Η διπλή απειλή από τη “χρεοκοπία” σε εστίαση και λιανεμπόριο

Του Νίκου Φυλάγγελου

 

Η κυβέρνηση κάνει ό, τι περνάει από το χέρι της, είναι ωστόσο προφανές ότι η οικονομική κρίση την οποία πυροδοτούν τα lockdown του κορονοϊού, διαμορφώνει καινούρια και σοκαριστικά δεδομένα για δυο βασικούς πυλώνες της, παραδοσιακά μονοδιάστατης, ελληνικής οικονομίας.

Η εστίαση και το λιανεμπόριο διάγουν διαδρομή διαρκούς χρεοκοπίας, με σχεδόν μη αναστρέψιμα χαρακτηριστικά. Κάτι αντίστοιχο δηλαδή με την τραγωδία του κλάδου της οικοδομής, στα πρώτα χρόνια της εθνικής καταστροφής των Μνημονίων, που επιδείνωσε την οικονομική κρίση στην Ελλάδα και οδήγησε σε εκτόξευση της ανεργίας και κοινωνική φτωχοποίηση, από την οποία οι περισσότεροι δεν είχαν προλάβει να ανακάμψουν, προτού μας… επισκεφτεί η πανδημία του κορονοϊού.

Με τις κρίσεις να δίνουν η μια τη σκυτάλη στην άλλη, η εστίαση και το λιανεμπόριο συνιστούν πλέον διπλή απειλή για τη βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας, αν συνυπολογίσει κανείς το πλήθος επαγγελμάτων που εκπροσωπούν και επηρεάζουν.

Η επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε εκείνα τα “μαύρα” χρόνια, αποτελεί το κεντρικό πολιτικό στοίχημα των επόμενων μηνών. Ίσως και των επόμενων εκλογών…

Written by Νίκος Φυλάγγελος

Ο Νίκος Φυλάγγελος είναι πολιτικός αναλυτής