Τα γενέθλια του Κώστα Καραμανλή. Απέναντι στα άκρα, τις ακρότητες και τον εθνικό διχασμό

Του Μάνου Οικονομίδη
Twitter@EmOikonomidis

Η Ιστορία αυτού του τόπου μας έχει διδάξει ότι ο λαός μας έχει περίσσευμα ψυχισμού, που τις περισσότερες φορές καλπάζει αχαλίνωτα, σε σχέση με τις όποιες ενστάσεις και τα “φρένα” του μυαλού.

Αυτή η γονιδιακή πραγματικότητα δεν είναι απαραιτήτως αρνητική. Στην καρδιά άλλωστε, βρίσκει κανείς συνήθως την απρόμενη κινητροδότηση να πάει πιο μακριά από εκεί όπου θα τον έφτανε η ψυχρή λογική. Ο υπολογισμός. Το σχέδιο.

Σαν κοινωνία, “δενόμαστε” με καταστάσεις. Και πρόσωπα. Με έντονα συναισθήματα, στα όρια της παρόρμησης. Και όσο πιο έντονο είναι το συναίσθημα, τόσο πιο διαρκές και ανθεκτικό είναι, σε βάθος χρόνου και συγκυριών.

Σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας, υπήρξαν πολλοί που κέρδισαν την εμπιστοσύνη της ελληνικής κοινωνίας, και κατάφεραν να ηγηθούν. Να πάρουν στα χέρια τους τα ηνία του τόπου. Να αποκτήσουν δικαίωμα υπογραφής για το παρόν και το μέλλον αυτού του έθνους. Για το παρόν και το μέλλον της ζωής μας.

Ελάχιστοι ήταν εκείνοι που κατάφεραν να φλερτάρουν με την καρδιά του μέσου Έλληνα. Να εισπράξουν ψήφο εμπιστοσύνης και όχι ανοχής ή… αναγκαίου κακού. Να παραμένουν ζωηρή ανάμνηση μιας καλύτερης εποχής. Το αποτύπωμα της περπατησιάς τους, να προκαλεί σε μεγάλα τμήματα της κοινωνίας νοσταλγία, ειδικά όταν προκύπτει αβίαστα η σύγκριση με όσα ακολούθησαν. Με όσα ζούμε.

Ένας τέτοιος ηγέτης ήταν ο Κώστας Καραμανλής. Ο τελευταίος πολιτικός που κατάφερε να συναρπάσει μια πλατιά κοινωνική πλειοψηφία, αν συνυπολογίσει κανείς τα εκατομμύρια των Ελλήνων που τον εμπιστεύτηκαν στις εκλογές του 2004 και του 2007, σε σχέση με τις “πλειοψηφίες τσέπης”, εκείνων που τον ακολούθησαν.

Ο Κώστας Καραμανλής ήταν ο τελευταίος πρωθυπουργός που αποχώρησε από το Μέγαρο Μαξίμου χωρίς να εισπράττει το μίσος και την απαξίωση των Ελλήνων. Και σήμερα, 14 χρόνια μετά από εκείνη τη μοιραία για το εθνικό μέλλον στιγμή, να διατηρεί ακέραιο ένα πολιτικό κεφάλαιο αξιοπρέπειας, που δεν το διαθέτει κανένας άλλος από τους εν ζωή πολιτικούς ηγέτες.

Ο άνθρωπος που ηγήθηκε της ιστορικής πολιτικής ανατροπής της 7ης Μαρτίου του 2004, τότε που γκρεμίστηκε το διαχρονικό σύστημα ΠΑΣΟΚ, σε όλες τις αποχρώσεις και σκανδαλώδεις διαστάσεις του, ήταν ο τελευταίος πρωθυπουργός εκτός Μνημονίων. Και πιθανότατα το μοναδικό πολιτικό μέγεθος που θα μπορούσε να αποτελέσει το αντίβαρο στην παράδοση της εθνικής κυριαρχίας και αυτοδιάθεσης στους δανειστές, την περίοδο της εθνικής καταστροφής των Μνημονίων.

Ο Κώστας Καραμανλής όμως, ήταν και κάτι ακόμη: Ο τελευταίος πολιτικός ηγέτης που ένωσε τους Έλληνες. Πολέμησε τα άκρα και τις ακρότητες. Δεν επέτρεψε στον διχασμό να εξελιχθεί σε… εθνικό σενάριο.

Και, την ίδια στιγμή, είπε στους Έλληνες όλη την αλήθεια. Εκείνοι, οι περισσότεροι, δεν τον άκουσαν. Και μέχρι σήμερα, πληρώνουμε βαρύ τίμημα για την αυτοκαταστροφική ψήφο του 2009, και την άνοδο στην εξουσία του τελευταίου των Παπανδρέου.

Με αφορμή τα σημερινά γενέθλια του Κώστα Καραμανλή λοιπόν (χρόνια πολλά, κ. πρόεδρε), ας θυμηθούμε τα λόγια από τις εκλογές του 2009, που ακόμη στοιχειώνουν την εθνική μνήμη: “Σας είπα όλη την αλήθεια…”

Best Of

Ο Κουμουτσάκος δεν ήταν… πύραυλος (για τη Μονή της Χώρας)

Πηγή: OneVoice Γράφει το «Βαθύ Λαρύγγι» Το νέο εθνικό στραπάτσο με...

Το (νέο) δείπνο στο οποίο θα βρεθούν Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς

Πηγή: OneVoice   - Σε κοινωνική εκδήλωση – δείπνο – έχουν...

Το μεγαλοστέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που υπονομεύει τον Κασσελάκη

Πηγή: OneVoice   ΚΑΧΥΠΟΠΤΟΙ Προβληματίζονται διάφοροι μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ, για ποιο λόγο...

Ο… αγιογράφος που έφαγε πόρτα για τη διαδοχή Τσιόδρα στο Μαξίμου

Πηγή: One Voice Γράφει το «Βαθύ Λαρύγγι»   Από την ημέρα που...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Το Κολλέγιο των Εκλεκτόρων έχει… ήδη αλλάξει ένοικο στο Οβάλ Γραφείο

Το Κολλέγιο των Εκλεκτόρων και το... δέος των κομματικών...

Ο Κουμουτσάκος δεν ήταν… πύραυλος (για τη Μονή της Χώρας)

Πηγή: OneVoice Γράφει το «Βαθύ Λαρύγγι» Το νέο εθνικό στραπάτσο με...

Ο (πολιτικά)… άδειος και ελαφρύς Κασσελάκης, και οι αυταπάτες των χειροκροτητών του

Με την περίπτωση του Στέφανου Κασσελάκη, έχουμε υλικό για......

Το (ανελέητο) τρολάρισμα της κοινωνίας στο «σύστημα»

Του Μάνου Οικονομίδη Twitter@EmOikonomidis   Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "One Voice",...

Το… δώρο που έκανε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο στον Νετανιάχου

Άντε μετά να... συγκρατηθείς και να μην σχολιάσεις. Την...
Μάνος Οικονομίδης
Μάνος Οικονομίδης
Ο Μάνος Οικονομίδης είναι δημοσιογράφος. Σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας

Το Κολλέγιο των Εκλεκτόρων έχει… ήδη αλλάξει ένοικο στο Οβάλ Γραφείο

Το Κολλέγιο των Εκλεκτόρων και το... δέος των κομματικών μηχανισμών για να εξασφαλίσουν προεδρική πλειοψηφία. Το πάθημα του 2016 φαίνεται ότι δεν έχει γίνει μάθημα...

Ο Κουμουτσάκος δεν ήταν… πύραυλος (για τη Μονή της Χώρας)

Πηγή: OneVoice Γράφει το «Βαθύ Λαρύγγι» Το νέο εθνικό στραπάτσο με την προκλητική ενέργεια του Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει σε τζαμί τη Μονή της Χώρας, θύμισε...

Ο (πολιτικά)… άδειος και ελαφρύς Κασσελάκης, και οι αυταπάτες των χειροκροτητών του

Με την περίπτωση του Στέφανου Κασσελάκη, έχουμε υλικό για... αιώνες. Ο διάδοχος του Αλέξη Τσίπρα στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έχει καταφέρει να γίνει talk...