Η “τρίτη λύση” για να απαλλαγεί η Γαλλία από τον… Μανού

Της Μαρίκας Λυσιάνθη

 

Η χώρα που κληρονόμησε το φως των ιδεών του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού, αναζητεί εναγωνίως μια διέξοδο, μια “τρίτη λύση”, ανάμεσα στον ανεπαρκή Εμμανουέλ Μακρόν και την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν. Ίσως η Ιστορία να βρήκε τον εκλεκτό της στο πρόσωπο του Μισέλ Μπαρνιέ, ο οποίος ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του, το βράδυ της Πέμπτης.

Ο 70χρονος πολιτικός διεκδικεί το προεδρικό χρίσμα της Κεντροδεξιάς, την οποία είχε… ενσωματώσει στις προηγούμενες προεδρικές εκλογές ο Μακρόν, λόγω των σκανδάλων για τα οποία κατηγορήθηκε ο Φρανσουά Φιγιόν, και φυσικά στο πλαίσιο της αναγκαιότητας να ηττηθεί η Μαρίν Λεπέν στον δεύτερο γύρο της αναμέτρησης.

Οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν το προφανές. Οι Γάλλοι διψούν για μια αξιόπιστη εναλλακτική. Έναν πολιτικό με ειδικό βάρος, που θα εκφράσει το στρατόπεδο της Δημοκρατίας απέναντι στην ακροδεξιά της Μαρίν Λεπέν, από τη στιγμή που ο Εμμανουέλ Μακρόν εξελίχτηκε σε… “Μανού”.

Ενδεχομένως η Ιστορία τακτοποιεί τις εκκρεμότητές της, αν συνυπολογίσουμε ότι ο Μισέλ Μπαρνιέ ήταν μεταξύ εκείνων που χρεώθηκαν το “όχι” της γαλλικής κοινωνίας στο δημοψήφισμα για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, το 2005, που μπλόκαρε την πολιτική ενοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ένας βαθιά ευρωπαϊστής πολιτικός, στην ηγεσία της πιο συναρπαστικής χώρας της ηπείρου μας. Γιατί όχι…

Written by Μαρίκα Λυσιάνθη

Η Μαρίκα Λυσιάνθη είναι ψυχολόγος