Της Κονδυλίας Ορτανσίου
Πολιτευμάτων το ανάγνωσμα… Γύρευε να βρεις τις μεγάλες προσδοκίες που συνόδευσαν ιστορικά κάθε πολίτευμα που επινόησε η ανθρώπινη σκέψη, μέχρι να διαψεύσουν, τις περισσότερες φορές πανηγυρικά, τους… γεννήτορες. Μέχρι που, οι αρχαίοι ημών πρόγονοι, επινόησαν τη Δημοκρατία.
Και μόνο γι’ αυτό, η Αθήνα θα ταξιδεύει στο αέναο μέλλον της ανθρώπινης διαδρομής και εξέλιξης, ως το μαιευτήριο της ευδαιμονίας. Γιατί, εκεί στοχεύει ένα πολίτευμα, “από τον λαό, με τον λαό, για τον λαό”, όπως υποστήριξε και ο Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι, στην ιστορικών διαστάσεων ομιλία που είχε… εμπνευστεί ο αδελφός του, Ρόμπερτ Κένεντι.
Η Δημοκρατία κέρδισε τις καρδιές των ανθρώπων, ως το λιγότερο ατελές από τα πολιτεύματα που κατέγραψε η Ιστορία. Ως το μοναδικό με τη δυναμική γενναιότητα του αυτοελέγχου, του αυτοπεριορισμού, της αναγνώρισης και διόρθωσης των δικών της λαθών.
Φυσικά, η Δημοκρατία απαιτεί τη φροντίδα όλων μας. Ακόμη και μπροστά σε άβολες συγκυρίες, στις οποίες καλείται να προστατευτεί… από τον εαυτό της, και το δικαίωμα της απόλυτης ελευθερίας έκφρασης και διάδοσης των ιδεών.
Η στάθμιση συμφέροντος για να μην προκληθεί μόνιμη ζημιά, στη σκιά μιας ρωγμής με προφανή αντίθεση προς τον πυρήνα της Δημοκρατίας. Μια τέτοια στιγμή βιώνει η σύγχρονη Δημοκρατία, με την απόφαση της διοίκησης του Twitter να απαγορεύσει στον Ντόναλντ Τραμπ να συνεχίσει να χρησιμοποιεί την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης που τον έκανε πανίσχυρο.
Ο Μάνος Χατζηδάκις το είχε πει τόσο αυθόρμητα και κατανοητά. Αν δεν σε ενοχλεί το τέρας που βλέπεις στον καθρέφτη, σημαίνει ότι έχεις αρχίσει να του μοιάζεις. Και το Twitter επέλεξε το μικρότερο κακό, δηλαδή την ανελευθερία της λογοκρισίας του Ντόναλντ Τραμπ, για να μην γίνει… το τέρας που το ίδιο δημιούργησε.