Γιώργος Λακόπουλος: Το σχέδιο διάλυσης του ΠΑΣΟΚ, αλά Ποτάμι

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος

Πηγή: ieidiseis.gr

Σε πολιτισμένα πολιτικά συστήματα, όταν η Δικαιοσύνη ερευνά έναν πολιτικό για ενδεχόμενη ανάμειξη σε ποινικές υποθέσεις, αναστέλλεται η κομματική του ιδιότητα- μέχρι να ξεκαθαρίσει η υπόθεση.

Όχι όμως στην Ελλάδα. Τα κόμματα, αντί να διευκολύνουν τη Δικαιοσύνη, λειτουργούν σαν το λημέρι του λήσταρχου Νταβέλη: προστατεύουν τα στελέχη τους. Στις έρευνες για το σκάνδαλο Νοβάρτις το ΠΑΣΟΚ έκανε κάτι περισσότερο: όταν τον Νοέμβριο του 2019 ασκήθηκε δίωξη για δωροδοκία εναντίον βουλευτή του, τον έθεσε υπό την υψηλότερη δυνατή προστασία. Για 34 μήνες ο Ανδρέας Λοβέρδος παρ ότι υπόδικος υπήρξε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ.

Πρώτα με τη Γεννηματά και στη συνέχεια με τον Ανδρουλάκη. Μια τόσο σοβαρή κατηγορία, αντιμετωπίσθηκε σχεδόν σαν προτέρημα που επιβραβεύεται με την προσωπική εμπιστοσύνη του αρχηγού. Με ανεξήγητη καθυστέρηση, το Δικαστικό Συμβούλιο αποφάνθηκε τον Αύγουστο το 2022, ότι, δεν επιβεβαιώθηκαν οι μαρτυρίες για δωροληψία και τον απάλλαξε. Πολλοί μίλησαν για μεροληψία, με κυβερνητική κάλυψη.

 

Μεροληψία πάντως από την πλευρά της κυβερνητικής παράταξης διαπιστώθηκε, όταν ο Λοβέρδος, παρ ότι υπό ποινική δίωξη, έθεσε υποψηφιότητα για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ- αφού ήδη είχε χάσει μια απόπειρα. Παρά τη φιλοδοξία του να συμπεριληφθεί στους επιγόνους του Ανδρέα Παπανδρέου, δεν έκρυβε τις επιλεκτικές σχέσεις του με τη ΝΔ και κυρίως με στελέχη προερχόμενα από τον ΛΑΟΣ. Στη Βουλή, πίσω από την πλάτη της Γεννηματά, συνέτασσε κείμενα για τη Νοβάρτις σε συνεργασία με τον Πλεύρη. Με τον Άδωνι Γεωργιάδη είναι αυτοκόλλητοι και τον αντιμετωπίζει ως «μικρότερο αδελφό του».

Όχι και πολύ τιμητικές επιλογές, για ένα κόμμα με την Ιστορία του ΠΑΣΟΚ. Ο Λοβέρδος ανταποδίδει την …προτίμηση της ΝΔ.

Συχνά δείχνει πρόθυμος να συνταχθεί με τον Μητσοτάκη και στη Βουλή δεν λείπουν οι διαφοροποιήσεις από το κόμμα του. Όταν αποκαλύφθηκε η παρακολούθηση Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ, μια από τις επικρατέστερες ερμηνείες την επέδιδε σε κυβερνητική προσπάθεια να διευκολυνθεί η επικράτηση Λοβέρδου στο ΠΑΣΟΚ- στην οποία συνέπραττε ολόθερμα και η Εύα Καϊλή. Κατά τις ίδιες εκτιμήσεις, γι αυτόν το λόγο δεν ήταν δυνατόν να ενημερωθεί ο Ανδρουλάκης για την «επισύνδεσή» του.

Οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν ότι κλιμακώνεται η ένταση ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τον Μητσοτάκη. Και αιφνιδίως ο Λοβέρδος ενεργοποιείται εσωκομματικά κατά του Ανδρουλάκη. Σε μια ανταλλαγή πυρών, στην οποία όφειλε να ταχθεί με το μέρος του προέδρου του κόμματός του, τον υπονομεύει, αμφισβητώντας το προνόμιό του να τοποθετείται για τις μετεκλογικές συνεργασίες.

Πρόκειται για επιβεβαίωση προτιμήσεων στη ΝΔ, επί των ημερών της οποίας η Δικαιοσύνη τον απάλλαξε από την ατιμωτική κατηγορία; Ή απλώς ο Μητσοτάκης βάζει μπροστά το σχέδιο διάλυσης του ΠΑΣΟΚ, αλά Ποτάμι;

Best Of

Κωστής Χατζηδάκης: Μεγαλύτερη ανάπτυξη και προκοπή για όλους

Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης έκανε...

Ελίζα Βόζεμπεργκ: Οδηγούμε την Ελλάδα μπροστά

Με ανάρτηση στους προσωπικούς λογαριασμούς της στα social media,...

«Κάηκε» η υποψηφιότητα Διαμαντοπούλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας

Γράφει το «Βαθύ Λαρύγγι» Πηγή: One Voice   Με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου...

Η Ελίζα Βόζεμπεργκ κέρδισε ακόμη μια μάχη για την Ελλάδα στις Βρυξέλλες

Σε πανηγυρικό κλίμα εξελέγη σήμερα Πρόεδρος στην Επιτροπή Μεταφορών,...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Κωστής Χατζηδάκης: Μεγαλύτερη ανάπτυξη και προκοπή για όλους

Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης έκανε...

Ελίζα Βόζεμπεργκ: Οδηγούμε την Ελλάδα μπροστά

Με ανάρτηση στους προσωπικούς λογαριασμούς της στα social media,...

Λευτέρης Κουσούλης: Η ανάγκη του ανθρώπου να φύγει

Γράφει ο Λευτέρης Κουσούλης Πηγή: εφημερίδα "Το Βήμα"   Έφτασε και αυτός...

Ο Αλαφούζος «ψάχνεται» να… την κάνει από τα ΜΜΕ

Γράφει το «Βαθύ Λαρύγγι» Πηγή: One Voice   Ο Όμιλος Αλαφούζου έχει...

Εκείνος που ταξίδεψε ένα έθνος σε ένα περισσότερο ασφαλές μέλλον

Πριν από 50 χρόνια ο Εθνάρχης Κωνσταντίνος Καραμανλής σταμάτησε...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Κωστής Χατζηδάκης: Μεγαλύτερη ανάπτυξη και προκοπή για όλους

Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης έκανε την παρακάτω ανάρτηση στους προσωπικούς λογαριασμούς του στα social media, για την επέτειο Αποκατάστασης της...

Ελίζα Βόζεμπεργκ: Οδηγούμε την Ελλάδα μπροστά

Με ανάρτηση στους προσωπικούς λογαριασμούς της στα social media, η Ελίζα Βόζεμπεργκ έστειλε το δικό της μήνυμα για την επέτειο Αποκατάστασης της Δημοκρατίας. Η ευρωβουλευτής...

Λευτέρης Κουσούλης: Η ανάγκη του ανθρώπου να φύγει

Γράφει ο Λευτέρης Κουσούλης Πηγή: εφημερίδα "Το Βήμα"   Έφτασε και αυτός ο Ιούλιος στο τρίτο δεκαήμερο της ζωής του. Ενθουσιάζει κάθε φορά ο Ιούνιος καθώς η...