τον εαυτό τους πέραν της στιγμής.
Από την εποχή του ιδρυτή της, του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ως σήμερα, η Νέα Δημοκρατία αποτελεί έναν, μαζί με το ΠΑΣΟΚ – ο ΣΥΡΙΖΑ ακολούθησε – κύριο συντελεστή της μεταπολιτευτικής μας ζωής, με ρόλο καίριο και καθοριστικό σε κρίσιμες στιγμές καμπής και δοκιμασίας, με την χρεωκοπία της χώρας να βρίσκεται στην κορυφή αυτής της όχι αδιατάρακτης διαδρομής. Η θεμελιώδης επιλογή, ιδεολογικοπολιτικού τύπου, θα έλεγε κανείς, η ανάδειξη του κράτους σε καθοριστικό παράγοντα της συλλογικής ζωής και σε σημείο έσχατης αναφοράς του ιδρυτή της, διαπότισε ένα κόμμα και συνεχίζει να το διαπερνά ως συστατικό της πολιτικής του υπόστασης και ουσίας. Το κράτος, το κράτος πρώτα, το κράτος πάντα.
Η Νέα Δημοκρατία είναι ένα τυπικά αστικό κόμμα. Στις διακηρύξεις της βρίσκει κανείς φιλελεύθερες αναφορές, σε διαφορετική ένταση στη διαδρομή και ανάλογα με τις συγκυριακές και τρέχουσες τακτικές ανάγκες του πολιτικού ανταγωνισμού, μαζί με μια κοινωνική, όπως σε μια καταχρηστική εκμετάλλευση της γλώσσας διαρκώς επικαλείται, αναφορά. Αυτό ήταν το «πομπώδες συμπλήρωμα δικαίωσης» ενός κόμματος που κυβέρνησε αρκετά χρόνια τη σύγχρονη Ελλάδα. Τα επιτεύγματα της χώρας, όπως καταγράφονται από τον επίσημο λόγο της Νέας Δημοκρατίας, η σύνδεση με την Ευρώπη και τα άλλα σχετικά, είναι το αποτέλεσμα μιας διαλεκτικής ανάγκης που ιστορικά και συσταλτικά διεκπεραιώνει και υποστηρίζει.
Αστικό εξωτερικά κόμμα, στον πυρήνα του διασώζει με επιμέλεια και συντηρεί με συνέπεια μια φεουδαρχική φύση. Η συχνά επαναλαμβανόμενη αναφορά στην κυριαρχία, ιδιαίτερα μετά την αριθμητική υπεροχή στις δύο βουλευτικές εκλογές του περασμένου έτους, μέσα σε μια συνθήκη εξάντλησης της αντιπολίτευσης, αντανακλά μια πολιτική συνείδηση, που γίνεται αντίστοιχος λόγος, πράξη, στάση και ήθος. Δημοκρατικό εξωτερικά κόμμα, δεν αποδίδει σημασία και δεν αντέχει εσωτερικές διαδικασίες προτάσεων, κριτικής ή και αμφισβήτησης , που θα αποτελούσαν μια πηγή πολιτικής δυναμικής και αυτοεξέλιξης σε σύγχρονο δημοκρατικό κόμμα, πέραν και απέναντι σε συνθήκες προσωπικής εξάρτησης και κληρονομημένης εξουσίας.
Δοκιμάστηκε στην κρίση. Δοκιμάστηκε και άντεξε, σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ, που πλήρωσε βαρύ τίμημα και απώλεσε οριστικά μεγάλο μέρος από το εκλογικό σώμα του. Παρά την ανθεκτικότητα που δείχνει μέσα στην κρίση – Ιούνιος του 2012 – και την αντιμετώπιση της κορύφωσής της, σε συνεργασία με τον παραδοσιακό της αντίπαλο, θα ηττηθεί καταλυτικά το 2015 από τον επιθετικό ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος και με την πολιτική του και τη συνολική στάση του θα προπαρασκευάσει τη νίκη του 2019. Η Νέα Δημοκρατία και η ηγεσία της αξιοποιεί τη συνθήκη για την ανάγκη απομάκρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ από την εξουσία, που είχε ωριμάσει χάριν στην πολιτική εργασία του λεγόμενου αντι – ΣΥΡΙΖΑ μετώπου, ενός ελεύθερου και ακαθοδήγητου ισχυρού δημοκρατικού ρεύματος. θα το καρπωθεί εκλογικά. Είναι γνωστή η συνέχεια. Στην Κυβέρνηση πέντε χρόνια ήδη ανταποκρίθηκε ως διαχειριστικό σχήμα, υστέρησε και υστερεί στην αντιμετώπιση διαχρονικών ζητημάτων, από την αναποτελεσματική λειτουργία του κράτους, που το προστατεύει ως πολύτιμο εργαλείο εξουσίας, αναξιολόγητο, ανέγγιχτο και ατιμώρητο, ως την ανομία που κυριαρχεί και εύγλωττα μιλάει για αυτά που η έλλειψη πολιτικού σθένους άφησε στη ζώνη της σκιάς. Καμιά πρόσοψη μεταρρυθμιστικότητας δεν αρκεί να καλύψει αυτήν την ανεπάρκεια.
Και πέρασε ο χρήσιμος χρόνος. Σε δύο μήνες Ευρωεκλογές. Η πρώτη ουσιαστική αποτίμηση των πέντε χρόνων διακυβέρνησης. Η πιο κρίσιμη αναμέτρηση. Η εμπειρία των ανθρώπων της καθημερινής ζωής πια δεδομένη, η απουσία πλέον ενός αντιπάλου ως ελπίδα, ορίζει τη νέα συνθήκη. Και οι εκλογές τελικά μια «επέτειος» είναι.”

Best Of

Οι διαδοχικές γκάφες και τα διαδοχικά… mea culpa του Κασσελάκη

Όσο περισσότερο εκτίθεται στον δημόσιο βίο, τόσο περισσότερο θολώνει...

Ο αμετροεπής Λοβέρδος νομίζει ότι μπορεί να διαγράψει από την Ιστορία τον (κανονικό) Ανδρέα

Για την προνομιακή και ανεξήγητη προβολή από τα συστημικά...

Μητσοτάκης: Έχουμε τη δύναμη να διαπραγματευτούμε το καλύτερο για τους Έλληνες

Ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης...

ΕΛΙΑΜΕΠ και Παπαστράτος συνεχίζουν τη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης

Τις κρίσιμες πτυχές της κλιματικής αλλαγής, της «πράσινης μετάβασης»...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Ο (influencer) Κασσελάκης ως ακατάλληλο μέσο-μήνυμα για να καρπωθεί την κοινωνική δυσαρέσκεια

Η φλυαρία των αναλύσεων. Εκεί όπου χάνεται πολλές φορές...

Η ημέρα που ο γαλαξίας… αφυπνίστηκε

  Της Κατιάνας Ναυπλιώτου The Force will be with. Always... Στις...

Μπάμπης Παπαδημητρίου: Πώς θα είναι η Ελλάδα σε μερικά χρόνια από σήμερα

Γράφει ο Μπάμπης Παπαδημητρίου Πηγή: liberal.gr   Σε δύο εβδομάδες ψηφίζουμε. Ας...

Μανώλης Κοττάκης: Η βαθιά υποτίμηση του ελληνικού λαού από το πολιτικό σύστημα

Γράφει ο Μανώλης Κοττάκης Πηγή: newsbreak.gr Πάρα πολύ «σοβαρές» είναι αυτές...

Άρης Πορτοσάλτε: Η εκκρεμότητα με το Πόθεν Έσχες Κασσελάκη

Γράφει ο Άρης Πορτοσάλτε Πηγή: liberal.gr   Παραμένει η εκκρεμότητα, άγνωστη η...
Λάζαρος Καλλιανιώτης
Λάζαρος Καλλιανιώτης
Ο Λάζαρος Καλλιανιώτης είναι σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας, πολιτικός αναλυτής

Ο (influencer) Κασσελάκης ως ακατάλληλο μέσο-μήνυμα για να καρπωθεί την κοινωνική δυσαρέσκεια

Η φλυαρία των αναλύσεων. Εκεί όπου χάνεται πολλές φορές η ουσία, εκεί όπου βρίσκει ζωτικό χώρο για να κρυφτεί κάθε παθογένεια και ατέλεια... Στην τελική...

Η ημέρα που ο γαλαξίας… αφυπνίστηκε

  Της Κατιάνας Ναυπλιώτου The Force will be with. Always... Στις 25 Μαϊου του 1977, ο γαλαξίας... αφυπνίστηκε, όταν ο George Lucas μας καλωσόρισε σε ένα...

Μπάμπης Παπαδημητρίου: Πώς θα είναι η Ελλάδα σε μερικά χρόνια από σήμερα

Γράφει ο Μπάμπης Παπαδημητρίου Πηγή: liberal.gr   Σε δύο εβδομάδες ψηφίζουμε. Ας δούμε που βρισκόμαστε με τη ματιά των δημοσκοπήσεων. Ένας απλός τρόπος, καθιερωμένος στην Ευρώπη, για να...