Η Κίνα, κύριε Πρόεδρε. Η Κίνα…

Της Μαρίκας Λυσιάνθη

 

Ο Τζο και η Τζιλ Μπάιντεν έχουν καταφέρει τις πρώτες 100 ημέρες της παρουσίας τους στον Λευκό Οίκο, να διορθώσουν τις ρωγμές που είχε προκαλέσει ο Ντόναλντ Τραμπ, και τις οποίες δεν μπορούσε εκ των πραγμάτων να διορθώσει η Μελάνια Τραμπ.

Ωστόσο… Η νέα διακυβέρνηση της Ουάσινγκτον δείχνει να εξαντλεί τη διαχείριση των συμβόλων και την επικοινωνιακή χρησιμότητά της. Την ώρα που… η ανθρωπότητα προσπερνάει, ή μάλλον συνεχίζει να αφήνει πίσω της τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο κόσμος που παρέλαβε ο Τζο Μπάιντεν από τον Ντόναλντ Τραμπ, μικρή σχέση έχει με εκείνον που παρέδωσαν το 2016 ο ίδιος και ο Μπαράκ Ομπάμα. Η Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν έχει καταφέρει να παρεμβαίνει διπλωματικά σχεδόν παντού στον πλανήτη, και να δυσκολεύει αφόρητα τις προσπάθειες του Λευκού Οίκου.

Η Κίνα όμως, έχει αλλάξει επίπεδο… Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε δίκιο να βλέπει στο καθεστώς του Σι Τζινπίνγκ την πραγματική απειλή για την αμερικανική ηγεμονία στον πλανήτη. Ο Τζο Μπάιντεν και οι Δημοκρατικοί αρχίζουν να συμφωνούν με το συμπέρασμα.

Το μεγάλο ερώτημα ωστόσο αφορά στο αν μπορούν, αν προλαβαίνουν και αν θέλουν να κάνουν κάτι. Η Κίνα φαντάζει ασταμάτητη. Ο χρόνος δουλεύει υπέρ της. Και η οικογένεια Μπάιντεν, μέσω του Χάντερ, μοιάζει να έχει… εκκρεμότητες με το Πεκίνο, που δυσκολεύουν τους επιθετικούς χειρισμούς από την πλευρά του Οβάλ Γραφείου.

Οι ενδιαφέροντες καιροί, ήρθαν…

Written by

Η Μαρίκα Λυσιάνθη είναι ψυχολόγος