Κικίλιας: Να προστατέψουμε αλλήλους, στο πνεύμα της Εκκλησίας, της αλληλεγγύης και της αγάπης

Ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο Καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας παρέστησαν σήμερα στη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, προκειμένου να ενημερώσουν τους Ιεράρχες για την επιδημιολογική κατάσταση και το εμβολιαστικό πρόγραμμα της χώρας.

 

Ακολουθούν οι δηλώσεις του Υπουργού Υγείας, του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου και του Καθηγητή Τσιόδρα.

 

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Είχαμε την χαρά και την τιμή να φιλοξενηθούμε σήμερα στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο και να ενημερώσουμε τον Μακαριώτατο και τους Σεβασμιώτατους Άγιους Πατέρες, για την πορεία της πανδημίας, για την πορεία του εμβολιασμού, για τη δυσκολία των μεταλλάξεων, για τον πολύ μεγάλο αριθμό των πολιτών μας που έχει εμβολιαστεί, αλλά και για αυτούς που μένουν να εμβολιαστούν ακόμα, έτσι ώστε να προστατέψουμε αλλήλους στο πνεύμα της Εκκλησίας, της αλληλεγγύης και της αγάπης.

 

Θέλω να ευχαριστήσω πολύ για τη φιλοξενία και την υποδοχή. Ζητήσαμε με κάθε σεβασμό, οι Άγιοι Πατέρες για ακόμη μια φορά να στηρίξουν και να βοηθήσουν στο πνεύμα του Χριστού αυτή την προσπάθεια, έτσι ώστε σε όλη την Ιεραρχία, ξεκινώντας από την ηγεσία και προς τα κάτω, μέχρι τον τελευταίο ιερωμένο, να μπορέσουμε τοπικά και στις ενορίες μας να ενημερώσουμε ξανά και να παροτρύνουμε τους συμπολίτες μας – το ποίμνιό σας Μακαριώτατε – έτσι ώστε και αυτοί οι οποίοι είχαν τις αμφιβολίες τους ή ενδεχομένως και κάποιους φόβους ή χρειάζονταν και μια παραπάνω παρότρυνση ή ενημέρωση, να μπορέσουν να εμβολιαστούν, να προστατεύσουμε τους συμπολίτες μας, να προστατεύσουμε αυτό το αγαθό της υγείας και της ζωής.

 

Ευχαριστούμε πάρα πολύ που μας δεχτήκατε σήμερα.

 

 

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ: Η σημερινή συνάντηση ήταν κρίσιμη και χρήσιμη. Ο κ. Υπουργός, ο κ. Κικίλιας, ο Καθηγητής κ. Τσιόδρας και όλα τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου αφιερώσαμε λίγη ώρα για συζήτηση, εμβάθυνση και για λήψη μερικών αποφάσεων, τόσο από την πλευρά των εισηγητών, των επισκεπτών μας, όσο και από την πλευρά των μελών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, μέσα στο πνεύμα, στην εργασία μας, στο έργο μας, να παλέψουμε, να αγωνιστούμε, να βοηθήσουμε για το καλό του λαού μας.

 

Ο κ. Υπουργός μάς μίλησε για πρακτικά θέματα και για σκέψεις αυτής της πορείας και για τα προβλήματα που παρουσιάζει αυτή η πανδημία. Ο κ. Καθηγητής, ο κ. Τσιόδρας, μας μίλησε για θέματα κυρίως της ειδικότητός του, σαν ειδικός. Έγιναν ερωτοαπαντήσεις, δόθηκαν πολλά ερωτήματα, ακούστηκαν πολλές τοποθετήσεις.

 

Εκείνο που βγαίνει σαν συμπέρασμα είναι ότι όλοι μας, τόσο τα μέλη της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος όσο και οι επισκέπτες μας, θα θέλαμε να πούμε ότι χρειάζεται αυτή η προσπάθεια να συνεχιστεί όσο μπορούμε.

 

Και η Εκκλησία θα κάνει αυτή την προσπάθεια, μέσα στις πνευματικές διαδικασίες με τρόπο πατρικό, πατερικό, με μόνο κίνητρο την αντιμετώπιση όλων αυτών των κακών αποτελεσμάτων, των προβλημάτων που παρουσιάζει η πανδημία.

 

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τα μέλη της Ιεράς Συνόδου και εγώ προσωπικώς, διότι αυτή η συνάντηση ήταν και κρίσιμη αλλά και πολύ χρήσιμη στις ώρες αυτές.

 

 

Σ. ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Ήταν μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση. Απαντήσαμε στις ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες ερωτήσεις των Ιεραρχών, με γνώμονα την επιστημονική αλήθεια που πάντα πρεσβεύουμε και στηρίζουμε, όπως επίσης και η Εκκλησία. Είμαστε συνοδοιπόροι σε αυτή την αναζήτηση της αλήθειας και ελπίζουμε με τον εμβολιασμό, σιγά-σιγά να επανέλθουμε σε μια κανονικότητα.

 

Θεωρώ ότι ήταν πάρα πολύ χρήσιμο, αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή της μεγάλης διασποράς του ιού στην κοινωνία μας, να συζητηθεί ο υποστηρικτικός ρόλος από την Ιεραρχία στο πλήρωμα της Εκκλησίας και φυσικά εμείς παραμένουμε συνοδοιπόροι με την Εκκλησία στην αναζήτηση της αλήθειας.

 

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΒΑΣΙΛΗ ΚΙΚΙΛΙΑ, ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΆΔΩΝΙ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟ ΠΙΕΡΡΑΚΑΚΗ

 

 

 

 

 

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Καλό μεσημέρι από το Υπουργείο Υγείας. Ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης και ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης θα εξειδικεύσουν τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού και το πλαίσιο λειτουργίας των χώρων ψυχαγωγίας.

Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.

 

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Ευχαριστώ πολύ. Καλώς ήρθατε κύριοι συνάδελφοι, αγαπητοί φίλοι. Κυρίες και κύριοι, έχουμε φτάσει αισίως, με βάση το πρόγραμμα Ελευθερία, τους 9.330.000 εμβολιασμούς.

Και το πρόγραμμα μας πράγματι πάει πολύ καλά και δυναμώνει συνεχώς. Όμως θα πρέπει να σας ενημερώσω ότι χτες, παράλληλα με αυτό, ξεπεράσαμε μετά από πολύ-πολύ καιρό, τις 100 εισαγωγές Covid στα Νοσοκομεία μας.

Άρα αυτή η προσπάθεια, με βάση το διάγγελμα του Πρωθυπουργού της χώρας, Κυριάκου Μητσοτάκη, πρέπει να ενδυναμωθεί και να θωρακιστεί περαιτέρω.

Στην ανάλυση των εξαγγελιών που έκανε ο Πρωθυπουργός, σε ό,τι έχει να κάνει με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, καθίσταται υποχρεωτικός ο εμβολιασμός όλου του προσωπικού, υγειονομικού, διοικητικού και λοιπού, των ιδιωτικών και δημόσιων Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων και Φροντίδας ΑΜΕΑ. Δηλαδή:

Των Κέντρων Αποθεραπείας και Αποκατάστασης,

Των Στεγών Υποστηριζόμενης διαβίωσης για Άτομα με Ειδικές Ανάγκες,

Των Στεγών Αυτόνομης Διαβίωσης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες,

Των Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων,

Των Θεραπευτηρίων Χρονίως Πασχόντων,

Των κλειστών δομών των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας,

Των Ιδρυμάτων Περίθαλψης Χρονίως Πασχόντων,

Των Οικοτροφείων,

Ειδικών Ιδρυμάτων,

Των Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων,

Των Κέντρων Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας,

Των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης παιδιών και ατόμων με αναπηρία.

Ειδικότερα, έως τις 16/8 το σύνολο του προσωπικού των εν λόγω μονάδων θα πρέπει να έχει προβεί στην πρώτη δόση εμβολιασμού, η δε ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου θα πρέπει να γίνει σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Όποιος αρνείται να εμβολιαστεί ή δεν ολοκληρώνει τον εμβολιαστικό κύκλο απέχει από την εργασία του άνευ αποδοχών. Στο εξής, κάθε νεοεισερχόμενος φιλοξενούμενος στις παραπάνω Μονάδες θα πρέπει να είναι εμβολιασμένος υποχρεωτικά.

Σε περίπτωση παραβίασης σχετικών κανόνων σε ό,τι έχει να κάνει με τις δομές, επιβάλλεται στη δομή πρόστιμο 50.000 ευρώ και σε περίπτωση υποτροπής 200.000 ευρώ, επιφυλασσομένων τυχόν ποινικών και πειθαρχικών κυρώσεων.

Δεύτερον, καθίσταται υποχρεωτικός ο εμβολιασμός όλου του προσωπικού, υγειονομικού, διοικητικού και λοιπού, των ιδιωτικών και δημόσιων δομών Υγείας, διαγνωστικών Κέντρων, Κέντρων Αποκατάστασης, Κλινικών, Νοσοκομείων, δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και λοιπά.

Ειδικότερα, έως την 1/9 το σύνολο του προσωπικού των εν λόγω μονάδων θα πρέπει να έχει προβεί στην πρώτη δόση, η δε ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου θα πρέπει να γίνει σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Θα ληφθεί νομοθετική πρωτοβουλία έτσι ώστε οι δημόσιοι φορείς, Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων και δομές Υγείας, να προσλαμβάνουν με ταχείες διαδικασίες προσωπικό ορισμένου χρόνου, σε αναπλήρωση όσων δεν εμβολιάζονται.

Συστήνονται δε Υγειονομικές Επιτροπές ανά Υγειονομική Περιφέρεια, που θα αξιολογούν αιτήματα απαλλαγής από τον εμβολιασμό με βάση εκτίμηση λόγων υγείας, κατόπιν ειδικής λίστας εξαιρέσεων που θα προσδιορίσει αυστηρά η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Τέλος, θέλω να συστήσω ως Υπουργός Υγείας στο χρόνο αυτό που δίνεται για τις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων και τις δομές Υγείας να σπεύσουν όλοι, γιατροί, νοσηλευτικό προσωπικό και λοιπό προσωπικό που δεν έχει εμβολιαστεί, να εμβολιαστούν.

Ευχαριστώ.

 

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Ευχαριστούμε κύριε Υπουργέ. Το λόγο έχει ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κύριος Άδωνις Γεωργιάδης.

Α. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Ευχαριστώ πάρα πολύ. Θα ήθελα κατ’ αρχάς να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τους δύο παρισταμένους συναδέλφους Υπουργούς, όχι τόσο για τη σημερινή συμπαρουσίαση, όσο για την πολύ καλή συνεργασία που είχαμε όλο αυτό το διάστημα αντιμετωπίσεως της πανδημίας, όπου τα τρία αυτά Υπουργεία, συν τα Υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, είχαμε να αντιμετωπίσουμε όλο το κύμα των προβλημάτων τα οποία έχουν προκύψει.

Και θέλω να ζητήσω από όλους τους πολίτες να δείξουν τη δέουσα κατανόηση που χρειάζεται αυτές τις κρίσιμες ώρες, για να καταφέρει η Πατρίδα μας να ξεπεράσει άλλον έναν μεγάλο σκόπελο.

Όταν προ δύο εβδομάδων με τον κύριο Γεραπετρίτη είχαμε κάνει τις ανακοινώσεις για τον τρόπο λειτουργίας των κλειστών χώρων εστιάσεως και διασκεδάσεως, είχαμε προκρίνει τη λειτουργία και την επιλογή μικτών και αμιγών χώρων, τότε ο μέσος όρος κρουσμάτων ημερησίως πλησίαζε τα 500 με πτωτικές τάσεις.

Οι αποφάσεις, λοιπόν, που ελήφθησαν τότε είχαν ως κεντρική βάση πληροφόρησης ότι η πανδημία μέσα στο καλοκαίρι θα ήταν σε φάση ύφεσης και θα είχαμε το χρόνο για να πείσουμε ευκολότερα την κοινωνία να προχωρήσει το σχέδιο του εμβολιασμού.

Δυστυχώς, τη ζωή δεν την παίρνεις όπως θα ήθελες να είναι, αλλά όπως έρχεται. Στο ενδιάμεσο αυτό διάνυσμα των δύο εβδομάδων η εικόνα της πανδημίας άλλαξε, όπως όλοι γνωρίζετε τα ημερήσια κρούσματα διαρκώς αυξάνονται και αρχίζει και η Ελλάδα να γράφεται στον διεθνή Τύπο ως μία από τις χώρες που έχει έξαρση της πανδημίας.

Θέλω να πω σε όλους όσοι ασχολούνται με τον τουρισμό μας, την βαριά μας βιομηχανία και με όλα τα επαγγέλματα γύρω από αυτόν, ότι είναι ζήτημα καίριο και πολύ σημαντικό για την ελληνική οικονομία να μη δοθεί η εντύπωση ότι χάνεται ο έλεγχος της πανδημίας στην Ελλάδα, πέραν των καθ’ αυτών υγειονομικών λόγων που όλοι αντιλαμβανόμαστε, και ο Υπουργός Υγείας είναι ασφαλώς πολύ πιο αρμόδιος να μιλήσει για αυτά εδώ.

Ως προς το ζήτημα της οικονομίας, είναι τεράστιας σημασίας ζήτημα η Ελλάδα να εξακολουθήσει να δείχνει την εικόνα συγκροτημένης χώρας που ελέγχει την πανδημία, έτσι ώστε ολόκληρη η τουριστική μας βιομηχανία και ο μήνας «καρδιάς» για αυτήν, που είναι ο Αύγουστος, να λειτουργήσει κανονικά, να διασωθούν οι θέσεις εργασίας, να συνεχίσουν οι επιχειρήσεις να μπορούν να λειτουργούν απρόσκοπτα.

Με γνώμονα, λοιπόν, το κοινό μας συμφέρον έγιναν οι χθεσινές ανακοινώσεις του κυρίου Πρωθυπουργού, τις οποίες τώρα καλούμαι εγώ να εξειδικεύσω στον τομέα της δικής μου αρμοδιότητας.

Ως προς τους χώρους ψυχαγωγίας και τα κέντρα διασκέδασης, έως 31 Αυγούστου σε όλους τους χώρους ψυχαγωγίας επιτρέπεται η παρουσία μόνο καθήμενων πελατών. Το φετινό καλοκαίρι θα είναι καλοκαίρι καθήμενων. Ξέρω ότι αυτό σε πάρα πολλούς ανθρώπους φαίνεται παράλογο και δύσκολο, αλλά ο ιός, η πανδημία δεν μας αφήνει κανένα περιθώριο, επαναλαμβάνω, να παίξουμε με αυτό το ζήτημα.

Θέλω να παρακαλέσω όλους τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στους σχετικούς χώρους, να είναι πολύ προσεκτικοί ως προς την τήρηση αυτού του μέτρου.

Υπενθυμίζω ότι τα περισσότερα συγκεντρωμένα κρούσματα κορονοϊού της περασμένης εβδομάδας, ήταν σε χώρους όπου υπήρχε πολύ έντονος χορός και σωματική επαφή συνεπεία του χορού.

Από τις 16 Ιουλίου και ως τις 31 Αυγούστου, οι κλειστοί χώροι ψυχαγωγίας, τα εστιατόρια, οι κινηματογράφοι, τα θέατρα μπορούν να λειτουργούν μόνο ως αμιγώς για εμβολιασμένους και θα μπορούν να συμπληρώνουν το 85% της χωρητικότητάς τους.

Ειδικά για τα κλειστά κέντρα διασκέδασης, επιτρέπονται μόνο αμιγείς χώροι με κάλυψη 85% της ωφέλιμης επιφάνειας με τους προβλεπόμενους όρους για την τήρηση των αποστάσεων και τα μέτρα προφύλαξης.

Όλα τα κέντρα διασκέδασης, υπαίθρια και κλειστά, λειτουργούν επιπλέον με τους κανόνες αποστάσεων που ισχύουν γενικά για την εστίαση.

Οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων που αφορούν σε υπαίθρια ψυχαγωγία μπορούν να επιλέγουν να καθίστανται είτε οικειοθελώς αμιγείς χώροι, είτε μικτοί. Για τα υπαίθρια, επαναλαμβάνω, όχι για τα κλειστά.  Ό,τι είναι υπαίθριο μπορεί να έχει μικτή λειτουργία, ό,τι είναι κλειστό έχει υποχρεωτικά αμιγή λειτουργία.

Έχουμε φτιάξει και τα σχετικά σήματα, τα οποία θα μπορεί η κάθε επιχείρηση, σύμφωνα και με όσα θα σας πει σε λίγο ο κύριος Πιερρακάκης, να τα φορτώνει και να το χρησιμοποιεί από το gov.gr.

Για τα πανηγύρια καταργείται ο όρος της συμπλήρωσης κατά τόπον εμβολιαστικής κάλυψης. Στο εξής επιτρέπονται με τους γενικούς όρους που αφορούν τα προστατευτικά μέτρα κατά του ιού, ιδίως σε σχέση με τη λειτουργία υπαίθριων αγορών και την καθήμενη μόνο διασκέδαση.

Αθλητικοί αγώνες θα διεξάγονται με θεατές μόνο σε αμιγείς χώρους, κλειστούς ή ανοιχτούς. Η χωρητικότητά τους θα ανέρχεται στο 80% επί του συνόλου. 5% από αυτή τη χωρητικότητα μπορεί να είναι ανήλικοι, οι οποίοι θα έχουν υποβληθεί σε τεστ, με ανώτατο όριο προσέλευσης 25.000 θεατές για τα υπαίθρια γήπεδα και 8.000 θεατές για τα κλειστά γήπεδα. Αυτό είναι «ταβάνι», δεν μπορείς να πας παραπάνω. Είναι μόνο για εμβολιασμένους, φυσικά.

Στους αμιγείς χώρους θα μπορούν να μπαίνουν οι ανήλικοι, αυτοί δηλαδή που είναι σε όριο ηλικίας κάτω από εκεί που έχουν ανοίξει οι πλατφόρμες για τον εμβολιασμό με self-test και δήλωση γονέα ότι έχουν κάνει το self-test. Όσοι είναι σε ηλικία που μπορούν να εμβολιαστούν, φυσικά υπάγονται στους γενικούς κανόνες του εμβολιασμού.

Τώρα, σε όλο το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα οι εργοδότες έχουν δικαίωμα να ζητούν πληροφόρηση εάν οι εργαζόμενοι έχουν εμβολιαστεί ή όχι.  Ένα από τα τρία σηματάκια που θα μπορούν να τα κατεβάσουν οι επιχειρηματίες από το gov.gr, το ένα είναι για τους αμιγείς χώρους, το άλλο για τους μεικτούς εφόσον είναι υπαίθριοι, αλλά υπάρχει και ένα σηματάκι που θα μπορεί να πληροφορεί ο επιχειρηματίας τους πελάτες του για το αν και όλο το προσωπικό του είναι εμβολιασμένο ή όχι.

Με αυτό τον τρόπο θα μπορεί ο καθένας μας να αποφασίζει και να κρίνει εάν θέλει να εισέλθει σε έναν κλειστό χώρο ή όχι και θα γνωρίζει ακριβώς και το μέγεθος του κινδύνου τον οποίο αναλαμβάνει.

Οι στρατεύσιμοι και οι μόνιμοι υπηρετούντες στις Ένοπλες Δυνάμεις που έχουν στο παρελθόν εμβολιαστεί και όσοι εξακολουθούν να υπηρετούν τη θητεία τους ή στο εξής θα προσέρχονται και θα εμβολιάζονται, θα λαμβάνουν 5 ημέρες άδεια.

Δεν είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός, είναι εθελοντικός με κίνητρο τις 5 ημέρες άδεια. Το λέω γιατί διάφορα γράφτηκαν σήμερα στον Τύπο.

Το πλαίσιο των κυρώσεων στα καταστήματα τα οποία θα παραβιάσουν τα σχετικά μέτρα. Στην πρώτη παράβαση για τα καταστήματα εμβαδού κάτω των 200 τ.μ., το διοικητικό πρόστιμο ορίζεται στα 2.000 ευρώ στην επιχείρηση ή στο νομικό πρόσωπο και 7 ημέρες αναστολή λειτουργίας από την επομένη.

Για τα καταστήματα εμβαδού άνω των 200 τ.μ., διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ στην επιχείρηση ή στο νομικό πρόσωπο και αναστολή λειτουργίας επίσης από την επόμενη μέρα για 7 ημέρες.

Στην περίπτωση που έχουμε υποτροπή και έχουμε δεύτερη παράβαση, για όλα τα καταστήματα ανεξαρτήτως τετραγωνικών, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 10.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας από την επομένη για 15 ημερολογιακές ημέρες.

Σε περίπτωση τρίτης παράβασης, για όλα τα καταστήματα ανεξαρτήτως επιφανείας, προσωρινή αφαίρεση άδειας λειτουργίας του καταστήματος για 60 ημερολογιακές ημέρες.

Για τη θεμελίωση δεύτερης ή τρίτης παράβασης αρκεί η διάπραξη οποιασδήποτε παράβασης μεταξύ αυτών που αναφέρονται σε όλα τα μέτρα.

Είναι δυνατή η επιβολή κυρώσεων ακόμη και μετά την πραγματοποίηση οποιασδήποτε παράβασης, βάσει αποδεικτικού υλικού από το οποίο προκύπτει η παράβαση.

Είναι η γνωστή ανάρτηση στα social media διαφόρων εικόνων από κέντρα, όπου ανερυθρίαστα διαφημίζουν κιόλας ότι παραβιάζουν τα μέτρα.

Θέλω να πω σε όλους που γνωρίζουν πάρα πολύ καλά με πόσο μεγάλη φροντίδα όλο αυτό το διάστημα έχω προσωπικά ασχοληθεί με τον κάθε κλάδο ξεχωριστά.

Η πορεία της ελληνικής οικονομίας το επόμενο διάστημα θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το πόσο θα τηρήσουμε τα μέτρα και πώς θα μπορέσουμε να ελέγξουμε την πανδημία στην Πατρίδα μας.

Η πρόσκληση στο πρόγραμμα του εμβολιασμού και η πρόσκληση για την τήρηση των μέτρων δεν αποτελεί ζήτημα κυβερνητικής απόφασης ή κυβερνητικής πολιτικής, αλλά αποτελεί μονόδρομο εθνικής ομόνοιας και συσπείρωσης σε έναν κοινό στόχο για την προστασία του κοινού μας συμφέροντος.

Τόσο του υγειονομικού, πρωτίστως, όσο και του οικονομικού δευτερευόντως και τα δύο όμως εξαιρετικά σημαντικά. Από τη συμπεριφορά της κάθε μίας και του κάθε ενός εξ ημών, θα κριθεί το αποτέλεσμα μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Είμαι απολύτως βέβαιος ότι καλόπιστα και με ανθρώπινη συνεννόηση, εφόσον όλοι αντιλαμβανόμαστε τη κρισιμότητα των στιγμών, βλέπουμε τι συμβαίνει στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες αυτή τη στιγμή που μιλάμε, αντιλαμβανόμαστε ότι παρόμοια μέτρα λαμβάνονται μετά τη μία μετά την άλλη σε όλες τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και ότι αυτά δεν αποτελούν κάποιου είδους ιδιοτροπία της ελληνικής Κυβέρνησης και της Ελλάδος, αλλά κοινή πανανθρώπινη πολιτική, αντιμετώπιση ενός πανανθρώπινου κινδύνου, είμαι βέβαιος ότι όλοι μας θα δείξουμε την αναγκαία καλή διάθεση για να περάσουμε και αυτό το σκόπελο και να παραμείνουμε ως χώρα όρθιοι, όπως μείναμε όλο αυτό το διάστημα. Σας ευχαριστώ πολύ.

 

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Ευχαριστούμε κύριε Υπουργέ. Τον λόγο έχει ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κύριος Κυριάκος Πιερρακάκης.

 

Κ. ΠΙΕΡΡΑΚΑΚΗΣ: Σας ευχαριστώ, κυρίες και κύριοι. Στο πλαίσιο των μέτρων που μόλις εξειδίκευσαν οι δυο αρμόδιοι Υπουργοί, ο κύριος Κικίλιας και ο κύριος Γεωργιάδης, παρουσιάζουμε σήμερα την εφαρμογή, εφαρμογή-κλειδί σε ό,τι αφορά την υλοποίηση των συγκεκριμένων μέτρων.

Η εφαρμογή είναι ήδη διαθέσιμη. Είναι διαθέσιμη στο covidfree.gov.gr για κάθε κινητό τηλέφωνο, για κάθε τάμπλετ. Ονομάζεται Covid Free GR.

Μπορεί κανείς να την κατεβάσει είτε για κινητά android είτε για κινητά της Apple από τα σχετικά app stores, αλλά σε κάθε περίπτωση μπορεί να πάει στην συγκεκριμένη ιστοσελίδα. Εκεί θα αναρτηθούν και τα σήμερα τα οποία ανέφερε και παρουσίασε ο κύριος Γεωργιάδης εντός της ημέρας.

Η εφαρμογή αυτή τι κάνει; Επαληθεύει τόσο το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό Covid, όσο και το ελληνικό. Και σε ό,τι αφορά το ευρωπαϊκό μπορεί να το κάνει και χωρίς πρόσβαση στο διαδίκτυο, εφόσον κανείς το έχει κατεβάσει. Απλώς να αναφέρω ότι η εφαρμογή δεν κρατάει, δεν αποθηκεύει προσωπικά δεδομένα, ούτε και ιστορικό των επαληθεύσεων.

Τα επίπεδα της επαλήθευσης είναι τρία:

Πράσινο, εφόσον έχει κανείς εμβολιαστεί ή έχει νοσήσει κατά το τελευταίο εξάμηνο,

Κίτρινο εφόσον υπάρχει πιστοποιητικό αρνητικού τεστ rapid ή PCR,

Κόκκινο εφόσον είναι λάθος ή μη έγκυρο πιστοποιητικό.

Υπάρχει χρονική ισχύς φυσικά σε όλα αυτά. Σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό είναι οι 14 ημέρες μετά την ημερομηνία της τελευταίας δόσης, ώστε να είναι πλήρης ο εμβολιασμός. Στη νόσηση είναι το εξάμηνο, όπως ανέφερα και πριν. Και σε ό,τι αφορά τα τεστ, για το μεν rapid οι 48 ώρες από τη συλλογή του δείγματος, για το δε PCR οι 72 ώρες. Προφανώς σε ό,τι αφορά τους αμιγείς χώρους που ανέφεραν οι δύο Υπουργοί, αναφερόμαστε στο πράσινο, δηλαδή σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό ή τη νόσηση.

Η εφαρμογή είναι εξαιρετικά απλή. Αρκεί κανείς να την κατεβάσει, με το που την ανοίγει αναφέρει τη σάρωση QR και αρκεί κανείς να περάσει το κινητό του πάνω από ένα πιστοποιητικό είτε σε χαρτί, είτε σε ψηφιακή μορφή και να μπορέσει αμέσως να έχει το αποτέλεσμα που θέλει.

Best Of

Οι «πανελίστες» που φλερτάρουν με τις εκλογικές λίστες

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Ένας εκπρόσωπος της Αστυνομίας και μια δικηγόρος...

Οι αποκαλύψεις Σταϊκούρα σε Σιωμόπουλο-Γκαντώνα για τα επόμενα μέτρα της κυβέρνησης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ήταν καλεσμένος...

Χατζηδάκης: Να γίνει η Ελλάδα η θετική έκπληξη

Την ανάγκη να ενστερνιστούμε τις σύγχρονες εξελίξεις στην αγορά...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Μακριά από τις ανάγκες των λαών των οποίων ηγούνται

Του Νίκου Φυλάγγελου Να ξεκινήσουμε από τα βασικά. Δεν μπορείς...

Το πρόσωπο της αντίστασης των γυναικών

Της Κατιάνας Ναυπλιώτου   Δεν χρειάζεται να παρακολουθεί κανείς προσεκτικά όσα...

Οι Αμερικανοί δεν θα ψηφίσουν για τις αμβλώσεις, αλλά για την… τσέπη τους

Του Κυριάκου Βελισσάριου   Όπως συμβαίνει σε κάθε... κανονική κοινωνία στον...

Η αποκάλυψη της “Real News” για αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις

Του Μανώλη Κομνηνού   Ένα εξαιρετικά αποκαλυπτικό ρεπορτάζ δημοσιεύει η "Real...

«Δεύτερες σκέψεις» για την υποψηφιότητα Καμπουράκη

Του Μανώλη Κομνηνού   Η μέχρι πρότινος βέβαιη υποψηφιότητα του Δημήτρη...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Μακριά από τις ανάγκες των λαών των οποίων ηγούνται

Του Νίκου Φυλάγγελου Να ξεκινήσουμε από τα βασικά. Δεν μπορείς να συζητάς για τις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη, όταν δεν περιλαμβάνονται σε αυτές η Κίνα...

Το πρόσωπο της αντίστασης των γυναικών

Της Κατιάνας Ναυπλιώτου   Δεν χρειάζεται να παρακολουθεί κανείς προσεκτικά όσα συμβαίνουν στην πολιτική ζωή των Ηνωμένων Πολιτειών για να προβλέψει ότι η Αλεξάντρια Οκάζιο-Ορτέζ θα...

Οι Αμερικανοί δεν θα ψηφίσουν για τις αμβλώσεις, αλλά για την… τσέπη τους

Του Κυριάκου Βελισσάριου   Όπως συμβαίνει σε κάθε... κανονική κοινωνία στον πλανήτη, η ψυχολογία των πολιτών δεν συνιστά ευθεία γραμμή. Επηρεάζεται από τη συγκυρία. Το ίδιο...