Γιώργος Πλειός: Η ιδεολογική υποταγή στα κυρίαρχα πρότυπα

Με ανάρτηση στην προσωπική σελίδα του στο Facebook, ο καθηγητής του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Εθνικού και Καποδιστρακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργος Πλειός, σχολίασε τη δημόσια συζήτηση που συνόδευσε την απώλεια του Αλέν Ντελόν.

Ο Γιώργος Πλειός τόνισε τα εξής:

“Τώρα που κόπασε (μάλλον) η αντιπαράθεση για τον μακαρίτη Αλαίν Ντελόν, μια ψύχραιμη άποψη.
Δεν υπάρχει ωραίο, κοινωνικά και πολιτισμικά ουδέτερο. Το ωραίο κάποιων είναι το άσχημο κάποιων άλλων και τούμπαλιν. Ο ωραίος/αια για έναν βυθισμένο στον κινεζικό πολιτισμό είναι διαφορετικός/ή από τον ωραίο/α του βυθισμένου αντίστοιχα στον ευρωπαϊκό. Η ωραία για έναν αγρότη μια προηγούμενης εποχής είναι διαφορετική από την ωραία των ρομαντικών καλλιτεχνών. Η ωραία για άτομα ποτισμένα από την ελιτίστικη αστική κουλτούρα είναι διαφορετική από την ωραία για τον μάγκα της λαχαναγοράς. Σε σημερινούς όρους, ωραίος για κάποιους είναι ο “κάγκουρας” της παραλιακής και για άλλους ο αντιρρησίας συναίνεσης.
Ο/η ωραίος/α γενικά, για όλους, ήταν μια στρατηγική των ΜΜΕ (σινεμά, περιοδικά, τηλεόραση, μουσική) που προϋποθέτει και επισύρει τη συναίνεση, για την ακρίβεια την ιδεολογική υποταγή στα κυρίαρχα πρότυπα. Κι αυτό ήταν εφικτό στο περιβάλλον της καταναλωτικής ευμάρειας το οποίο δυστυχώς ή ευτυχώς πνέει τα λοίσθια.
Είναι ενδιαφέρον ποιο (καλλιτεχνικό) πρότυπο κοινωνικού τύπου ενσαρκώνει στους ρόλους του ο Αλαίν ανεξάρτητα από τη δική του άποψη. Πάντως όχι ενός Τσε. Αν δεν ήταν αστός θα ήταν περιθώριο. Ο ατομικός ήρωας, που διαφοροποιείται από τη μάζα αλλά παίζει με τους όρους του συστήματος χωρίς ποτέ να το αμφισβητήσει – ένας τυχοδιώκτης αλλά εκλεκτικός, με αστικές προτιμήσεις.
Ο Ντελόν δεν θα μπορούσε ποτέ να είναι ο Γιάννης Αγιάννης (από ένα σημείο και μετά). Ούτε όμως και ο Ιαβέρης. Ίσως ένας τύπος που κερδίζει παίζοντας στα ζάρια και τους δυο ή παίζοντας και με τους δυο. Όπως αντίστοιχα η Δαλιδά, ο Ανταμό κ.ά. για να μείνουμε στη Γαλλία, εκπρόσωποι μιας κουλτούρας εναντίον των οποίων εξεγέρθηκε ο Μάης 1968. Οι επίγονοι της τώρα με το θάνατο του παίρνουν εκδίκηση.
Ο θάνατος του Ντελόν, ευτυχώς, δεν είναι τραγικός (θα ήταν αν είχε αυτοκτονήσει όπως είχε πει). Όχι γιατί ήρθε η ώρα του. Αλλα γιατί αποσύρεται με την εποχή του σινεμά (ήδη εδώ και χρόνια), της τηλεόρασης, των φτηνών λάιφ στιλ περιοδικών, και της κοινωνικής αισιοδοξίας (σ’ αυτή τη ζωή) για τους πληβείους.
Γι’ αυτό, ίσως, προκάλεσε τόσες και τέτοιες αντιδράσεις εδώ και διεθνώς”.
Του Λάζαρου Καλλιανιώτη

Best Of

Μαρία Καρυστιανού: Πώς αντέχουν τον εαυτό τους όσοι μεθοδεύουν τη συγκάλυψη της αλήθειας;

Η Μαρία Καρυστιανού εκφώνησε ομιλία στο αμφιθέατρο Φυσιολογίας της...

Στη δικογραφία για τα Τέμπη το πόρισμα του καθηγητή Κωνσταντόπουλου, που αποκλείει τα έλαια σιλικόνης

Σε μια ακόμη σημαντική δημοσιογραφική αποκάλυψη το Open. Το...

Συνέδριο ΝΔ μετά τις… παροχές της ΔΕΘ

    Για τις αρχές φθινοπώρου παραπέμπεται το Συνέδριο της Νέας...

Όταν ο Καραμπελιάς, της “τυμβωρυχίας των Τεμπών” ήταν μάρτυρας υπεράσπισης του… Κουφοντίνα

Η ασθενής μνήμη ενός έθνους και των... ΜΜΕ, επιτρέπει...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Το 1ο Γενικό Λύκειο Ραφήνας βραβεύεται για τη μαθητική εφημερίδα “Εκτός Ύλης”

Τα παιδιά που τα κατάφεραν... Οι μαθητές του 1ου...

Ο συνεχιστής της συμπόνοιας…

Η αρμονία της συνείδησης, και οι πινελιές της... Η επιλογή...

Χτίζοντας γέφυρες, για να τις διασχίσουν οι περιφρονημένοι και οι αδύναμοι…

Από τη διακονία του στο Περού και το εκκλησιαστικό...

Το ραντεβού της Καθολικής Εκκλησίας με το… αδιανόητο

Για δεκαετίες, η συλλογική σκέψη γύρω από την Καθολική...

Η Πόλη των Ανέμων βγάζει… ηγέτες

Ας... προσπεράσουμε τον Αλ Καπόνε. Το Σικάγο, η Πόλη...
Λάζαρος Καλλιανιώτης
Λάζαρος Καλλιανιώτης
Ο Λάζαρος Καλλιανιώτης είναι σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας, πολιτικός αναλυτής

Το 1ο Γενικό Λύκειο Ραφήνας βραβεύεται για τη μαθητική εφημερίδα “Εκτός Ύλης”

Τα παιδιά που τα κατάφεραν... Οι μαθητές του 1ου Γενικού Λυκείου Ραφήνας κατάφεραν να πλασαριστούν στην πρώτη τριάδα του 1ου Πανελλήνιου και Παγκύπριου Διαγωνισμού...

Ο συνεχιστής της συμπόνοιας…

Η αρμονία της συνείδησης, και οι πινελιές της... Η επιλογή του Αμερικανού Καρδιναλίου του Σικάγο, Ρόμπερτ Φράνσις Πρέβοστ ως διαδόχου του Πάπα Φραγκίσκου στην Αγία...

Χτίζοντας γέφυρες, για να τις διασχίσουν οι περιφρονημένοι και οι αδύναμοι…

Από τη διακονία του στο Περού και το εκκλησιαστικό αποτύπωμά του συνολικά στη Λατινική Αμερική, ο νέος Πάπας Λέων 14ος άφησε ισχυρή παρακαταθήκη που...