Η γκρίνια ως… στοιχείο ταυτότητας ενός έθνους (του δικού μας)

Του Μάνου Οικονομίδη

Twitter@EmOikonomidis

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Αξία”, το Σάββατο 24 Απριλίου 2021

 

Η θυελλώδης ψυχοσύνθεση ενός λαού, συμβαδίζει τις περισσότερες φορές με την αυτοαναφορική απόγνωση της συνειδητοποίησης ότι, οι δυο εκδοχές του εαυτού μας λειτουργούν συμπληρωματικά. Όχι απαραίτητα και όχι πάντα συμβιωτικά. Αλλά με τη μια να συμπληρώνει την άλλη.

 

Μπορεί να φταίει η αύρα του απέραντου γαλάζιου που τόσο απλόχερα αγκαλιάζει την πατρίδα μας, και προσφέρει στο μυαλό ανέλπιστες διεξόδους σε «μακρινούς τόπους», ακριβώς τη στιγμή που τις χρειάζεται.

 

Ίσως από την άλλη, να παίζει τον ρόλο της και η βαριά (και ασήκωτη) σκιά της Ιστορίας. Μιας ιστορικής διαδρομής που μας υπερβαίνει ως έθνος, επειδή ανήκει στην ίδια την εξέλιξη του ανθρωπίνου γένους. Στην πρόοδο της συλλογικής ζωής.

 

Όλα αυτά μαζί, και πολλά ακόμη, συνθέτουν ένα… ατίθασο έθνος. Εμάς. Με τις θετικές και τις πολύ αρνητικές στιγμές μας. Την αναπόφευκτη αδυναμία να εξηγήσεις ορθολογικά το πώς… επιβιώσαμε, αν όχι… κατά λάθος χάρη στη θεία πρόνοια, όταν συνειδητοποιείς και αθροίζεις λάθη, υστερήσεις, ατέλειες και μειονεκτήματα.

 

Κι όμως, είμαστε… ακόμη εδώ. Αυτή τη φορά, προσπαθώντας να ξεπεράσουμε μια αδιανόητη υγειονομική πανδημία, με συμπτωματολογία αποσύνθεσης δομών και κανονικότητας, σε συνδυασμό με την κλινική διάσταση της μελαγχολίας. Προσωπικής, συλλογικής, εθνικής.

 

Ένα έθνος μπολιασμένο με το διαλυτικό στοιχείο της… γκρίνιας. Μας φταίνε όλα. Και δεν διστάζουμε να το εκφράσουμε ηχηρά, ειδικά στην εποχή της αδιαμεσολάβητης πλατφόρμας αναπαραγωγής του μικρόκοσμού μας, που προσφέρουν γενναιόδωρα τα social media.

 

Η γκρίνια ως… στοιχείο ταυτότητας των Ελλήνων. Με σκανδαλιστική συνέπεια κληρονομικότητας, από γενιά, σε γενιά. Από συγκυρία, σε συγκυρία. Από εποχή, σε εποχή.

 

Η γκρίνια ως πρώτη ύλη εκμετάλλευσης από τους εισοδηματίες του εθνικού διχασμού. Από τα άκρα και τις ακρότητες που τα συνοδεύουν, και έχουν κυριαρχήσει στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία.

 

Best Of

Ο Πιερρακάκης αναζητεί εσωκομματικές συμμαχίες

    Ο Κυριάκος Πιερρακάκης «βαφτίστηκε» δελφίνος για το μέλλον της...

Η «Ιερή Τράπεζα» της Εκκλησίας… σκανδαλίζει

  Πολλά χρόνια μετά την εμπλοκή του στη διοίκηση του...

Η «πράσινη» Σδούκου και η «γαλάζια» κοινωνική βάση

  Η επιλογή της Αλεξάνδρας Σδούκου για το αξίωμα της...

Υπό διαρκή αμφισβήτηση ο Βεσυρόπουλος στη ΝΔ

    Η επιλογή του Απόστολου Βεσυρόπουλου για το αξίωμα του...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Ο ποιμένας που έδιωξε το “σκοτάδι” από το Βατικανό

Καρδινάλιος Μπεργκόλιο. Του Μπουένος Άιρες. Αργεντινός. Επαναστάτης.... Ο Πάπας που...

Στην αγκαλιά του Θεού

Η καρδιά του δεν άντεξε... Γαλήνιος, στην παπική κατοικία στην...

Η γενναιόδωρη υπομονή της Δημοκρατίας (μας)

  Η αδιαπραγμάτευτη γοητεία και χρησιμότητα της Ιστορίας ως βιωματική...

Οι (ανεξάντλητες) αντοχές της Δημοκρατίας

  Το λιγότερο ατελές πολίτευμα, το οποίο μας κληρονόμησε η...

Θεωρούμε τη Δημοκρατία τόσο δεδομένη, ώστε την υπονομεύουμε

  Του Μάνου Οικονομίδη Τέτοιες μέρες, είναι δύσκολο για κάθε ατίθαση...
Μάνος Οικονομίδης
Μάνος Οικονομίδης
Ο Μάνος Οικονομίδης είναι δημοσιογράφος. Σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας

Ο ποιμένας που έδιωξε το “σκοτάδι” από το Βατικανό

Καρδινάλιος Μπεργκόλιο. Του Μπουένος Άιρες. Αργεντινός. Επαναστάτης.... Ο Πάπας που επέλεξε το όνομα του Φραγκίσκου των φτωχών, των αδύναμων και των περιφρονημένων, ήρθε να απαντήσει...

Στην αγκαλιά του Θεού

Η καρδιά του δεν άντεξε... Γαλήνιος, στην παπική κατοικία στην Κάζα Σάντα Μάρτα του Βατικανού, ο Πάπας Φραγκίσκος "έφυγε" από τη ζωή, το πρωί της...

Η γενναιόδωρη υπομονή της Δημοκρατίας (μας)

  Η αδιαπραγμάτευτη γοητεία και χρησιμότητα της Ιστορίας ως βιωματική εμπειρία και υπενθύμιση αφορμών για εγρήγορση και αφύπνιση. Μια ανατροφοδότηση του εσωτερικού κινήτρου να αντισταθούμε...