Η Ευρώπη θα ζητήσει από τη Μέρκελ να… επιστρέψει

Της Κατιάνας Ναυπλιώτου

 

Ακόμη μια πολύωρη Σύνοδος Κορυφής με ανεξάντλητες διαπραγματεύσεις, συζητήσεις και παρασκηνιακές ζυμώσεις. Κάτι σαν… αποχαιρετιστήριο δώρο προς την Άνγκελα Μέρκελ, και η Γερμανίδα απερχόμενη Καγκελάριος δεν προσπέρασε τον πειρασμό να το σχολιάσει.

Η φυσική ηγέτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης την τελευταία δεκαπενταετία, συμμετείχε πιθανότατα στην τελευταία τελευταία Σύνοδο Κορυφής, με την ιδιότητα της Καγκελαρίου, αναμένοντας τον Όλαφ Σολτς να πάρει τα ηνία, ηγούμενος του τρικομματικού συνασπισμού των Σοσιαλδημοκρατών, των Πρασίνων και των Ελεύθερων Δημοκρατών.

Η Μέρκελ χαμογέλασε, ανακαλώντας στη μνήμη της όλες εκείνες τις Συνόδου Κορυφής που συνοδεύτηκαν από… ξενύχτια, μέχρι να καταφέρει η Ευρώπη να καταφέρει σε μια κοινή συνισταμένη. Αντίστοιχες θα υπάρξουν και στο μέλλον. Χωρίς εκείνη πλέον στο τιμόνι της Γερμανίας.

Είναι βέβαιο ότι η απουσία της θα καταστεί αισθητή, όχι μόνο για τη Γερμανία, αλλά συνολικά για την Ενωμένη Ευρώπη. Και είναι λογικό να προβλέψει κανείς ότι, στο εγγύς και όχι στο μακρινό μέλλον, η Ευρώπη θα ζητήσει από την Άνγκελα Μέρκελ να… επιστρέψει.

Αυτή τη φορά, σε κάποιον κεντρικό πολιτικό ρόλο στις Βρυξέλλες. Το… standing ovation των υπόλοιπων ηγετών, στον επίλογο της τελευταίας Συνόδου Κορυφής, ήταν απλώς το… ορεκτικό.

Written by Κατιάνα Ναυπλιώτου

Η Κατιάνα Ναυπλιώτου είναι διεθνολόγος