Η δολοφονία που κανένας προκάτοχος του Τραμπ.. δεν τολμούσε να διατάξει

 

Της Μαρίκας Λυσιάνθη

 

Κάπως έτσι… ευχήθηκε καλή χρονιά στην ανθρωπότητα, ο Ντόναλντ Τραμπ. Στο ξεκίνημα του έτους των προεδρικών εκλογών που οδήγησαν στην έξοδό του από τον Λευκό Οίκο, ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε κάτι που… δεν τολμούσε κανένας προκάτοχός του στο παρελθόν, διατάσσοντας τη δολοφονία του στρατηγού Κασίμ Σολεϊμανί, αρχηγού των Φρουρών της Επανάστασης, την 3η Ιανουαρίου του 2020

Το “χειρουργικό” αεροπορικό χτύπημα οδήγησε στο θάνατο τον Σολεϊμανί, ο οποίος βρισκόταν στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης, ως αντίποινα της Ουασινγκτον για την επίθεση κατά Αμερικανών στη Βαγδάτη, και μετά την επιβεβαίωσή του από το State Department, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων.

Όχι μόνο στο Ιράν, με τον Αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ να μιλάει για τον “μάρτυρα” στρατηγό, και να υπόσχεται εκδίκηση, αλλά και στο εσωτερικό των ΗΠΑ, με τον Τζο Μπάιντεν και τους Δημοκρατικούς να επισημαίνουν τον μεγάλο κίνδυνο να… πάρει φωτιά η Μέση Ανατολή.

Ο Σολεϊμανί, ουσιαστικό Νο2 του Ιράν μετά τον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη της χώρας, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ, και πάνω από τον Πρόεδρο Χασάν Ροχανί, είχε γίνει στόχος δολοφονικών επιθέσεων από τη Δύση και το Ισραήλ, τα τελευταία 20 χρόνια.

Οι προηγούμενοι ένοικοι του Οβάλ Γραφείου ήταν εξαιρετικά προσεκτικοί με την ανοιχτή εμπλοκή της Ουάσινγκτον, κατανοώντας τους κινδύνους.

Ο Ντόναλντ Τραμπ αντίθετα, επέλεξε να… πατήσει το κουμπί.

 

 

 

Written by Μαρίκα Λυσιάνθη

Η Μαρίκα Λυσιάνθη είναι ψυχολόγος