Η (αχρείαστη) υπογραφή που προσφέρει… οξυγόνο στον τραμπισμό

Της Κονδυλίας Ορτανσίου

 

Δεν κατάφερε να συγκρατήσει τον ψυχισμό της, κάτι μάλλον απρόσμενο για μια γυναίκα που διέγραψε τόσο δυναμική, πεισματική και μνημειώδη διαδρομή, στην Ουάσινγκτον όπου, οι γυάλινες οροφές… δεν ραγίζουν εύκολα.

Η στιγμή που η Νάνσι Πελόζι υπογράφει, με την ιδιότητα της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, το διάταγμα παραπομπής του Ντόναλντ Τραμπ για δίκη στη Γερουσία, έχει την άβολη διάσταση της προσφοράς… οξυγόνου στον τραμπισμό.

Η ουσία της στόχευσης, δηλαδή η απομάκρυνση του 45ου Προέδρου των ΗΠΑ από το αξίωμά του, είναι εκ των προτέρων χαμένη. Η δίκη δεν θα γίνει με τον Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο, και είναι εξαιρετικά αβέβαιο αν θα συγκεντρωθούν οι απαιτούμενοι “αντάρτες” από την πλευρά των Ρεπουμπλικανών, ώστε να διαμορφωθεί η ζητούμενη πλειοψηφία στη Γερουσία.

Η νέα παραπομπή Τραμπ, στοχεύει ρεαλιστικά στη διαπόμπευσή του, ώστε να καταστεί εξαιρετικά δυσχερής μια νέα υποψηφιότητά του για την Προεδρία των ΗΠΑ, το 2024. Είναι άλλωστε ο μοναδικός Πρόεδρος που παραπέμφθηκε δυο φορές σε δίκη, κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Πιθανότατα, ο Τραμπ να συνθηκολογήσει και να εγκαταλείψει τα σχέδιά του. Ο τραμπισμός ωστόσο θα είναι εδώ. Και… προσωπικά απωθημένα, όπως αυτό της Νάνσι Πελόζι, διευκολύνουν τη διαιώνισή του.

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων άλλωστε, δεν έκρυψε ποτέ τα συναισθήματά της. Γι’ αυτό επέλεξε να φορέσει το ίδιο φόρεμα, και τις δυο φορές που προήδρευσε της διαδικασίας παραπομπής του Ντόναλντ Τραμπ.

 

Written by Κονδυλία Ορτανσίου

Η Κονδυλία Ορτανσίου είναι συγγραφέας