Ο Τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Γιώργος Κατρούγκαλος μιλώντας σήμερα σε τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς με αφορμή την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία, ανέφερε μεταξύ άλλων και τα εξής:
«Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει ανεπιφύλακτα την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών, καθώς μόνο με τον διάλογο μπορούμε να φτάσουμε σε μια λύση της διαφοράς μας με την Τουρκία. Από την άλλη, αυτές ξεκινούν με ένα χάντικαπ: ο πρωθυπουργός δεν πέτυχε να εξασφαλίσει ένα πλαίσιο κυρώσεων που θα λειτουργούσαν ως εγγύηση ότι θα συζητήσει σοβαρά η Τουρκία και ότι δε θα ξαναγυρίσει στην επιθετική και προκλητική συμπεριφορά της προηγούμενης χρονιάς».
Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών σχολίασε δε ότι η πολιτική της Τουρκίας είναι «μια στο καρφί και μια στο πέταλο», κάνοντας μια επίθεση γοητείας ότι τάχα αυτή είναι υπέρ του διαλόγου κι εμείς κατά, ενώ από την άλλη πλευρά ακολουθεί μια προκλητική ρητορική και επιθετική πολιτική στο πεδίο, όπως είδαμε στο πρόσφατο επεισόδιο στα Ίμια. «Το θέμα που για εμάς αποτελεί κόκκινη γραμμή είναι ότι δεν δεχόμαστε διεύρυνση της ατζέντας με θέματα εθνικής κυριαρχίας. Όμως αυτό δεν φτάνει για τις διερευνητικές. Θα πρέπει να προχωρήσουμε τη συζήτηση στην κατεύθυνση μιας έντιμης συμφωνίας».
Δεν πρέπει, δηλαδή, να προεξοφλήσουμε ναυάγιο στις διερευνητικές και να επιδιώξουμε απλώς να κερδίσουμε τη συζήτηση για το blame game που θα ακολουθήσει, τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος. Γι’ αυτό όμως χρειάζεται μία σαφής εθνική στρατηγική, που αυτή τη στιγμή απουσιάζει. Ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει προσδιορίσει με ποιους στόχους πηγαίνει η χώρα στις διερευνητικές, ούτε δέχεται να διαμορφωθεί εθνικό μέτωπο και εθνική στρατηγική σε ένα συμβούλιο πολιτικών αρχηγών. Η παρέμβαση Σαμαρά είναι ένας από τους λόγους που εξηγούν το κενό αυτό πολιτικής: φοβάται προφανώς ο Πρωθυπουργός τις αντιδράσεις της εθνικιστικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας. Άλλωστε, ήδη έχει «πιάσει τόπο» η ιδιόμορφη αυτή ομηρεία του κ. Μητσοτάκη από τον κ. Σαμαρά. Πώς αλλιώς εξηγείται το γεγονός ότι τα Μνημόνια με την Β. Μακεδονία, σε εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, κατατέθηκαν στη Βουλή, αλλά δεν ήρθαν μέχρι στιγμής για ψήφιση;»