Σημεία από την ομιλία του Γιώργου Κατρούγκαλου, Τομεάρχη Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κατά τη συζήτηση του σ/ν του Υπουργείου Περιβάλλοντος στην Ολομέλεια της Βουλής:
«Καταρχάς θέλω να ευχηθώ συγχαρητήρια και καλή επιτυχία στον κ. Υπουργό για την ανάληψη των καθηκόντων του. Συγχαρητήρια όμως οφείλω και στον γενικό εισηγητή της ΝΔ για την λεπτή αίσθηση πολιτικού χιούμορ που επέδειξε, κατηγορώντας εμάς για διγλωσσία την επαύριο των όχι πολύ συγκαλυμμένων απειλών του κ. Σαμαρά και της επιχείρησης πολιτικής ομηρίας στην οποία επιχειρεί να θέσει τον Πρωθυπουργό.
Οφείλω να αναφερθώ προκαταρκτικά στο πολιτικό γεγονός της ημέρας, την γενική απαγόρευση συγκεντρώσεων για τις επόμενες επτά ημέρες, ενόψει προφανώς των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας που έχουν ανακοινωθεί κατά των αντισυνταγματικών και αντιδημοκρατικών μεθοδεύσεων της κυβέρνησης στο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης. «Κίνηση πανικού», που δεν έχει σχέση με την προστασία της δημόσιας υγείας, την χαρακτήρισε άλλωστε, αυτή την κίνηση, η επιδημιολόγος-καθηγήτρια κ. Λινού, που μετά λόγου γνώσεως γνωρίζει τι πρέπει να γίνει για την προστασία από την πανδημία και τι πρέπει να γίνει για την προστασία της δημοκρατίας. Στη πραγματικότητα η κυβέρνηση της ΝΔ με μια αντισυνταγματική απόφαση προσπαθεί να προστατευθεί από τις συνέπειες μιας άλλης αντισυνταγματικής απόφασης, που προσβάλλει την αυτοδιοίκηση των πανεπιστημίων.
Γιατί πρόκειται για ιδιότυπη αίσθηση χιούμορ να μας κατηγορεί η ΝΔ για αντιφάσεις, όταν θέτουμε παράλληλα με την ανάγκη να στηριχθούν έργα τα οποία εμείς φτάσαμε στην ολοκλήρωσή τους και που συνιστούν δική μας πολιτική και την ανάγκη της προστασίας του περιβάλλοντος; Κάτι τέτοιο δεν αποτελεί δική μας ιδιαιτερότητα. Το Ισραήλ υπερψήφισε πριν από εμάς τη σύμβαση για το EastMed Gas Forum εκφράζοντας όμως επίσης επιφυλάξεις ως προς την έλλειψη σαφούς δέσμευσης για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και των διαδικασιών παραγωγής, μεταφοράς και χρήσης του φυσικού αερίου.
Ως προς τη κριτική που ακούσαμε από τη μεριά του ΜέΡΑ25, την ακούω με προσοχή, όμως το φυσικό αέριο είναι χρήσιμο στη μεταβατική πορεία προς την πλήρη αποανθρακοποίηση. Και όπως ακριβώς δεν αλλάζουμε τον στόλο όλων των συμβατικών αυτοκινήτων με ηλεκτρικά σε μία μέρα, έτσι και πρέπει να πάρουμε τα αναγκαία μέτρα που να σταθμίζουν και τους γεωπολιτικούς λόγους που στηρίζουν τα έργα αυτά και τις οικονομικές προτεραιότητες σε συνδυασμό με την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος.
Ως προς τον IGB τα πράγματα είναι σαφή. Μεγεθύνει το οικονομικό στίγμα της χώρας μας στα Βαλκάνια και υπογραμμίζει τον ρόλο μας ως διαμετακομιστικού κόμβου φυσικού αερίου συνολικά στη περιοχή. Γενικότερα και τα δύο αυτά έργα που συζητούμε ενισχύουν τον ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου και σε επίπεδο ευρωπαϊκό ενισχύουν την αυτονομία της Ε.Ε, διαφοροποιώντας τις πηγές και τους διαύλους ενέργειας.
Το East Med Gas Forum εντάσσεται στη γενικότερη πολιτική που αναπτύξαμε με τα σχήματα τριμερούς συνεργασίας στην Αν. Μεσόγειο. Επιμείναμε και η Παλαιστίνη να είναι μεταξύ των συμβαλλομένων μερών, γιατί όλες οι χώρες και όλοι οι λαοί πρέπει να έχουν μερίδιο στου παραγωγικούς πόρους της περιοχης. Δεν αποκλείσαμε ούτε την Τουρκία από το εγχείρημα αυτό. Το μήνυμα τούτο μετέφερα στον ομόλογο μου κ. Τσαβούσογλου, με μία μόνο, αυτονόητη προϋπόθεση: ότι η Τουρκία θα σεβαστεί το διεθνές δίκαιο
Αυτή είναι η γενικότερη στάση μας στις σχέσεις μας με τη γειτονική χώρα. Θεμέλιο πρέπει να αποτελεί ο σεβασμός της διεθνούς νομιμότητας. Πρέπει την ίδια στιγμή συνεχώς να είμαστε προσεκτικοί ως προς την διαφύλαξη των εθνικών μας συμφερόντων.
Στηρίξαμε και στηρίζουμε την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών, γιατί ο διάλογος είναι ο μόνος τρόπος λύσης της διαφοράς μας με την Τουρκία. Επισημάναμε, βέβαια ότι ξεκινούν υπονομευμένες λόγω της αποτυχίας του κ. Μητσοτάκη να πετύχει ένα πλαίσιο κυρώσεων που θα εγγυούνταν ότι η Τουρκία θα συζητήσει σοβαρά και με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο.
Αναμένουμε ενημέρωση για το τι ακριβώς έγινε σε αυτό τον πρώτο γύρο, έχοντας ήδη επισημάνει ότι δεν αρκεί η αμυντική τακτική. Όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν συζητούν την διεύρυνση ατζέντας με θέματα κυριαρχίας, αλλά αυτό δεν αρκεί. Πρέπει να επιδιώξουμε μια έντιμη συμφωνία και η κυβέρνηση οφείλει να μας πει ποιοι είναι οι ενδιάμεσοι στόχοι και η τακτική της
Και, φυσικά πρέπει ο κ. Μητσοτάκης να αποδείξει ότι δεν τελεί σε ομηρία από τον κ. Σαμαρά και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, όπως φαίνεται ότι συμβαίνει με τις σχέσεις μας με τη Βόρεια Μακεδονία. Στο πλαίσιο αυτό, κατέθεσα σήμερα επίκαιρη ερώτηση στον κ. Δένδια ρωτώντας πότε θα έρθουν τα μνημόνια με τη Βόρεια Μακεδονία στη Βουλή.
Αυτό που απουσιάζει σε όλα τα εθνικά θέματα είναι Εθνική στρατηγική. Εμείς δεν θα γίνουμε ΝΔ της περιόδου των Πρεσπών, δεν θα ασκήσουμε δημαγωγία. Θα στηρίξουμε μία εθνική στρατηγική, εφόσον αυτή διαμορφωθεί. Ας κάνει η ΝΔ ένα πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή, συγκαλώντας άμεσα συμβούλιο πολιτικών αρχηγών».