Η δύναμη του “εμείς”…

Του Κυριάκου Βελισσάριου

 

Ένα διάγγελμα προς τον αμερικανικό λαό, προσανατολισμένο, σχεδόν αποκλειστικά, στην… καρδιά των πολιτών. Ο Τζο Μπάιντεν διήνυσε λίγα μέτρα στον διάδρομο του Λευκού Οίκου, για να φτάσει στο πόντιουμ που είχε στηθεί μπροστά του, όσα είπε ωστόσο, επιχείρησαν να… τρέξουν αναμνήσεις ενός ολόκληρου χρόνου.

Το διάγγελμα Μπάιντεν εκφωνήθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού, με την Αμερική να πληρώνει βαρύ τίμημα. Σε απώλεια ζωών, σε απώλεια θέσεων εργασίας, σε απώλεια της ψυχολογίας της ελπίδας για το μέλλον.

Ο 46ος Πρόεδρος των ΗΠΑ “έδειξε” τον προκάτοχό του, χωρίς να κατονομάσει ούτε μια φορά τον Ντόναλντ Τραμπ. Αγκάλιασε το δέος της απώλειας που συνεχίζουν να βιώνουν οι Αμερικανοί, και παρουσίασε το ψυχολογικό ισοδύναμο της ελπίδας. Με την επιτάχυνση των εμβολιασμών, με το ορόσημο της 1ης Μαϊου για να εμβολιαστούν όλοι οι ενήλικοι, με τις… διακριτικές συναθροίσεις για την Εθνική Εορτή της 4ης Ιουλίου.

“Σας χρειάζομαι”, ήταν η αποστροφή του Τζο Μπάιντεν, απευθυνόμενος προς τους Αμερικανούς πολίτες, με την κάμερα να κάνει κοντινό πλάνο πάνω του. Η δύναμη του “εμείς”, στα καλύτερά της. Σε συνδυασμό με την ειλικρίνεια της εξουσίας και την εμπιστοσύνη στην επιστήμη.

 

Written by Κυριάκος Βελισσάριος

Ο Κυριάκος Βελισσάριος είναι πολιτικός επιστήμονας και αναλυτής