Η ηθική ντροπή της Δύσης για την “προδοσία” των πολιτών του Αφγανιστάν

Της Μαρίκας Λυσιάνθη

 

Η Δύση δεν υπήρξε ποτέ ένας ανούσιος γεωγραφικός χώρος. Η Δύση συνδέθηκε ιστορικά με κινήματα προόδου και εξέλιξης της γνώσης, των τεχνών και των γραμμάτων. Ένας φωτεινός φάρος ελπίδας για καλύτερη ζωή.

Αυτή η Δύση κατέρρευσε ηθικά, εξαιτίας της επιλογής της κυβέρνησης Μπάιντεν και των ΗΠΑ να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν στην τύχη του, και να παραδώσουν μια ταλαιπωρημένη χώρα στα χέρια των παράφρονων Ταλιμπάν.

Οι γυναίκες, τα παιδιά, οι νέοι και όσοι πίστεψαν την τελευταία 20ετία ότι η εισβολή των αμερικανικών δυνάμεων, με αφορμή την επίθεση της Αλ Κάιντα στους Δίδυμους Πύργους την 11η Σεπτεμβρίου, θα μπορούσε να λειτουργήσει ως γέφυρα για μια καλύτερη ζωή, αισθάνονται σήμερα προδομένοι από τον 46ο Πρόεδρο των ΗΠΑ.

Οι μεταναστευτικές ροές που θα πλήξουν την Ευρώπη και η αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή, είναι οι προφανείς συνέπειες, που θα μας ταλαιπωρήσουν για χρόνια. Ίσως αντιμετωπιστούν, ίσως όχι.

Εκείνο που δεν χωνεύεται, είναι η ηθική ντροπή της Δύσης για την “προδοσία” των πολιτών του Αφγανιστάν. Η αποτίμηση της Ιστορίας θα είναι ασυγχώρητη.

Written by Μαρίκα Λυσιάνθη

Η Μαρίκα Λυσιάνθη είναι ψυχολόγος