Της Κατιάνας Ναυπλιώτου
Η εικόνα της σημερινής Ελλάδας ως “failed state”, ως μιας χώρας παραδομένης και εγκλωβισμένης στην παρακμή, ενισχύεται από τη σύγκριση με άλλα ευρωπαϊκά έθνη, που αναζητούν τρόπους να αντισταθούν στη φθορά. Και το κάνουν.
Πρόσφατο ρεπορτάζ του περιοδικού “Time” επεσήμανε με νόημα τις συνειδητές και μεθοδικές προσπάθειες της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας να ενισχύσουν την ανάπτυξη πολιτιστικής κουλτούρας στις νεώτερες γενιές, με τη χορήγηση βοηθημάτων, ώστε να έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε βιβλία, θεατρικές παραστάσεις, κινηματογραφικές ταινίες, μουσικά δρώμενα και περιηγήσεις σε μουσεία.
Η ανησυχία είναι έκδηλη και αυθόρμητη. Στην Ευρώπη της ανεξάντλητης πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και ταυτόχρονα στην Ευρώπη των διαδοχικών και πολυπεπίπεδων κρίσεων των τελευταίων 15 ετών, οι νεώτερες γενιές βλέπουν την ποιότητα της ζωής τους να υποβαθμίζεται. Υποτιμούν την ανάγκη να αναπτύξουν πολιτιστική κουλτούρα. Και έτσι, διακινδυνεύουν την ταυτοτική και συνειδησιακή ενσωμάτωσή τους με το ιστορικό παρελθόν των λαών, υπονομεύοντας το κοινό ευρωπαϊκό μέλλον μας.
Έτσι βέβαια κινούνται τα σοβαρά έθνη. Όχι η Ελλάδα, παραδομένη στο μίσος και τον διχασμό, εγκλωβισμένη στην παρακμή, γοητευμένη από τη φθορά.