Τα γενέθλια του Κώστα Καραμανλή. Απέναντι στα άκρα, τις ακρότητες και τον εθνικό διχασμό

Του Μάνου Οικονομίδη
Twitter@EmOikonomidis

Η Ιστορία αυτού του τόπου μας έχει διδάξει ότι ο λαός μας έχει περίσσευμα ψυχισμού, που τις περισσότερες φορές καλπάζει αχαλίνωτα, σε σχέση με τις όποιες ενστάσεις και τα “φρένα” του μυαλού.

Αυτή η γονιδιακή πραγματικότητα δεν είναι απαραιτήτως αρνητική. Στην καρδιά άλλωστε, βρίσκει κανείς συνήθως την απρόμενη κινητροδότηση να πάει πιο μακριά από εκεί όπου θα τον έφτανε η ψυχρή λογική. Ο υπολογισμός. Το σχέδιο.

Σαν κοινωνία, “δενόμαστε” με καταστάσεις. Και πρόσωπα. Με έντονα συναισθήματα, στα όρια της παρόρμησης. Και όσο πιο έντονο είναι το συναίσθημα, τόσο πιο διαρκές και ανθεκτικό είναι, σε βάθος χρόνου και συγκυριών.

Σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας, υπήρξαν πολλοί που κέρδισαν την εμπιστοσύνη της ελληνικής κοινωνίας, και κατάφεραν να ηγηθούν. Να πάρουν στα χέρια τους τα ηνία του τόπου. Να αποκτήσουν δικαίωμα υπογραφής για το παρόν και το μέλλον αυτού του έθνους. Για το παρόν και το μέλλον της ζωής μας.

Ελάχιστοι ήταν εκείνοι που κατάφεραν να φλερτάρουν με την καρδιά του μέσου Έλληνα. Να εισπράξουν ψήφο εμπιστοσύνης και όχι ανοχής ή… αναγκαίου κακού. Να παραμένουν ζωηρή ανάμνηση μιας καλύτερης εποχής. Το αποτύπωμα της περπατησιάς τους, να προκαλεί σε μεγάλα τμήματα της κοινωνίας νοσταλγία, ειδικά όταν προκύπτει αβίαστα η σύγκριση με όσα ακολούθησαν. Με όσα ζούμε.

Ένας τέτοιος ηγέτης ήταν ο Κώστας Καραμανλής. Ο τελευταίος πολιτικός που κατάφερε να συναρπάσει μια πλατιά κοινωνική πλειοψηφία, αν συνυπολογίσει κανείς τα εκατομμύρια των Ελλήνων που τον εμπιστεύτηκαν στις εκλογές του 2004 και του 2007, σε σχέση με τις “πλειοψηφίες τσέπης”, εκείνων που τον ακολούθησαν.

Ο Κώστας Καραμανλής ήταν ο τελευταίος πρωθυπουργός που αποχώρησε από το Μέγαρο Μαξίμου χωρίς να εισπράττει το μίσος και την απαξίωση των Ελλήνων. Και σήμερα, 14 χρόνια μετά από εκείνη τη μοιραία για το εθνικό μέλλον στιγμή, να διατηρεί ακέραιο ένα πολιτικό κεφάλαιο αξιοπρέπειας, που δεν το διαθέτει κανένας άλλος από τους εν ζωή πολιτικούς ηγέτες.

Ο άνθρωπος που ηγήθηκε της ιστορικής πολιτικής ανατροπής της 7ης Μαρτίου του 2004, τότε που γκρεμίστηκε το διαχρονικό σύστημα ΠΑΣΟΚ, σε όλες τις αποχρώσεις και σκανδαλώδεις διαστάσεις του, ήταν ο τελευταίος πρωθυπουργός εκτός Μνημονίων. Και πιθανότατα το μοναδικό πολιτικό μέγεθος που θα μπορούσε να αποτελέσει το αντίβαρο στην παράδοση της εθνικής κυριαρχίας και αυτοδιάθεσης στους δανειστές, την περίοδο της εθνικής καταστροφής των Μνημονίων.

Ο Κώστας Καραμανλής όμως, ήταν και κάτι ακόμη: Ο τελευταίος πολιτικός ηγέτης που ένωσε τους Έλληνες. Πολέμησε τα άκρα και τις ακρότητες. Δεν επέτρεψε στον διχασμό να εξελιχθεί σε… εθνικό σενάριο.

Και, την ίδια στιγμή, είπε στους Έλληνες όλη την αλήθεια. Εκείνοι, οι περισσότεροι, δεν τον άκουσαν. Και μέχρι σήμερα, πληρώνουμε βαρύ τίμημα για την αυτοκαταστροφική ψήφο του 2009, και την άνοδο στην εξουσία του τελευταίου των Παπανδρέου.

Με αφορμή τα σημερινά γενέθλια του Κώστα Καραμανλή λοιπόν (χρόνια πολλά, κ. πρόεδρε), ας θυμηθούμε τα λόγια από τις εκλογές του 2009, που ακόμη στοιχειώνουν την εθνική μνήμη: “Σας είπα όλη την αλήθεια…”

Best Of

Γιάννης Γκίκας: Για ένα νέο μοντέλο διοίκησης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στους προσωπικούς λογαριασμούς του στα...

Ίρις Ζαφειροπούλου: Οι νέοι ασχολούνται με τα κοινά

Πηγή: marieclaire.gr   «Σε έναν κόσμο που αλλάζει, εμείς, η νέα...

Η Αθήνα αλλάζει. Κάθε μέρα. Σε κάθε γειτονιά…

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ένα βίντεο ο οποίο ανάρτησε στους...

Χριστίνα Κεφαλογιάννη: Να ανταποκριθούμε με υπευθυνότητα μπροστά στις μεγάλες ανάγκες και προκλήσεις

Της Χριστίνας Κεφαλογιάννη,  Υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών,...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Γιάννης Γκίκας: Για ένα νέο μοντέλο διοίκησης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στους προσωπικούς λογαριασμούς του στα...

Ίρις Ζαφειροπούλου: Οι νέοι ασχολούνται με τα κοινά

Πηγή: marieclaire.gr   «Σε έναν κόσμο που αλλάζει, εμείς, η νέα...

Η Αθήνα αλλάζει. Κάθε μέρα. Σε κάθε γειτονιά…

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ένα βίντεο ο οποίο ανάρτησε στους...

Ένα (συμβολικό) λουκέτο σε μια χώρα εγκλωβισμένη στην παρακμή

Το λουκέτο στο Ολυμπιακό Στάδιο λόγω... στατικών προβλημάτων που...

Ο απολαυστικός Αλέξανδρος Τσουβέλας στο ΟΠΑΠ Game Time

  Ο γνωστός κωμικός σχολιάζει το ντέρμπι Τότεναμ-Λίβερπουλ και απαντά...
Μάνος Οικονομίδης
Μάνος Οικονομίδης
Ο Μάνος Οικονομίδης είναι δημοσιογράφος. Σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας

Γιάννης Γκίκας: Για ένα νέο μοντέλο διοίκησης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στους προσωπικούς λογαριασμούς του στα social media, ο Δήμαρχος Αιγάλεω Γιάννης Γκίκας παρουσίασε το στρατηγικό σχέδιό του για ένα διαφορετικό...

Ίρις Ζαφειροπούλου: Οι νέοι ασχολούνται με τα κοινά

Πηγή: marieclaire.gr   «Σε έναν κόσμο που αλλάζει, εμείς, η νέα γενιά, οφείλουμε να διεκδικούμε λόγο και ρόλο για το μέλλον μας, που διαμορφώνεται κάθε στιγμή»....

Η Αθήνα αλλάζει. Κάθε μέρα. Σε κάθε γειτονιά…

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ένα βίντεο ο οποίο ανάρτησε στους προσωπικούς λογαριασμούς του στα social media, ο Κώστας Μπακογιάννης κωδικοποιεί τις παρεμβάσεις καμπής που άλλαξαν...