Κεραμέως: Ας συστρατευτούμε για ένα καλύτερο μέλλον

Τρεις επιμέρους πτυχές του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών, που αφορούν στην αύξηση των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων, ανέδειξε την Τετάρτη 26 Ιουλίου στην Ολομέλεια της Βουλής η Υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκη Κεραμέως.

 

Η κ. Κεραμέως υπογράμμισε τις σημαντικές οριζόντιες αυξήσεις που επέρχονται στους μισθούς όλων των δημοσίων υπαλλήλων – για πρώτη φορά έπειτα από 14 ολόκληρα χρόνια – ενισχύοντας το εισόδημα των πολιτών και επισήμανε ότι με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο υλοποιείται το 50% του συνολικού οικονομικού προγράμματος της Κυβέρνησης, όπως ακριβώς είχε αποτυπωθεί στις προεκλογικές δεσμεύσεις.

 

Παράλληλα, εστίασε στη σημαντική οικονομική στήριξη που προβλέπεται στις οικογένειες δημοσίων υπαλλήλων με παιδιά, στήριξη που άπτεται και της δημογραφικής πρόκλησης με την οποία είναι αντιμέτωπη η χώρα.

 

Τέλος, η Υπουργός ανέδειξε τον κρίσιμο ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν οι υπάλληλοι που κατέχουν θέσεις ευθύνης για την βέλτιστη λειτουργία του Δημοσίου και την αλληλένδετη σημαντική αύξηση κατά 30% των επιδομάτων ευθύνης.

 

Παρατίθενται οι τρεις επιμέρους πτυχές όπως τις περιέγραψε η κ. Κεραμέως:

 

Πρώτη πτυχή οι οριζόντιες αυξήσεις στον δημόσιο τομέα.

 

Την τελευταία τετραετία, το κράτος εκσυγχρονίστηκε, ψηφιοποιήθηκε σε μεγάλο βαθμό, οι απαιτήσεις αυξήθηκαν και εξελίχθηκαν και το ανθρώπινο δυναμικό προσαρμόστηκε, δίνοντας τον καλύτερό του εαυτό, συχνά και υπό αντίξοες, πρωτόγνωρες συνθήκες, όπως αυτές της διεθνούς πανδημίας. Οι πιο ποιοτικές, λιγότερο γραφειοκρατικές, πιο αποτελεσματικές υπηρεσίες στο δημόσιο είναι αποτέλεσμα της πιο οργανωμένης, πιο εντατικής, πιο συστηματικής εργασίας των ανθρώπων του, των δημοσίων υπαλλήλων. Οι απολαβές τους, ωστόσο, δεν ακολούθησαν αυτή την ανοδική πορεία. Σήμερα, προβλέπονται σημαντικές αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια.

 

Δεύτερη πτυχή, η στήριξη της οικογένειας με παιδιά, με το βλέμμα στραμμένο και στο δημογραφικό πρόβλημα της χώρας μας.

Από 1/1/2024 αυξάνεται η οικογενειακή παροχή, από 50 σε 70 ευρώ για υπάλληλο με ένα τέκνο, από 70 σε 120 ευρώ για δύο τέκνα, από 120 σε 170 ευρώ για τρία τέκνα, από 170, κ.ο.κ. Την παροχή θα λαμβάνει το 50,3% των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ παράλληλα παρέχεται πρόσθετο αφορολόγητο 1.000 ευρώ για παραπάνω από 1.300.000 πολίτες με παιδιά.

 

Τρίτη πτυχή που θα ήθελα να αναδείξω, τα επιδόματα υπαλλήλων σε θέσεις ευθύνης.

 

Ήδη από τις προγραμματικές δηλώσεις, αναδείχθηκε η σπουδαιότητα του κατάλληλου ανθρώπου στην κατάλληλη θέση, και δη σε θέσεις ευθύνης, προκειμένου να βελτιστοποιηθεί η αξιοποίηση των πολύτιμων ανθρώπινων πόρων στην υπηρεσία του πολίτη. Στην ίδια κατεύθυνση, δρομολογούνται νέα, αξιοκρατικά και ταχύτερα συστήματα επιλογής προϊσταμένων, με ιδιαίτερη έμφαση σε στοχοθεσία, αξιολόγηση και bonus παραγωγικότητας. Η ευθύνη είναι συνώνυμη της εύρυθμης λειτουργίας του δημοσίου. Στόχος, ένα δημόσιο του οποίου οι λειτουργοί αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και ευθύνη, θέτουν στόχους, αξιολογούνται, αλλά και έχουν κίνητρα και ανταμείβονται. Η αύξηση κατά 30% του επιδόματος θέσης ευθύνης σηματοδοτεί και αυτή την προτεραιοποίηση.

 

Η κυρία Κεραμέως τόνισε τη σημασία της συναίνεσης και σε αυτό το νομοσχέδιο, υπογραμμίζοντας τα εξής: «Σε συνέχεια μίας ευρείας συναίνεσης που κατάφερε να συγκεντρώσει ο νόμος, πλέον, για την άρση των περιορισμών στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων του εξωτερικού, σας καλούμε να υπερψηφίσετε και το παρόν σχέδιο νόμου, που ενισχύει οριζοντίως το πολύτιμο ανθρώπινο δυναμικό του Δημοσίου Τομέα, δημοσίους υπαλλήλους με παιδιά, όσους κατέχουν θέσεις ευθύνης, στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, τους Πανεπιστημιακούς. Ένα σχέδιο νόμου που στοχεύει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, που λαμβάνει μέτρα στήριξης της οικογένειας. Ας συστρατευθούμε για ένα καλύτερο παρόν και μέλλον, όπως αξίζει σε κάθε Ελληνίδα, σε κάθε Έλληνα.».

Best Of

Το επιτελείο Ανδρουλάκη σε πανικό

Οι δυσκολίες που έχουν προκύψει στη μάχη που δίνει...

Ο Κώστας Μπακογιάννης έβγαλε τον Χάρη Δούκα στο… ξέφωτο (της αυταπάτης μεγαλείου του)

Δύσκολα θα διαφωνήσει κανείς με όσα... έσουρε ο Κώστας...

Οι «καραμανλικοί»… διέγραψαν τον Δένδια

Γράφει το «Βαθύ Λαρύγγι» Πηγή: One Voice   Η απουσία του Νίκου...

Τα «ορφανά» του Σημίτη στα ΜΜΕ, και το μίσος για τον Καραμανλή

Γράφει το «Βαθύ Λαρύγγι» Πηγή: One Voice   Σε αντίθεση με τον...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Η (αναπόφευκτη) “ρωγμή συμπάθειας” που χρειαζόταν ο Τραμπ για να “κλειδώσει” το Οβάλ Γραφείο

Η απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ διαμορφώνει ένα πλαίσιο...

Η Αμερική (της παρακμής) επιστρέφει στην εποχή με τις “ιπτάμενες σφαίρες”

Η αμερικανική Δημοκρατία, ισχυρότερη και σημαντικότερη στον πλανήτη, δίνει...

Ο Τραμπ παίζει (ήδη) το χαρτί του “αλεξίσφαιρου”

Μερικές ώρες παραμονής στο νοσοκομείο, και επιστροφή στο Νιού...

Η (ηθική) αμηχανία των Δημοκρατικών μετά την απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ

Ο Τζο Μπάιντεν, ο Μπαράκ Ομπάμα, ο Μπιλ Κλίντον......

Η Πενσιλβάνια βγάζει (συνήθως) Πρόεδρο στις ΗΠΑ

Η Πολιτεία της Πενσιλβάνια, όπου διαδραματίστηκε η απόπειρα δολοφονίας...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Η (αναπόφευκτη) “ρωγμή συμπάθειας” που χρειαζόταν ο Τραμπ για να “κλειδώσει” το Οβάλ Γραφείο

Η απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ διαμορφώνει ένα πλαίσιο συναισθηματικής προστασίας του Αμερικανού πρώην Προέδρου, στην κρισιμότερη καμπή της προεκλογικής περιόδου. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τον...

Η Αμερική (της παρακμής) επιστρέφει στην εποχή με τις “ιπτάμενες σφαίρες”

Η αμερικανική Δημοκρατία, ισχυρότερη και σημαντικότερη στον πλανήτη, δίνει ιστορικά τον τόνο στον δυτικό κόσμο. Στη συλλογική Δύση. Η σημερινή Αμερική, του ετοιμόρροπου Τζο Μπάιντεν...

Ο Τραμπ παίζει (ήδη) το χαρτί του “αλεξίσφαιρου”

Μερικές ώρες παραμονής στο νοσοκομείο, και επιστροφή στο Νιού Τζέρσεϊ. Οι εικόνες του Ντόναλντ Τραμπ μετά την αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του, είναι εξαιρετικά δυνατές. Και...