Η Δημοκρατία σε κρίση αντιπροσώπευσης (στη χώρα που… κάποτε τη γέννησε)

Του Μάνου Οικονομίδη

Twitter@EmOikonomidis

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα One Voice, την Κυριακή 16 Ιουνίου 2024

 

Το πολίτευμα των παρόντων, του οποίους ωστόσο έχει τη διαρκή υποχρέωση να εμπνέει ώστε να πολλαπλασιάζονται, ίσως και… ζωηρεύουν, σε επίπεδο πάθους συμμετοχής, η Δημοκρατία μας, βρίσκεται σε κρίση αντιπροσώπευσης. Και μάλιστα, στη χώρα που… κάποτε τη γέννησε.

 

Τα γεγονότα, ως δεδομένα, είναι ουδέτερα και αντικειμενικά. Οι ερμηνείες τους υποκειμενικές και χρωματισμένες. Η αναζήτηση του χρηστικού μέσου όρου λειτουργεί ως σημείο καμπής και τομής στην αλληλουχία των εξελίξεων. Εφόσον διατηρεί κάποιος την ψυχραιμία και την ευθυκρισία να ατενίζει «μεγάλες εικόνες», να μην εγκλωβίζει τη ματιά στα μικρά και πεπερασμένα, να γοητεύεται από τον πειρασμό της αυτογνωσίας.

 

Οι κάλπες των πρόσφατων ευρωεκλογών έντυσαν με πινελιές αβεβαιότητας το εθνικό μέλλον. Αποσυναρμολόγησαν περαιτέρω το πολιτικό σύστημα. Λειτουργούν ήδη ως αφετηρία. Μένει να αποδείξει η προσεχής πραγματικότητα, ποιό θα είναι το ταυτοτικό αποτύπωμα της διαδρομής που εκκινεί από τη συγκεκριμένη αφετηρία.

 

Σε κάθε περίπτωση, προσδεθείτε…

 

Η απενοχοποίηση της αποστασιοποίησης

 

Στον πυρήνα της ανάλυσης των εκλογικών αποτελεσμάτων έρχονται αναπόφευκτα και αναπότρεπτα οι αριθμοί που αφορούν την «όλη Κεντροδεξιά», για να παραφράσουμε τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

 

Η κοινωνική μήτρα της Νέας Δημοκρατίας, η οποία επέδειξε πεισματικές αντοχές στην εποχή της θύελλας των Μνημονίων, όταν για παράδειγμα η συντριπτική πλειοψηφία της βάσης του ΠΑΣΟΚ μετακινήθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα, υπέστη ασύμμετρη ρωγμή.

 

Η ιστορική εμπειρία οδηγεί στην εκτίμηση ότι η πληγή που άνοιξε, θα κλείσει πολύ δύσκολα. Και το κομμάτι που θα αποδειχθεί «μη ιάσιμο» θα έχει ανατροφοδούμενη επίπτωση στην αναδιάταξη ισορροπιών στο πολιτικό σύστημα.

 

Ίσως και στην ανασύνθεσή του…

 

 

Η ερμηνεία της «συσσώρευσης»  

 

Η κρίση αντιπροσώπευσης που συνοδεύει το διαρκές μέλλον του αποτελέσματος των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου, εντοπίζει ερμηνευτική μεθοδολογία και στη θεωρία της «συσσώρευσης».

 

Μια κοινωνία, η δική μας, που ταλαιπωρήθηκε αναίτια και αφόρητα την περίοδο της εθνικής καταστροφής των Μνημονίων, δυσκολεύεται να απωθήσει στο υποσυνείδητό της «εκείνα» τα τραύματα.

 

Σε κάθε καινούρια ρωγμή εμπιστοσύνης που ανοίγεται στη σχέση με το πολιτικό σύστημα λοιπόν, οι προηγούμενες ρωγμές επιστρέφουν για να προστεθούν. Σωρεύονται. Και το αθροιστικό αποτέλεσμα διαμορφώνει… τέρατα, σαν και εκείνα που μας προειδοποιούσε ο τεράστιος Μάνος Χατζιδάκις ότι θα αντικρίζαμε στον καθρέφτη μας. Από τη στιγμή που θα υποκύπταμε στη φθορά της κόπωσης να βρισκόμαστε σε διαρκή συνειδησιακή εγρήγορση, ώστε να φροντίζουμε και να ανανεώνουμε τη Δημοκρατία (μας).

 

Best Of

«Σε περιμένω να συζητήσουμε οι δυο μας»

Ανορθογραφίες Γράφει ο… Insider   Πηγή: One Voice     Στην πρόσφατη συνεδρίαση κομματικού οργάνου,...

Ο Τσίπρας θα… λείπει από τα ψηφοδέλτια του «κόμματος Κασσελάκη»

Γράφει το «Βαθύ Λαρύγγι» Πηγή: One Voice Ακόμη και πολιτικά… άβγαλτοι...

Η… παράσταση «Ο Στέφανος Κασσελάκης συναντά πολίτες… προσωπικά στο γραφείο του»

Ανορθογραφίες Γράφει ο… Insider Πηγή: One Voice   Παλαιοί πολιτικοί, με ειδικό βάρος...

Ο… Φλωρίδης θα πάει να ψηφίσει στο ΠΑΣΟΚ;

Μαύρη Λίστα Πηγή: One Voice Η Άννα Διαμαντοπούλου εναντίον του Μητσοτάκη…...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Οι Πράσινοι της… ντροπής διέσωσαν τη φον ντερ Λάιεν και της χάρισαν μια δεύτερη θητεία

Στο εσωτερικό του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος μια μικρή... εξέγερση...

«Σε περιμένω να συζητήσουμε οι δυο μας»

Ανορθογραφίες Γράφει ο… Insider   Πηγή: One Voice     Στην πρόσφατη συνεδρίαση κομματικού οργάνου,...

Ο Τσίπρας θα… λείπει από τα ψηφοδέλτια του «κόμματος Κασσελάκη»

Γράφει το «Βαθύ Λαρύγγι» Πηγή: One Voice Ακόμη και πολιτικά… άβγαλτοι...

Η στέρηση του δικαιώματος ψήφου από την οποία κινδυνεύει ο Μενέντεζ αν φυλακιστεί

Σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία της Πολιτείας του Νιού...
Μάνος Οικονομίδης
Μάνος Οικονομίδης
Ο Μάνος Οικονομίδης είναι δημοσιογράφος. Σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας

Η (ελεγχόμενη για σκάνδαλα) Ούρσουλα πιστεύει ότι… θα αντέξει πέντε χρόνια στην Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Λίγο μετά την επανεκλογή της στην Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό της στο Twitter, ευχαρίστησε...

Οι Πράσινοι της… ντροπής διέσωσαν τη φον ντερ Λάιεν και της χάρισαν μια δεύτερη θητεία

Στο εσωτερικό του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος μια μικρή... εξέγερση κατεγράφη. Οι περισσότερες από τις άλλες Κοινοβουλευτικές Ομάδες στάθηκαν στο ύψος τους. Ευτυχώς όμως για...

«Σε περιμένω να συζητήσουμε οι δυο μας»

Ανορθογραφίες Γράφει ο… Insider   Πηγή: One Voice     Στην πρόσφατη συνεδρίαση κομματικού οργάνου, προκειμένου να πείσει ότι τα σπαστά ελληνικά του… βελτιώνονται, ο Στέφανος Κασσελάκης μας μίλησε για...