Τσίπρας: Η Ιστορία τιμά αυτούς που τη γράφουν, όχι αυτούς που σέρνονται πίσω της

Ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, στη Βουλή για τη διαχείριση της πανδημίας

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η χώρα ζει εδώ και δέκα μήνες κάτω από τη βαριά σκιά της πανδημίας. Χιλιάδες συμπολίτες μας υποφέρουν, φοβούνται, αγωνιούν. Χάνουν τη ζωή τους χιλιάδες εξίσου. Έχουμε φτάσει σε έναν πολύ υψηλό αριθμό απωλειών.

Είναι μία εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση που απαιτεί από όλους μας, πρωτίστως από την κυβέρνηση και τον κρατικό μηχανισμό, αλλά και από την αντιπολίτευση, τα κόμματα, όλους τους πολίτες, μία νέα συνείδηση συλλογικότητας, μία νέα συνείδηση αλληλεγγύης. Βεβαίως, πάρα πολύ συχνά στην πολιτική αντιπαράθεση υπάρχουν υπερβολές, υποκρισία, πλεόνασμα επικοινωνίας, ακόμα και προπαγάνδας.

Οφείλετε να αναγνωρίσετε, σε αντίθεση με όσα είπατε πιο πριν, κύριε Μητσοτάκη, ότι η στάση της αντιπολίτευσης –όλα τα κόμματα- από το ξέσπασμα αυτής της πρωτοφανούς διαδικασίας δεν χαρακτηρίστηκε από αυτά τα συνήθη που πολλές φορές συνοδεύουν την πολιτική αντιπαράθεση.

Θέλω να είμαι απόλυτα ξεκάθαρος απέναντι στους βουλευτές και τον ελληνικό λαό που μας παρακολουθεί. Έχω βαθιά πεποίθηση ότι η εποχή μας δεν σηκώνει τέτοιου είδους αντιπαραθέσεις και όντως είναι κατώτερος των περιστάσεων όποιος σε μία τέτοια κατάσταση συμπεριφέρεται και πολιτεύεται με όρους ιδιοτέλειας κάθε είδους, πολιτικής ή και οικονομικής.

Αυτό, όμως, που πολλές φορές δεν το είδαμε ως κύριο χαρακτηριστικό των κομμάτων και των βουλευτών, των εκπροσώπων της αντιπολίτευσης, το είδαμε από εκπροσώπους της κυβέρνησης.

Σε ό,τι με αφορά θέλω να το ξεκαθαρίσω, γιατί άκουσα και την εισαγωγή σας και το κλείσιμο της τοποθέτησής σας. Πιστεύω βαθιά ότι η ειλικρίνεια, η αφοσίωση χωρίς κομματικούς και μικροκομματικούς λογαριασμούς στην προσπάθεια να σωθούν όσο περισσότερες ανθρώπινες ζωές γίνεται, πρέπει να είναι σήμερα η προτεραιότητα όλων μας. Το καθήκον να μην αφήσουμε να βουλιάξει η κοινωνία μέσα στον φόβο και την ανασφάλεια πρέπει να είναι σήμερα το πρώτο καθήκον όλων μας. Η συστράτευση με κάθε δημόσιο μέσο με όσους δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή για τη ζωή και την υγεία των συνανθρώπων μας, των γιατρών και των νοσηλευτών πρώτα από όλους, πρέπει να είναι σταθερό μέλημα όλων μας.

Θα πρέπει, όμως, για να είμαστε αποτελεσματικοί απέναντι στην κοινωνία, να διδαχθούμε και από τα λάθη και από τις παραλείψεις και να βλέπουμε την πραγματικότητα που ζούμε σήμερα. Πρέπει να διδαχθούμε από το σήμερα και το χθες, γιατί το αύριο συνεχίζει να προβλέπεται δύσκολο και η κοινωνία και η χώρα πρέπει να σταθούν όρθιες. Οι επιστήμονες –δεν τα λέμε εμείς- σε όλον τον κόσμο συνομολογούν ότι όχι μόνο δεν ξεμπερδέψαμε με την πανδημία, αλλά ότι τα δύσκολα είναι μπροστά μας και ότι αναμένεται ένα τρίτο, ίσως χειρότερο, κύμα πανδημίας.

Το θέμα, όμως, είναι ότι δεν τα λέμε αυτά για να φοβίσουμε ή να φοβηθούμε, αλλά για να προετοιμαστούμε και να προετοιμάσουμε τη χώρα, την κοινωνία, το Εθνικό Σύστημα Υγείας, τον εαυτό μας. Και δεν θα προετοιμαστούμε ούτε θα προετοιμάσουμε αν τα ίδια λάθη, τις ίδιες παραλείψεις, τις ίδιες αβελτηρίες που οδήγησαν στην πολύνεκρη τραγωδία του Νοέμβρη και του Δεκέμβρη τα συνεχίσουμε, αν αποδεχθούμε το απαράδεκτο ότι η πανδημία είναι μία κατάσταση που δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε, αν βολευτούμε με μακάβριες συγκρίσεις νεκρών και ποσοστά δράματος ανά χώρα, όπως κάνατε πριν από λίγο, αν καλλιεργήσουμε τον εφησυχασμό ότι με το εμβόλιο, με το καλοκαίρι που θα έρθει, με τη βοήθεια του θεού, το κακό θα περάσει.

Το κακό δεν πρόκειται να περάσει, αν δεν κάνουμε κάτι και εμείς για να περάσει. Αν η κυβέρνηση που έχει την κύρια ευθύνη για όσα συμβαίνουν και όσα έρχονται δεν συνειδητοποιήσει πόσο κόστισαν σε ζωές οι ιδεοληψίες που την καθοδηγούν, η αλαζονεία της εξουσίας που τη διακρίνει, η άρνησή της να ακούσει, να συζητήσει, να συμμεριστεί τις απόψεις της κοινωνίας, των γιατρών, της αντιπολίτευσης και όσων δίνουν τη μάχη της ζωής, δεν πρόκειται να πάμε καλύτερα.

Κομβικό σημείο της πρωτομιλίας σας ήταν το πόσο επιτυχημένη ήταν η διαχείριση του δεύτερου κύματος. Αυτή είναι η βασική σας διαπίστωση μετά από τεσσεράμισι χιλιάδες συμπολίτες μας που έχασαν τη ζωή τους Νοέμβρη και Δεκέμβρη; Και έρχεστε εδώ για να μας πείτε πόσο πετυχημένη ήταν η διαχείριση του δεύτερου κύματος και τι καλά που τα κάνατε; Εσείς τα είπατε, δεν τα είπα εγώ. Μήπως τα είπατε εκτός κειμένου; Μήπως σας ξέφυγε; Αν αυτή είναι η διαπίστωση και ξεκινάμε από μια τόσο κομβική διαφορά αντίληψης για την πραγματικότητα, δεν μπορούμε να βρούμε μια κοινή βάση.

Θα προσπαθήσω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όσο δύσκολο και αν είναι, γιατί δεν είναι εύκολο, να μην επιτρέψω στη σημερινή μου τοποθέτηση ο δικαιολογημένος θυμός που νιώθω όχι ως επικεφαλής της αντιπολίτευσης, αλλά ως πολίτης, να μην επιτρέψω ο δικαιολογημένος θυμός που νιώθω να επηρεάσει τους τόνους της κριτικής μου σε μια τέτοια δύσκολη στιγμή. Καταφεύγω, λοιπόν, αντί για χαρακτηρισμούς, σε λογικά ερωτήματα που πιστεύω, κύριε Μητσοτάκη, ότι θα έπρεπε ήδη να τα έχετε απαντήσει. Τα επαναφέρω, όμως, στον πολιτικό διάλογο.

Δεν θα είχαν σωθεί ανθρώπινες ζωές, αν εγκαίρως είχαν ληφθεί αποφασιστικά μέτρα ουσιαστικής ενίσχυσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ούτως ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το δεύτερο φονικό κύμα της πανδημίας; Δεν θα είχαν περιοριστεί οι διαστάσεις της κοινωνικής τραγωδίας, αν είχαν ληφθεί στοιχειώδη μέτρα για τα μέσα μαζικής μεταφοράς, για τους χώρους δουλειάς, τους χώρους εργασίας όπου συνωστίζονται μεγάλοι αριθμοί εργαζομένων, για τις δομές που φιλοξενούν χιλιάδες ανθρώπους συχνά ευάλωτους και ευπαθείς; Δεν θα είχε δημιουργηθεί η απαραίτητη για κάθε δύσκολο μέτρο εμπιστοσύνη της κοινωνίας, αν η κυβέρνηση δεν διακατεχόταν από το σύνδρομο του παντογνώστη, αν δεν συμπεριφερόσασταν δημόσια και προκλητικά με ασυγχώρητη αμέλεια και ανεμελιά, όπως ο ίδιος είπατε, αν αντί να ενισχύσετε την ενότητα της κοινωνίας δεν εξαπολύατε διαρκώς αστυνομικούς διωγμούς εναντίον πολιτών και νέων, αν δεν έδειχναν διαρκώς εσείς και οι Υπουργοί σας προς τη μεριά του πολίτη τον ένοχο για τη δήθεν καταστρατήγηση των μέτρων, τα οποία, όμως και εσείς παραβιάζατε; Δεν θα είχε αντιμετωπιστεί πολύ πιο αποτελεσματικά το κύμα θανάτου, αν εγκαίρως είχαν γίνει μαζικά τεστ στον πληθυσμό, δωρεάν γι’ αυτούς που βρίσκονται στην ανάγκη να διαγνώσουν αν έχουν τον ιό ή όχι, αν είχε υπάρξει σαφής και έγκυρη χαρτογράφηση της διάδοσης του ιού στην κοινότητα, αν είχαν ληφθεί μέτρα για τις μετακινήσεις και τον τουρισμό;

Ξέρετε, θα μπορούσα από αυτό εδώ το βήμα να καταθέτω διαρκώς τέτοια «αν». Τι έχετε να πείτε για τη Θεσσαλονίκη, τη Βόρεια Ελλάδα, την κατάσταση εκεί που βγήκε εκτός ελέγχου παρά τις προειδοποιήσεις, την Αττική των εργατικών στρωμάτων και για τις αλληλοσυγκρουόμενες δηλώσεις των στελεχών σας;

Θέλω να καταλήξω, όμως, εκεί που πρέπει. Όλα αυτά τα «αν» που βασανίζουν σήμερα κάθε πολίτη, όχι εμένα που ομιλώ από αυτό το βήμα, η κυβέρνηση κι εσείς, κύριε Μητσοτάκη, τα ξεπερνάτε χωρίς να τα απαντάτε, αλλά και με μια τεράστια -κατά την άποψή μου- έλλειψη συναίσθησης της δραματικής κατάστασης, έλλειψη συναίσθησης των ευθυνών που αντιστοιχούν στην πολιτεία, έλλειψη συναίσθησης των λαθών που έχουν γίνει, έλλειψη συναίσθησης της ανάγκης για κοινωνική αλληλεγγύη αυτήν τη δύσκολη στιγμή.

Και τέλος έλλειψη συναίσθησης της ανάγκης να μην προκαλείτε τούτη την ώρα με απευθείας αναθέσεις, με έναν θολό χορό εκατομμυρίων και με νομοθετικές παρεμβάσεις αντιλαϊκής έμπνευσης εν μέσω της πανδημίας.

Έχω καταθέσει μια πρόταση για διεξαγωγή προ ημερησίας συζήτησης στη Βουλή για τα θέματα αυτά στα πλαίσια της λειτουργίας της δημοκρατίας. Ελπίζω, κύριε Πρόεδρε, να γίνει δεκτό το αίτημά μου.

Θα προσπαθήσω, όμως, να γίνω ακόμα πιο συγκεκριμένος. Δεν ξέρω αν το έχετε στο μυαλό σας, αλλά είμαστε δυόμισι μήνες σχεδόν σε σκληρό γενικό lockdown. Μέσα σ’ αυτούς τους μήνες έχουμε καταγράψει δραματικές απώλειες. Τεσσεράμισι χιλιάδες οικογένειες θρηνούν τους ανθρώπους τους, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι θρηνούν τον πατέρα, τη μητέρα, τη γιαγιά, τον παππού, τον συγγενή. Τι κάνει η υπεύθυνη Κυβέρνηση; Αντί να κάνει το παν για να προστατεύσει τη ζωή και την υγεία των πολιτών, να θωρακίσει το εθνικό σύστημα υγείας, να βάλει φραγμούς στην πανδημία, αναλώνεται σε άστοχες και μακάβριες στατιστικές.

Κύριε Μητσοτάκη, θέλω να πω ακόμα μια φορά κάτι που έχω ξαναπεί. Οι νεκροί δεν είναι στατιστική. Είναι άνθρωποι. Ο πόνος των οικογενειών που έχασαν τους ανθρώπους τους δεν πρόκειται σήμερα να απαλυνθεί εάν τους λέτε ότι είναι θετικά τα νούμερα σε απόλυτο αριθμό σε σύγκριση με άλλες χώρες. Είναι άνθρωποι που πολλοί από αυτούς, αν όχι όλοι, θα μπορούσαν σήμερα να είναι μαζί μας, αν είχατε ενισχύσει τα νοσοκομεία μας με μόνιμο προσωπικό. Δεν είναι μόνο οι κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, αλλά και οι άνθρωποι που θα στελεχώσουν αυτές τις Μονάδες. Μας μιλάτε διαρκώς για έναν αριθμό χιλίων διακοσίων πενήντα κλινών. Θέλω να αναρωτηθώ: Πώς είναι δυνατόν να είχαμε φτάσει στο 100% της δυναμικότητας με εξακόσιους συμπολίτες μας; Πώς είναι δυνατόν;

Θα τα απαντήσετε μετά. Ήταν πάνω από εξακόσιοι πενήντα στις κλίνες εντατικής θεραπείας από άλλα νοσήματα. Πώς είναι δυνατόν;

Έλεγα, λοιπόν, ότι αν είχατε ενισχύσει τα νοσοκομεία, αν είχατε στοχευμένα προστατεύσει τις ευάλωτες ομάδες, αν οι πολίτες δεν στοιβάζονταν κάθε μέρα στα μέσα μαζικής μεταφοράς, αν είχαμε μία σαφή εικόνα της επιδημιολογικής κατάστασης έγκαιρα με μαζικά και αξιόπιστα τεστ, θα μπορούσαμε να είχαμε μια πολύ καλύτερη εξέλιξη στην πανδημία.

Γι’ αυτό λέω ότι έχετε σοβαρές ευθύνες. Είναι πολύ σοβαρές και γίνονται ακόμα πιο σοβαρές, γιατί δείχνετε ότι δεν εννοείτε να καταλάβετε αυτές τις ευθύνες. Δεν εννοείτε να απομακρυνθείτε από αυτήν την παγίδα της αυταρέσκειας και της αυτοϊκανοποίησης στην οποία έχετε πέσει και εσείς και η κυβέρνησή σας και στην οποία σας βυθίζουν όλο και πιο πολύ όσοι θέλουν να σας κρατούν εξαρτημένο από την επικοινωνιακή προστασία. Το χειρότερο που μπορεί να πάθει ένας πρωθυπουργός είναι να ζει σε μια γυάλα αποκλεισμένος από την πραγματικότητα. Δεν εννοείτε να κατανοήσετε ότι για να διορθώσετε τα πράγματα, πρέπει να παραδεχτείτε λάθη και παραλείψεις. Όχι «τα πήγαμε καλά και πετύχαμε στο δεύτερο κύμα». Για σας όμως νομίζω ότι δεν υπάρχει αυτή την τακτική. Δεν έχετε κάνει λάθη. Υπάρχουν ευθύνες όλων των άλλων εκτός από τις δικές σας.

Βεβαίως, το ίδιο ισχύει και για την οικονομία. Από τον Μάρτιο σας καλούμε να πάρετε μέτρα για να προλάβουμε την ύφεση και φτάσαμε στο τέλος του 2020 να καταγράφουμε τη βαθύτερη ύφεση σε όλη την Ευρώπη, σύμφωνα με τα δικά σας στοιχεία. Τα προσωρινά λουκέτα του lockdown γίνονται πλέον μόνιμα για εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις που θα είναι αδύνατο να επανεκκινήσουν. Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι είναι εγκλωβισμένοι να ζουν με τα 534 ευρώ. Και λέτε ότι το ισοζύγιο παραμένει. Όταν θα σταματήσουν αυτά τα μέτρα στήριξης, να δούμε ποιο θα είναι το ισοζύγιο. Οι καταστηματάρχες σε όλη την χώρα σάς ακούνε τη μια μέρα να ανακοινώνετε πιθανό άνοιγμα της αγοράς, την άλλη λουκέτο στα πάντα.

Οι ίδιες παλινωδίες, φυσικά αφορούν και την πορεία του εμβολιασμού. Κάθε μέρα άλλο σχέδιο. Πόσα θα παραλάβουμε, πότε θα τα παραλάβουμε, πού θα εμβολιάζονται οι πολίτες, πότε θα έχουμε επαρκή ποσοστό εμβολιασμένων για να πετύχουμε το επιθυμητό ποσοστό της ανοσίας στην κοινότητα; Είναι κρίσιμα ερωτήματα και δεν τα απαντάτε. Όλα χύμα, όλα στην τύχη. Το μόνο που δεν ήταν στην τύχη ήταν το πόσο έγκαιρα οργανώσατε τον εμβολιασμό των δικών σας στελεχών και των οικογενειών τους, που αν δεν παρεμβαίναμε εγκαίρως θα συνεχιζόταν μέχρι σήμερα με εξαιρετικούς ρυθμούς.

Κύριε Μητσοτάκη, έχετε αναρωτηθεί επίσης γιατί διαρκώς επιστρατεύετε την έννοια της ατομικής ευθύνης; Γιατί διαρκώς μιλάτε για πολίτες που δεν πειθαρχούν, όπως λέτε, στα συνεχόμενα lockdown; Γιατί βασικό σας έργο -εκεί έχετε καλό συντονισμό, είναι αλήθεια- είναι η επιτήρηση και η επιβολή προστίμων και γιατί οι πολίτες -αν ισχύει αυτό- δεν πειθαρχούν; Διότι δεν σας έχουν εμπιστοσύνη, κύριε Μητσοτάκη. Σε εσάς δεν έχουν εμπιστοσύνη και στην κυβέρνησή σας. Διότι οι πολίτες βλέπουν, ξέρουν και καταλαβαίνουν ότι έχετε χάσει τον έλεγχο. Διότι, οι πολίτες βλέπουν και καταλαβαίνουν ότι πορεύεστε στα τυφλά, βλέποντας και κάνοντας. Και το πιο σημαντικό είναι ότι έχετε κουράσει πια τους πολίτες και κάθε μέρα τους κουράζετε όλο και περισσότερο.

Ξέρετε, ο πολίτης θα ήταν πρόθυμος να δεχθεί τα λάθη αν γινόταν ειλικρινής προσπάθεια να διορθωθούν. Όταν όμως δεν αναγνωρίζονται καν πώς να γίνει προσπάθεια να διορθωθούν; Ο πολίτης θα ήταν πρόθυμος να ακούσει τις δικαιολογίες σας αν έβλεπε ότι και εσείς τον ακούτε. Θα ήταν πρόθυμος να υπομείνει αν έβλεπε ότι η υπομονή του δεν γίνεται κατάσταση ευκαιρίας για νόμους, που απειλούν το σπίτι του, τη δουλειά του, την ελευθερία του, τις ελευθερίες του, την ίδια τη ζωή του. Θα ήταν πρόθυμος να αποδεχτεί αδιαμαρτύρητα το κόστος της μάχης αν δεν έβλεπε ότι πέρα από το ότι δεν παραδέχεστε λάθη και ωραιοποιείτε διαρκώς την πραγματικότητα, εκμεταλλεύεστε κιόλας αυτές τις δύσκολες ώρες, για να προετοιμάσετε ενδεχομένως ακόμα πιο δύσκολες το επόμενο διάστημα.

Και το χειρότερο που θα σας πω είναι αυτό που βλέπουν πια ακόμα και όσοι σας ψήφισαν στις προηγούμενες εκλογές. Εκλεγήκατε με κύριο πρόταγμά σας να φτιάξετε επιτελικό κράτος. Πού είναι ρε παιδιά αυτό το επιτελικό κράτος; Πού είναι το επιτελικό κράτος; Εδώ βλέπουμε μπροστά μας μια πρωτοφανή επιτελική ανικανότητα του κράτους. Θα με πείτε υπερβολικό. Θα με πείτε άδικο. Ωραία. Πάμε λοιπόν, συγκεκριμένα.

Κύριε Μητσοτάκη, στις 5 Νοεμβρίου που ξεκίνησε το δεύτερο lockdown λέγατε ότι τρεις βδομάδες lockdown είναι αρκετές και από Δεκέμβρη θα είμαστε ξανά ελεύθεροι.

Στις 17 Νοεμβρίου ο κυβερνητικός σας εκπρόσωπος τότε διαβεβαίωνε ότι τα σχολεία δεν θα μείνουν κλειστά μέχρι τα Θεοφάνεια. Μια μέρα μετά ο ίδιος ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει η εστίαση πριν τα Χριστούγεννα. Τι έγινε τελικά δύο μήνες μετά; Άνοιξαν μόνο τα Δημοτικά την προηγούμενη Δευτέρα και η εστίαση είναι ακόμα κλειστή. Ορίστε οι δηλώσεις σας.

Δεύτερο παράδειγμα. Το πρωί της 2ας Ιανουαρίου ο κ. Γεωργιάδης δήλωνε ότι το ενδεχόμενο -τώρα στις 2 Ιανουαρίου, αρχές του έτους- να ανοίξει το λιανεμπόριο σε ζώνες δεν έχει αποκλειστεί. Το μεσημέρι της ίδιας μέρας ο κ. Πέτσας ανακοίνωσε παράταση του γενικού lockdown.

Επόμενο παράδειγμα. Φτάσαμε στο σημείο να επέμβει εισαγγελέας για δήλωση του Υπουργού σας κ. Γεωργιάδη. Όλως παραδόξως δεν είναι σήμερα εδώ. Δεν τον βλέπω στα κυβερνητικά έδρανα. Μήπως του απαγορεύσατε; Αποκάλυψε για την περίπτωση του εορτασμού του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη το εξής: «Τότε κάποιοι λοιμωξιολόγοι μάς έλεγαν ότι θα πρέπει να γίνει καραντίνα στη Θεσσαλονίκη πριν την εορτή του Αγίου Δημητρίου». Ακούστε, ακούστε: «Εμείς από σεβασμό στην παράδοση, στην ορθοδοξία και στην πίστη, δεν βάλαμε καραντίνα πριν τη γιορτή του Αγίου Δημητρίου». Διαψεύσατε κακήν κακώς τον υπουργό σας.

Όμως, δεν χρειάζεται να πάμε μακριά. Ο ίδιος ο κ. Χαρδαλιάς μαρτύρησε -να το πω έτσι- ότι ο περιφερειάρχης κ. Τζιτζικώστας από τις 22 Οκτωβρίου σας το έχει εισηγηθεί, γνωρίζοντας προφανώς από πρώτο χέρι την κατάσταση. Κι όμως τι εμφανιστήκατε να μας πείτε ενάμιση μήνα μετά, εσείς ο ίδιος; Διαβάζω επί λέξει: «Έχω πει εκ των υστέρων ότι δεν μπορεί να έκλειναν τη Βόρεια Ελλάδα, τη Θεσσαλονίκη μια βδομάδα νωρίτερα, αλλά ξέρετε τότε δεν υπήρχαν αιτήματα από κανέναν να κλείσουμε νωρίτερα». Από κανέναν! Ποιον κοροϊδεύετε; Γιατί δεν παραδέχεστε τα λάθη που παραδέχονται όλοι;

Όταν, κύριε Μητσοτάκη, η μία σας δήλωση αντιστρατεύεται την άλλη, όταν ο ένας σας υπουργός αντιστρατεύεται τον άλλο, όταν το ψέμα επιστρατεύεται για να καλύψει την ανικανότητα, τότε πώς θέλετε ο πολίτης να σας εμπιστευτεί;

Δεν κάνατε τίποτα ένα ολόκληρο καλοκαίρι. Δεν πήρατε έγκαιρα μέτρα για τη Βόρεια Ελλάδα όταν χρειαζόταν. Δεν ενισχύσετε ουσιαστικά το Εθνικό Σύστημα Υγείας και η χώρα έφτασε τέλη Νοέμβρη-αρχές Δεκέμβρη να καταγράφει θλιβερή πρωτιά σε θανάτους ανά εκατό χιλιάδες πληθυσμού και τέσσερις στους πέντε, δηλαδή το 80%, σύμφωνα με δημοσιεύματα τα οποία είναι -ας το πω έτσι- φιλοκυβερνητικών μέσων ενημέρωσης, να χάνονται εκτός Μονάδων Εντατικής Θεραπείας. Καταθέτω το δημοσίευμα από το Βήμα.

Και εσείς ήρθατε σήμερα εδώ να μας πείτε για την επιτυχημένη διαχείριση του δεύτερου κύματος, να δηλώνετε ικανοποιημένος πάνω στα συντρίμμια. Όμως οι Financial Timesέφτασαν να αποκαλύπτουν ότι η Ελλάδα ξεπέρασε το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών σε θανάτους ανά εκατό χιλιάδες πληθυσμού στη στιγμή της κορύφωσης του δεύτερου κύματος.

ΤοBloomberg κατέταξε την Ελλάδα στην πεντηκοστή θέση ανάμεσα σε πενήντα τρεις χώρες, με βάση την ανθεκτικότητα της πανδημίας. Στην πεντηκοστή θέση ανάμεσα σε πενήντα τρεις!

Δεν τα λέμε εμείς. Τα λένε οι Financial Times, το Bloomberg για τις κρίσιμες δύσκολες στιγμές που περάσαμε -επαναλαμβάνω- τέλη Νοέμβρη, αρχές Δεκέμβρη.

Και αυτό γιατί; Διότι παρά το γεγονός ότι έχουν ληφθεί τα πιο αυστηρά μέτρα σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες χώρες, η Ελλάδα κατέγραψε μια θλιβερή πρωτιά σε θνητότητα τέλη Νοεμβρίου, με το ποσοστό των θανάτων των συνανθρώπων μας επί συνολικών κρουσμάτων να διαμορφώνεται στο 6,3%. Ενδεχομένως, αυτό να έχει να κάνει και με τον αριθμό των τεστ που δεν ήταν επαρκή, διότι με λίγα τεστ και μη στοχευμένα τεστ δεν έχεις την πλήρη διάσταση των κρουσμάτων. Άρα, πιθανότατα αυτός ο αριθμός των θανάτων να αναφέρεται σε πραγματικό αριθμό κρουσμάτων, πολύ μεγαλύτερο από αυτόν που καταγράφεται διαρκώς.

Όμως, κύριε Μητσοτάκη, θα ήθελα έτσι με ειλικρίνεια να σας πω: μετά από όλα αυτά που έχουν συμβεί, εσείς θεωρείτε ότι η παρουσία σας σήμερα εδώ στη βουλή ήταν μια παρουσία ενός υπεύθυνου πρωθυπουργού, που μας λέτε «πετύχαμε και δεν έχουμε καμία ευθύνη ως κυβέρνηση για την τραγωδία που βιώνει η χώρα, ίσα ίσα που πρέπει να μας πιστώσετε την επιτυχία»; Είναι η στάση ενός υπεύθυνου πρωθυπουργού; Ή είστε απλώς ανεύθυνος; Πιστεύω ότι όλο και περισσότεροι πολίτες το τελευταίο διάστημα πείθονται για το τελευταίο.

Ό,τι και αν λέει –προσέξτε!- η συντεταγμένη προπαγάνδα, φοβάμαι ότι δεν είστε ο πρωθυπουργός που δεν έχει καμία ευθύνη, αλλά ο ανεύθυνος πρωθυπουργός, τόσο ανεύθυνος, ώστε να συμπεριφερθείτε με τον πιο περιφρονητικό τρόπο στους γιατρούς και τους νοσηλευτές που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος της μάχης. Πρώτα ήταν τα υποκριτικά χειροκροτήματά σας, μετά ήταν τα δάκρυα του υπουργού σας, αλλά στην πράξη τούς αφήσατε και συνεχίζετε να τους αφήνετε μόνους, εντελώς μόνους απέναντι στην πανδημία. Τους αφήσατε με απλήρωτες υπερωρίες, τους κάνατε ακόμα και ένορκη διοικητική εξέταση, ΕΔΕ, στον «Άγιο Σάββα», επειδή νόσησαν οι άνθρωποι. Και εσχάτως, ο υφυπουργός σας, ο συμπαθής κ. Κοντοζαμάνης, τους έριξε και την ευθύνη για την εκατόμβη των νεκρών των τελευταίων μηνών.

Όμως, όλα αυτά εγώ θεωρώ ότι δεν ήταν τυχαία. Η ανευθυνότητα, η αδιαφορία -τολμώ να πω- απέναντι σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες συνδέεται επίσης με συγκεκριμένες αξίες, ιδέες και στρατηγικές που σας χαρακτηρίζουν και καθορίζουν το αμέριστο ενδιαφέρον σας για κάποιες κοινωνικές ελίτ και την αμέριστη αδιαφορία σας για κάποιες δημιουργικές κοινωνικές κατηγορίες. Φέρεστε, όπως φέρεστε, στους ανθρώπους του εθνικού συστήματος υγείας, γιατί για χρόνια βρισκόσασταν και συνεχίζετε να βρίσκεστε απέναντι στη δημόσια υγεία και όποιον τη στηρίζει και την υπηρετεί.

Η παράταξή σας και εσείς προσωπικά, κύριε Μητσοτάκη, έχετε απολύσει, έχετε συκοφαντήσει, έχετε απειλήσει, έχετε υποβαθμίσει συστηματικά τα τελευταία χρόνια τους ανθρώπους του δημόσιου χώρου και ιδιαίτερα τους λειτουργούς, τους δημόσιους υπαλλήλους, τους εκπαιδευτικούς, αλλά και τους ανθρώπους στη δημόσια υγεία. Αυτή είναι η αλήθεια!

Δεν μας προκαλεί, λοιπόν, καμία έκπληξη που επιλέξατε σε καιρό πανδημίας –γιατί πολιτική επιλογή ήταν αυτή- να μην κάνετε ούτε μία πρόσληψη μόνιμων γιατρών και νοσηλευτών, παρά μονάχα ανακοινώσατε για όσους επικουρικούς γιατρούς είναι μέσα στις ΜΕΘ -δεν ξεπερνάνε τους διακόσιους σε όλη την Ελλάδα- για αυτούς υπόσχεση μονιμοποίησης.

Και βεβαίως, δεν είναι και τυχαίο ότι φέρατε έναν προϋπολογισμό για το 2021 που προβλέπει μείωση των δαπανών για την υγεία σχεδόν 600 εκατομμύρια ευρώ. Γιατί; Διότι για εσάς το Εθνικό Σύστημα Υγείας ήταν, δυστυχώς, είναι και παραμένει βαρίδι, γιατί το πιστεύω σας είναι η ιδιωτική υγεία και η σύμπραξη με τα δημόσια νοσοκομεία ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, είναι η ιδιωτική ασφάλιση, είναι η κερδοσκοπία και σε αυτό τον κρίσιμο τομέα της υγείας και της ζωής, θα πω εγώ.

Θα το πω άλλη μία φορά. Θεωρώ ότι είναι ατύχημα η παράταξή σας, που έχει αυτές τις απόψεις χρόνια για τη δημόσια υγεία, να διαχειρίζεται σήμερα αυτή την κρίσιμη κατάσταση της πανδημίας, οι ιδεολογικοί πολέμιοι του ΕΣΥ και της δημόσιας υγείας να είναι στα ηνία της χώρας αυτή την κρίσιμη στιγμή.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές, χρειάζεται χρόνος και ψυχραιμία για να απαριθμήσει κανείς τις αβάσταχτες ελαφρότητες και παλινωδίες της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού στη δύσκολη αυτή περίοδο. Χρόνος και ψυχραιμία, γιατί σε τέτοιες στιγμές η πολιτική αυτοσυγκράτηση δεν είναι απλώς αρετή. Είναι ανάγκη κοινωνική και, ενδεχομένως, όρος επιβίωσης.

Θέλω να επαναλάβω ότι από την αρχή της πανδημίας σύσσωμη η επιστημονική κοινότητα, καθώς και η πλειοψηφία των μελών της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας διαμαρτύρεται ότι τα στοιχεία δεν επαρκούν. Εννοώ τα στοιχεία που έχουν για να πάρουν αποφάσεις, η επιδημιολογική εικόνα.

Όταν αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο με το διπλό σύστημα καταγραφής, η απάντησή σας, κύριε Μητσοτάκη, ήταν να το ξορκίσετε. Αντί να απαντήσετε, δηλώσατε ενοχλημένος με τη συζήτηση που γίνεται περί διπλών βιβλίων και κάποιοι φαίνεται ότι αφουγκράστηκαν την ενόχλησή σας και έσπευσαν και σε απολύσεις δημοσιογράφων που έκαναν ρεπορτάζ. Αυτό έγινε.

Όποιος αρνείται τον μύθο σας, καταγράφοντας απλά την πραγματικότητα, επιθυμείτε να σταλεί στο πυρ το εξώτερον. Έχετε δυσανεξία στην κριτική. Έχετε, όμως, δυσανεξία και στην αλήθεια. Όμως, το πρόβλημα παραμένει.

Μόλις χθες ανακοινώθηκε ότι ο ΕΟΔΥ κατέγραψε αρχές Γενάρη, τις προηγούμενες μέρες, τριάντα τέσσερα κρούσματα στην Κοζάνη που είχαν καταγραφεί τον Νοέμβριο και ζητά ο Περιφερειάρχης της Δυτικής Μακεδονίας -δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ ο άνθρωπος- να έρθει ο εισαγγελέας να παρέμβει.

Οι επιστήμονες καταγγέλλουν την ελλιπέστατη εικόνα στη βάση της οποίας καλούνται να βγάλουν συμπεράσματα και να προτείνουν μέτρα. Και εσείς, χωρίς καμία αίσθηση ευθύνης, με ανθρώπινες ζωές να διακυβεύονται, λέτε ότι όλα πάνε καλά. Αρνείστε να ακούσετε την κριτική των ειδικών. Αρνείστε να δώσετε στη δημοσιότητα εδώ και δύο μήνες που τα ζητάμε -γιατί, αλήθεια;- τα πρακτικά της επιτροπής των λοιμωξιολόγων.

Αρνηθήκατε ακόμα και την πρόταση να πάμε σε ένα συμβούλιο πολιτικών αρχηγών με τη συμμετοχή μελών της επιτροπής εμπειρογνωμόνων. Ή μήπως γι’ αυτό ακριβώς το αρνηθήκατε τώρα; Επειδή ζήτησα παρουσία εκπροσώπων της επιτροπής και θα ερχόσασταν ενώπιος ενωπίω με τις αντιφάσεις σας.

Ή μήπως γι’ αυτό αρνείστε να συγκαλέσετε την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας -δύο μήνες έχουμε κάνει αίτημα- με την παρουσία του υπουργού και εκπροσώπων των λοιμωξιολόγων; Γιατί δεν τη συγκαλείτε; Τι φοβάστε;

Κατέθεσα, πράγματι, στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας επισήμως, με επίγνωση των στιγμών, την πρόταση -γιατί είναι ευθύνη του Πρωθυπουργού η σύγκλιση του συμβουλίου- να μοιραστούμε οι πολιτικές δυνάμεις την ενημέρωση των ειδικών, να ανταλλάξουμε απόψεις, ακόμα και να συναποφασίσουμε για το τι μέλλει γενέσθαι. Τι απαντήσατε; Ότι ένα τέτοιο συμβούλιο θα ήταν πρωτοβουλία πίσω από «κλειστές πόρτες». Αυτό είπατε: «Πίσω από «κλειστές πόρτες»».

Αλήθεια, κύριε Μητσοτάκη, εσείς τις αποφάσεις που έχετε πάρει, κρίσιμες αποφάσεις, για την πορεία της ζωής μας τις παίρνετε με «ανοιχτές πόρτες»;

Όταν κάποιος σας καλεί για συνεννόηση κι εσείς απαντάτε «αντιπαράθεση στη Βουλή», δείχνετε τις προθέσεις σας. Δεν χρειάζεται να έρχεστε σ’ αυτό εδώ το βήμα υποκριτικά και να μιλάτε για ενότητα.

Δεν είναι, λοιπόν, αλήθεια ότι αδιαφορήσατε σε πολλές περιπτώσεις και ακόμα και σήμερα αδιαφορείτε για τη γνώμη των ειδικών; Δεν είναι αλήθεια ότι αδιαφορήσατε και αδιαφορείτε για τη γνώμη των ανθρώπων του Εθνικού Συστήματος Υγείας και των οργανώσεών τους; Δεν είναι αλήθεια ότι αδιαφορήσατε και αδιαφορείτε για τη γνώμη των ανθρώπων της αγοράς και των οργανώσεών τους για την οικονομία;

Αγνοείτε τους πάντες! Αποφασίζετε μόνος σας και υλοποιείτε, όχι μόνο πίσω από κλειστές πόρτες, αλλά και με κλειστά τα αυτιά και με κλειστά τα μάτια θα έλεγα σε ορισμένες περιπτώσεις. Δεν ακούτε κανέναν και δεν θέλετε -και αυτό είναι το χειρότερο- να δείτε τα αποτελέσματα της ανικανότητας, της ανεμελιάς, των ιδεοληψιών σας.

Όταν, όμως, κανείς επιμένει στο λάθος, όταν αρνείται, να ακούσει, να δει, να συνομιλήσει, να κατανοήσει, τότε η επιμονή στο λάθος είναι χειρότερη από το ίδιο το λάθος. Ερωτώ και πάλι λοιπόν: Για ποιο λόγο η χώρα συνεχίζει να μην παρέχει σε κάθε πολίτη που το χρειάζεται και το έχει ανάγκη δωρεάν το μοριακό τεστ; Έχετε ξεκινήσει μια διαδικασία ανοιχτή στο διαδίκτυο για rapidtest. Δεν σας έχει πει κανένας λοιμωξιολόγος, κανένας στατιστικολόγος ότι είναι μεγάλο λάθος αυτό; Πρώτα απ’ όλα, μέσα από αυτή τη διαδικασία, ενώ το Δεκέμβρη κάναμε μαζικά μοριακά τεστ, σήμερα έχουν μειωθεί τα μοριακά τεστ και γίνονται rapid, τα οποία δεν έχουν τόσο μεγάλο ποσοστό ευκρίνειας και αξιοπιστίας σε σχέση με τα μοριακά τεστ.

Και δεν σας έχει πει κανείς ότι είναι λάθος τρόπος αντί να πηγαίνεις στοχευμένα εκεί που πρέπει να πας, διότι έχεις στοιχεία, για να ελέγξεις σε κλειστές δομές, σε μεγάλους εργασιακούς χώρους όπου εκεί κατά συρροή είχαμε κρούσματα, στην Κεντρική Μακεδονία, στην Δυτική Μακεδονία, στην Αττική, να καλείς τους πολίτες να μπούνε σε μια διαδικτυακή διαδικασία, όπου εκεί ενδεχόμενα θα πάνε αυτοί οι οποίοι έχουν έγνοια και άρα πιθανότατα να παίρνουν και μέτρα προστασίας απέναντι στον ιό; Φέρνετε αποτελέσματα τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματική εικόνα με αυτόν τον τρόπο.

Για ποιον λόγο συνεχίζουμε να βαδίζουμε στα τυφλά; Για ποιον λόγο συνεχίζετε να παίρνετε αποφάσεις που δεν εδράζονται σε καμία σοβαρή επιδημιολογική επιτήρηση; Με αυτόν τον τρόπο κάνουμε ακριβώς τα ίδια λάθη που κάνατε και πριν από τρεις μήνες και οδηγηθήκαμε στο δεύτερο lockdown.

Επίσης, για ποιο λόγο άνοιξαν τα δημοτικά σχολεία, ακριβώς όπως έκλεισαν; Αφιερώνατε ώρες επί ωρών να μας ρωτάτε: «Να ανοίξουν ή να μην ανοίξουν;  Ποια είναι η θέση σας;» Μα, το θέμα δεν είναι αν θα ανοίξουν ή δεν θα ανοίξουν. Όλοι θέλουμε να ανοίξουν. Πώς θα ανοίξουν είναι το ζήτημα. Άνοιξαν με τάξεις είκοσι πέντε και πλέον μαθητών, όπως έκλεισαν, χωρίς πρόβλεψη για μαζικά δωρεάν υποχρεωτικά τεστ σε όλους τους διδάσκοντες, χωρίς την αναζήτηση επιπλέον αιθουσών, είτε εντός των σχολικών μονάδων είτε στην ευρύτερη κοινότητα όπως υποδείκνυαν οι οδηγίες του ΕΟΔΥ για το άνοιγμα των σχολείων 31 Αυγούστου. Το καταθέτω για τα Πρακτικά.

Άνοιξαν χωρίς τις προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού καθαριότητας, χωρίς επιτάχυνση των δέκα χιλιάδων μόνιμων διορισμών στην εκπαίδευση που είχε εξασφαλίσει δική μας κυβέρνηση, χωρίς κανένα πρωτόκολλο σε περίπτωση που οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί νοσήσουν.

Επίσης, για ποιον λόγο συνεχίζεται αυτή η ίδια και απαράλλαχτη κατάσταση συνωστισμού στα λεωφορεία, στα μέσα μαζικής μεταφοράς; Τόσο δύσκολο είναι να αραιωθούν δρομολόγια, να βρεθούν λύσεις;

Ξέρω, κουνάει το κεφάλι του ο κ. Μητσοτάκης, διότι μας είχε πει από αυτό το βήμα ότι στα λεωφορεία δεν κολλάει. Δεν κολλάει στα λεωφορεία. Είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο.

Για ποιο λόγο, επίσης, τα εργοστάσια, οι βιοτεχνίες, μεγάλες παραγωγικές μονάδες λειτουργούν δίχως μέριμνα από την πολιτεία; Και ειδικά για αυτές τις περιοχές πιστεύω ότι έχετε ευθύνη που έχετε αφήσει αυτή την κατάσταση. Και εμφανίζονται μετά και οι υπουργοί σας να κουνάνε το δάχτυλο στους ανθρώπους που με κίνδυνο της ζωής τους πηγαίνουν κάθε πρωί για το μεροκάματο. Το είπαμε ξανά από αυτό το βήμα. Ένας εργαζόμενος καλείται να δώσει από την τσέπη του 60 ευρώ για το τεστ, αν αισθανθεί αδιαθεσία, και μετά από δεκαπέντε ημέρες καραντίνας να δουλέψει ένα μήνα απλήρωτες υπερωρίες.

Αυτό θεσμοθέτησε η κυβέρνησή σας, κύριε Μητσοτάκη, δια του κ. Βρούτση, που τον κατεβάσατε από τα υπουργικά έδρανα και κάθεται τώρα στο έδρανο του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου. Αυτό θεσμοθέτησε. Το κατανοείτε αυτό;

Τι να δηλώσει, λοιπόν, αυτός ο άνθρωπος που αισθάνεται μία αδιαθεσία; Γιατί να δηλώσει; Κάθεται να περάσει. Και όταν είναι ασυμπτωματικός, αλλά φορέας, συνωστίζεται στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς για να πάει στη δουλειά του, εκεί που, όπως λέτε, δεν κολλάει.

Πάμε τώρα στο κρίσιμο θέμα του εμβολιασμού. Μακάρι τη μισή ενέργεια που ξοδέψατε για να μας πείτε ότι μόνο με το εμβόλιο -το τονίζω, μόνο!- θα τελειώσουμε αυτή την περιπέτεια, να τη δίνατε και στην οργάνωση ενός σοβαρού και αξιόπιστου σχεδίου για τον εμβολιασμό του πληθυσμού. Διότι είναι πολύ κρίσιμη ιστορία ο εμβολιασμός.

Τον Σεπτέμβρη ο κ. Κικίλιας δήλωνε ότι θα έχουμε μέχρι τον Δεκέμβρη επτακόσιες χιλιάδες εμβόλια και τον Νοέμβρη ανακοίνωνε τη δημιουργία χιλίων δεκαοκτώ εμβολιαστικών κέντρων για τον εμβολιασμό δύο εκατομμυρίων εκατόν δεκαεπτά χιλιάδων πολιτών κάθε μήνα. Καταθέτω το σχετικό για τα Πρακτικά.

Τον Δεκέμβρη, λοιπόν, δήλωνε ότι θα εμβολιάζονται περίπου δύο εκατομμύρια το μήνα. Στις 8 Γενάρη, όμως, εσείς, κύριε Μητσοτάκη, μας είπατε ότι, τελικά, θα εμβολιάζονται οκτώ χιλιάδες την ημέρα και αυτό είναι επίτευγμα. Και την επόμενη ημέρα ο κ. Χαρδαλιάς μας είπε ότι θα φτάσουμε, τελικά, στο μεγάλο επίτευγμα των δεκαεπτάμισι χιλιάδων εμβολίων την ημέρα.

Στην αρχή αυτής της εβδομάδας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοινώνει ότι μέχρι τέλος Γενάρη θα έχουν εμβολιαστεί τετρακόσιες χιλιάδες πολίτες. Και εσείς στην πρόσφατη τηλεοπτική σας συνέντευξη είπατε ότι μέχρι τον Μάρτη, τελικά, θα πάμε στα δύο εκατομμύρια πολιτών. Κάτι που σημαίνει με απλή διαίρεση προς τις εβδομήντα πέντε επόμενες μέρες ως το τέλος του Μάρτη, ότι θα γίνονται κατά μέσο όρο είκοσι έξι χιλιάδες εμβολιασμοί την ημέρα.

Να δούμε, όμως, ποια είναι η κατάσταση σήμερα. Αντί για 1018 εμβολιαστικά κέντρα θα τεθούν σε λειτουργία την επόμενη εβδομάδα μόλις 144 με πρώτη συνέπεια οι ηλικιωμένοι άνω των 85 ετών να καλούνται από την προηγούμενη Δευτέρα να πηγαίνουν στα νοσοκομεία να εμβολιαστούν με πολύ σοβαρό τον κίνδυνο να νοσήσουν. Δεν θα αναφερθώ σε ευτράπελα που έχουν γίνει, διότι λάθη γίνονται. Εσείς είπατε τι καλά που σας τα λένε όλοι, εμείς παίρνουμε και μηνύματα αγανάκτησης από πολίτες που τους καλούν να πάνε από τη Λέσβο στη Λήμνο για να εμβολιαστούν γέροντες άνθρωποι ή από λάθη που έγιναν, που στέλνουν ανθρώπους από την Εύβοια στην Κάρπαθο. Αυτά γίνονται. Πιστεύω να τα διορθώσετε.

Η μεγάλη εικόνα ποια είναι; Μέχρι τις 11 Γενάρη είχαν εμβολιαστεί, με βάση την ανακοίνωση του γενικού γραμματέα Πρωτοβάθμιας Υγείας, περίπου πενήντα χιλιάδες πολίτες, δηλαδή κατά μέσο όρο πέντε χιλιάδες την ημέρα. Με απλά μαθηματικά, δηλαδή, για να φτάσουμε στον στόχο που θέσατε για τον Γενάρη, οι ημερήσιοι εμβολιασμοί θα έπρεπε να έχουν ήδη τριπλασιαστεί και για να φτάσουμε στον στόχο που θέσατε για τον Μάρτη, θα έπρεπε να έχουν πενταπλασιαστεί.

Με όλα όσα ανέδειξα πριν από λίγο για την εικόνα που δείχνει αυτή η κυβέρνηση, ποιος πολίτης μπορεί να εμπιστευτεί ότι αυτό είναι πιθανό να γίνει. Μακάρι να το καταφέρετε. Εδώ θα είμαστε να σας βοηθήσουμε να το καταφέρετε.

Αυτά, όμως, κύριε Μητσοτάκη, είναι εκτός πραγματικότητας. Θα περίμενα, λοιπόν, να βγείτε να δώσετε μία ξεκάθαρη εικόνα και μία ξεκάθαρη δέσμευση στον ελληνικό λαό και να κινηθείτε επιτέλους με σοβαρότητα. Η Ελλάδα σήμερα έχει εμβολιάσει σύμφωνα με τα δικά σας στοιχεία το 0,62% του πληθυσμού, τη στιγμή που μια γειτονική μας χώρα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης με τρία εκατομμύρια λιγότερο πληθυσμό, το Ισραήλ, έχει εμβολιάσει το 22% του συνολικού πληθυσμού. Το 0,62% -προσέξτε!- έχει εμβολιαστεί για πρώτη φορά. Δεν μιλάμε για ανοσία. Την επιδιωκόμενη ανοσία θα την έχουμε, όταν θα εμβολιαστούμε και δεύτερη φορά.

Και επειδή βλέπω ότι πολλοί από σας δυσανασχετείτε όταν ακούτε «Ισραήλ» και θέλετε να συγκρινόμαστε μόνο με τις ευρωπαϊκές χώρες, να δούμε και σε τι επίπεδο βρίσκεται η χώρα μας. Χώρες όπως η Εσθονία, η Σλοβενία, η Λιθουανία, η Κροατία έχουν εμβολιάσει υπερδιπλάσιο ποσοστό σε σχέση με την Ελλάδα.

Εσείς αναφερθήκατε στο σύνολο των εμβολίων που έχουμε προαγοράσει. Μάλιστα και μπράβο και πολύ σωστά η Ευρωπαϊκή Ένωση κινήθηκε σε αυτήν την κατεύθυνση και θα πω μετά. Το ζήτημα, όμως, δεν είναι να εμβολιαστούμε του χρόνου τέτοιο καιρό. Το ζήτημα είναι ο χρόνος. Ο χρόνος είναι βασική παράμετρος στη συνάρτηση που μας αφορά, διότι κάθε στιγμή που περνάει, κάθε μέρα που περνάει κάποιοι άνθρωποι κινδυνεύουν. Για κάθε εμβολιασμό που θα μπορούσαμε να έχουμε εξασφαλίσει, αλλά δεν τον έχουμε, μια ανθρώπινη ζωή μπαίνει σε κίνδυνο. Και είναι θα έλεγα το λιγότερο παράδοξο, για να μην πω προκλητικό, με αυτόν τον πενιχρό αριθμό στον ρυθμό του εμβολιασμού να πανηγυρίζετε. Και είναι πρόκληση να δηλώνετε ότι «όποιος βιάζεται, σκοντάφτει», για να δικαιολογήσετε αυτόν τον απελπιστικά χαμηλό αριθμό των εμβολιασμών.

Επαναλαμβάνω, κύριε Μητσοτάκη, ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια του χρόνου, όταν δεκάδες συμπολίτες μας καθημερινά χάνουν άδικα τη ζωή τους. Κάθε μέρα είναι πολύτιμη, γιατί κάθε μέρα μπορούμε να σώσουμε ανθρώπους, ειδικά τώρα που έρχεται ένα πολύ δύσκολο χειμερινό τρίμηνο. Αυτό, όμως, απαιτεί στρατηγική, απαιτεί σχέδιο, απαιτεί οργάνωση, απαιτεί ταχύτητα. Πολύ φοβάμαι ότι τίποτα από αυτά δεν διαθέτει το επιτελικό σας κράτος.

Σπεύσατε πριν από λίγο να απαξιώσετε την πρόταση που διατύπωσα για μία πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία, ώστε να εξασφαλίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση τις πατέντες για τα εμβόλια και, ως συνήθως κάνετε, να διαστρεβλώσετε κιόλας το μήνυμα όσων είπα. Μάλλον όμως είστε και εδώ εξαιρετικά αναξιόπιστος να καταγγέλλετε μία πρόταση την οποία έχει κάνει εδώ και πάρα πολλούς μήνες ο διακεκριμένος καθηγητής, ο κ. Μόσιαλος, και την οποία και εσείς ο ίδιος υπογράψατε. Καταθέτω στα Πρακτικά σχετικό έγγραφο.

Είχατε δημόσια υπερασπιστεί αυτή την πρόταση λέγοντας τα εξής: «Απέναντι σε αυτήν την πρόκληση οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα μπορούσαν να ανταμείψουν τους κατασκευαστές εμβολίων αγοράζοντας τις πατέντες τους σε λογικές τιμές». Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις! Και μάλιστα αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι μία φορά χειροκρότησαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας τον κ. Μητσοτάκη… Μια φορά, λοιπόν, χειροκροτήσατε. Και ξέρετε ποια ήταν αυτή; Όταν υπερασπιζόμενοι τις ιδιωτικές φαρμακευτικές εταιρείες μάς σαρκάσατε λέγοντας ότι με έναν νόμο και ένα άρθρο θα κρατικοποιήσετε τη Pfizer.

Ε, όχι, κύριε Μητσοτάκη, δεν σας ζητάμε να κρατικοποιήσουμε τη Pfizer. Ζητάμε, όμως, αυτό που και εσείς υποστηρίξατε, το εμβόλιο πρέπει να περιέλθει στην ιδιοκτησία των ευρωπαϊκών κοινωνιών γιατί είναι επί της ουσίας ένα συλλογικό δημόσιο αγαθό. Και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει στηρίξει με μεγάλα ποσά τις έρευνες που χρειάστηκαν για να αναπτυχθούν αυτά τα εμβόλια από ιδιωτικές εταιρείες, άρα έχει και το δικαίωμα και την υποχρέωση να κάνει πιο δυναμικές κινήσεις. Και σήμερα υπάρχουν ήδη δεκάδες παραγωγικές μονάδες εμβολίων στην Ευρώπη και σε όλον τον υπόλοιπο κόσμο.

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είπε «αν δεν είναι όλοι υγιείς…» -αναφερόμενος στον παγκόσμιο πληθυσμό- «… δεν θα είναι κανένας ασφαλής, διότι ζούμε σε μια εποχή παγκοσμιοποίησης όπου οι μετακινήσεις είναι διαρκείς».

Άρα, αυτή η πρωτοβουλία για την αύξηση της παραγωγής των εμβολίων, αν εξασφαλιζόταν η πατέντα, είναι κρίσιμη και την έχουμε αναλάβει σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Εσείς απλά γράψατε ένα άρθρο. Δεν ξέρω αν συνειδητοποιήσατε και τι υπογράφετε.

Θέλω να σας θυμίσω τη φράση του ανθρώπου που ανακάλυψε το πρώτο εμβόλιο κατά της πολιομυελίτιδας, η οποία μάστιζε τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής μέχρι τα μέσα του περασμένου αιώνα, του Τζόνας Σολκ.

Ρώτησαν, λοιπόν, τον Τζόνας Σολκ σε ποιον ανήκει η πατέντα του εμβολίου και αυτός απάντησε: «Στους ανθρώπους ανήκει. Δεν υπάρχει πατέντα. Πώς μπορείς άλλωστε να πατεντάρεις τον ήλιο»;

Αλλά, κύριε Μητσοτάκη, η τοποθέτησή σας σήμερα φανερώνει την εμμονή που σας διακατέχει σε κάθε δημόσιο αγαθό και ξέρετε αυτό είναι μια τροχοπέδη για τη συλλογική προσπάθεια των κοινωνιών μας να βάλουν ένα τέλος στον εφιάλτη της πανδημίας.

Δυστυχώς, ξέρετε, όταν τα δημόσια αγαθά τα οποία κρίνουν τελικά τη ζωή γίνονται αντικείμενο εμπορικής διαπραγμάτευσης, καταλήγουμε σε περιπτώσεις, όπως αυτή της Γερμανίας, -δεν αναφερθήκατε- η οποία έσπευσε να αγοράσει για δικό της λογαριασμό, έξω από την ευρωπαϊκή συμφωνία, τριάντα εκατομμύρια περισσότερες δόσεις εμβολίου από όσες προέβλεπε η αρχική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δεν είμαι καθόλου οπαδός αυτής της πρακτικής, καθόλου οπαδός ενός εμβολιαστικού εθνικισμού. Όμως, δεν μπορεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά.

Και μη σπεύδετε να μας κατηγορήσετε για πράγματα τα οποία, εξ όσων δείχνουν οι νομοθετικές σας παρεμβάσεις, και εσείς οι ίδιοι έχετε αναγνωρίσει ως ενδεχόμενο. Διότι εσείς, που πριν από λίγο από αυτό εδώ το βήμα καυτηριάζατε τη λογική των διμερών συμφωνιών χωρίς να καυτηριάσετε την πρακτική της Γερμανίας, στις 23 Δεκέμβρη 2020 -αν δεν κάνω λάθος- με τροπολογία σας εδώ στη Βουλή ήρθατε να διασφαλίσετε τη δυνατότητα απευθείας διαπραγμάτευσης κατά τη διαδικασία με παραγωγό φαρμακευτική εταιρεία του υπουργείου Υγείας ενόψει της επιτακτικής ανάγκης προστασίας της δημόσιας υγείας. Επί λέξει στην τροπολογία σας λέει ότι το υπουργείο Υγείας δύναται να προμηθεύεται τα εμβόλια είτε μέσω του ενιαίου μηχανισμού στήριξης είτε με απευθείας προμήθεια μετά τη διαδικασία απευθείας διαπραγμάτευσης με παραγωγό φαρμακευτική εταιρεία. Εσείς τα ψηφίσατε αυτά και έρχεστε σε αντιφάσεις διαρκώς ακόμα και με αυτά που ψηφίζετε.

Καταθέτω για τα Πρακτικά σχετικό έγγραφο.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ήταν μεγάλο -και είναι- το εύρος της συζήτησης που σήμερα διεξάγουμε και γνωρίζω ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος αποτελεί και η συζήτηση που αφορά την πορεία της οικονομίας. Αν κάποια στιγμή με το καλό σταματήσει να είναι κυρίαρχη η αγωνία και η ανασφάλεια για το αν θα ζήσουμε, θα είναι κυρίαρχη η αγωνία και η ανασφάλεια για το πώς θα ζήσουμε.

Κατανοώ, όμως, κύριε Πρόεδρε, ότι έχω ήδη μιλήσει αρκετό χρόνο στην πρωτομιλία μου, οπότε επιφυλάσσομαι να αναφερθώ στα ζητήματα αυτά αναλυτικά κατά την δυνατότητα της δευτερομιλίας την οποία θα έχω.

Κατεβαίνω από αυτό το βήμα λέγοντας ότι είναι κρίσιμο τις επόμενες ώρες, μέρες, εβδομάδες, μήνες να δουλέψουμε για να σταθεροποιηθεί αυτή η κατάσταση, να δουλέψουμε για να υπάρξει ένα αίσθημα σταθερότητας και ασφάλειας στους Έλληνες πολίτες. Είναι, όμως, κρίσιμο, για να συμβεί αυτό, να αφήσετε την αλαζονεία, να αφήσετε τη λογική του αλάθητου και να δείτε κατάματα την πραγματικότητα.

Εμείς έχουμε βγάλει τα συμπεράσματά μας για τον τρόπο με τον οποίο κυβερνάτε. Και αυτή η τραγωδία στην οποία έχουμε οδηγηθεί οφείλεται κατά ένα μέρος στις ιδεολογικές σας εμμονές και κατά ένα μέρος στην ανικανότητα που επιδεικνύει το επιτελικό σας κράτος. Προτάσσουμε, όμως, τούτη την ώρα ως προτεραιότητα την ανθρώπινη ζωή. Και αν με καυστικό λόγο καυτηριάζουμε αυτήν σας τη στάση, είναι, κύριε Μητσοτάκη, προκειμένου να αλλάξετε στρατηγική. Όσο κρατά η πανδημία, είναι προτεραιότητά μας η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Τα συμπεράσματα μας, όμως, για την ανάγκη μιας άλλης κυβέρνησης προοδευτικής, που θα μπορέσει να δώσει πνοή στην ελληνική κοινωνία, που θα μπορέσει να δώσει προοπτική για ένα ισχυρό και ανθρώπινο κράτος, για μια κοινωνία αλληλεγγύης που θα  μας βγάλει από αυτήν την κρίση είναι δεδομένα και θα αγωνιστούμε γι’ αυτό.

 

Δευτερολογία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, στη Βουλή για τη διαχείριση της πανδημίας

 

Ακούγοντας τη δευτερομιλία του κ. Μητσοτάκη, φαντάζομαι όχι μόνο εγώ, αλλά και η πλειοψηφία των πολιτών, το κύριο συναίσθημα ήταν ανασφάλεια, διότι είδα έναν Πρωθυπουργό ο οποίος έχει χάσει την ψυχραιμία του και με έναν λόγο διχαστικό, επιθετικό, καθόλου ψύχραιμο άρχισε να επιτίθεται στα κόμματα της Αντιπολίτευσης. Το ΚΚΕ το αφήσατε, δεν ξέρω, ίσως εκ παραδρομής. Σίγουρα αν ήταν εδώ ο κ. Κουτσούμπας, και σ’ αυτόν θα κάνατε επίθεση. Σας ακούσαμε να επιτίθεστε λέγοντας ότι εμείς δεν σας λέμε προτάσεις, ότι εμείς σας κάνουμε κριτική, ενώ εσείς τα έχετε κάνει όλα σωστά και έχετε κάνει, ας πούμε, μια εξαιρετική δουλειά και εμείς είμαστε αυτοί που δεν την καταλαβαίνουν.

Και θυμήθηκα και μια ωραία έκφραση που λέγαμε κάποτε στις εσωκομματικές διαδικασίες, όσοι έχουν περάσει από το Κομμουνιστικό Κόμμα θα τη θυμούνται: «Θεέ μου, φύλαγέ με από την κριτική, γιατί από την αυτοκριτική φυλάγομαι μόνος μου». Να σας φυλάμε από την κριτική, γιατί από την αυτοκριτική έχετε τρόπο: δεν κάνετε αυτοκριτική. Όλα σωστά τα κάνετε!

Και φτάσατε στο σημείο να υψώσετε τόσο πολύ τους τόνους που είναι προφανές ότι δεν αρμόζει σε έναν άνθρωπο που αυτήν τη στιγμή έχει τη μεγάλη ευθύνη. Σ’ εσάς έλαχε ο κλήρος, έτσι είναι τα πράγματα στη ζωή. Όταν είσαι πρωθυπουργός, μπορεί να βρεθείς απέναντι σε δύσκολες καταστάσεις. Και η στάση, το ύφος και ο τρόπος που αντιμετωπίζετε τη συζήτηση στη Βουλή προδίδει σ’ εμένα την ανησυχία ότι είστε σε μια πολύ μεγάλη πίεση και άρα, δεν έχετε καθαρό μυαλό να πάρετε αποφάσεις.

Είπατε εδώ ότι είμαστε χυδαίοι, επειδή σας είπαμε ότι δεν είναι δυνατόν να έρχεστε και να μας φέρνετε χάρτες, για να μας δείξετε ότι είναι πράσινο οι πέντε χιλιάδες νεκροί και να λέτε ότι ήταν επιτυχία. Δηλαδή στους πόσους νεκρούς εσείς θεωρείτε ότι είναι αποτυχία; Και μας λέτε ότι είναι χυδαίο αυτό που κάνουμε εμείς και όχι αυτό που κάνετε εσείς.

Εν τοιαύτη περιπτώσει -εγώ ειλικρινά μιλώ-, είναι έξω από το πλαίσιο της λογικής τούτη την ώρα να επιλέγετε εσείς να σηκώσετε με αυτόν τον τρόπο τους τόνους και μάλιστα σε μία αντιπολίτευση που συνολικά στα κρίσιμα ζητήματα -που το πιο κρίσιμο ζήτημα όλων, ξέρετε, είναι το θέμα τού να πείσουμε τους συμπολίτες μας για την ανάγκη των περιοριστικών μέτρων και για την ανάγκη του εμβολιασμού, αυτό είναι το πιο κρίσιμο θέμα που αντιμετωπίζει μία κυβέρνηση στην κατάσταση της πανδημίας- όχι μόνο έχει βάλει πλάτη σε αυτό, αλλά ήμασταν όλοι υποδειγματικοί. Και έρχεστε να κάνετε συγκρίσεις και να πείτε: «ναι, αλλά στην Ευρώπη…».

Έχετε ακούσει ομολόγους σας στην Ευρώπη πώς απαντούν και πώς απευθύνονται στους πολίτες; Όχι κουνώντας το δάχτυλο. Ακούσατε το διάγγελμα της Καγκελαρίου Μέρκελ την παραμονή της Πρωτοχρονιάς που μίλησε για τις μεγάλες δυσκολίες; Ακούσατε δηλώσεις άλλων ομολόγων σας που μιλούν για λάθη και για παραλείψεις και για αποτυχία; Δεν μπορεί να υπάρχει επιτυχία σε όλη την Ευρώπη όταν έχουμε αυτόν τον αριθμό των νεκρών. Εσείς, όμως, εδώ μιλάτε με αλαζονεία, επιθετικότητα και διχαστικό ύφος.

Εν τοιαύτη περιπτώσει, η μεγαλύτερη ανησυχία μου προήλθε από τη δήλωσή σας τώρα, ότι δεν ξέρουμε εάν οι εταιρείες θα τηρήσουν τις προθεσμίες. Και δύο μέρες πριν, σας άκουγα στη συνέντευξη που δώσατε στον κ. Χατζηνικολάου να λέτε με κατηγορηματικό τρόπο, όπως και στη δήλωση που κάνατε από την Πορτογαλία, ότι έχουμε υπερεπάρκεια σε εμβόλια και ότι θα τηρηθούν οι προθεσμίες και ότι μην ανησυχείτε και ότι μέχρι τέλος Μαρτίου θα έχουμε εμβολιάσει δύο εκατομμύρια ανθρώπους.

Και σήμερα έρχεστε και λέτε ότι δεν εμβολιάζουμε, γιατί δεν έχουμε εμβόλια και δεν ξέρουμε εάν θα τηρηθούν οι προθεσμίες. Και μας κάνετε και επίθεση όταν σας λέμε: «Πάρτε πρωτοβουλίες στην Ευρώπη για να λυθεί αυτό το θέμα». Ήταν -λέει- «last year» η επιστολή που στείλατε μαζί με τον κ. Μόσιαλο για το ζήτημα της πατέντας. Τι «last year»; Εδώ είναι το πρόβλημα. Και το πρόβλημα, προφανώς, δεν είναι μόνο ελληνικό. Είναι ευρωπαϊκό το πρόβλημα. Όταν αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει η Ευρώπη συνολικά -προφανώς και η Ελλάδα- ένα κρίσιμο θέμα με την επάρκεια των εμβολίων, δεν μπορείτε εσείς να έρχεστε και να μας επιτίθεστε όταν καταθέτουμε μία πρόταση και σας λέμε: «πάρτε πρωτοβουλία ευρωπαϊκή». Να έρθετε να το συζητήσουμε πρέπει, όχι να επιτίθεστε.

Δεν ξέρω αν το έχετε κατανοήσει. Νομίζω το είπε με ενδιαφέροντα τρόπο και η κ. Γεννηματά και ο κ. Βαρουφάκης στο θέμα των εμβολιασμών. Ο χρόνος -σας το είπα κι εγώ- είναι κρίσιμο μέγεθος. Διότι εάν καταφέρουμε στους επόμενους τρεις μήνες, που είναι οι κρίσιμοι χειμερινοί μήνες, που κάθε ιός έχει πολύ αυξημένη μεταδοτικότητα -προφανώς και ο κορωνοϊός- να εμβολιάσουμε τουλάχιστον τους ανθρώπους που είναι στον μεγάλο κίνδυνο, στη ζώνη υψηλού κινδύνου θνησιμότητας, επειδή είναι μεγάλης ηλικίας, αν το καταφέρουμε αυτό, όσο πιο γρήγορα το καταφέρουμε, τόσο περισσότερους ανθρώπους θα σώσουμε, θα διατηρηθούν εν ζωή. Διότι το ποσοστό θνητότητας των ηλικιών άνω των εβδομήντα ετών, άνω των εξήντα πέντε ετών είναι πάρα πολύ υψηλό. Όσο πιο γρήγορα λοιπόν γίνεται ο εμβολιασμός, τόσο περισσότερους ανθρώπους σώζουμε.

Είναι, λοιπόν, ανοησία να λες και να δηλώνεις ότι μην ανησυχείτε, έχουμε επάρκεια σε εμβόλια διότι έχουμε προαγοράσει αρκετά και θα μας περισσέψουν και μετά να έρχεσαι στη Βουλή και να λες δεν είμαι βέβαιος ότι θα τηρήσουν οι εταιρείες τις συμφωνίες τους σε σχέση με τις προθεσμίες παράδοσης. Διότι το ζήτημα είναι να εμβολιάσεις γρήγορα, όχι να εμβολιάσεις και να έχεις «κάβα» και μάλιστα, υποθετική, εμβολίων στο τέλος της χρονιάς για τον επόμενο χρόνο. Θα χαθούν άνθρωποι από αυτό. Ανασφάλεια αισθάνθηκα ακούγοντάς σας.

Και βεβαίως γίνεται η ίδια κριτική διαρκώς για να αποδείξετε ότι εσείς τα έχετε κάνει εξαιρετικά, ενώ εμείς ήμασταν αυτοί οι οποίοι δεν ενισχύσαμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Κύριε Μητσοτάκη, εμείς δεν κυβερνήσαμε σε συνθήκες πανδημίας. Μάλιστα, κυβερνήσαμε σε συνθήκες εξαιρετικά δυσμενείς δημοσιονομικά. Βγάλαμε τη χώρα από το μνημόνιο. Είχαμε την τρόικα πάνω από το κεφάλι μας να βρίσκεται με το μαστίγιο -και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, δεν αντιλέγω, ακούστε όμως το επιχείρημά μου- και να μας λένε: πρέπει να έχετε 3,5% πλεόνασμα.

Όμως, οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις προχώρησαν σε μια σωρεία απολύσεων. Εκεί δημιουργήθηκε το τεράστιο έλλειμμα που υπάρχει σήμερα σε ιατρικό και υγειονομικό προσωπικό συνολικά και σε νοσηλευτές στα δημόσια νοσοκομεία. Έβαζαν 5ευρω στην είσοδο.

Εμείς είχαμε μια άλλη πολιτική. Με δυσκολία μεγάλη καταφέραμε και αυξήσαμε τον προϋπολογισμό. Καταφέραμε και δώσαμε δωρεάν πρόσβαση στην υγεία σε εκατομμύρια ανασφάλιστους συμπολίτες μας. Καταφέραμε και αυξήσαμε κατά εκατόν είκοσι τις κλίνες. Αυτά κάναμε εμείς την περίοδο των μνημονίων.

Εσείς, κύριε Μητσοτάκη, διαρκώς επιχαίρετε, πανηγυρίζετε για τα αποτελέσματα της αύξησης των κλινών, που και εκεί τα φουσκώνετε, διότι βάζετε στην ίδια λίστα και τα δημόσια νοσοκομεία και τα ιδιωτικά, τις κλίνες των ιδιωτικών, των στρατιωτικών, αλλά δεν έχει σημασία. Όμως, όλα αυτά έγιναν μετά την πανδημία.

Πείτε μου σας παρακαλώ: έστω κι ένα κρεβάτι, έστω και μία κλίνη εντατικής θεραπείας αυξήσατε από την 8η Ιουλίου που ήρθατε στην κυβέρνηση μέχρι τις αρχές Μαρτίου του 2020 που ξεκίνησε η πανδημία; Από τις 8 Ιουλίου του 2019 μέχρι τις αρχές Μαρτίου του 2020 έστω κι ένα κρεβάτι –ένα κρεβάτι!- αυξήσατε; Όχι!

Και προφανώς δεν αυξήσατε, διότι το πρόγραμμά σας με το οποίο κατήλθατε στις εκλογές ήταν η ιδιωτικοποίηση των νοσοκομείων, συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού και θέλατε να αλλάξετε και τα νομικά πρόσωπα, να τα κάνετε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου. Αυτό είναι το πρόγραμμά σας!

Κουνάτε σε εμάς το δάχτυλο εδώ; Τι θέλετε να συγκρίνετε; Ότι ξαφνικά προσχωρήσατε σε απόψεις σοσιαλιστικές, σοσιαλδημοκρατικές, ενώ είστε ο κύριος εκφραστής του νεοφιλελεύθερου ρεύματος ιδεών στην πολιτική ζωή του τόπου εδώ και χρόνια; Αυτό είστε και το λέτε, άλλοτε περήφανα. Τώρα τι σας έπιασε;

Και εν τοιαύτη περιπτώσει, να σας ενημερώσει κάποιος γιατί εγώ πράγματι βρίσκομαι διαρκώς στα νοσοκομεία, επισκέπτομαι εννοώ –όχι για άλλους λόγους ευτυχώς- και συνομιλώ διαρκώς όλο το τελευταίο διάστημα με εργαζόμενους, με διοικήσεις –όλοι οι άνθρωποι κάνουν μια εξαιρετικά δύσκολη δουλειά αυτές τις ώρες- και προφανώς με γιατρούς και νοσηλευτές, όχι σε περιβάλλον ασφάλειας υγειονομικής, με αστυνομικούς να κρατάνε μακριά τους συνδικαλιστές. Μιλάω με όλους και ακούω και κριτική, ακούω για τα πεπραγμένα τα δικά μας.

Εσείς δεν το ακούτε αυτό, γιατί είπαμε ότι έχετε δυσανεξία στην κριτική. Καθαρίζεται ο χώρος, πριν επισκεφθείτε. Μια-δυο φορές έχετε επισκεφθεί.

Τι σας λένε, λοιπόν; Ότι είναι ευχαριστημένοι που δεν έχετε πληρώσει τις υπερωρίες, που δεν έχετε δώσει ένα επίδομα, που έχετε δημιουργήσει δύο ταχύτητες στους ανθρώπους, στις αμοιβές, όταν καλούσατε ιδιώτες γιατρούς να παίρνουν 2.000 καθαρά και οι υπόλοιποι να είναι από το πρωί μέχρι το βράδυ και να δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή και να παίρνουν 1.200 οι επικουρικοί και όταν το μόνο που κάνατε ήταν να προχωρήσετε σε μία εξαγγελία μονιμοποίησης μόνο των επικουρικών, οι οποίοι είναι μέσα στις ΜΕΘ; Λες και οι υπόλοιποι επικουρικοί ή οι νοσηλευτές που είναι στα ΤΕΠ, στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, ή είναι σε κλινικές covidδεν είναι αντιμέτωποι με τον ιό, δεν είναι στην πρώτη γραμμή του πολέμου, της μάχης! Μάλλον ιδέα δεν έχετε του τι συμβαίνει στα νοσοκομεία και έχετε και την έπαρση να έρχεστε να μας κουνάτε το δάχτυλο!

Βεβαίως, είπατε και κάτι σωστό και αμέσως μετά είπατε και ένα μεγάλο λάθος. Το σωστό ποιο είναι; Ότι όντως υπάρχει πρόβλημα στο να βρούμε συγκεκριμένες ειδικότητες. Δεν υπάρχει προσφορά. Είπατε, λοιπόν, ότι υπάρχει αυτό το θέμα με τους αναισθησιολόγους, που είναι μια συγκεκριμένη ειδικότητα, και ότι υπάρχει και για τους νοσηλευτές. Ε, δεν είναι έτσι. Προφανώς και στους νοσηλευτές δεν υπάρχει πρόβλημα προσφοράς. Μπορούμε να βρούμε.

Όμως, ποιο είναι εδώ το θέμα; Και να συζητήσουμε σοβαρά, επί της ουσίας, αυτό το θέμα. Πώς μπορεί να αλλάξει αυτό; Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα προσφοράς σε συγκεκριμένες ειδικότητες; Δεν είναι τώρα αυτό το πρόβλημα, είναι παλαιότερο, εγώ θα το δεχθώ. Εγώ ως πρωθυπουργός επισκεπτόμουν τη Γερμανία, τη Σουηδία, τη Μεγάλη Βρετανία και μου έλεγαν από τις ελληνικές κοινότητες ότι αν πας σε δημόσια νοσοκομεία σε αυτές τις χώρες, ακούς γιατρούς να μιλάνε ελληνικά, παιδιά δικά μας από τα δημόσια πανεπιστήμια, που φεύγουν μετανάστες στο εξωτερικό ως επιστήμονες.

Κατά τη γνώμη μου το πρόβλημα αυτό αντιμετωπίζεται μονάχα μέσα από μια ουσιαστική ανασυγκρότηση, στήριξη, αναβάθμιση και ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας που δεν περνάει μονάχα μέσα από τα κρεβάτια ΜΕΘ. Αλλά περνάει και μέσα από τις προσλήψεις και μέσα από την αλλαγή του μισθολογίου και τη δημιουργία κινήτρων σε γιατρούς, νέους επιστήμονες να μην φεύγουν από τη χώρα μας και να πηγαίνουν στο εξωτερικό, αλλά να μένουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Είστε διατεθειμένος για πρώτη φορά να κάνουμε μια τέτοια πολύ ουσιαστική συζήτηση; Είστε διατεθειμένος να προχωρήσουμε συναινετικά, αν θέλετε, στην αναβάθμιση του μισθολογίου, να δοθούν κίνητρα, να ενισχύσουμε με γιατρούς, να ενισχύσουμε με προσωπικό; Όχι. Όχι, γιατί δεν είναι στο πρόγραμμά σας. Στο πρόγραμμά σας είναι να δίνετε δυνατότητες στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια. Άλλωστε γι’ αυτόν τον λόγο και τα αφήσατε εκτός πανδημίας και δεν τα ανοίξατε όταν η Θεσσαλονίκη στέναζε και είχαμε φτάσει στο 100% πληρότητα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στα δημόσια νοσοκομεία και αφήνατε τις μεγάλες ιδιωτικές μονάδες αλώβητες, κλειστές, να μην δέχονται covid περιστατικά. Κι όταν ανοίξατε κάποιες μικρές, κάτω από πίεση, δεν στείλατε ούτε ένα περιστατικό σε αυτές, μόνο πληρώσατε αδρά. Γιατί αυτή είναι η αντίληψή σας.

Και το ίδιο κάνει και η κ. Κεραμέως με τα κολέγια, που είναι η υπουργός των κολεγίων και όχι της παιδείας. Μέσα σε μια νύχτα εδώ έφερε την τροπολογία για να εξισώσει το πτυχίο του μηχανικού και του οικονομολόγου και να μπορούν να μπαίνουν στο Τεχνικό Επιμελητήριο και στο Οικονομικό Επιμελητήριο απόφοιτοι κολεγίων τριετούς φοίτησης. Για αυτά τα συμφέροντα εσείς εργάζεστε. Αυτή είναι η ιδεολογία σας βέβαια, εντάξει, αλλά μην μας παρουσιάζετε εδώ και τον σοσιαλιστή, κύριε Μητσοτάκη. Έλεος!

Ας προχωρήσουμε. Αναφερθήκατε στα rapid tests και στα PCR. Δεν θα απαντούσα, αλλά το θεωρώ κρίσιμο αυτό. Δεν αναφέρομαι στην επίθεση που μου κάνατε. Σας παρακαλώ να μιλήσετε με σοβαρούς γιατρούς, λοιμωξιολόγους και στατιστικολόγους για αυτό. Ο τρόπος με τον οποίο διεξάγετε την ανίχνευση του ιού στην κοινότητα είναι λάθος, οδηγεί σε λάθος συμπεράσματα και στο τέλος της ημέρας σε λάθος αποφάσεις ή σε λάθος συμβουλές, ακόμα και τους επιστήμονες, διότι αυτή τη στιγμή δεν ακολουθείτε το παράδειγμα άλλων χωρών και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εκτός όμως της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ξέρετε υπάρχουν κάποιες χώρες οι οποίες είχαν πολύ θετικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση του ιού, αλλά δεν είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν πρέπει να δούμε τι έκαναν εκεί, να ψάξουμε τι ακριβώς έκαναν; Στη Νότια Κορέα, για παράδειγμα, λένε όλοι ότι ήταν η κορυφαία αντιμετώπιση της πανδημίας μέσα από μαζικά και στοχευμένα τεστ ανίχνευσης της εστίας επώασης του ιού και τοπικά lockdown εκεί όπου υπάρχει πρόβλημα.

Όταν εσείς πηγαίνετε μέσα από την τυχαία μέθοδο δειγματοληψίας δεν πρόκειται να εντοπίσετε πραγματικά πού βρίσκεται ο ιός ούτε να έχετε μια πλήρη εικόνα επιδημιολογική του φορτίου της χώρας και έτσι οι επιστήμονες ή δεν θα σας πουν τίποτα ή θα σας πούνε πράγματα τα οποία δεν θα έχουν στόχευση.

Όσο για το θέμα των μοριακών τεστ και των rapid tests, γιατί παραφράζετε αυτό που είπα; Δεν είπα ότι είναι άχρηστα τα rapid tests. Είπα, όμως, ότι η αναλογία στην καθημερινή δειγματοληψία πρέπει να είναι καταφανώς υπέρ των μοριακών. Δεν τα λέω εγώ, δεν είμαι γιατρός, πολιτικός μηχανικός έχω σπουδάσει, αλλά αυτές τις μέρες διαρκώς συνομιλώ με επιστήμονες. Η ευαισθησία των PCR tests είναι στο 95%, των rapid tests είναι στο 70%. Αυτό κάτι λέει.

Εν πάση περιπτώσει, κύριε Μητσοτάκη, αν έχετε διαφορετική άποψη, αν έχετε τεκμηριωμένη διαφορετική θέση, ας την πείτε. Όμως, εγώ θα ήθελα να κάνετε μία σύγκριση, διότι, ξέρετε, έχει μεγάλη σημασία και το πόσα συνολικά τεστ κάνεις για να μετρήσεις τα κρούσματα, κάτι που είπα και στην πρώτη ομιλία μου. Διότι εγώ δεν μπορώ να δεχτώ ότι η Ελλάδα έχει τόσο μεγάλο αριθμό θνητότητας ανά κρούσμα, ανά αριθμό κρουσμάτων. Όταν υποεκτιμάς τον αριθμό των κρουσμάτων, εξαιτίας της αδυναμίας προσδιορισμού των τεστ και δεν έχεις συνολική εικόνα, τότε μπορείς να βρεθείς σε τέτοια οξύμωρα φαινόμενα. Δείτε, για παράδειγμα, τον αριθμό θνητότητας σε σύνολο κρουσμάτων που έχει η Πορτογαλία και δείτε και τον αριθμό, το ποσοστό που έχει η Ελλάδα. Είναι τριπλάσιο και διπλάσιο από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Αυτά κάτι λένε. Πάμε, όμως, παρακάτω.

Κύριε Μητσοτάκη, αναφερθήκατε στο ζήτημα της Θεσσαλονίκης κάνοντας πάλι μία, ας μου επιτραπεί ο όρος, «λαθροχειρία», να αναφερθείτε στην τοποθέτησή σας στη Βουλή ρίχνοντας την ευθύνη στην αντιπολίτευση. Η αντιπολίτευση, δηλαδή, δεν σας είπε, τα κόμματα δεν σας είπαν να κλείσετε, τα κόμματα που δεν έχουν ούτε την εικόνα του επιδημιολογικού φορτίου ούτε καν επίσημη πρόσβαση στις συνεδριάσεις της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, διότι αρνείστε επιμόνως να δίνετε τα πρακτικά στα πολιτικά κόμματα, να έχουμε εικόνα, να διαβάζουμε. Και δεν λέω να τα δώσετε δημόσια.

Για πείτε μου, γιατί το αρνείστε αυτό; Τι φοβάστε από αυτό; Εγώ καταλαβαίνω μία άποψη που λέει ότι αν αυτά δημοσιοποιούνται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ενδεχομένως να δημιουργήσουν κινδύνους κατατρομοκράτησης των πολιτών κλπ. Μάλιστα! Οι εκπρόσωποι των κομμάτων, λοιπόν, να έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε αυτά. Ούτε αυτό το θέλετε. Άρα, ο φόβος σας δεν είναι η ενημέρωση των πολιτών. Ο φόβος σας είναι μη τυχόν και δούμε τις μεγάλες αντιφάσεις των πολιτικών σας αποφάσεων, διότι η τακτική σας όλο αυτό το διάστημα είναι να φορτώνετε ευθύνες στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων, για να ξεφορτωθείτε δικές σας πολιτικές ευθύνες.

Στη Θεσσαλονίκη, λοιπόν, είπατε στη συνέντευξη που δώσατε στον κ. Χατζηνικολάου ότι δεν είχαμε εικόνα, διότι να, η καμπύλη των κρουσμάτων. Στα μέσα Νοέμβρη είχε αύξηση η καμπύλη των κρουσμάτων, πού να καταλάβουμε τι συνέβαινε; Στις 15 Οκτώβρη τα κρούσματα ήταν πενήντα έξι. Στις 20 Οκτώβρη ήταν εκατόν είκοσι πέντε, υπερδιπλασιασμός. Δεν είχατε εικόνα; Και φυσικά στις 31 Οκτώβρη έφτασαν τα οκτακόσια τριάντα εννέα.

Αφήνω τις δηλώσεις Γεωργιάδη, ο οποίος είτε έχει πει ακριβώς την αλήθεια, οπότε μάλλον ο εισαγγελέας θα έχει πολλή δουλειά να κάνει, είτε για άλλη μία φορά είπε μία από τις γνωστές του ανοησίες στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, στα τηλεοπτικά παράθυρα και διστάζετε να το πείτε. Πείτε το! Πείτε ότι είπε μια ανοησία. Δεν μπορεί να τον καλύπτετε, αλλά ταυτόχρονα να είναι και όλα οκ, να είναι όλα εντάξει.

Κύριε Μητσοτάκη, έχω την αίσθηση ότι ο βασικός τρόπος, η βασική έγνοια σας, η βασική μέθοδος για την αντιμετώπιση της πανδημίας δεν είναι η πρόληψη, αλλά η καταστολή. Και το λέω αυτό, διότι εκεί που είστε πάρα πολύ αποτελεσματικοί, πολύ αποφασιστικοί και αυστηροί είναιστα μέτρα και στην τήρησή τους. Ενδεχομένως αυτό να αδικεί τον κ. Κοντοζαμάνη και τον κ. Κικίλια, αλλά μάλλον η πανδημία αντιμετωπίζεται με τον κ. Χρυσοχοΐδη και όχι με τον Υπουργό Υγείας.

Το λέω αυτό γιατί σήμερα ανακοινώσατε ότι το ατομικό πρόστιμο για την παραβίαση μέτρων πηγαίνει από τα 300 στα 500 ευρώ. Και αναρωτιέμαι τι ακριβώς εξυπηρετεί αυτή η απόφαση. Είναι δηλαδή θέμα χρημάτων η μη τήρηση των μέτρων; Είναι μικρό το πρόστιμο των 300 ευρώ για τον μέσο πολίτη και τώρα που θα είναι αυστηρότερο, ακριβότερο, θα τα τηρεί; Δεν είναι θέμα έλλειψης εμπιστοσύνης σ’ εσάς, αλλά είναι θέμα ότι ήταν μικρό το πρόστιμο των 300 ευρώ. Έχετε εικόνα τι σημαίνει για έναν εργαζόμενο, ο οποίος με τα μέτρα στήριξής σας παίρνει 534 ευρώ, για μια αστοχία στον χρόνο, για παράδειγμα, που μπορεί να βρεθεί να γυρνάει στις 21.20΄ στο σπίτι του, να πρέπει να πληρώσει 500 ευρώ, ενώ παίρνει 534 για να βγάλει τον μήνα; Κάντε το 534, μην το αφήνετε 500, για να μην έχετε και πάρε-δώσε, όσα παίρνει τόσα να δίνει. Είναι λογική αυτή; Δεν το καταλαβαίνω.

Εντάξει, για εσάς ενδεχομένως η «ανεμελιά» της Πάρνηθας, τα 500 ευρώ αν τα πληρώνατε -που δεν θα τα πληρώσετε- μπορεί να μην έλεγε και κάτι -και για μένα, δεν το λέω για εσάς, για εμάς που είμαστε εδώ στη Βουλή- διότι έχουμε έναν μηνιαίο μισθό που μπορούμε να πληρώσουμε 500 ευρώ. Ξέρετε όμως, όπως κι εσείς διαπιστώσατε σε μια τοποθέτησή σας στην τηλεόραση, ότι η συντριπτική πλειοψηφία -κάνατε μια ανακάλυψη και μπράβο σας- των Ελλήνων είναι «εξαρτημένοι» από τον μισθό τους και είναι «εξαρτημένοι» κι από το επίδομα πολλοί, το επίδομα των 534. Δεν ισχύει ό,τι ισχύει για μας.

Δεν μπορώ να καταλάβω λοιπόν αυτήν την απόφαση και νομίζω ότι δεν είναι μεμονωμένη απόφαση, αλλά σηματοδοτεί το πνεύμα με το οποίο αντιμετωπίζετε τα πράγματα. Σηματοδοτεί, αν θέλετε, και το αίσθημα αδικίας που υπάρχει αυτήν τη στιγμή στην πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών. Δύο μέτρα και δύο σταθμά. Γενικευμένο το αίσθημα αδικίας. Ο μέσος πολίτης αισθάνεται ασφυκτικά, γιατί για να πάει στο περίπτερο πρέπει να στείλει sms και όταν η ώρα είναι 21.00΄ δεν μπορεί να πάει, διότι αν πάει θα πρέπει να πληρώσει 500 ευρώ πρόστιμο.

Την ίδια στιγμή, όμως, που αυτός δεν μπορεί να πάει στο περίπτερο, αυτός ο οποίος δεν έχει πολύ μεγάλη έγνοια τα χρήματα μπορεί να πάει ή μπορεί να κάνει και διακοπές χριστουγεννιάτικες στο Ντουμπάι, σαν να μην τρέχει τίποτα, κι όταν γυρνάει να κάτσει ένα Σαββατοκύριακο στο σπίτι, κι αν κάτσει. Διότι υποσχεθήκατε ότι θα βάλετε καραντίνα, αλλά δεν βάλατε, μόνο δυο-τρεις μέρες. Αυτό είναι το αίσθημα, το αίσθημα αδικίας που αισθάνεται σήμερα ο μέσος πολίτης. Δεν σας λέμε ότι τα μέτρα δεν είναι χρήσιμα και αναγκαία. Αναγκαία είναι, αλλά πρέπει να ισχύουν για όλους, και όχι να αυξάνετε το πρόστιμο στους φτωχοδιαβόλους και να είσαστε άνετοι και ασύδοτοι απέναντι σε αυτούς που μας κουνάνε και το δάχτυλο, κάνοντας διακοπές χριστουγεννιάτικες στη χλιδή και φέρνοντας και τον κορωνοϊό, ενδεχομένως, κάποιοι από αυτούς.

Θέλω να πω δυο λόγια, γιατί το υποσχέθηκα, για το ζήτημα της οικονομίας. Ήταν εξαιρετικά εύστοχη η διατύπωση ότι μοιάζει λίγο αυτό το οποίο κάνετε στην οικονομία, δηλαδή η απόφασή σας να μην προχωρήσετε σε εμπροσθοβαρή μέτρα στήριξης, με τον εμβολιασμό. Είναι ίδιου μεγέθους ανοησία να έχεις ένα μεγάλο αριθμό εμβολίων και να λες δεν βιαζόμαστε. Το ίδιο λέτε και με την οικονομία: δεν βιαζόμαστε, θα τα σπαταλήσουμε στο μέλλον, θα τα ξοδέψουμε στο μέλλον. Και για όσους δεν μπορούν να το κατανοήσουν αυτό, θα δώσω ένα άλλο παράδειγμα, το παράδειγμα ενός οχήματος που είναι σε κίνηση. Όσο είναι σε κίνηση είναι πολύ πιο εύκολο να το σπρώξεις, να πάει πιο γρήγορα. Όταν είναι σταματημένο είναι πολύ μεγαλύτερη η δύναμη η οποία απαιτείται, πόσω δε μάλλον όταν έχει αρχίσει να έρχεται προς τα πίσω. Έτσι είναι και η οικονομία, έτσι είναι και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Γι’ αυτό σας μιλήσαμε για την ανάγκη εμπροσθοβαρών μέτρων στήριξης. Θα χρειαζόμασταν πολύ πιο λίγα να δαπανήσουμε για να διατηρήσουμε σε κίνηση την ελληνική οικονομία.

Η οικονομία, λοιπόν, θα είναι το μεγάλο θέμα συζήτησης όλους τους επόμενους μήνες μετά την αρχή του τέλους και όχι το τέλος της πανδημίας, διότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μας είπε ότι δεν τελειώνουμε με την πανδημία το 2021. Θα είναι το μεγάλο θέμα, διότι οι πολίτες θα βρεθούν σε ένα απόλυτο κενό, ιδιαίτερα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι αυτές που έχουν πληρώσει το βαρύτερο τίμημα και θα πληρώσουν ακόμα περισσότερο το επόμενο διάστημα. Και, βεβαίως, όταν πληρώνουν το τίμημα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το πληρώνουν και οι εργαζόμενοι που δουλεύουν σε αυτές. Είναι χιλιάδες και θα βρεθούν άνεργοι, όταν θα έρχονται τα λουκέτα το ένα μετά το άλλο.

Το 2020 είχαμε τη βαθύτερη ύφεση στην Ευρώπη. Και, βεβαίως, το επιχείρημά σας είναι ενδιαφέρον. «Μα, παντού υπάρχει η πανδημία. Ο Μητσοτάκης είναι η πανδημία»; Ναι, παντού επικρατεί πανδημία, αλλά υπάρχουν και συγκρίσεις. Παντού πανδημία είχαν στην Ευρώπη, αλλά δεν είχαν βαθύτερη ύφεση παντού. Εδώ είχαμε.

Εν πάση περιπτώσει, είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι γιατί εκατοντάδες χιλιάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και εργαζόμενοι θα βρεθούν σε κατάσταση ασφυξίας.

Αξίζει να σας πω για ένα λεπτό τα στοιχεία που παραθέτει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών. Λέει ότι εννέα στις δέκα επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι έξι εργαζόμενους, καταγράφουν ήδη σοβαρότατες ζημιές. Τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις στην εστίαση και το εμπόριο δηλώνουν πολύ πιθανόν ότι θα κλείσουν. Μιλάμε για τέσσερις στις δέκα! Οι μισές επιχειρήσεις στην εστίαση θα αναγκαστούν να προβούν σε απολύσεις. Τρεις στις δέκα επιχειρήσεις αδυνατούν να ικανοποιήσουν σωρευμένες οφειλές. Μέσα στην πανδημία, λένε, δημιουργήθηκαν νέα χρέη προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία ύψους 8,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ τα προηγούμενα «παγωμένα» χρέη τους στις τράπεζες είναι 30 δισεκατομμύρια ευρώ. Όλα αυτά, μάλιστα, τη στιγμή που φέτος τα Χριστούγεννα ο τζίρος περιορίστηκε κατά 70% στο λιανεμπόριο, σύμφωνα με τα στοιχεία τα δικά τους.

Κοιτάξτε, κύριε Μητσοτάκη, αυτά είναι στοιχεία πραγματικά τραγικά. Ειλικρινά, δεν μπορώ να κατανοήσω τη σπουδή σας μέσα σε αυτό το κλίμα να έρχεστε και να ψηφίζετε εδώ τον νέο Πτωχευτικό Κώδικα που τον παρουσιάσατε κιόλας ως τη μεγάλη δεύτερη ευκαιρία. Όμως, αφού είναι η μεγάλη δεύτερη ευκαιρία, γιατί το τρενάρετε διαρκώς και παίρνετε παρατάσεις και δεν μας δίνετε αυτή τη δεύτερη ευκαιρία; Είναι μεγάλη η υποκρισία σας.

Μάλιστα, δεν είναι μόνο ο Πτωχευτικός Κώδικας, ο οποίος εν πάση περιπτώσει, ακόμα και αν εφαρμοστεί τον Ιούνη, θα είναι εξαιρετικά δυσμενής σε ένα κλίμα λουκέτων και οικονομικής ασφυξίας για την αγορά, τους μικρομεσαίους, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους επιχειρηματίες, αλλά ήρθε κιόλας εδώ εν κρυπτώ ο κ. Τσιάρας –και αυτό σας καταλογίζω ιδιαίτερα, ότι ήρθατε δηλαδή στα μουλωχτά, όπως η κυρία Κεραμέως να κάνει το ρουσφετάκι στους «κολεγιάρχες»- με μία τροπολογία, με την οποία ουσιαστικά πετάτε εκτός προστασίας όσους πολίτες έχουν προσφύγει στον νόμο Κατσέλη και περιμένουν δικαστικές αποφάσεις.

Επιλέξατε σε αυτές τις συνθήκες να άρετε την προστασία τους και, μάλιστα, όταν σας πιάσαμε με τη γίδα στην πλάτη και βγήκε η αρμόδια Τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ κυρία Αχτσιόγλου και έβγαλε ανακοίνωση και αναδείχθηκε σε αρκετές εφημερίδες πρωτοσέλιδο το θέμα -είναι σοβαρό θέμα, είναι δεκάδες χιλιάδες- ήρθατε εδώ άρον-άρον πάλι στα κρυφά να φέρετε απλά μία τροπολογία δεκαπέντε ημερών, προκειμένου να προλάβουν αυτοί οι άνθρωποι να μπουν σε μία πλατφόρμα, που τους ζητάνε ένα κάρο πράγματα για να μπουν στις επόμενες δεκαπέντε μέρες.

Νομίζω ότι αυτό είναι πάρα πολύ σοβαρό θέμα και θα ήθελα στην τριτομιλία σας να δώσετε κάποιες εξηγήσεις γι’ αυτό. Διότι δεν μπορεί σε συνθήκες διάλυσης της οικονομίας να μην δίνεις ασπίδα προστασίας σε αυτούς τους ανθρώπους που στα συσσωρευμένα χρέη τους βλέπουν τώρα και τα χρέη του κορωνοϊού. Απαιτούμε να σταματήσετε αυτήν την απαράδεκτη μεθόδευση.

Και επειδή μας είπατε ότι δεν καταθέτουμε προτάσεις -προφανώς δεν τις ακούτε-, θέλω να σας επαναλάβω τρεις προτάσεις, κρίσιμες, που αφορούν την οικονομία και ιδιαίτερα την επιχειρηματικότητα.

Η πρώτη αφορά τη μετατροπή της επιστρεπτέας ενίσχυσης σε μη επιστρεπτέα. Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος. Συνομιλήστε με επαγγελματικές ενώσεις, με εμποροβιοτέχνες, με εμπορικούς συλλόγους, τους εκπροσώπους τους. Συνομιλήστε. Πολλοί από αυτούς ανήκουν στο κόμμα σας, θα σας πουν.

Η δεύτερη και κρισιμότερη αφορά την προοπτική της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας στη χώρα, αν δεν θεωρείτε ότι είναι μια ευκαιρία να την εξοντώσετε. Προχωρήστε στη συνολική ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους στα πρότυπα της ρύθμισης που κάναμε εμείς μόλις βγήκαμε από τα μνημόνια και αφορούσε τα ασφαλιστικά ταμεία και την κάναμε για τους επιχειρηματίες, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολούμενους. Προέβλεπε εκατόν είκοσι δόσεις και μερική διαγραφή της βασικής οφειλής. Θεσμοθετήστε την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών για τη διατήρηση των θέσεων και σχέσεων εργασίας και για την περίοδο μετά την άρση του lockdown.

Και αποσύρετε επιτέλους αυτόν τον πτωχευτικό νόμο, αντί να του δίνετε διαρκείς παρατάσεις, διότι όσο διαρκεί -και θα διαρκέσει αρκετούς μήνες, ίσως και χρόνια- η οικονομική κρίση, θα είναι η «ταφόπλακα» για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.

Ακούστε, λοιπόν, αυτές τις θέσεις και τις προτάσεις, διότι θα τις βρείτε ούτως ή άλλως μπροστά σας.

Δύο εκτός ύλης παρατηρήσεις θα κάνω και κλείνω. Η αξιοπιστία, κύριε Μητσοτάκη, είναι κρίσιμο θέμα. Αυτό είναι το πρόβλημα και όχι ότι δεν έχετε ακριβά πρόστιμα. Αλλά την αξιοπιστία σας ως πολιτικός, εσείς και η παράταξή σας, δεν την έχετε χάσει μόνο μέσα από τη διαχείριση της πανδημίας.

Είδα χθες την πολύ ενδιαφέρουσα συνάντησή σας με τον υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας. Δεν τολμήσατε ούτε καν να αναφέρετε το όνομα της χώρας στην προηγούμενη συνεδρίαση εδώ στη Βουλή και από τον εκνευρισμό σας καταφερθήκατε με άστοχους χαρακτηρισμούς στον Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ τον κ. Φίλη.

Χθες, λοιπόν, είπατε ότι είναι ανάγκη η πλήρης εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών και μπράβο σας. Σας θυμίζω ότι στις 25/1/2019 σ’ αυτήν εδώ την Αίθουσα, από αυτό εδώ το Βήμα ως Αρχηγός της Αντιπολίτευσης δηλώνατε: «Η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί εθνική ήττα. Έχει ήδη ακυρωθεί στη συνείδηση του λαού. Είναι ένα εθνικό λάθος που προσβάλλει την αλήθεια και την ιστορία της πατρίδας μας». Χθες εσείς είπατε αυτά και ο υπουργός των Εξωτερικών έκανε ένα πολύ ενδιαφέρον tweet, ο κ. Δένδιας, ο οποίος έγραψε: «Αυτό που είναι ξεκάθαρο στη Συμφωνία των Πρεσπών είναι η σαφήνεια για το τι έχει συμβεί στην αρχαιότητα. Οι συμπατριώτες σας -αναφέρεται στους πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας- δεν ήταν στην εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου».

Όταν, όμως, εμείς εδώ επί μήνες υπερασπιζόμασταν την αλήθεια, διότι λέγαμε ότι εθνικό είναι το αληθές και λέγαμε ότι αυτή η Συμφωνία εξασφαλίζει την αρχαία πολιτισμική κληρονομιά της Ελληνικής Μακεδονίας μας λέγατε ψεύτες. Σήμερα σπεύδετε με πόδια και χέρια να εφαρμοστεί αυτή η Συμφωνία. Καλά κάνετε!

Από αυτό εδώ το βήμα σας είχα πει κάτι: Η ιστορία τιμά αυτούς που τη γράφουν, όχι αυτούς που σέρνονται πίσω της.

 

Best Of

Η (προβληματική) υστεροφημία της Σακελλαροπούλου, που… δεν διορθώνεται

Πηγή: εφημερίδα One Voice Οι… λιγοστοί υποστηρικτές της Κατερίνας Σακελλαροπούλου...

Ο Ανδρουλάκης διαβάζει… Γιάννη Λούλη

Πηγή: εφημερίδα One Voice            Η προσεκτική και χαμηλών τόνων...

Υπερασπιστές της Σακελλαροπούλου οι… σιτιζόμενοι ακροκεντρώοι

Πηγή: εφημερίδα One Voice          Τα… ζιζάνια φυσικά που αποτρέπουν...

Η πισώπλατη «μαχαιριά» του Κασσελάκη στη Δούρου

Πηγή: εφημερίδα One Voice          Η Ρένα Δούρου ήταν ένα...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου η ειδική κλήρωση Black Friday στο Λαϊκό Λαχείο

 5 ευρώ η πεντάδα και εγγυημένο έπαθλο 100.000 ευρώ...

Φωτεινά παιδικά χαμόγελα από τα Ευχοστολίδια και αυτά τα Χριστούγεννα

Στηρίζουμε τα παιδιά από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και...

Η (προβληματική) υστεροφημία της Σακελλαροπούλου, που… δεν διορθώνεται

Πηγή: εφημερίδα One Voice Οι… λιγοστοί υποστηρικτές της Κατερίνας Σακελλαροπούλου...

Η πολιτική κυριαρχία και η (κοινωνική) απονομιμοποίησή της…

Του Μάνου Οικονομίδη Twitter@EmOikonomidis  Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα One Voice,...

Ο Χατζηνικολάου ψάχνεται για να «φρεσκάρει» τον Real Fm

Πηγή: εφημερίδα One Voice            Ο Real Fm, το ραδιοφωνικό...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου η ειδική κλήρωση Black Friday στο Λαϊκό Λαχείο

 5 ευρώ η πεντάδα και εγγυημένο έπαθλο 100.000 ευρώ στον μεγάλο νικητή Σε ρυθμό Black Friday κινείται το Λαϊκό Λαχείο, με την ειδική κλήρωση του...

Φωτεινά παιδικά χαμόγελα από τα Ευχοστολίδια και αυτά τα Χριστούγεννα

Στηρίζουμε τα παιδιά από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και «ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ» και συμμετέχουμε στην πρωτοβουλία του ΟΠΑΠ για να κάνουμε τις ευχές...

Η (προβληματική) υστεροφημία της Σακελλαροπούλου, που… δεν διορθώνεται

Πηγή: εφημερίδα One Voice Οι… λιγοστοί υποστηρικτές της Κατερίνας Σακελλαροπούλου θα μπορούσαν να επικαλεστούν ως θνησιγενές επιχείρημα υπεράσπισής της, ότι στους μήνες που απομένουν για...