«Αντιμετωπίζουμε τριπλή πρόκληση στην ελληνική οικονομία» δήλωσε ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ και βουλευτής Μεσσηνίας, Αλέξης Χαρίτσης, στο διεθνές Συνέδριο Olympia Forum ΙI. «Σε δημοσιονομικό επίπεδο, με την ΕΛΣΤΑΤ να δείχνει το δημόσιο χρέος στο 206% και το έλλειμμα στο 10% του ΑΕΠ για το 2020, μετά το νοικοκύρεμα που πέτυχε ο ΣΥΡΙΖΑ στα δημόσια οικονομικά. Σε μακροοικονομικό επίπεδο, με την ύφεση να υπολογίζεται πλέον στο 9% για το 2020 και σημαντικούς δείκτες όπως το εμπορικό ισοζύγιο, να δείχνουν ότι η χώρα μας παραμένει εισαγωγική οικονομία. Ενώ και στο επίπεδο της πραγματικής οικονομίας, η έλλειψη ρευστότητας, η νέα βαριά υπερχρέωση των επιχειρήσεων μέσα στην πανδημία και οι εκρηκτικές αυξήσεις σε είδη διατροφής, μεταφορικά κόστη, πρώτες ύλες και βεβαίως στην ενέργεια, διαμορφώνουν ένα πολύ δυσμενές περιβάλλον από την πιο μεγάλη επιχείρηση μέχρι το πιο μικρό νοικοκυριό».
Ο Αλ. Χαρίτσης καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι «έδωσε χρήματα στην οικονομία με άδικο και αναποτελεσματικό τρόπο, με αποτέλεσμα η μεγάλη πλειονότητα των μικρομεσαίων να μην επωφεληθεί», ενώ «αρνείται να συζητήσει την πρότασή μας για ρύθμιση του χρέους της πανδημίας με κούρεμα της βασικής οφειλής».
«Ειδικά για το θέμα των ανατιμήσεων, είναι κρίσιμο να αναγνωριστεί το πρόβλημα» συνέχισε ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι «δεν μπορεί η κυβέρνηση να μιλά συνεχώς για εξωγενείς παράγοντες και την προσωρινότητα του φαινόμενο». «Αν δεν παρέμβουμε τώρα, η κρίση θα παραμείνει» συνέχισε ο ίδιος υπενθυμίζοντας ότι «καταθέσαμε τροπολογία ώστε να μειωθεί στα κατώτατα επιτρεπτά επίπεδα ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα και την ενέργεια, την οποία η κυβέρνηση απέρριψε πανηγυρικά».
Στο μεταξύ χαρακτήρισε «εξοργιστικό» ότι «οι περιφέρειες της χώρας απουσιάζουν από το κυβερνητικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης, σε αντίθεση με τα σχέδια άλλων χωρών, όπως η Γαλλία και η Ισπανία». «Και η διάσταση της ανθεκτικότητας απουσιάζει από το σημαντικό αυτό εργαλείο» πρόσθεσε ο Αλ. Χαρίτσης, για να τονίσει ότι «οι επικοινωνιακές εξαγγελίες της κυβέρνησης μετά της πυρκαγιές για αντιπλημμυρικά και παρεμβάσεις αποκατάστασης έχουν μείνει στα χαρτιά». «Περιοχές όπως η Εύβοια και η Ηλεία που έχουν υποστεί τα πάνδεινα από φυσικές καταστροφές, πρέπει να στηριχθούν. Έχουμε παρέμβει κοινοβουλευτικά για τα θέματα αποκατάστασης και ενίσχυσης των περιοχών αυτών αλλά δεν έχει υπάρξει καμία ανταπόκριση από την κυβέρνηση» κατέληξε.