Η… τρίτη και φαρμακερή. Η Γερμανία και η Κεντροδεξιά στην αγκαλιά των άκρων

Της Μαρίκας Λυσιάνθη

 

Όλοι το περίμεναν, έστω κι αν όλοι… προσεύχονταν να μην επιβεβαιωθούν οι φόβοι τους. Το μέχρι πρότινος μεγαλύτερο κόμμα της Ευρώπης, και σημείο αναφοράς για την Κεντροδεξιά, παραδόθηκε στην αγκαλιά των άκρων, με τον Φρίντριχ Μερτς να κερδίζει την ηγεσία του.

Ήταν η… τρίτη και φαρμακερή για τον βετεράνο πολιτικό, σύμμαχο και… προστατευόμενο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αντίπαλο της Άνγκελα Μέρκελ, και επί μια δεκαετία απόμαχο της κεντρικής πολιτικής, λόγω της επιλογής του CDU να προσανατολιστεί σε περισσότερο μετριοπαθείς, συνεκτικές και αλληλέγγυες πολιτικές.

Το 2018, η Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ, με τη στήριξη της Μέρκελ, τον σταμάτησε. Τον Ιανουάριο του 2021, ο Άρμιν Λάσετ ήταν εκείνος που διέσωσε τους Χριστιανοδημοκράτες από τη μοιραία επιλογή του… τοίχου της ακραίας Δεξιάς. Σήμερα, ο Μερτς ήταν ασταμάτητος, και έφτασε στο 62% των ψήφων των εκλεκτόρων του CDU.

Η προοπτική μέλλοντος για την Κεντροδεξιά, τη Γερμανία, την Ευρώπη, σκοτεινιάζει. Σε μια περίοδο όπου απαιτούνται συνθέσεις και μετριοπάθεια, το κόμμα που έχασε οριακά τις πρόσφατες εκλογές στη Γερμανία, και επομένως θα είναι και πάλι, σύντομα, κυρίαρχο στην ισχυρότερη χώρα της Ευρώπης, επιλέγει ως κεντρικό πολιτικό αφήγημα τον πειρασμό της ακραίας Δεξιάς.

Βοήθειά μας…

 

 

Written by Μαρίκα Λυσιάνθη

Η Μαρίκα Λυσιάνθη είναι ψυχολόγος