Η (σπουδαιότερη) Δημοκρατία (της Ευρώπης) θα αντέξει… και αυτή τη φορά

Της Κατιάνας Ναυπλιώτου

 

Το προεκλογικό μανιφέστο της είναι ενδιαφέρον, προσανατολισμένο να συγκινήσει και να… ξεγελάσει τις μάζες. Ο λαϊκισμός στα καλύτερά του, αλλά και με τα… όριά του.

Η Μαρίν Λεπέν έδωσε επίσημο χαρακτήρα σε ακόμη μια υποψηφιότητά της για την Προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας, και εκμεταλλευόμενη την πολιτική ανεπάρκεια του Εμμανουέλ Μακρόν, οι δημοσκοπήσεις την εμφανίζουν, για πρώτη φορά στην Ιστορία, να φλερτάρει με το τρομακτικό ποσοστό του 40%-45% στον δεύτερο γύρο της αναμέτρησης.

Ακόμη και έτσι βέβαια, θα χάσει. Δεν έχει ελπίδες να κερδίσει την Προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας. Ακόμη και ένας ανύπαρκτος, είναι προτιμότερος από την αδιόρθωτη “ιέρεια” της ακροδεξιάς.

Το μέγεθος της δύναμης της Μαρίν Λεπέν στη νέα ήττα της, ωστόσο, θα έχει βαρύνουσα σημασία. Στα… σημαντικά, η σπουδαιότερη Δημοκρατία της Ευρώπης θα αντέξει και αυτή τη φορά. Θα επιτελέσει την ιστορική υποχρέωσή της, απέναντι στα άκρα και τις ακρότητες που τα συνοδεύουν, όπως συνήθιζε να λέει για την εν Ελλάδι επικίνδυνη ακροδεξιά ο Κώστας Καραμανλής.

Written by Κατιάνα Ναυπλιώτου

Η Κατιάνα Ναυπλιώτου είναι διεθνολόγος