Γ. Λακόπουλος: Η πρώτη μεγάλη έξοδος του Τσίπρα από τα κομματικά τείχη του ΣΥΡΙΖΑ

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος

Πηγή: ieidiseis.gr

Η πολιτική ασκείται δια του λόγου – πριν γίνει πράξη. Είναι διατύπωση ιδεών και αποστολή μηνυμάτων. Με μια λέξη: επικοινωνία. Άλλως δεν υπάρχει.

Η σειρά δεν αλλάζει: πρώτα η πολιτική και μετά η επικοινωνία. Η επικοινωνιακή διάσταση της πολιτικής είναι συστατικό στοιχείο της. Ιδιότητα του συνόλου της και την ακολουθεί αδιάκοπα.

Από αυτή την άποψη η επικοινωνία περιέχεται στην πολιτική. Αυτό καθιστά καταλύτη την προσωποποίηση του πολιτικού φορτίου δια της επικοινωνιακής τεχνικής.

Οτιδήποτε εκτίθεται στον δημόσιο χώρο περιέχει την επικοινωνία του. Ιδίως τα πρόσωπα. Ακόμη περισσότερο όταν απευθύνονται στο εκλογικό σώμα, ως αγγελιαφόροι όσων εκπροσωπεί ένα κόμμα.

Εκτός από τη μεταφορά πολιτικών θέσεων, η ταυτότητα της δημόσιας παρουσίας τους, αναδύει τη βούληση του κόμματος να μετακινήσει τα πράγματα από το ένα σημείο στο άλλο.

Στο κοινοβουλευτικό πλαίσιο της Δημοκρατίας, αυτό εξελίσσεται ως αέναη αναμέτρηση με άλλους, που κάνουν το ίδιο στο πολιτικό στερέωμα.

Από τότε που υπάρχει η πολιτική, αναπτύσσεται με τον ανταγωνισμό. Είναι αναμέτρηση με κάποιους που έχουν τις δικές τους ιδέες, τις δικές τους επιδιώξεις, τη δική τους απήχηση.

Είναι μια σύγκρουση. Υπάρχουν σύμμαχοι και εχθροί, χαρακώματα και μέτωπα. Κερδισμένες και χαμένες μάχες. Πρόσωπα που εκπέμπουν γοητεία ή προκαλούν αποστροφή.

Η γοητεία στην επικοινωνία δεν είναι όπως στα σινερομάτζα – υπόθεση ελκυστικής εμφάνισης. Είναι σύνθετη έννοια και περιέχει περισσότερα από τη φυσική παρουσία.

Ο επικοινωνιακός εκπρόσωπος είναι πολιτικός εκπρόσωπος. Η παρουσία του προκαλεί επικοινωνιακά κύματα που μεταφέρουν την πολιτική αντίληψη που υπηρετεί.

Η προσωποποίηση της πολιτικής ενός κόμματος είναι νόμισμα με δυο όψεις: από τη μια πλευρά έχει τη μορφή του επικεφαλής του και από την άλλη του εκπροσώπου του.

Ό,τι είναι για τον αρχηγό του κόμματος στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, είναι στο πόντιουμ της ενημέρωσης ο «πορτ- παρόλ».

Η δημόσια παρουσία του παράγει την επικοινωνία του και δεν παράγεται από αυτή. Ο λόγος, το πνεύμα, η αισθητική, η φωτογένεια, η κουλτούρα, διασταυρώνονται με το κύρος, την πειστικότητα, τα επιχειρήματα και παράγουν πολιτικό αποτέλεσμα.

Θετικό ή αρνητικό – και σε σύγκριση με τον «ανταγωνισμό» στην πολιτική αγορά.

Εκτός από το αδιάκοπο πινγκ-πονγκ με τον άγριο κόσμο των ΜΜΕ, ο εκπρόσωπος Τύπου σηματοδοτεί το περιεχόμενο κάθε κομματικού σύμπαντος:

– Αντιλήψεις, κατανόηση της συγκυρίας, προσανατολισμοί, ύφος και ήθος, επάρκεια, επαγγελματισμό και κυρίως τη γεωμετρία του κόμματος στη σχέση του με την κοινωνία.

Είναι παράθυρο που φέρνει φως στο, ενίοτε θαμπό, δωμάτιο της κομματικής περιχαράκωσης -και γι΄ αυτό πρέπει να είναι μονίμως ανοιχτό.

Η γοητεία στην επιλογή της Πόπης Τσαπανιδου ως εκπροσώπου Τύπου, είναι η πρώτη μεγάλη έξοδος του Αλέξη Τσίπρα από τα κομματικά τείχη του κομματικού ΣΥΡΙΖΑ.

Best Of

Χρησιμοποιώντας υπέρ σου τα λάθη σου…

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Ξεπερνώντας το αρχικό σοκ από το... επικό...

Ο Άδωνις (τουλάχιστον) έχει δουλέψει (σκληρά) στη ζωή του

    Σε εποχές παρακμής και μελαγχολικής υποβάθμισης της ποιότητας του...

Η Αχτσιόγλου επιτίθεται στον Κασσελάκη, λες και είναι ο… Μητσοτάκης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Ο εκνευρισμός της Έφης Αχτσιόγλου για τη...

Ο Κασσελάκης… έβγαλε στη σέντρα την Αχτσιόγλου

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με νέο βίντεο στους προσωπικούς λογαριασμούς του...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Ο Ζελένσκι κατηγορεί το ΝΑΤΟ για… λανθασμένη εκπαίδευση των Ουκρανών στρατιωτών

Ο εκνευρισμός του Βολοντίμιρ Ζελένσκι για τη σταδιακή αποστασιοποίηση...

Ο Γενικός Εισαγγελέας της εποχής Ομπάμα “πυροβολεί” τον Μενέντεζ

Ο Έρικ Χόλντερ, Υπουργός Δικαιοσύνης και Γενικός Εισαγγελέας των...

Το σχέδιο Μπάιντεν για να απαλλαγεί (διακριτικά) από τον… Ζελένσκι

Οι δημοσκοπήσεις το λένε καθαρά. Το θέμα της Ουκρανίας...

Τα σκάνδαλα Μενέντεζ απειλούν το πολιτικό μέλλον του γιου του

Μια παράμετρος που επιδεινώνει τα συναισθήματα τα οποία συνοδεύουν...

Οι Δημοκρατικοί φοβούνται ότι ο Μενέντεζ θα τους συμπαρασύρει στον (εκλογικό) γκρεμό

Η εικόνα πανικού που επικράτησε στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών,...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Ο Ζελένσκι κατηγορεί το ΝΑΤΟ για… λανθασμένη εκπαίδευση των Ουκρανών στρατιωτών

Ο εκνευρισμός του Βολοντίμιρ Ζελένσκι για τη σταδιακή αποστασιοποίηση της συλλογικής Δύσης από την Ουκρανία, ήταν κάτι παραπάνω από εμφανής κατά την παρουσία του...

Ο Γενικός Εισαγγελέας της εποχής Ομπάμα “πυροβολεί” τον Μενέντεζ

Ο Έρικ Χόλντερ, Υπουργός Δικαιοσύνης και Γενικός Εισαγγελέας των ΗΠΑ την περίοδο διακυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα, ήταν από τα πιο ηχηρά ονόματα του Δημοκρατικού...

Το σχέδιο Μπάιντεν για να απαλλαγεί (διακριτικά) από τον… Ζελένσκι

Οι δημοσκοπήσεις το λένε καθαρά. Το θέμα της Ουκρανίας προκαλεί μεγάλη πολιτική φθορά στον Τζο Μπάιντεν και επιδεινώνει την προοπτική επανεκλογής του στην Προεδρία...