Η πρώτη χρονιά της “μεγάλης απογοήτευσης”

Του Κυριάκου Βελισσάριου

 

Στις 19 Ιανουαρίου, ο Τζο Μπάιντεν συμπληρώνει έναν χρόνο στην Προεδρία των ΗΠΑ. Και την ώρα που ο επικοινωνιακός μηχανισμός του Λευκού Οίκου σχεδιάζει να αξιοποιήσει προωθητικά τη συγκυρία, οι Ρεπουμπλικανοί επιχειρούν με τη σειρά τους το αντίθετο.

Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα θέλει να αναδείξει τις ανεπάρκειες της διακυβέρνησης Μπάιντεν και τη “μεγάλη απογοήτευση” που συνόδευσε τη θητεία του, κάτι που καταγράφεται ξεκάθαρα στις δημοσκοπήσεις, με τον σημερινό ένοικο του Οβάλ Γραφείου να κινείται στο εξαιρετικά χαμηλό 33%, σε επίπεδο δημοφιλίας και αποδοχής και έργου.

Οι Ρεπουμπλικανοί βλέπουν μπροστά τους μια ανέλπιστη πολιτική ευκαιρία. Η απρόσμενη και με χαρακτηριστικά μη αναστρέψιμης, φθορά του διδύμου Μπάιντεν-Χάρις, οδηγεί σε σαρωτική επικράτηση στις Ενδιάμεσες Εκλογές του Νοεμβρίου του 2022, για τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία.

Στην περίπτωση κατά την οποία οι σχετικές προβλέψεις επιβεβαιωθούν, και το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα ανακτήσει τον έλεγχο και των δυο Σωμάτων του Κογκρέσου, θα μπορέσει να διατηρήσει σε… ομηρία τον Τζο Μπάιντεν και την Κάμαλα Χάρις, για τα δυο εναπομείναντα χρόνια της θητείας τους.

Και, εξ αντανακλάσεως, να πολλαπλασιάσει τις ουσιαστικές πιθανότητες για να κερδίσει ένας Ρεπουμπλικανός τον Λευκό Οίκο, στις προεδρικές εκλογές του 2024.

Written by Κυριάκος Βελισσάριος

Ο Κυριάκος Βελισσάριος είναι πολιτικός επιστήμονας και αναλυτής