Κώστας Μπακογιάννης: Τι πρέπει να κάνει η ΝΔ για να διεκδικήσει (με αξιώσεις) μια τρίτη (αυτοδύναμη) θητεία

Γράφει ο Κώστας Μπακογιάννης

Πηγή: εφημερίδα “Το Βήμα”

 

Οι εκλογές είναι πάντοτε μια ευκαιρία για συζήτηση με τους ψηφοφόρους. Οταν αυτή δεν οργανώνεται αποτελεσματικά, το πολιτικό σύστημα καταβάλλει το τίμημα και η πρόσκρουση με την πραγματικότητα είναι αναπόφευκτη. Οπως συνέβη με τα κόμματα στις πρόσφατες ευρωεκλογές, οι οποίες, μεταξύ άλλων, υπενθυμίζουν το υψηλό κόστος της αυτο-αναφορικότητας.

Οι εκλογές, άλλωστε, είναι πάντοτε υπόθεση του εκλογέα-εντολέα. Ιερός κανόνας της πολιτικής. Μία φορά κάθε τέσσερα ή πέντε χρόνια, πίσω από το παραβάν ο πρωταγωνιστής είναι ένας και μοναδικός: ο ψηφοφόρος. Προεκλογικά, όμως, τα κόμματα συνομιλούσαν με τον καθρέπτη τους και όχι με την κοινωνία. Περιχαρακώθηκαν. Απέφευγαν επίμονα τα αληθινά προβλήματα, αρνούμενα να περιγράψουν αληθινές λύσεις.

Ο δημόσιος διάλογος αποξένωσε τους πολίτες και κατέστησε στα μάτια τους τα κόμματα αδιάφορα. Μια ευρωπαϊκή εκλογή «β’ τάξεως» μετατράπηκε σε εθνικές εκλογές αμιγούς κομματικού ανταγωνισμού. Η νοητική απόσταση των Βρυξελλών από την Αθήνα και η συνεπακόλουθη δυσκολία σκιαγράφησης του διακυβεύματος δεν αποτέλεσαν εμπόδιο για την ξεκάθαρη περιγραφή κομματικών στόχων, ως προς τη σειρά ή τα ποσοστά, οι οποίοι υποκατέστησαν προγράμματα και θέσεις, προκαλώντας σύγχυση για το αίτιο και το αιτιατό.

Οταν τα κόμματα δεν εκπροσωπούν, οι πολίτες δεν συμμετέχουν ή διασπείρουν την ψήφο τους. Αν και δεν έχει ερευνηθεί, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τα ευρωπαϊκά της χαρακτηριστικά, μπορεί να γίνει η υπόθεση πως η συνειδητή αποχή συνιστά πολιτική στάση. Τη λάθος απάντηση στις λάθος ερωτήσεις που τέθηκαν πριν από τις εκλογές. Δικαιολογημένα άλλωστε η πολιτική έχει περιγραφεί ως «showbiz για άσχημους ανθρώπους».

Εκτός κομματικού ανταγωνισμού υπάρχουν καλύτεροι κοιλιακοί, πιο ενδιαφέροντα Tik-Tok, συναρπαστικότερα θεάματα. Η αταβιστική επιστροφή στα hits περασμένων εποχών, όπως η συζήτηση για τα «πόθεν έσχες», λίγες ημέρες πριν από τις κάλπες, ρηχή και υποκριτική, απλώς συνέβαλε στην καλλιέργεια του κυνισμού, ενδυναμώνοντας τη συνολική απαξία.

Πάσχει, κατά κοινή παραδοχή, ο πολιτικός λόγος και εμφανίζει τα «ήσσονα κρείττονα». Είναι όμως πολιτικός ο λόγος που απαιτείται άμεσα για να διερευνήσουμε την πολιτική και κοινωνική μας συνθήκη και να διαπραγματευτούμε τα επόμενα βήματα. Δεν είναι απλώς θέμα επικοινωνίας, αλλά των πολιτικών και της ιεράρχησής τους.

Δυστυχώς, τα κόμματα παραμένουν κολλημένα στις «εργοστασιακές τους ρυθμίσεις» και φυγομαχούν, αρκούμενα, στην καλύτερη περίπτωση, σε ευγενείς υπαινιγμούς και βρίσκοντας πρόσκαιρη ανακούφιση στην ατελέσφορη προσωποποίηση των ζητημάτων. Κάπως έτσι, τις πρώτες ημέρες κυριάρχησε ο ανασχηματισμός και όχι η ακρίβεια, το είδωλο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και όχι η υγεία, οι δελφινομαχίες του ΠαΣοΚ και όχι η παιδεία ή η Δικαιοσύνη.

Ενθαρρυντικές και παρήγορες εξαιρέσεις τις τελευταίες ημέρες οι πρωτοβουλίες που σιγά-σιγά αναλαμβάνει η κυβέρνηση, η οποία δείχνει διατεθειμένη να επιστρέψει στον φυσικό της χώρο και να παραγάγει πολιτική. Οι παρεμβάσεις για την εξυγίανση οργανισμών, όπως ο ΕΛΤΑ και ο ΟΑΣΑ, αλλά και η επιτάχυνση προσλήψεων μέσω του ΑΣΕΠ αγγίζουν ουσιαστικά την καθημερινότητα.

Αν καταφέρει να ξαναβρεί την ορμή της και να ανακτήσει τις αναγκαίες ταχύτητες, θα είναι σε θέση να διεκδικήσει με αξιώσεις μια τρίτη αυτοδύναμη θητεία. Επόμενο βήμα, η περιγραφή του οδικού χάρτη για το πώς θα φτάσουμε μέχρι το 2027. Αυτή την ημερήσια διάταξη περιμένουμε ώστε θεσμοί, κόμματα και πολίτες να πάρουν μέρος όσο και όπως θέλουν σε κάτι που αφορά όλους και όλες μας. Σε αυτή τη συνθήκη, παρά τον παροξυσμό των επαϊόντων, οι ευρωεκλογές θα έχουν συμβάλει θετικά, όχι μόνο για να εφαρμόσει η ΝΔ το πολιτικό της σχέδιο, αλλά κυρίως για να εξασφαλίσει ένα καλύτερο αύριο για τον τόπο.

Ο κύριος Κώστας Μπακογιάννης είναι πρώην δήμαρχος Αθηναίων.

Best Of

Το επιτελείο Ανδρουλάκη σε πανικό

Οι δυσκολίες που έχουν προκύψει στη μάχη που δίνει...

Ο Κώστας Μπακογιάννης έβγαλε τον Χάρη Δούκα στο… ξέφωτο (της αυταπάτης μεγαλείου του)

Δύσκολα θα διαφωνήσει κανείς με όσα... έσουρε ο Κώστας...

Οι «καραμανλικοί»… διέγραψαν τον Δένδια

Γράφει το «Βαθύ Λαρύγγι» Πηγή: One Voice   Η απουσία του Νίκου...

Τα «ορφανά» του Σημίτη στα ΜΜΕ, και το μίσος για τον Καραμανλή

Γράφει το «Βαθύ Λαρύγγι» Πηγή: One Voice   Σε αντίθεση με τον...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Η (αναπόφευκτη) “ρωγμή συμπάθειας” που χρειαζόταν ο Τραμπ για να “κλειδώσει” το Οβάλ Γραφείο

Η απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ διαμορφώνει ένα πλαίσιο...

Η Αμερική (της παρακμής) επιστρέφει στην εποχή με τις “ιπτάμενες σφαίρες”

Η αμερικανική Δημοκρατία, ισχυρότερη και σημαντικότερη στον πλανήτη, δίνει...

Ο Τραμπ παίζει (ήδη) το χαρτί του “αλεξίσφαιρου”

Μερικές ώρες παραμονής στο νοσοκομείο, και επιστροφή στο Νιού...

Η (ηθική) αμηχανία των Δημοκρατικών μετά την απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ

Ο Τζο Μπάιντεν, ο Μπαράκ Ομπάμα, ο Μπιλ Κλίντον......

Η Πενσιλβάνια βγάζει (συνήθως) Πρόεδρο στις ΗΠΑ

Η Πολιτεία της Πενσιλβάνια, όπου διαδραματίστηκε η απόπειρα δολοφονίας...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Η (αναπόφευκτη) “ρωγμή συμπάθειας” που χρειαζόταν ο Τραμπ για να “κλειδώσει” το Οβάλ Γραφείο

Η απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ διαμορφώνει ένα πλαίσιο συναισθηματικής προστασίας του Αμερικανού πρώην Προέδρου, στην κρισιμότερη καμπή της προεκλογικής περιόδου. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τον...

Η Αμερική (της παρακμής) επιστρέφει στην εποχή με τις “ιπτάμενες σφαίρες”

Η αμερικανική Δημοκρατία, ισχυρότερη και σημαντικότερη στον πλανήτη, δίνει ιστορικά τον τόνο στον δυτικό κόσμο. Στη συλλογική Δύση. Η σημερινή Αμερική, του ετοιμόρροπου Τζο Μπάιντεν...

Ο Τραμπ παίζει (ήδη) το χαρτί του “αλεξίσφαιρου”

Μερικές ώρες παραμονής στο νοσοκομείο, και επιστροφή στο Νιού Τζέρσεϊ. Οι εικόνες του Ντόναλντ Τραμπ μετά την αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του, είναι εξαιρετικά δυνατές. Και...