Σε διαρκή κρίση οι Βρυξέλλες, λόγω της αδυναμίας να βελτιώσουν την καθημερινότητα των Ευρωπαίων πολιτών
Μια τέλεια καταιγίδα… Έτσι θα μπορούσε να περιγράψει κανείς την πραγματικότητα την οποία βιώνουν οι ευρωπαϊκοί λαοί, και κατά συνέπεια… εισπράττουν οι ευρωπαϊκές ηγεσίες, στο επίκεντρο πολλαπλών παραμέτρων που αποδεικνύονται δύσκολο να τύχουν αποτελεσματικής διαχείρισης.
Η σκανδαλώδης απουσία εμβληματικής και στιβαρής πολιτικής ηγεσίας στην Ευρώπη τα τελευταία πολλά χρόνια, ήρθε να λειτουργήσει σωρευτικά στη αδυναμία κατανόησης σύνθετων και πολυεπίπεδων παραμέτρων, που διαφοροποίησαν αισθητά σε επίπεδο αγωνιών και προτεραιοτήτων για τους ευρωπαϊκούς λαούς.
Μείζον πρόβλημα, φυσικά η υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των Ευρωπαίων πολιτών. Η ακρίβεια σε προϊόντα και υπηρεσίες, η αισθητή συρρίκνωση των εισοδημάτων, η επιβάρυνση της καθημερινότητας, η δυστοκία των επόμενων γενεών να εμπνευστούν, και επομένως να στηρίξουν τα ιδεώδη με τα οποία διαμορφώνεται η κοινή περπατησιά των ευρωπαϊκών κρατών.
Το παραπάνω μωσαϊκό αποσταθεροποιητικών παραγόντων, οδηγεί σε αποσυναρμολόγηση τις ευρωπαϊκές κοινωνίες. Η έννοια της κοινωνικής συνοχής έχει υποχωρήσει αισθητά, και μετά τα στρατηγικά αυτογκόλ της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο μέτωπο της ουκρανικής κρίσης, όλα μοιάζουν περισσότερο δύσκολα σε σχέση με χθες.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον δράσης, η επιθετικότητα του Ντόναλντ Τραμπ στο μέτωπο της οικονομίας, προκαλεί… τρόμο. Ο οποίος επιδεινώνεται από την πλήρη απουσία σοβαρής πολιτικής ηγεσίας, στις Βρυξέλλες αλλά και στις ισχυρότερες χώρες της Ενωμένης Ευρώπης, τη Γερμανία και τη Γαλλία.
Του Κυριάκου Βελισσάριου