Η μάχη του Κιρ Στάρμερ με το… αναπόφευκτο πεπρωμένο

Του Φρίξου Παλαιολόγου

 

Ένας χρόνος στο τιμόνι ενός κόμματος που δυσκολεύεται ακόμη να τον… καταλάβει. Ο σερ Κιρ Στάρμερ συμπλήρωσε τους πρώτους δώδεκα μήνες στην ηγεσία των Εργατικών, παρά το αρχικό δράμα της Μεγάλης Βρετανίας, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, ωστόσο, οι Τόρις του Μπόρις Τζόνσον διατηρούν χαώδες προβάδισμα.

Στο εσωτερικό του Εργατικού Κόμματος, οι… μουρμούρες δεν σταμάτησαν ποτέ. Ο Στάρμερ άλλωστε αμφισβητείται διαρκώς και ευθέως από την αριστερή τάση, υπό τον πρώην πρόεδρο Τζέρεμι Κόρμπιν, ενώ ακόμη και η ομάδα του… προκατόχου του Κόρμπιν, Εντ Μίλιμπαντ, αφήνει κατά καιρούς αιχμές για τη στρατηγική του κόμματος που, ο Τόνι Μπλερ, ο Γκόρντον Μπράουν, ο Πίτερ Μάντελσον και ο Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, κατέστησαν κυρίαρχο στην πολιτική ζωή της Μεγάλης Βρετανίας για σχεδόν μια δεκαετία.

Ακόμη βεβαίως είναι αρκετά νωρίς για να τεθεί θέμα διαδοχής του Κιρ Στάρμερ. Με ανοιχτό το εσωκομματικό μέτωπο, ωστόσο, ακόμη και όταν η βρετανική κοινωνία γυρίσει την πλάτη στους Συντηρητικούς του Μπόρις Τζόνσον, οι Εργατικοί θα έχουν δρόμο μπροστά τους για να πείσουν ότι αποτελούν αξιόπιστη εναλλακτική λύση διακυβέρνησης.

Written by

Ο Φρίξος Παλαιολόγος είναι δημοσιογράφος, πολιτικός αναλυτής