Η Κίνα, κύριε Πρόεδρε. Η Κίνα…

Της Μαρίκας Λυσιάνθη

 

Ο Τζο και η Τζιλ Μπάιντεν έχουν καταφέρει τις πρώτες 100 ημέρες της παρουσίας τους στον Λευκό Οίκο, να διορθώσουν τις ρωγμές που είχε προκαλέσει ο Ντόναλντ Τραμπ, και τις οποίες δεν μπορούσε εκ των πραγμάτων να διορθώσει η Μελάνια Τραμπ.

Ωστόσο… Η νέα διακυβέρνηση της Ουάσινγκτον δείχνει να εξαντλεί τη διαχείριση των συμβόλων και την επικοινωνιακή χρησιμότητά της. Την ώρα που… η ανθρωπότητα προσπερνάει, ή μάλλον συνεχίζει να αφήνει πίσω της τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο κόσμος που παρέλαβε ο Τζο Μπάιντεν από τον Ντόναλντ Τραμπ, μικρή σχέση έχει με εκείνον που παρέδωσαν το 2016 ο ίδιος και ο Μπαράκ Ομπάμα. Η Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν έχει καταφέρει να παρεμβαίνει διπλωματικά σχεδόν παντού στον πλανήτη, και να δυσκολεύει αφόρητα τις προσπάθειες του Λευκού Οίκου.

Η Κίνα όμως, έχει αλλάξει επίπεδο… Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε δίκιο να βλέπει στο καθεστώς του Σι Τζινπίνγκ την πραγματική απειλή για την αμερικανική ηγεμονία στον πλανήτη. Ο Τζο Μπάιντεν και οι Δημοκρατικοί αρχίζουν να συμφωνούν με το συμπέρασμα.

Το μεγάλο ερώτημα ωστόσο αφορά στο αν μπορούν, αν προλαβαίνουν και αν θέλουν να κάνουν κάτι. Η Κίνα φαντάζει ασταμάτητη. Ο χρόνος δουλεύει υπέρ της. Και η οικογένεια Μπάιντεν, μέσω του Χάντερ, μοιάζει να έχει… εκκρεμότητες με το Πεκίνο, που δυσκολεύουν τους επιθετικούς χειρισμούς από την πλευρά του Οβάλ Γραφείου.

Οι ενδιαφέροντες καιροί, ήρθαν…

Written by Μαρίκα Λυσιάνθη

Η Μαρίκα Λυσιάνθη είναι ψυχολόγος