Ιάκωβος Καργαρώτος: Να δώσουμε το στίγμα των αξιών μας για την Ευρώπη

Πηγή: imerisia.gr

Η μείωση της βλάβης υπάρχει παντού δίπλα μας, σε πολλές εκφάνσεις της καθημερινότητας. Από τα εμβόλια και τις αντηλιακές κρέμες, μέχρι τις ζώνες ασφαλείας στα αυτοκίνητα. Από τη στιγμή που αναγνωρίστηκε ο βλαπτικός χαρακτήρας του τσιγάρου, ξεκίνησε ένας μεγάλος διάλογος για το πώς θα μειωθεί η βλάβη που προκαλεί το κάπνισμα», επισημαίνει με συνέντευξη του στην «Η» στο πλαίσιο του 9ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφώνο Αντιπρόεδρος της ΠαπαστράτοςΙάκωβος Καργαρώτος, αναφερόμενος σε έναν στρατηγικό πυλώνα της Παπαστράτος προς την επίτευξη του οράματος για ένα μέλλον χωρίς τσιγάρο.

«Η μητρική μας εταιρεία, Philip Morris International, έχει επενδύσει περισσότερα από 12,5 δισεκατομμύρια δολάρια και περισσότερα από 15 χρόνια στην έρευνα, ανάπτυξη και επιστημονική τεκμηρίωση των νέων προϊόντων, προκειμένου να προσφέρει καλύτερες, δυνητικά λιγότερο βλαβερές εναλλακτικές από το τσιγάρο», σημειώνει με έμφαση.

Ο ρόλος της Πολιτείας στην ενημέρωση

Σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο της Παπαστράτος, παρότι η διακοπή του καπνίσματος παραμένει η καλύτερη λύση, η έγκυρη ενημέρωση συνιστά την έννοια-κλειδί για τη μεταστροφή σε λιγότερο επιβλαβή προϊόντα. Δεν παραλείπει να αναφερθεί και στη σημασία του ρόλου της Πολιτείας: «Από πλευράς μας, υπάρχει μια μεγάλη και μακρά σειρά μελετών, που ξεκινά από τις βασικές τοξικολογικές αναλύσεις στο αερόλυμα και φτάνει μέχρι τις προ-κλινικές, κλινικές και μακροχρόνιες επιδημιολογικές μελέτες. Αυτές αποτελούν την επιστημονική τεκμηρίωση των των προϊόντων μας.

Η Πολιτεία θα πρέπει με τη σειρά της να εξετάσει τον τρόπο και το αυστηρό, αλλά ρεαλιστικό, πλαίσιο μέσα από το οποίο θα μπορεί να προσφέρεται έγκυρη ενημέρωση στους καπνιστές, για τις υπάρχουσες και μελλοντικές τέτοιες εναλλακτικές μειωμένου κινδύνου. Και είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα έχει ένα πρωτοποριακό ρυθμιστικό πλαίσιο, που αναγνωρίζει τον διαφορετικό χαρακτήρα αυτών των προϊόντων».

Κίνητρα για επενδύσεις και από άλλες εταιρείες

Ο κ. Καργαρώτος θέτει στο τραπέζι της συζήτησης και την παροχή κινήτρων που θα διευρύνει κι άλλο την αγορά των εναλλακτικών προϊόντων καπνού και θα απομακρύνει τους καπνιστές από το τσιγάρο: «Με ένα πλέγμα ρυθμιστικών και φορολογικών μέτρων, η Πολιτεία μπορεί να προσφέρει μια θετική διαφοροποίηση σε αυτά τα προϊόντα, ώστε να γίνουν περισσότερο προσιτά και προσβάσιμα στους καπνιστές.

Αυτό μπορεί να αποτελέσει και ένα κίνητρο και για άλλες εταιρείες, ώστε να επενδύσουν ουσιαστικά στη χώρα, όπως κάνουμε εμείς τα τελευταία 8 χρόνια», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Μια πρωτοβουλία ανοιχτού διαλόγου ενόψει Ευρωεκλογών

Με τις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου να πλησιάζουν, η Παπαστράτος δηλώνει έτοιμη να λάβει πρωτοβουλία ενθάρρυνσης της συμμετοχής των πολιτών στην εκλογική διαδικασία. Είναι αυτό «δουλειά» μιας εταιρείας; Ο κ. Καργαρώτος εξηγεί:

«Στην Παπαστράτος βλέπουμε τις ευρωεκλογές που έρχονται, με τη σκέψη ότι πρέπει όλοι να αξιολογήσουμε ποια Ευρώπη θέλουμε τα επόμενα πέντε χρόνια, και επομένως για ποια Ευρώπη θα ψηφίσουμε, ο καθένας με τα δικά του πολιτικά κριτήρια».

Και συνεχίζει, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Τα επόμενα πέντε χρόνια, η Ευρώπη θα κληθεί να διαχειριστεί μεγάλα θέματα, που δεν αγγίζουν μόνο τις Βρυξέλλες, αλλά συνολικά τα 27 κράτη-μέλη και τους πολίτες τους. Από το θέμα των δυο ανοικτών πολεμικών μετώπων, μέχρι την πράσινη μετάβαση και φυσικά την ανάγκη επαναβιομηχάνισης της Ευρώπης, καθώς έχουμε μείνει δραματικά πίσω σε σύγκριση με τις ΗΠΑ και την Κίνα».

Η απάντηση σε όλα αυτά; Σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο της Παπαστράτος: «να δώσουμε το στίγμα των αξιών μας για την Ευρώπη και για τις δύσκολες συζητήσεις που θα ακολουθήσουν, μέσα από σημαντικές και σοβαρές συνέργειες».

Best Of

Ο… αγιογράφος που έφαγε πόρτα για τη διαδοχή Τσιόδρα στο Μαξίμου

Πηγή: One Voice Γράφει το «Βαθύ Λαρύγγι»   Από την ημέρα που...

Ο Ανδρουλάκης δεν σκοπεύει να διευκολύνει τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, αποχωρώντας από την ηγεσία του

Οι εκτιμήσεις για μοιραία χαμηλή πτήση του ΠΑΣΟΚ στις...

Όλγα Κεφαλογιάννη: Ένα σημαντικό κομμάτι της κληρονομιάς μας

Η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη έκανε την παρακάτω ανάρτηση...

Κωστής Χατζηδάκης: Δεν συζητάμε πια για τις εκκρεμείς συντάξεις, επειδή το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε

Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης έκανε...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Ο ΟΠΑΠ αγκαλιάζει τις τοπικές κοινωνίες μέσα από το πρόγραμμα «Μαζί για καλό σκοπό»

  33 κοινωνικές δράσεις σε 21 νομούς από τον ΟΠΑΠ...

Ο… αγιογράφος που έφαγε πόρτα για τη διαδοχή Τσιόδρα στο Μαξίμου

Πηγή: One Voice Γράφει το «Βαθύ Λαρύγγι»   Από την ημέρα που...

Το απόλυτο… πανηγύρι με σενάρια συνωμοσίας στα διεθνή social media για το “ατύχημα Ραϊσί”

Η συντριβή του ελικοπτέρου που τον μετέφερε και οδήγησε...

Χωρίς τον Ραϊσί… στη ζωή, ο γιος του Χαμενεϊ… έρχεται

Ο θάνατος του Ιμπραήμ Ραϊσι διαμορφώνει καινούρια δεδομένα στη...

Ακόμη μια πηγή… ανάφλεξης (του πλανήτη) στη… βάρδια του (ετοιμόρροπου) Μπάιντεν

Η λαχανιασμένη αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν και...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Ο ΟΠΑΠ αγκαλιάζει τις τοπικές κοινωνίες μέσα από το πρόγραμμα «Μαζί για καλό σκοπό»

  33 κοινωνικές δράσεις σε 21 νομούς από τον ΟΠΑΠ και τους πράκτορες του δικτύου του Μια ακόμα σημαντική πρωτοβουλία εταιρικής υπευθυνότητας, η οποία δίνει...

Ο… αγιογράφος που έφαγε πόρτα για τη διαδοχή Τσιόδρα στο Μαξίμου

Πηγή: One Voice Γράφει το «Βαθύ Λαρύγγι»   Από την ημέρα που ο Δημήτρης Τσιόδρας ανακοίνωσε και επίσημα την υποψηφιότητά του για τις ευρωεκλογές, και παρόλο που...

Το απόλυτο… πανηγύρι με σενάρια συνωμοσίας στα διεθνή social media για το “ατύχημα Ραϊσί”

Η συντριβή του ελικοπτέρου που τον μετέφερε και οδήγησε στον θάνατο τον Ιμπραήμ Ραϊσί, έδωσε αφορμή για... πανηγύρι σεναρίων συνωμοσίας για το "ατύχημα" του...