Με τη δολοφονία Καποδίστρια… προειδοποιήσαμε ότι δεν θα γίνουμε (σοβαρό) κράτος

 

Του Μάνου Οικονομίδη

Twitter@EmOikonomidis

 

Πρέπει πάντως να ομολογήσουμε ότι, ιστορικά, ως έθνος έχουμε τον τρόπο μας να ξεχωρίζουμε. Κάποτε, στα πολύ παλιά χρόνια, ξεχωρίζαμε θετικά. Η Αρχαία Ελλάδα, με ηγέτιδα δύναμη την Αθήνα, εξελίχτηκε σε μαιευτήριο ιδεών για τους Θεσμούς, την Ιατρική, τη Φιλοσοφία, τον Πολιτισμό. Ιδέες που αυτοπαρουσιάστηκαν στη ζύμωση της Ιστορίας, και αρκετούς αιώνες αργότερα, διατηρούν μια ανεπανάληπτη αντοχή. Πραγματικά, αλεξίσφαιρες…

Τα χρόνια που δεν ήταν και τόσο… αρχαία, ξεκινήσαμε να ξεχωρίζουμε αρνητικά. Να μας δείχνει η υπόλοιπη ανθρωπότητα και να χαμογελάει με νόημα, στα όρια της αισθητικής ειρωνείας. Μερικούς μόλις μήνες μετά το ξέσπασμα της Επανάστασης για την Απελευθέρωση από τον οθωμανικό ζυγό, ξεκινήσαμε Εμφύλιο. Και περιφέραμε με νοοοτροπία ζητιάνου τους τίτλους ιδιοκτησίας του νέου ελληνικού κράτους στις (και τότε) Μεγάλες Δυνάμεις, ώστε να μοιράσουν τα χωράφια της επιρροής τους.

Στο… χαρούμενο προτεκτοράτο.

Εμβληματική στιγμή σε αυτή την ιστορική ντροπή, ήταν φυσικά η δολοφονία του Ιωάννη Καποδίστρια, σαν σήμερα, στο Ναύπλιο. Από εκείνους που ήθελαν, επεδίωκαν και κατάφεραν να κρατήσουν την Ελλάδα μικρή. Πολύ μκρή. Στα δικά τους, αντίστοιχα πολύ μικρά κυβικά.

Ο χαρισματικός Ιωάννης Καποδίστριας έγινε μάρτυρας του πείσματος και του ρομαντισμού του. Φυσικά και είχε καταλάβει, εγκαίρως… με ποιούς έμπλεξε. Πίστευε ωστόσο ότι μπορούσε να μας αλλάξει. Ο ρομαντισμός νίκησε, χωρίς να κουραστεί καν, την κοινή λογική, μέσα του. Δεν θέλαμε να αλλάξουμε. Δεν μπορούσαμε. Δεν μας ενδιέφερε. Δεν μας απασχολούσε η αυτονόητη αναγκαιότητα το έθνος μας να γίνει κράτος. Πολύ περισσότερο, σοβαρό κράτος.

Ο Καποδίστριας γνώριζε κάτι που καταλαβαίνουν όλοι οι μελετητές της Ιστορίας, τουλάχιστον όσοι είναι προσεκτικοί, πνευματώδεις, και χωρίς να οριοθετούν ως ιδανικό ζωής το… παρκάρισμα σε μια πανεπιστημιακή έδρα, για να μοιράζουν εν συνεχεία χασμουρητό στις γενιές που θα τους παρακολουθούσαν στα αμφιθέατρα.

Το “κάτι” συνάγεται από την ιστορική εμπειρία και μνήμη: Οι σελίδες γυρίζουν συνήθως με πρόλογο υπερβολής. Κυρίως στην καταστροφή. Το ελληνικό έθνος είχε βιώσει για 4 ολόκληρους αιώνες την απόλυτη καταστροφή, υπό τον ζυγό της οθωμανικής αυτοκρατορίας, φλερτάροντας διαρκώς με την εξαφάνιση. Και σίγουρα με την αλλοίωση των στοιχείων ταυτότητας.

Ο Καποδίστριας, όπως και κάθε σοβαρός και μετρημένος άνθρωπος θα έκανε στη θέση του, πίστευε ότι μονάχα τότε, στο ξεκίνημα της καινούριας εποχής, έχοντας αφήσει πίσω μας την Τουρκοκρατία, θα μπορούσαμε να αλλάξουμε.

Όπως διαπίστωσαν με θλίψη αρκετοί μετά από εκείνον, ο λαός αυτός αρνείται πεισματικά να αλλάξει. Τουλάχιστον, με τη δολοφονία του Ιωάννη Καποδίστρια, προειδοποιήσαμε εγκαίρως ότι, (σοβαρό) κράτος αρνούμαστε να γίνουμε. Γι’ αυτό και μπήκαμε στα Μνημόνια (από τη Ναυμαχία του Ναυαρίνου, κιόλας).

 

Best Of

Όλγα Κεφαλογιάννη: Προωθούμε επιχειρηματικές και επενδυτικές συνεργασίες στον τομέα του τουρισμού

Η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη έκανε την παρακάτω ανάρτηση...

Όλγα Κεφαλογιάννη: Εστιάζουμε στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη

Η Υπουργός Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη πήρε μέρος στην...

Ελίζα Βόζεμπεργκ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναβάθμισε το κύρος της Ελλάδας

  Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Για τη μάχη των ευρωεκλογών του Ιουνίου,...

Κωνσταντέλλος κατά Ζαφειρόπουλου για τα… “φάλτσα” της Αποκεντρωμένης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής έβαλε στο στόχαστρό...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Οι (ανεξάντλητες) αντοχές της Δημοκρατίας

  Το λιγότερο ατελές πολίτευμα, το οποίο μας κληρονόμησε η...

Θεωρούμε τη Δημοκρατία τόσο δεδομένη, ώστε την υπονομεύουμε

  Του Μάνου Οικονομίδη Twitter@EmOikonomidis Τέτοιες μέρες, είναι δύσκολο για κάθε ατίθαση...

Η διδακτική ανάμνηση μιας κατάμαυρης στιγμής του έθνους

  Η εικόνα των πρωταγωνιστών του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου,...

Ο Μητσοτάκης προτιμά ως αντίπαλο τον Κασσελάκη (αντί για τον Ανδρουλάκη)

Η άνοδος την οποία έχει καταγράψει ο ΣΥΡΙΖΑ στις...

Η Μαρίνα Σάττι τραγουδά για πρώτη φορά live το «Ζάρι»

 Πλήθος κόσμου στο πάρτι της ελληνικής αποστολής με το...
Μάνος Οικονομίδης
Μάνος Οικονομίδης
Ο Μάνος Οικονομίδης είναι δημοσιογράφος. Σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας

Οι (ανεξάντλητες) αντοχές της Δημοκρατίας

  Το λιγότερο ατελές πολίτευμα, το οποίο μας κληρονόμησε η εξέλιξη της ανθρώπινης σκέψης. Με αφετηρία την αρχαία Αθήνα, και το Γένος των Ελλήνων, ακόμη...

Θεωρούμε τη Δημοκρατία τόσο δεδομένη, ώστε την υπονομεύουμε

  Του Μάνου Οικονομίδη Twitter@EmOikonomidis Τέτοιες μέρες, είναι δύσκολο για κάθε ατίθαση σκέψη να φρενάρει το ταξίδι στις μνήμες του παρελθόντος. Να ξαναδιαβάσει όσα προηγήθηκαν, να ανατριχιάσει...

Η διδακτική ανάμνηση μιας κατάμαυρης στιγμής του έθνους

  Η εικόνα των πρωταγωνιστών του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου, που έβαλε την Ελλάδα... στον γύψο, για μια ολόκληρη (και μαύρη) επταετία, θα πρέπει να...