Η κάλπη που επιβεβαίωσε ότι οι Δημοκρατικοί… χάνουν την Αμερική

Του Κυριάκου Βελισσάριου

 

Οι εκλογές για Κυβερνήτες και Δημάρχους λειτουργούν παραδοσιακά ως… παλμογράφος των κοινωνικών τάσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Γι’ αυτό και οι σημαντικές απώλειες του Δημοκρατικού Κόμματος και τα αντίστοιχα κέρδη των Ρεπουμπλικανών, στις κάλπες της Τρίτης, ήρθαν να επιβεβαιώσουν την αλλαγή κλίματος στη σημαντικότερη Δημοκρατία του Πλανήτη.

Έναν χρόνο πριν από τις Ενδιάμεσες Εκλογές του 2022, το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα εισπράττει τη δυσαρέσκεια της αμερικανικής κοινωνίας για τα πεπραγμένα της διακυβέρνησης Μπάιντεν-Χάρις. Αρκετές θέσεις Κυβερνητών και Δημάρχων άλλαξαν χέρια, η πλέον ηχηρή και “ομιλούσα” ωστόσο, ήταν η μάχη της Βιρτζίνια, στην οποία είχαν εμπλακεί ο Τζο Μπάιντεν και ο Μπαράκ Ομπάμα.

Το… χαστούκι ήταν μεγάλο, καθώς ο Δημοκρατικός Τέρι ΜακΌλιφ ηττήθηκε από τον Ρεπουμπλικανό Γκλεν Γιάνγκιν, το ποσοστό του οποίου έφτασε στο 51%, προκαλώντας θύελλα πανηγυρισμών και επαινετικών σχολίων από το στρατόπεδο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, μεταξύ άλλων από τον πρώην Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς, και την πρώην πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι.

Η αλλαγή κλίματος στην αμερικανική κοινωνία είχε καταγραφεί σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, που δείχνουν ότι, τον Νοέμβριο του 2022, το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα είναι το μεγάλο φαβορί για να ανακτήσει τον πολιτικό έλεγχο και των δυο Σωμάτων του Κογκρέσου, της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας.

 

 

Εφόσον οι εκτιμήσεις αυτές επιβεβαιωθούν στην πράξη, ο Τζο Μπάιντεν θα είναι… όμηρος των Ρεπουμπλικανών στο δεύτερο μισό της θητείας του, με ό, τι θα συνεπάγεται κάτι τέτοιο για τις προεδρικές εκλογές του 2024.

 

 

Written by Κυριάκος Βελισσάριος

Ο Κυριάκος Βελισσάριος είναι πολιτικός επιστήμονας και αναλυτής