Κ. Λάβδας: Οι… χαριτωμένες αναλύσεις ότι ο Ερντογάν είναι… “στριμωγμένος”, “εκνευρισμένος”, “στη γωνία”

Του Μανώλη Κομνηνού

 

Με ανάρτηση στην προσωπική σελίδα του στο Facebook, ο καθηγητής Κώστας Λάβδας… προσγείωσε όσους συνεχίζουν να διαμορφώνουν “εθνικούς μύθους”, περί της δήθεν απομονωμένης και στριμωγμένης Τουρκίας.

Ο Κώστας Λάβδας σημείωσε τα εξής:

Ο Ερντογάν είναι “στριμωγμένος”, “εκνευρισμένος”, “στριμωγμένος και επικίνδυνος”, “στη γωνία” κλπ. Βλέπω ότι όλα αυτά τα χαριτωμένα επανήλθαν στις “αναλύσεις”.
Συγχωρέστε μου την έκφραση, αλλά… επικοινωνείτε με την πραγματικότητα; Βρισκόμαστε σε μια εξαιρετικά επικίνδυνη φάση στη διεθνή πολιτική και (για να επικεντρωθούμε μόνο στη γειτονιά μας) η Αθήνα και η Άγκυρα επιδιώκουν διαφορετικούς στόχους και κινητοποιούν μέσα και πόρους, με ποικίλους συνδυασμούς θετικών και αρνητικών αποτελεσμάτων μέχρι στιγμής. Ο Ερντογάν παίζει πολύ σκληρό παιχνίδι – αν δεν το βλέπετε, ασχοληθείτε με τα μπάνια.
Από τις ανοησίες περί “κτισίματος εμπιστοσύνης” που ακουγόταν πέρσι τέτοιο καιρό, περάσαμε πάλι στα “στριμωγμένος και επικίνδυνος”. Ας το εξηγήσουμε για χιλιοστή φορά. ”Κτίσιμο εμπιστοσύνης” με την Τουρκία υπό τις παρούσες συνθήκες είναι αδύνατο. Κάποιοι επαναλαμβάνουν απίθανα πράγματα, έξω από κάθε αναλυτική λογική. Εξισορρόπηση, αύξηση κόστους, ενθάρρυνση εναλλακτικών σεναρίων, πολλά και διαφορετικά μεταξύ τους μπορούν όντως να βοηθήσουν σε ήπιο κλίμα.
Αλλά η ”εμπιστοσύνη” στις διεθνείς σχέσεις σημαίνει σταδιακή αλλά έμπρακτη και συστηματική απομάκρυνση από την εστιασμένη αμοιβαιότητα (specific reciprocity) προς μορφές μεικτής και διάχυτης αμοιβαιότητας (mixed & diffuse reciprocity) στις διαδράσεις μεταξύ των δρώντων, εν προκειμένω μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Δεν βρισκόμαστε σε αυτό τον δρόμο. Η Τουρκία εμμένει στις απόψεις της και τη στρατηγική της.
Ας ξαναπούμε και αυτό, μήπως και αρχίσουν κάποιοι ανεκδιήγητοι ”αναλυτές” και ”σύμβουλοι” να σκέφτονται. Στις σχέσεις της με χώρες όπως η Ελλάδα και το Ισραήλ, η Τουρκία έχει συνηθίσει τον κατακερματισμό και την περιχαράκωση των οικονομικών και λειτουργικών διαστάσεων από τις γεωπολιτικές.
Έχει καλές εμπορικές – οικονομικές σχέσεις και με τις δύο. Μάλιστα με το Ισραήλ οι σχέσεις βελτιώνονται περαιτέρω τα τελευταία χρόνια, ενώ ο γεωπολιτικός ανταγωνισμός με την ισλαμιστική κατεύθυνση του καθεστώτος Ερντογάν στα χαρτιά, τουλάχιστον, συνεχίζεται.
Στόχος μας πρέπει να παραμένει – όπως επιμένω από χρόνια – όχι απλώς η πρόσκαιρη αποφυγή συγκρούσεων αλλά μια βιώσιμη ειρήνη με την Τουρκία χωρίς υποχωρήσεις απέναντι στα αναθεωρητικά σχέδιά της.
Το καθεστώς στη γείτονα έχει χαράξει μια σαφή αναθεωρητική στρατηγική που ενέχει κινδύνους αβυσσαλέας αντιπαράθεσης στην περιοχή. Για την Σουηδία και τη Φινλανδία τελικώς η Τουρκία -μετά από τα παζάρια- θα πάρει κάτι και θα κάνει πίσω. Για την “γαλάζια πατρίδα” όμως, όχι.
Γι αυτό και οι κατ’ επανάληψη ενέσεις ενδο-ΝΑΤΟϊκής αποδοχής που χορηγούν οι ελληνικές κυβερνήσεις στην Τουρκία με συναντήσεις κορυφής είναι απολύτως λανθασμένες, όπως έχω εξηγήσει από χρόνια. Προς τι ακριβώς έγινε η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στις 13 Μαρτίου; Ποιός την εισηγήθηκε στον πρωθυπουργό;
Η “Καθημερινή” ανέλυε στις 15/3 ότι η Αθήνα βλέπει “οφέλη σε τρία επίπεδα”. Στην πραγματικότητα, οφέλη δεν υπήρξαν – σε κανένα επίπεδο. Όπως ακριβώς είχα γράψει τότε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ (13/3),
“Οι επαφές σε πολύ υψηλό επίπεδο μπορεί να είναι αμοιβαία επωφελείς μόνον όταν έχει προετοιμαστεί κάποιο σημαντικό βήμα […] από την πλευρά του Ερντογάν, η συνάντηση εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια υπενθύμισης του ρόλου της Τουρκίας ως μέλους του ΝΑΤΟ που υποτίθεται ότι μεριμνά για την άμβλυνση των διαφορών στο εσωτερικό της Συμμαχίας ενώ παράλληλα δύναται να διαδραματίσει ευρύτερο περιφερειακό και διεθνή ρόλο διαμεσολαβώντας με την Ρωσία […] Σε αυτή τη συγκυρία, κάθε πρόσθετη συνάντηση υψηλού επιπέδου αναδεικνύει περαιτέρω το διεθνές προφίλ που επιθυμεί να φιλοτεχνήσει η Άγκυρα. Βάσει των μέχρι τώρα πληροφοριών και ανακοινώσεων, εξακολουθώ να μην βλέπω άλλη διάσταση. “

 

Best Of

Τα προβλήματα των Ελλήνων μπορούν να περιμένουν. Ο Κασσελάκης… λύνει το Μεσανατολικό

Για τις περισσότερες και μεγαλύτερες από τις ζώσες γενεές...

Ο Χαρδαλιάς φτιάχνει «ομάδα»… για το μέλλον

Πηγή: OneVoice Γράφει το «Βαθύ Λαρύγγι»   Το νήμα με τον προ…...

Οι διαδοχικές γκάφες και τα διαδοχικά… mea culpa του Κασσελάκη

Όσο περισσότερο εκτίθεται στον δημόσιο βίο, τόσο περισσότερο θολώνει...

Ο αμετροεπής Λοβέρδος νομίζει ότι μπορεί να διαγράψει από την Ιστορία τον (κανονικό) Ανδρέα

Για την προνομιακή και ανεξήγητη προβολή από τα συστημικά...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Τα προβλήματα των Ελλήνων μπορούν να περιμένουν. Ο Κασσελάκης… λύνει το Μεσανατολικό

Για τις περισσότερες και μεγαλύτερες από τις ζώσες γενεές...

Ο Χαρδαλιάς φτιάχνει «ομάδα»… για το μέλλον

Πηγή: OneVoice Γράφει το «Βαθύ Λαρύγγι»   Το νήμα με τον προ…...

Ο (απελπισμένος) Μενέντεζ εκβιάζει με ανεξάρτητη υποψηφιότητα, για να αποφύγει την καταδίκη

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, θεωρητικά... δεν συμβαίνουν αυτά. Ίσως μονάχα...

Η (εικονική) πραγματικότητα την οποία έπλασε για τον εαυτό του ο Κασσελάκης

Η επιστήμη που αρκετοί μελετήσαμε εις βάθος στα ακαδημαϊκά...

Μαρία Δεναξά: Ο εκφυλισμός και η υποβάθμιση της γυναικείας φύσης και υπόστασης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό της στο...
Avatar

Τα προβλήματα των Ελλήνων μπορούν να περιμένουν. Ο Κασσελάκης… λύνει το Μεσανατολικό

Για τις περισσότερες και μεγαλύτερες από τις ζώσες γενεές της ανθρωπότητας, η έννοια "Μεσανατολικό" έχει συνδεθεί και ταυτιστεί με χρονίζοντα, δυσεπίλυτα προβλήματα... Ο Στέφανος...

Ο Χαρδαλιάς φτιάχνει «ομάδα»… για το μέλλον

Πηγή: OneVoice Γράφει το «Βαθύ Λαρύγγι»   Το νήμα με τον προ… δεκαπενταετίας εαυτό του ξαναπιάνει ο Νίκος Χαρδαλιάς. Και ως πανίσχυρος Περιφερειάρχης Αττικής πλέον, έστω και.....

Ο (απελπισμένος) Μενέντεζ εκβιάζει με ανεξάρτητη υποψηφιότητα, για να αποφύγει την καταδίκη

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, θεωρητικά... δεν συμβαίνουν αυτά. Ίσως μονάχα σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Με τη δεύτερη δίκη του για διαφθορά μέσα σε λιγότερο από μια...