Η αποσυναρμολόγηση της Δημοκρατίας στη χώρα που τη γέννησε

Δημοκρατία… Ένα όνομα με ιστορική αποστολή να αφυπνίζει τις καρδιές των ανθρώπων και των κοινωνιών. Ειδικά σε εποχές παρακμής και φθοράς, απογοήτευσης και υστέρησης φωτός…

Την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, θα ήταν απρέπεια να μην σταθεί κανείς στη Δημοκρατία ως βιωματική ευδαιμονία. Όταν και όπου λειτουργεί φυσικά, ώστε να γίνεται αισθητή στην καθημερινότητα και την πραγματικότητα των πολιτών στους οποίους απευθύνεται, εκφράζει εμπνέει.

Στα χώματα που αντικρίζουν τον αττικό ουρανό, στη σκιά του δέους που προκαλεί ο Ιερός Βράχος της Ακρόπολης, σεργιανίζει η αντανάκλαση του μαιευτηρίου της Δημοκρατίας. Τότε, πολύ παλιά, στην Αρχαία Αθήνα, όταν η ανθρώπινη σκέψη εμπνεύστηκε την αρτιότερη μορφή οργάνωσης των κοινωνιών που εμφανίστηκε ποτέ στη διαδρομή της Ιστορίας του ανθρωπίνου γένους.

Πόσο επώδυνο, αχρείαστο και ενοχλητικό είναι, εμείς, ως σύγχρονες γενεές του ελληνικού έθνους, να παρακολουθούμε τη Δημοκρατία να αποσυναρμολογείται στη χώρα που τη γέννησε. Με τη ρωγμή ανάμεσα στην κοινωνία των πολιτών και το πολιτικό σύστημα, να είναι βαθύτερη και περισσότερο σύνθετη, ακόμη και από την τρομακτική εμπειρία της περιόδου της εθνικής καταστροφής των Μνημονίων, την προηγούμενη δεκαετία.

Ένα πολιτικό προσωπικό χαμηλού επιπέδου, δυνατοτήτων και αισθητικής, μια Δικαιοσύνη όμηρος των αρρυθμιών της, ένα μιντιακό σύστημα με… οπαδική προδιάθεση, ένας δημόσιος βίος παραδομένος στον μεγάλο θυμό για όσα χάθηκαν και δεν διορθώνονται. Για τις πληγές που άνοιξαν και δεν επουλώνονται.

Η ανάγνωση της κοινωνικής πραγματικότητας από όσους έχουν δικαίωμα υπογραφής και απόφασης για το παρόν μας και διαμόρφωσης του μέλλοντός μας είναι εμφανώς ελλειμματική. Ατροφική. Μυωπική. Μια συνθήκη η οποία επιδεινώνει την πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί. Και προσλαμβάνει στοιχεία μεγάλης επιτάχυνσης των εξελίξεων.

Στις αρχαίες τραγωδίες άλλωστε, η κάθαρση είχε θεμελιώδη ρόλο στη λύτρωση του πρωταγωνιστή. Και στην ψυχική λύτρωση των θεατών…

Του Μάνου Οικονομίδη

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Αξία”, το Σάββατο 8 Μαρτίου 2025

 

Best Of

Ο Πιερρακάκης αναζητεί εσωκομματικές συμμαχίες

    Ο Κυριάκος Πιερρακάκης «βαφτίστηκε» δελφίνος για το μέλλον της...

Η «Ιερή Τράπεζα» της Εκκλησίας… σκανδαλίζει

  Πολλά χρόνια μετά την εμπλοκή του στη διοίκηση του...

Η «πράσινη» Σδούκου και η «γαλάζια» κοινωνική βάση

  Η επιλογή της Αλεξάνδρας Σδούκου για το αξίωμα της...

Υπό διαρκή αμφισβήτηση ο Βεσυρόπουλος στη ΝΔ

    Η επιλογή του Απόστολου Βεσυρόπουλου για το αξίωμα του...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Οι “χαλασμένες” καρδιές που συνεχίζουν…

  Ακόμη ένα «πέρασμα». Από μια εποχή, σε μια άλλη....

Η (αναστάσιμη) ευαγγελική περικοπή που ταξιδεύει την καρδιά στη γαλήνη…

  Της Κατιάνας Ναυπλιώτου Στο Ευαγγέλιο της Ανάστασης, το πρωί του...

Ο μοναχικός περίπατος των δακρύων

  Τα λόγια έχουν πάντα μια φυσική υπεροχή στην αναζήτηση...

Το ταξίδι, λοιπόν. Τίποτα άλλο (δεν έχει σημασία)…

Μεγάλη Παρασκευή... Μια σκοτεινιασμένη, πένθιμη εικόνα, με τον διστακτικό...

Ο ΟΠΑΠ ανάμεσα στους πρωταγωνιστές των Sports MarketingAwards για ακόμα μια χρονιά

Η εταιρεία απέσπασε 11 βραβεία για τις ενέργειές της...
Μάνος Οικονομίδης
Μάνος Οικονομίδης
Ο Μάνος Οικονομίδης είναι δημοσιογράφος. Σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας

Οι “χαλασμένες” καρδιές που συνεχίζουν…

  Ακόμη ένα «πέρασμα». Από μια εποχή, σε μια άλλη. Το Πάσχα λειτουργεί, ειδικά για όσους δεν έχουν στεγνώσει την καρδιά τους από τη γαλήνη...

Η (αναστάσιμη) ευαγγελική περικοπή που ταξιδεύει την καρδιά στη γαλήνη…

  Της Κατιάνας Ναυπλιώτου Στο Ευαγγέλιο της Ανάστασης, το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, λίγο μετά το "Ανάστα ο Θεός", μπορεί κανείς να ακουμπήσει την καρδιά του...

Ο μοναχικός περίπατος των δακρύων

  Τα λόγια έχουν πάντα μια φυσική υπεροχή στην αναζήτηση της κατάλληλης διαδρομής από το μυαλό στην καρδιά. Ώστε να μην κλονίσουν το αυθόρμητα εύθραυστο...