Η γενέτειρα του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ χαρίζει στον Μπάιντεν (και) τη Γερουσία

Της Κατιάνας Ναυπλιώτου

 

Η Ιστορία… χλιμιντρίζει. Οι εκλογές στη Τζόρτζια για τις δυο έδρες στη Γερουσία, είχαν τις διαστάσεις απόλυτου θρίλερ που όλοι προέβλεπαν. Οι αριθμοί ωστόσο, έστω και οριακά και αμφισβητούμενοι από τους ηττημένους, οδηγούν στη μεγάλη ανατροπή.

Ο Ράφαελ Ουόρνοκ προηγήθηκε της Κέλι Λέφλερ με σχεδόν 54.000 ψήφους διαφορά και ο Τζον Όσοφ βρέθηκε μπροστά από τον Ντέιβιντ Περντιού με διαφορά 18.000 ψήφων.

Οι Δημοκρατικοί χρειάζονται και τις δυο έδρες, που μέχρι σήμερα κατέχουν οι Ρεπουμπλικανοί, ώστε να… ισοφαρίσουν σε 50-50 στη Γερουσία, και με την ψήφο της προεδρεύουσας Αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις, να έχουν την πλειοψηφία.

Το Δημοκρατικό Κόμμα έχει την πλειοψηφία και στη Βουλή των Αντιπροσώπων, με τη Νάνσι Πελόζι στο αξίωμα της Προέδρου, να έχει επανεκλεγεί για την τέταρτη θητεία της, πριν από μερικές μέρες.

Εφόσον οριστικοποιηθεί η μεγάλη ανατροπή στη Τζόρτζια, οι Δημοκρατικοί θα έχουν στον πολιτικό έλεγχό τους για τα επόμενα δυο χρόνια, μέχρι τις Ενδιάμεσες Εκλογές του 2022, και τα δυο Σώματα του Κογκρέσου, τη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Κάτι που σημαίνει ότι ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα μπορεί να επιβάλλει την πολιτική ατζέντα του, χωρίς μεγάλα εμπόδια.

Και όλα αυτά, χάρη στη Τζόρτζια. Τη γενέτειρα του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ…

 

 

Written by

Η Κατιάνα Ναυπλιώτου είναι διεθνολόγος